:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,392,397
Активни 1,414
Страници 109,650
За един ден 1,302,066

България няма да пострада заради разпрата между Турция и Холандия

Не смятам, че правителството в Анкара ще изпълни заканата си да скъса споразумението с ЕС за бежанците, смята журналистът Семих Идиз
Семих Идиз
Журналистът Семих Идиз е роден през 1953 г. в Мексико. Произхожда от семейство на дипломат. Работил е за Икономическата агенция в Анкара, Анадолската агенция, в. "Джумхуриет", "Търкиш дейли нюз", "Стар", "Аксам", телевизиите НТВ и CNN Тюрк. Постепенно израства до коментатор и колумнист. В момента пише за "Ал Монитор" и "Хюриет". Негови статии, коментари и анализи са публикувани във "Файненшъл Таймс", "Таймс", "Медитърейниън Куотърли" и "Форин полиси". Сътрудничи на Би Би Си Уърлд, Би Би Си Скотланд, CNN, "Гласът на Америка", радио Нова Зеландия, "Дойче Веле", различни израелски медии, телевизия "Ал Джазира".- Г-н Идиз, мислите ли, че свадата между Турция и Холандия ще има дългосрочен характер? И то не само между двете страни, но и между Турция и ЕС?

- Ако гледаме от перспективата на днешния ден - да. Това е безпрецедентен случай - бяха разменени доста язвителни думи и забележки. А и имаме обявяване на персона нон грата, или поне нежелан чужденец по отношение на турски министър. Освен това имаше и намеса на полицията и турски демонстранти при сблъсъците в Холандия. Така че напрежението е много голямо и ще е необходима доста усърдна дипломатическа намеса, за да се реши тази криза. Това означава, че тя може да се влачи по-дълго време.

- А може ли да има и друг ефект? Чухме вече президентът Ердоган да говори за преразглеждане на споразумението за бежанците...

- Да, то вече влияе върху отношенията между Турция и Европейския съюз, които, така или иначе, не бяха особено добри. Аз по-скоро бих ги нарекъл "заспали". Всъщност сега виждаме как ситуацията отново излиза на дневен ред като Турция срещу Европейския съюз, тъй като много негови членки, в т.ч. и официални лица от Европейската комисия и Европейския съвет, се обединяват около Германия и Холандия заради доста острите думи на Турция, отправени към тях. Така че нещата вървят към криза между Турция и ЕС.

- Възможно ли е България да се окаже залята от бежанци заради тази криза, както заплаши президентът Ердоган ?

- Много е трудно Турция да преразгледа решението. Разбира се, правителството казва: "Това не може да продължава дълго, защото Европейският съюз не спазва обещанията си", но вие пък трябва да разберете, че това споразумение е и в полза на Турция. Има 3 милиона бежанци у нас и ние се нуждаем от някакъв нормален транзитен процес, който да е изработен заедно с Европейския съюз, така че да облекчим собствения си товар. Ако споразумението се отхвърли в цялост, това би означавало да увеличим собствения си товар, както и да се лишим от европейската финансова подкрепа. И то не само от тези, които идват в момента, а и от онези, които са ни обещани. И като връх на всичко това би било много лош знак за отношенията между Турция и ЕС и би довело до икономически последствия за нас. Така че не би било особено лесно за Турция да скъса с това споразумение.

- Тоест не очаквате Турция да предприеме едностранни действия...

- Не, защото това би накърнило нейния собствен интерес.

- Възможно ли е този конфликт да остане замразен само между Турция, от една страна, и Холандия и Германия, от друга? Франция все пак прояви повече приятелско отношение към вас...

- Интересът на Франция е много важен при вземането на колективното решение на ЕС, а по ирония на съдбата това важи и за Германия и Холандия и вероятно това ще предпази кризата от допълнително развитие. На този етап Турция има проблем с конкретни страни, членки от Европейския съюз, а пък други се опитват да успокоят ситуацията, преди тя да излезе от контрол. Отношенията между Турция и ЕС, независимо от трудностите, са много важни. Турция е член на НАТО, има стратегическо място от гледна точка на географското си положение, близо е до много кризисни точки, които засягат Европа. Затова смятам, че конфликтът ще остане между няколко страни, като много други ще се опитат да подобрят положението.

- Как обикновените хора в Турция се отнасят към този конфликт?

- В такъв момент хората стават националисти и се обединяват от тяхната страна на барикадата. Има доста силна националистична реакция в Турция, защото това, което някои казват, на практика работи в полза на президента Ердоган, както, да кажем, и в полза на Геерт Вилдерс в Холандия (интервюто е взето преди да излязат резултатите от изборите в Холандия, бел. ред.), погледнато от обратната страна. Така че тук хората в момента са обединени в гнева си срещу Европа.

- Тази криза би ли могла да се отрази върху България? А ние сме и съседи...

- Не мисля. Познавам турско-българските отношения от доста време, следя ги от десетилетия и изобщо не виждам те да са в някаква криза на този етап. Единственият потенциален проблем, който би могъл да се появи, е с бежанците, но смятам, че Анкара и София ще са доста внимателни, за да запазят баланс в това отношение и в бъдеще.

- Наясно ли сте с ролята на партия ДОСТ в изборите за български парламент и подкрепата й от страна на президента Ердоган?

- Не съм запознат, но не съм учуден. Доколкото знам, турско-българските реалности са част от българската политика. Има и спомени от миналото, които не са дотам добри. Затова мисля, че всички, в т.ч. и турските партии в България, ще внимават да не създават проблеми между България и Турция. А и има голямо сътрудничество между двете страни в областта на търговията, много хора пътуват между Истанбул и София, така че всички ще бъдат внимателни за тези отношения. И едва ли ще допуснат национализмът да плъзне между тях.

- А доколко ви е известно отношението на българските заселници към предстоящите избори у нас?

- Аз живея в Бодрум, далеч съм от големите градове и особено от Бурса, където живеят повечето български турци. Така че наистина нищо не знам, но това не е много гостоприемна общност - те не излизат и не показват политическите си пристрастия.

5
1673
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
17 Март 2017 08:51
А какво става в турския Кюрдистан?
17 Март 2017 11:35
"....... в т.ч. и турските партии в България,....."


Да се уточним последно, че се обърквам - има ли турски партии в България или не?
17 Март 2017 13:12
Следял българо-турските отношения, но не знаел за партия ДОСТ...
Ама то кой ли честен анализатор би посмял да се обади сега откъм Турско...
17 Март 2017 13:20
далеч съм от големите градове и особено от Бурса, където живеят повечето български турци. Така че наистина нищо не знам, но това не е много гостоприемна общност - те не излизат и не показват политическите си пристрастия.
Не са се включили в башибозука на Ердоган
Не си падат по ДОСТлука
17 Март 2017 19:48
С турчулята твърда игра ! Турчинът не разбира от добро, а го приема за страх и слабост. И става по- нахален.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД