:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,221,437
Активни 1,495
Страници 85,927
За един ден 1,302,066

Какво ще стане, след като Лондон даде старт на Брекзит?

Великобритания и ЕС имат 18 месеца, за да договорят развода си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
----------------
Вече знаем, че британският премиер Тереза Май ще задейства член 50 от Лисабонския договор в последната седмица на март, което ще постави началото на 2-годишното бавно излизане на Великобритания от ЕС. Всички очакват, че това ще бъде толкова скучно, колкото е и важно. Официално само едно писмо е необходимо, за да започне процесът по прекратяването на продължилото 40 години политическо и икономическо сътрудничество. Имейл също би бил достатъчен.

Неофициално обаче дори и най-високопоставените членове на британското правителство, които се занимават с подготовката за развода, признават, че е неясна голяма част от това, което предстои, след като Великобритания официално започне преговорите - в Уестминстър наричат този момент "Денят Б". "За да бъда честен, ние сме на непозната територия", е мнението на сътрудник на високопоставен член на торите. Едно нещо обаче е ясно в член 50 - 2 години след задействането му Великобритания вече няма да бъде страна - членка на ЕС, независимо дали двете страни по развода са постигнали споразумение, или не.

За да може споразумението да бъде одобрено за този срок, двете страни трябва да го постигнат само за 18 месеца, т.е. до октомври 2018 г., за оставят достатъчно време на Великобритания и на страните в оставащите в ЕС 27 държави да ратифицират условията по развода. Представители и на двете страни в частни разговори признават, че тази времева рамка е оптимистична.

За Брекзит времето е кратко, но пътят е дълъг. Ето какво ще се случи според "Политико":Задействане на член 50Брюксел ще бъде уведомен от Лондон, че задейства член 50 от Лисабонския договор чрез писмо, изпратено до Европейския съвет, обясни британски чиновник, запознат с плановете на правителството. Все още обаче не е решено кой ще предаде писмото, макар че моментът за това наближава. Изпращането на уведомлението по електронната поща все още не е изключено като възможност. Британският посланик в ЕС Тим Бароу би могъл също да е вестоносец. Източници от британското правителство обаче казват, че все още не е взето решение кой ще предаде уведомлението или кой ще го получи.

Високопоставен правителствен източник, запознат с мнението на британския министър, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис, очаква писмото да бъде от името на премиера Тереза Мей, да е с позитивен тон (според "Даунинг стрийт" 10 това е важно за доброто начало) и да повтаря британската позиция, че условията за излизането от ЕС и установяването на нови отношения трябва да бъдат определени паралелно, в рамките на 2 години. Вероятно писмото няма да съдържа нова информация за целите на Лондон, тъй като те вече бяха представени в одобрената Бяла книга.Отговорът на Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Брюксел преди дни, че ще му трябват само 48 часа, за да отговори на Великобритания с "проект за план на преговорите". Британското правителство не очаква този план да бъде много подробен, сподели Дейвис пред Би Би Си. Отговорът на Туск формално може да съдържа дата за провеждането на среща на 27-те от ЕС, на която да бъде финализиран планът за преговорите - принципите, които страните членки искат да бъдат защитени при крайното споразумение.Извънредна среща на ЕС27

Туск каза, че такава среща ще се проведе "вероятно през април". Ако Мей реши да задейства член 50 тази седмица, тогава лидерите на ЕС27 може би ще се срещнат на 6 април, заяви германският канцлер Ангела Меркел преди дни в Брюксел.

Решението на Мей да изчака до края на месеца заплашва да отложи срещата за по-късно през април, дори и през май. Тя обаче може да съвпадне с президентските избори във Франция (първият тур е насрочен за 23 април, а вторият - за 7 май). Французите искат да избегнат подобен сценарий и в случай на по-късно задействане на член 50 от Лондон вероятно ще настояват срещата на ЕС27 да се състои към края на май, казват дипломатически източници. Срещата ще бъде изключително важна. На нея ще бъдат определени основните принципи, които ЕС ще отстоява при преговорите.

Дейвис обясни този процес от британска гледна точка пред Би Би Си: "Съветът трябва да определи основния план - лидерите казват на ЕК как да води преговорите. Това ще изисква среща на съвета, което вероятно ще отнеме месец (след стартирането на процедурата). Те предават плана си на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. След това се срещаме и започваме разговорите".Мандатът

Процедурата изобщо не е толкова проста, колкото смята Дейвис. Той е прав, че след извънредната среща на евролидерите през април или май, проектопланът за преговорите ще бъде изпратен на ЕК, където започва истинската тежка битка.

Подробен план за това как съветът смята да постигне целите си в хода на преговорите ще бъде изготвен като "директиви на съвета", които ще бъдат изпратени на лидерите на 27-те за финално одобрение. До този момент главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние няма "мандат", за да работи по преговорите с Великобритания.

Периодът април/май, когато директивата ще бъде изпратена в съвета, и юни/юли, когато ще бъде изготвен мандатът за преговорите - е решаващ. Ако Великобритания поиска да повлияе върху първоначалната позиция на ЕС, ще трябва от рано да си осигури съюзници като Ирландия, Полша и Унгария в битката "мандатът" да не съдържа много категорична позиция, за да е възможно постигането на политическо споразумение с Великобритания. Официално позицията на съвета се определя чрез гласуване, при което е необходимо квалифицирано мнозинство, но е обичайно лидерите на ЕС да търсят консенсус при вземането на толкова важни решения.

Веднъж определен мандатът, той влиза в сила. Тъй като има само 18 месеца за постигането на сделка, не е в интерес на нито една от преговарящите страни да отваря отново вече договорени позиции.Отново в съвета

Крайният вариант на мандата за воденето на преговори за Брекзит ще бъде раздаден на страните членки. Това няма да стане преди май, дори може да се проточи и до юли. Въпросът ще бъде договарян на ниво Съвет по общи въпроси - в него участват министрите по европейските въпроси на страните членки - или може да бъде ескалиран до лидерите, което ще наложи свикването на нова среща на върха. След като споразумението бъде договорено, Съветът по общи въпроси ще продължи да отговаря за преговорите, т.е. единствената институция, която има властта да определя червената линия при преговорите, водени от Барние.Започват преговори за преговорите

Министър Дейвид Дейвис обясни пред Би Би Си как според него ще преминат преговорите: "Още на първата среща ще бъде обсъдено как действаме - колко срещи, с кого ще се срещнем, специалисти, ерудирани личности и др.". Дебатите ще се провеждат "основно в Брюксел, но не само там", казва той, като предполага, че важните решения може да се взимат в националните столици на 27-те. Дейвис очаква, че въпросите, по които двете страни не могат да се договорят - независимо дали става въпрос за пари, правата на гражданите или нещо друго - трябва да бъдат ескалирани до лидерите за политическо решение.

"Официалната среща ще бъде между Великобритания и ЕК (от името на 27-те страни членки) и на съвета", обясни Дейвис. "В определени моменти вероятно ще се появят и теми, около които има спор - нека да си представим, че ние не сме съгласни за нещо. Предполагам, че в края на деня все пак ЕК ще се намеси".Накрая преговорите

Само след като мандатът е договорен и двете страни преговарят за това как да се водят преговорите, те ще се съсредоточат над самия пакет по развода. Тогава - "някъде през юни или юли", предполага високопоставен дипломат от ЕС27, пожелал анонимност - изборите в Холандия и Франция ще са минали, а кампанията на Меркел за преизбирането й ще бъде в разгара си.

Дейвис заяви пред Би Би Си, че договарянето на споразумение за правата на гражданите ще бъде "първото нещо, с което ще се заемем", когато започнат преговорите. След това разговорите се очаква да бъдат насочени към финансовите теми и към разходите за Брекзит, възлизащи на 53 млрд. лири, които според доста хора в Брюксел Великобритания трябва да плати. ЕК смята, че след като веднъж разходите за излизането бъдат договорени, тогава може да се преговаря за бъдещите търговски отношения на Великобритания с ЕС

Колко време ще е необходимо? 3-4 месеца за договарянето на мандат, 6 месеца за споразумение по пакета за излизане и 6 месеца за договаряне на цялостна сделка за свободна търговия. На Гренландия й бяха необходими 3 години, за да договори напускането си през 80-те години, а трябваше да се обсъждат само въпроси, свързани с риболова.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск (от ляво на дясно) ще подготвят преговорите за развода между ЕС и Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей обмисля как да уведоми колегите си от ЕС, че задейства член 50. Сигурно е, че това ще стане с писмо, но не е ясно дали ще бъде занесено на ръка в Брюксел, или ще бъде изпратено по електронната поща.
2
1670
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2017 20:39
Що рушвети ще се дадат, що пари ще се излапат. Бачкай, българино, за половин кило кайма и 2 бурканчета кисело мляко !
15 Март 2017 23:08
На Гренландия й бяха необходими 3 години, за да договори напускането си през 80-те години, а трябваше да се обсъждат само въпроси, свързани с риболова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД