:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Инцидентите бяха провокирани от футболната агитка на "Левски", срещата ще с доиграе утре пред празни трибуни
Тя обяви, че не иска предлаганите от руското посолство услуги
От ареста тя уволнила и.д. кмета и назначила нов заместник
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,721,355
Активни 1,184
Страници 147,310
За един ден 1,302,066

Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране

В София все още няма нито един обновен блок по програмата на ГЕРБ
СНИМКА: БГНЕС
Благоевград е лидер по брой на санирани сгради.
Три фирми водят класацията по спечелени пари от програмата за "безплатно" саниране на ГЕРБ. Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за извършените и платени досега дейности. Санирани са общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради, а три фирми са получили 17 млн. лв. от общо платените 282 млн. лв., съобщи Mедиапул.

Лидер по получени средства - над 6.3 млн. лева, е неизвестното дружество "Строителство и саниране Инженеринг Консулт" ЕООД с над 6.3 млн. лв. То е собственост на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, която работи в съдружие с компания, свързвана с ДПС. Следващата фирма в топ 3 е "ПСГ" АД, свързвана с бизнесмена политик Делян Пеевски, а на трета позиция е хасковската "Еко Традекс Груп".

Сметката за санираните сгради показва средно по 200 лв./кв. м, което е двойно повече в сравнение с обновяването по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Най-високата средна цена за саниране е във Велинград - 288 лв./кв. м, а най-ниската - в Кюстендил, 116 лв./кв. м, става ясно от изисканата от Медиапул справка. Както "Сега" писа неотдавна, позовавайки се пак на данни на МРРБ, средно за един апартамент в първата година на програмата са били платени над 17 000 лв. След като министерството намали допустимите пределни цени, сумата "падна" до около 15 700 лв. на апартамент.

Над половината от санираните досега блокове са в 16 града, като Благоевград е рекордьор с 49 сгради. Изненадващо в София все още няма обновен нито един блок, докато в малки общини като Тервел, Правец, Елхово, Айтос и Гълъбово има по 6 реновирани кооперации. 20 от санираните близо 300 блока са подали писмени сигнали за проблеми и дефекти.

Търговете за избор на изпълнител се организират от местната власт, като досега 135 общини са се включили в програмата. Прегледът на фирмите, спечелили обществените поръчки в градовете с най-много санирани блокове, показва, че в масовия случай една фирма или обединение от фирми санира по един блок в дадена община. Това отговаря и на анонса на програмата, че в нея ще участват стотици фирми. Очакванията бяха да се включат 2500 фирми предимно от дребния и средния бизнес, които да спечелят от реализирането на програмата, а освен това да се гарантира, че ремонтът на сградите ще върви и по-бързо.

Там, където една фирма е взела няколко блока в една община, изключението е правено за местните лидери на строителния пазар в тази община. Например в Кюстендил местната "Булплан инвест" е обновила 4 блока, а в Пазарджик "Еко Хидро 90" - 3 блока.

Някои изпълнители са спечелили поръчки в различни градове. Именно те са лидери по получено финансиране към края на февруари 2017 г., а техни собственици са млади и неизвестни за широката публика дами.ФАКТИ

На първо място с най-много санирани сгради е "Строителство и саниране Инженеринг Консулт" ЕООД със 7 блока и платени над 6.3 млн. лв. Компанията е работила в Благоевград, Гълъбово и Пазарджик, а има и спечелени поръчки в Белоградчик, Карлово, Казанлък и Асеновград за над 4.2 млн. лв. Участва и в обединения за саниране в Гълъбово и Велинград. Фирмата е основана през 2005 г. като дъщерно дружество на "ГБС Инженеринг" с капитал от 5000 лв. През 2009 г. ГБС продава компанията за 1 лв. на Янко Димитров Янков, който до този момент е бил неин управител. После през 2012 г. собственик става Петкана Петрова Николова, а от октомври 2016 г. собственик е 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, показва справка в Търговския регистър.

"ПСГ" АД също има въведени в експлоатация 7 обновени блока, за които е получила над 5.7 млн. лева. Компанията е изпълнила или изпълнява обекти в Благоевград, Кюстендил, Варна, Стара Загора, Габрово, Ямбол, Казанлък. Фирмата е създадена през 2003 г. като "Проект груп" с управител 25-годишната Маргарита Донкова, която по това време е секретарка на Делян Пеевски. Чрез "ПСГ" Пеевски участва в придобиването на зала "Универсиада", а впоследствие компанията продаде дела си на фирма, свързана с КТБ. От регистъра за обществените поръчки и този на строителната камара става ясно, че "ПСГ" се е специализирала основно в обновяването на публични и частни сгради. Участва и в консорциума, който прави водния цикъл на община Септември. Според Търговския регистър в момента дружеството официално е собственост на Александър Николов Николов (90%), а останалите 10% са на "Евро Стил Билдинг" ЕАД, което също е негова собственост.

"Еко Традекс Груп" АД е обновила до момента 6 блока и е получила над 4.8 млн. лв. Хасковската фирма е собственост на Тенчо Христов Лилянов, Даниел Руменов Гаргов и Тодорка Иванова Минева. Спечелила е търгове в Харманли, Димитровград, Свиленград, Симеоновград и Любимец. Собствениците на компанията имат разнороден бизнес - от хлебопроизводство през казина до сметосъбирането в Смолян.
31
12795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
14 Март 2017 19:42
Кво викаше Радан за тримата Шишковци!?
14 Март 2017 19:52
Лидер по получени средства - над 6.3 млн. лева, е неизвестното дружество "Строителство и саниране Инженеринг Консулт" ЕООД с над 6.3 млн. лв. То е собственост на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, която работи в съдружие с компания, свързвана с ДПС. Следващата фирма в топ 3 е "ПСГ" АД, свързвана с бизнесмена политик Делян Пеевски, а на трета позиция е хасковската "Еко Традекс Груп".


Невидимата ръка на пазарната икономика.
14 Март 2017 19:56
Изненадващо в София все още няма


Не е изненадващо, никак.
14 Март 2017 20:01
Началството от ЕНП така е наредило, нямам друго обяснение.
14 Март 2017 20:05
Изразът "цена ..... лв. на апартамент" е абсолютно малоумен. Този показател нищо не показва. За какъв апартамент става дума? За мезонет 400 м2 или за гарсониера.
14 Март 2017 20:08
За какъв апартамент става дума? За мезонет 400 м2 или за гарсониера.
То при панелките, освен мезонети друго няма.
14 Март 2017 20:09
Ако за 2 МИЛИАРДА хората не излязат на улицата и не поискат подробни отчети, значи за никакъв чеп не ставаме.
14 Март 2017 20:16
Ако за 2 МИЛИАРДА хората не излязат на улицата и не поискат подробни отчети, значи за никакъв чеп не ставаме.


Значи ората няма за какво да излизат на улицата.
Ако някой на който му е саниран блока некачествено , да сезира прокуратурата и проверки до дупка.
14 Март 2017 20:25
"Заместник-районният прокурор на Кърджали Ч. Чавдаров е хванат с незаконен улов от риба, съобщиха от държавното обвинение. "

Този бракониер ли да сезират?
Или онези с парцелите в Приморско?
14 Март 2017 20:28
Уилт -

Може и него да сезират, а може и да попитат 25 годишната строителка от статията, дали е виждала на теслата дръжката, примерно.
14 Март 2017 20:30
Защо вие да плащате за моето саниране? Защо, да получа 17К от вас подарък? Саниран съм, доволен съм, но вие не. И въпреки това смятам че не е правилно.
14 Март 2017 20:43
Саниран съм, доволен съм, но вие не.

Аз съм доволен, че си саниран, така е по-хигиенично. Mens sana in corpore sano. Можеш да си издухаш носа, но фнимателно, да не увеличиш вътречерепното налягане.
14 Март 2017 20:45
Изразът "цена ..... лв. на апартамент" е абсолютно малоумен.

Да, но не се ползва случайно. Всъщност по апартаментите не се извършват никакви дейности, освен остъкляване на терасите. Всичко останало са дейности по общите части - евентуално ремонт на покрива, топлоизолация на външни стени, замазка и боядисване, боядисване на стълбища. Това е. Защо и как цената при такива дейности може да се определи като цена на апартамент, си обяснявам единствено с това, че хората, които не се "радват" на "саниране", ще останат с впечатление, че се обновяват апартаментите. А схемата трябва да е следната - оглед на сградата и набелязване на дейностите, от които има нужда, оценка на тези дейности и техният сбор трябва да бъде общата сума, необходима за всяка отделна сграда. А цената от 288 лв. на кв.м. е направо изумителна. Това е цената за кв.м. груб строеж, не за леко фризиране на съществуващи вече сгради. Абе, няма кражби и далавери, въобще
14 Март 2017 21:40
Аз съм доволен, че си саниран, така е по-хигиенично. Mens sana in corpore sano. Можеш да си издухаш носа, но фнимателно, да не увеличиш вътречерепното налягане.

Не е справедливо. Тия пари могат да отидат за лечение на деца, за които се събират пари с дарения. Но от там не може да се краде.
14 Март 2017 22:23
17 000 на апартамент - то не е кражба, то си е грабеж. Сигурно и от трафик на мигранти по-малко се печели. От социалистите една Елена Йончева се обади за "усвояването" и си го получи от Борисов по кавалерски - през устата. Другите опозиционери мълчат.
14 Март 2017 23:26
В Румъния неслучайно направиха програмата за саниране с 10% самоучастие. Само социално слаби граждани не плащаха нищо.

Така самите хора контролират цените - не е все едно дали ще платиш 10% от 6 000 или от 20 000.

В резултат - в Румъния огромна част от блоковете са санирани и градовете са много по-красиви.

При 100% "безплатно саниране" могат да се правят (и се правят) чудовищни далавери, и вместо с 2 млрд да се санират примерно 4-5000 блока, се санират 1000-1500.

Отделно, нещо спирало ли е управляващите да направят един анализ на изборни резултати и програмата да се насочи към районите, където подкрепата за тях е била ниска? И всъщност програмата да се превърне в удобен политически инструмент за печелене на избори и финансиране на партията?

Затова (до президентските избори де) няма и нито един саниран блок в София...

15 Март 2017 00:15
За какъв апартамент става дума?
Панелен апартамент със статистическа площ от 85 кв.м с идеалните части (17000/200, за Велинград 59 кв.м = 17000/288), "построен" от Тато за 5000 лв., продаден от общината за 8000~12000 лв. и с данъчна оценка под 40000 лв.
Тази "инвестиция", от 17000 лв. при имотен данък от 8 промила ще се възвърне след ... 125 години само. "Санитарите" на блоковете, енергетичните експерти и още по-енергичните адвокати, дали дават някаква гаранция? Поне едни 250 години, щото иначе мероприятието ще е на загуба. Сиреч няма да е "инвестиция", а прахосничество.
15 Март 2017 00:48
Изненадващо в София все още няма обновен нито един блок
Ако беше толкова хубаво, софиянци щяха да излапат целия ресурс на програмата, но тогава имаше опастност, дори платената ни джуркалистика да се усети и да се разчуе...
Както се казваше в един стар анекдот, ако го бяха измислили учЕните, щяха да го изпробват най-напред ... в провинцията
15 Март 2017 06:48
Вместо с това "безплатно" саниране , което е в интерес само на някои, но плащани от всички) , е по-добре:
да се санират обществените и държавните сгради ( в интерес на всички )
да се изплатят на хората сумите по лихвочислата, за да си направят ремонт за енергоспестяване или закупуване на енергоспестяващи уреди ( тези пари са си техни и е справедливо).
15 Март 2017 07:57
А третата фирма що не сте писали с коя партия е свързана?
15 Март 2017 09:05
То е собственост на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова


Както каза Виктор Николаев по НТВ тази сутрин, "Младостта не е порок".
Да, но имаше една млада , прелъстена и изоставена Калина, на която ГЕРБ възложи да управлява 6 млрд.€ на Фонд "Земеделие", пък тя имала купена германска /?!/ дипломка.Та от токава на герберовите "експерти" им казват "КАЛИНКИ"
Сега пък на догановите хора ще почнат да им викат "Елизабетки" , или пък "Урумки" ?
15 Март 2017 09:22
Напоследък чувам и мнения, че санирането в този вид, в който се прави, не удължава живота на панелките, а дори го съкращава. Никой не ремонтира фугите, покривните изолации се изпълняват некачествено, но сградата се опакова отвън, така че като влезе вода, може да върви само навътре- към фугите и панелите, за да ръждяса армировката по- бързо. Иначе стават по- красивички, не знам за колко години. А каква е икономията на енергия- някой саниран да каже. Ама не ще да е 50% от отопление, пък от осветление, дето рече Талпата- хич!
15 Март 2017 09:33
През 2015 та девойката е реализирала печалба от 825 хиляди лева във фирмичката си с 5000 лева капитал при приходи от 2210 хил.лв. При приходи от 6.7 милиона и същата ефективност сигурно си е докарала 2.5 милиона. Това би означавало възвращаемост на капитала от 50000%.
Спокойно може да кандидатства за Гинес.
15 Март 2017 09:50
Мен ме тормози една друга програма, дето засега не ѝ дават много гласност. Има приет закон за монтаж на разговорни устройства за връзка с обслужващата фирма във всеки асансьор. Получихме известие от обслужващата фирма - 60 лева за монтаж, 380 лева за устройството и после още по 10 лева на месец към някой от GSM операторите, който си изберем. Имаме право на избор. Сметнете колко асансьора има в България, умножете ги по 10 лева на месец и вижте с колко ще се вдигне печалбата на телекомите. За фирмите вносителки дори няма смисъл да отваряме дума.
15 Март 2017 10:03
Престъпление ли е да се купувт гласове с „безплатно“ саниране (https://www.youtube.com/watch?v=UbpB-7VkD1g) или с обещания за физкултурен салон във всяко училище? В предизборния спринт повечето партии, устремили се към Народното събрание, извадиха пред скоби в програмите си образованието, здравеопазването и демографския срив и едновременно с това продължават със зъби и нокти да бранят санирането, сякаш то е най-важното и ефективно средство за решаването на тези наистина съдбоносни за развитието на страната ни проблеми. Но е възможно и друго решение, което макар и косвено наистина е свързано и с трите проблема.

ЕДНА ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ (alternative)

Разказвали са ми, че в „евроатлантическите страни“ към всяко училище има плувен басейн. Плуването е най-предпочитаният и харесван училищен спорт. Защо ли плуването? Може би защото е красив спорт. Но красота има и в други спортове: тенис, голф, фигурно пързаляне, художествена гимнастика, бухалки, обръчи, ленти.
Плуването е изключително здравословен спорт, приучава към правилно дишане, стимулира кръвообращението, регулира телесното тегло, създава спортен дух и настроение. Известен е случаят с легендата на този спорт Джони Вайсмюлер. На девет годишна възраст той развива полиомиелит – на село му викат детски паралич. Лекарят го насочва към плуването. Джони Вайсмюлер е първият човек, преплувал 100 m за по-малко от минута. Има пет олимпийски титли и 67 световни рекорда в различни плувни дисциплини. Той се снима в ролята на Адонис с „костюм“ от смокинов лист. В 12 различни филма по книгите на Едгар Бъроуз (Edgar Burroughs) изпълнява ролята на Тарзан, естествено в подходящо за тропическата джунгла „облекло“ защото плуването спомага за оформянето на красиво и хармонично тяло.
Древногръцкият скулптор Леохар (придворен скулптор на Александър Македонски, ок. 330—320 пр.н.е.) е постигнал хармонията в статуята на Аполон (достигнала до наши дни с копието Аполон Белведерски) като съответните части на тялото са в пропорцията на Златното сечение. Това е едно вълшебно реално ирационално число – 1,618.., символ за красота, хармония и съвършенство в природата, изкуството, архитектурата, науката и спорта. Повече за Златното сечение в часовете по математика.
Плуването е евтин спорт: плувна шапчица, очила и едно-две парчета плат малко по-големи от смокинов лист.
Плуването е целогодишен спорт, още едно предимство за налагането му като първи училищен спорт.
Плуването е хигиеничен спорт. Няма как да се напрашиш, изпотиш, изкаляш, да измръзнеш, „да обелиш коляно или пукнеш глава“. Спомням си някога, в детските години в родния град през лятото ходехме „на басейна“ – на 2 km от града в полите на Балкана. От басейна излизахме вмирисани на хлор и по-мръсни отколкото когато влизахме в него. Затова на връщане към града се плацикахме голи във вировете на реката, докато не е пресъхнала. Сега има достатъчно модерни средства и техника за филтриране, пречистване и циркулация на водата. Все пак басейна не трябва да се използва за неконвенционални цели.
- Ей, ти защо пикаеш в басейна?
- Ами... всички правят така.
- Но ти пикаеш от кулата за скокове във вода.
Някой беше казал, че “ние се раждаме голи и бедни на брега на този голям океан – живота. Който може да плува, да плува, който не, да се дави“. Свещена простота (Sancta Simplicitas).Раждаме се равни и всички могат и трябва уверено да плуват в живота. Давят се само паникьорите. Природата се е погрижила – всички бозайници, не само морските за които водата е естествена среда, слонът, приматите, всички плават защото са по-леки от водата. Малко усилие и те плуват.
Плуването е индивидуален спорт, въпреки възможността за групови прояви като водната топка (water polo). Всеки избира своя стил на плуване според характера, темперамента и ... физиката си: устремния кроул (свободен стил), крилатия бътерфлай (делфин), спокойния бруст, отморяващия гръб. Но още от училище децата трябва да свикнат, че в живота не бива да плуват по гръб и по течението.
Плуването е смел и мъжествен спорт. През 1875 г. британецът Матю Уеб преплувал Ла Манша – 34 km за 21 часа и 45 минути. След него 30 години никой не успял да повтори подвига му. До сега Ла Манша е преплуван от близо 1000 човека – по-малко от броя на покорителите на Еверест (Джомолунгма).
Нашият изключителен плувец-маратонец Петър Стойчев е първият човек, преплувал Ла Манша за по-малко от 7 часа (2007 г.). Единадесет поредни години той е носител на световната купа по плувен маратон и е световен шампион по плуване на 25 km в открити води. (Шанхай, 2011 г.) Стойчев има забележителни постижения и в други екстремни плувни дисциплини.
За съжаление Северният Атлантик все още не е преплуван от човек, все още сред хората няма носител на Синята лента. Незабравимият Тодор Колев опита с маска и шнорхел да разбере как да ги стигнем, но си отиде твърде рано.
Как ще ги стигнем? През 1933 година по време на голямата депресия за президент на САЩ е избран Франклин Делано Рузвелт. Той единствен е избиран четири пъти за президент. Голямата депресия е икономическа катастрофа, чиито поражения според мнозина са съизмерими с пораженията от Втората световна война. Рузвелт предприема система от мерки за излизане от кризата, известна като Новия курс. Мнозина смятат, че Новият курс възприема и прилага голяма част от икономическите теории на Джон Кейнс, който поддържа тезата за интервенция на правителството чрез използването на финансови и монетарни мерки с цел да се смекчи икономическата рецесия и депресия. Рузвелт инвестирал средства от федералния резерв в обекти с обществено значение, при което се създава заетост, увеличава се потреблението и в резултат се стимулира бизнеса. По тази линия Рузвелт построява плувни басейни във всички американски училища, съчетавайки икономическата полза със създаването на условия за израстване на здраво, жизнено, работоспособно и със спортен състезателен дух младо поколение.
Но да се върнем у нас. През 1923 год. Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на Ал.Стамболийски, построява 1151 нови училища (до тогава в страната има 500 училища). Министърът на финансите Атанас Буров намира пари за това народополезно дело, въпреки че по това време България е на колене, унижена, ограбена и осакатена от Ньойския договор. По данни на МОН през последните 14 години у нас са закрити 764 училища, а са построени нови ... 12. Може би от МОН ще ни кажат колко са сега действащите училища в Родината.... и към колко от тях има плувни басейни.
По-горе споменах, че президентът Рузвелт е обвиняван в кейнсианство, но нима „безплатното саниране“ на ГЕРБ не е пар екселанс (par excellence) кейнсианство и даже кейнсианство плюс... Бившият министър на РРБ Павлова „лице в лице“ призна, че ако се спре програмата за саниране няколко хиляди предимно ниско квалифицирани работници ще останат без работа, а много „наши“ фирми от дребния бизнес ще останат без „добавена стойност“ и ще фалират. Това обяснява и защо БСП изведнъж реши, че програмата трябва да продължи. Сигурно ще се съгласят с Павлова, че и двата милиарда лева от бюджета, осигурени от бившото мнозинството на ГЕРБ за програмата са недостатъчни и е необходим още милиард и половина. Скрито зад фасадата на безличнато определение „енергийна ефективност“ тъй нареченото саниране е пропито от „основателни съмнения“ за корупционни схеми. Програмата се финансира и реализира по необосновано сложна и непрозрачна схема на договаряне, изпълнение и плащане. Все още никой не е показал в числов вид енергийната ефективност и на каква цена тя се постига – спестена енергия в kWh на 1000 лева инвестиции в санирането. За сведение в SI енергията се измерва в джаули (J), но в практиката по-често се използва производната единица киловатчас (kWh). Етажната собственост чрез разточителната рехабилитация на панелката получава „енергийната ефективност“ така да се каже „на тепсия“ и не и пука на каква цена, нали плаща данъкоплатеца. Договарянето, изпълнението, плащането и контролът, ако има такъв, са на едно място при другата страна. И е естествен „глухият ропот“ на данъкоплатците защо с техните пари трябва да се облагодетелства малка група хора, повечето от които дори не са си мръднали пръста да подобрят жилищната си среда поне според възможностите си.
Накрая съвсем основателен е въпросът: нерде саниране, нерде плуване?
А може би училищните плувни басейни са една друга по-добра и народополезна възможност.
15 Март 2017 12:47
третата фирма що не сте писали с коя партия е свързана?
със всички партии и с ДС даже, най вече с Тенчо Свинаря, в хасковско го знаят кой е.
15 Март 2017 12:54
Може и него да сезират, а може и да попитат 25 годишната строителка от статията, дали е виждала на теслата дръжката, примерно.

Може и да я е усещала, ама ако е било на тъмно - няма да я е виждала...
15 Март 2017 13:59
Накрая съвсем основателен е въпросът: нерде саниране, нерде плуване?
А може би училищните плувни басейни са една друга по-добра и народополезна възможност.
15 Март 2017 19:38
Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране


Не разбирам заглавието аз. Ако ги подредим в една табличка по взети пари то за всеки Nти ред може да се каже N фирми са взели най-много пари.
А след някакво N ще може да се каже "N фирми са взели повече от половината пари".
Заглавието звучи като скандал, но е тотално лишено от смисъл.
16 Март 2017 11:18
тупан темно 15 Март 2017 07:57

А третата фирма що не сте писали с коя партия е свързана?

Ако не те мързи поразгледай имената: http://tr.bivol.bg/view.php?eik=126729838

Мен ме тормози една друга програма

И мен. Поредния рекет.
То около другите рекет-програми (топломеръ, "калиброване" или нови водомери, т.н.) като пошумяха и к'во
16 Март 2017 12:59
На 27-и всичко ще си дойде на мястото. Корни Фронтиерката ще вземе властта и заедно с Карадайъ заменат въпросните 3 фирми с други 3 фирми, които са близо до бсп и обръчите на дпс. Проста работа- само дето не е за прости хора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД