:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,208,489
Активни 1,166
Страници 72,979
За един ден 1,302,066
Хроники

Три години след провала на МВР в Лясковец - нито един виновен

Всички уволнения и понижения на участниците в злополучната операция са отменени от съда
СНИМКА: БГНЕС
Кооперацията, в която на първия етаж живееше Петков заедно с майка си.
След провала на "ювелирната" акция срещу Петко Петков от Лясковец преди три години, при която загина спецполицаят Емил Шарков, на МВР спешно му трябваха виновници, по възможност не от висшето ръководство. Такива бяха намерени и наказани. Като причини за провала бяха посочени: немарливост, неспазване на правилата, даже глупост.

Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви в парламента, че двама полицаи на своя глава са снимали къщата на Петков ден преди атаката на баретите, били са забелязани и това е провалило акцията. "Това е самоволно", каза тогава Лазаров.

Двамата полицаи - Павел Ангелов и Радослав Георгиев, бяха уволнени. След идването на власт на ГЕРБ бе разпоредена нова проверка и бяха открити нови нарушения. Последваха нови наказания - на служители от Института по психология, уволнен беше и шефът на криминалната полиция Атанас Илков.

Какво се случва днес? Всички наказания са отменени от Върховния административен съд (ВАС). Т.е. отговорни за провала няма. Провал има, но виновни не.От делата във ВАС става ясно как е планирана операцията,как се е стигнало до снимането и кой какви ги е вършил преди атаката срещу дома на Петков. И приетото за достоверно от съда силно се разминава от казаното от ръководството на МВР пред камерите по онова време.

Всичко започва с обаждане по телефона от София. Разговорът е проведен в кабинета на шефа на криминалната полиция във Велико Търново Калоян Михайлов, който след злополучната акция е наказан да не расте в кариерата за една година. Свидетелите са категорични - такъв разговор е имало, въпреки че не е ясно кой се обажда. Ето какво разказват:

"На 13.03.2014 г., ден преди провеждане на акцията, на спешна оперативка в кабинета на г-н М. присъствах на негов телефонен разговор. В кабинета бяхме аз, г-н К., г-н А., г-ца К. и след приключване на телефонния разговор г-н М. разпореди на г-н А. да отиде и да направи видео заснемане на къщата на П. Не мога да кажа с кого разговаря г-н М. по телефона, но вследствие на разговора той заяви, че от С. искат да се направи видео заснемане на къщата на П. и разпореди на г-н А. кога и с какво да отиде", твърди един от тях.

А. е полицаят Ангелов. Той предлага с него да отиде полицаят Георгиев и това е прието. Записът е направен и изпратен в София от служебен компютър в местната полиция. Всъщност,наказанието на Михайлов е за това, че не е прегледал кадрите,т.е. не е забелязал, че операцията е компрометирана, съответно не е подал сигнал.

Ето какво мисли съдът по този въпрос: "Не се доказа по делото обаче жалбоподателят да е имал задължението да прегледа записа преди изпращането му, т.е. да осъществи такъв вид контрол по отношение на инспектор А. в конкретната ситуация. Още по-малко от жалбоподателя се е изисквал и анализ на заснетото с оглед преценка на вероятността служителите на МВР да са били видени от живущите в сградата". Тоест наказанието на Михайлов е незаконно.

Съдиите правят много интересен извод - със или без заснемането Петков е щял да се подготви по същия начин. Причината - от няколко дни пред дома му и около близкото училище е имало явен полицейски пост - униформен, поставен там заради заплахите на мъжа към учениците. Т.е. Петков вече е знаел какво се готви.

"Подготовката на П. при евентуална полицейска акция е била вече факт. Няколко години е продължило бездействието на органите на МВР при наличната информация, че лицето притежава огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок на разрешителното и има асоциално поведение", пишат съдиите.

Заради това, че не е казал, че е бил забелязан от Петков, е уволнен злополучният "видеооператор" Павел Ангелов. Съдът приема, че двамата с Георгиев взели мерки да изпълнят задачата съвестно - били с цивилни дрехи, с необозначена кола, а освен това самият Ангелов е бил опитен в подобни оперативни мероприятия. Отиват на място, започват да снимат, но в един моментАнгелов дава знак, защото едно от пердетата е помръдналоСлед това отиват при близкия униформен полицай и му дават камерата, защото не са успели да заснемат входната врата. Според съда това не е грешка: "Присъствието на униформения е било публично и известно на обитателите на обекта и няма да събуди подозрение, защото между тях има установени отношения на доверие. Униформеният служител довършил видеозаснемането, като междувременно дори се опитал да осъществи контакт с обитателите на заснемания обект, но не успял да проведе ефективен вербален контакт".

Наказанието на Ангелов е отменено, след като съдът приема, че той не е затаил истина, напротив, предоставил е записа в пълнота, т.е. не е скрил нищо. А че записът не е бил прегледан от Михайлов, вече стана ясно - не е нарушение.

Наказанието на Георгиев също е отменено, съдът приема, че е наказан прекалено строго. Той също е уволнен, защото не бил докладвал подробно и защото уронил престижа на службата. Не така обаче мисли съдията. Той смята, че наказанието "порицание" би било далеч по-подходящо.

По сходен начин се развива и делото срещу служителка от Института по психология. Тук наяве излиза важна подробност относно психопортрета на Петков - едно от основанията да се пристъпи към атаката на дома му. От МВР твърдяха: Психолозите казаха, че е много опасен и може по-лошо да стане, ако не го извадим оттам. Въпросният портрет е повод да се накаже служителката, както и да бъде уволнен шефът на криминалната полиция в София Атанас Илков. Той е обвинен, че е заблудил главния секретар Лазаров, като му е представил работно мнение, а не психопортрет.

А ето какво се случва всъщност, според съда:Психопортрет на обекта не е ималоЕдинственото, с което разполага институтът на МВР по този случай, са стари архивни материали, посочва прокуратурата по делото срещу въпросната служителка Й. М. Може би става дума за съдебни решения за принудително лечение на Петков в психодиспансер.

Служителката участва в заседание при планирането на акцията срещу Петков на 28 февруари 2014 г. Там представя работно мнение и повече не е търсена. Впоследствие е наказана с аргумента, че е нарушила министерската заповед, указваща, че институтът изготвя психологически портрети, като не е изготвила такъв. Съдът е на друго мнение. Според въпросната заповед портретът се изготвя по искане на главните и областните директори, от министъра и главния секретар. За Петков институтът не е получил заявка от никого. Следователно няма и нарушение.

Накрая се стига и до Илков, обвинен, че е представил за психопортрет нещо, което не е, и така е заблудил главния секретар. Тук обаче се появява нова изненада. В нито един нормативен акт не е описано какво точно представлява психопортретът. И на съда му е трудно да прецени има ли нарушение или не. Освен това се установява, че Илков не е бил ръководител на операцията, но е наказан в такова качество, т.е. още едно нарушение спрямо него. Преди няколко дни той е изпратен да оглави полицията в Пловдив, макар и временно.Според съда като ръководител трябва да се посочи директорътна националната полиция. Тогавашният й шеф обаче не е наказван заради Лясковец.

Какво се случва с онзи видеозапис, който е причината да се провали операцията? От делата излиза, че никой изобщо не го е погледнал. Вероятно са се сетили за него едва след това. И са го прегледали, докато са търсели виновен. Според съда на оперативка в полицията в Търново, малко преди самата атака сутринта на 14 март 2014 г., са гледани снимки. Кога ще се проведе акцията полицаите научават след края на предишния работен ден. Те не са имали никаква представа какво се готви.

В делото пише: "План за провеждането на операцията не е получаван в ОДМВР, такъв план не е бил предмет на обсъждане и по време на инструктажа преди началото й, който е бил в порядъка на минута-две". Още преди това никой в МВР не се е отнасял сериозно към видеозаписа. На 3 март Михайлов е бил на среща в националната полиция и попитал ще трябва ли такъв запис. Отговорили му: "Няма да е лошо". Същото му заявили и баретите ден преди операцията. Но така и не го погледнали.
СНИМКА: БГНЕС
Първоначално МВР твърдеше, че операцията е успешна. После все пак призна, че е провал.
5
1397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Март 2017 19:59
Статията всъщност показва нещо, което се знаеше и преди. Куп непрофесионалисти са назначени за началници и изпращат хората за пушечно месо. И плановете за една операция всъщност се правят едва след завършването и. Ако е необходимо. И не на последно място - виновни винаги има посочени. От истински виновните.
15 Март 2017 20:42
И приетото за достоверно от съда силно се разминава от казаното от ръководството на МВР пред камерите по онова време.

Ама как? Нали лично БоБо беше вербувал двамата фотографи да провалят операцията, с цел да дискредитират експертните си началници?
16 Март 2017 10:23
И отново нито дума, кое дава право на тежко въоръжени спец-полицаи да нахлуват в дома на гражданин и да стрелят по него ?
Да, ясно е, че Петко има оръжия, да знае се че е ку-ку, но той никого не е заплашвал със стрелба. Е, напсувал няколко квартални лекета, а директорът на училището , понеже не знае какво да прави в такъв случай, наковладил Петко в полицията.
16 Март 2017 18:59
Пикачу
16 Мар 2017 10:23
Мнения: 6,895
От: South Africa
И отново нито дума, кое дава право на тежко въоръжени спец-полицаи да нахлуват в дома на гражданин и да стрелят по него ?
Да, ясно е, че Петко има оръжия, да знае се че е ку-ку,


Ако има нещо да е ясно, това е че Петко не е направил нищо. Ку-ку, ку-ку - колко да е ку-ку, при положение, че:

""Подготовката на П. при евентуална полицейска акция е била вече факт. Няколко години е продължило бездействието на органите на МВР при наличната информация, че лицето притежава огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок на разрешителното и има асоциално поведение", пишат съдиите."

И при положение, че е имал разрешително за оръжие и е работил в оръжейния завод. Как така един ку-ку, взе че неутрализира цял отряд от барети, обучени, организирани от хора, които са специалисти? Къв е тоа бе - бил болен, пък той свръх-човек?

Ясното е едно друго нещо - че полицията е затънала в афери. И не ни казва, за какво става въпрос.
16 Март 2017 19:07
Е, напсувал няколко квартални лекета, а директорът на училището , понеже не знае какво да прави в такъв случай, наковладил Петко в полицията.


Петко не е утрепал ни едно от лекетата, дето ги защитават директорите и полицията. Но лекетата взеха сами да си се трепят. Остави другото, ама при случая в Борисовата градина, именно полицията и директорката са замесени. Май. Абе така казват. Ама настойчиво го казват. Изглежда, че всички знаят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД