:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,953,098
Активни 1,250
Страници 90,878
За един ден 1,302,066

На избори с Ердоган на шията

Бруталното нахлуване на Анкара на родната политическа сцена обслужва не само целите на турската държава, но и лично на нейния президент
СНИМКА: БГНЕС
На изборите ще стане ясно какво е влиянието на Лютви Местан.
Вече не сме сами. Не само малка България, вече на цяла Европа й се налага да търпи агресията и издевателствата над чуждия суверенитет, така присъщи на турската външна политика през последните няколко години. Куп западни държави дотам се стреснаха от безцеремонните опити на Анкара да развива политическа дейност на тяхна земя, че започнаха да възпират турските официални лица още на границите си. Решителна мярка, за която на нас никога не ни е стигал куражът.

А имаме причини, особено в последно време. Броени дни остават до предсрочните парламентарни избори, а сме принудени да стискаме зъби, докато Анкара по всевъзможни начини бута напред българския си галеник - "Обединение ДОСТ" на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Турски министър открито агитира българските изселници в полза на коалицията, а посланикът СюлейманГьокче дори си позволи да участвав неин предизборен клип. Кой знае какво друго се случва, което не знаем. И на този фон Анкара високомерно и назидателно ни обяснява, че всъщност ние сме били тези, които не са наясно какво е демокрация и "европейски правила".

Факт е, че нагнетяващото се през последните седмици напрежение между управляващите в Турция и Европа ни дойде дюшеш, тъй като окуражи родната дипломация за кратка задявка с турското правителството - заради бруталното му вмешателство в изборите у нас. Да не се заблуждаваме - ако германци и холандци (довчера най-горещи радетели на сближаването между ЕС и Турция) не бяха гракнали срещу Анкара, нашите едва ли щяха да посмеят да говорят за "директна намеса във вътрешните работи на България". Камо ли да си позволят предупреждения, че не трябва да се стига до "крайни мерки като скъсване на дипломатическите отношения", каквито отправи служебният премиер Огнян Герджиков.

Анкара обаче няма никакво намерение да се съобразява с плахите ни опити да защитим суверенитета и достойнството си. Това ясно се видя от реакцията на турското външно министерство, което грубо нахока българските власти, задето не позволяват откриването на повече от 35 избирателни секции за изселниците. Очевидно управляващите в южната ни съседка гледат на предстоящите избори като възможност заутвърждаването на алтернативно турско политическо лобиу нас и са готови да се възползват от нея на всяка цена. Така че - отсега да се готвим за километрични опашки пред секциите в Турция.

Всяко обяснение за безпардонното предизборно нахлуване на Анкара на родната политическа сцена обаче няма да бъде пълно, ако не се отчете политическата експанзия зад граница на турските управляващи, която катализира напрежението с Европа. Причината е предстоящият на 16 април конституционен референдум в южната ни съседка, който Ердоган инициира. Спечели ли гласовете на мнозинството турци, той ще може да промени устройството на страната от парламентарна в президентска република. При това с такива правомощия за държавния глава, които биха го утвърдили като неин пълновластен господар. Това е най-голямата битка в политическата кариера на Ердоган. За да я спечели, той е готов да пожертва всичко, вкл. отношенията си със своите доскорошни съюзници от ЕС и НАТО. Защото избирателите в самата Турция са разделени в отношението си към предлаганата им конституционна промяна и това придава ключова тежест на гласовете на турската диаспора в Европа.

Оттук и горещото желание да бъде спечелена подкрепата на европейските турци, оттук и агресията спрямо онези държави, които не позволяват на хората на Ердоган да агитират в полза на допитването на своя територия.Сходството в подхода на турските управляващикъм Европа заради референдума и към България заради парламентарните ни избори е твърде голямо, за да бъде пренебрегнато. Сравненията просто се набиват в очи. И ако някой смята, че единственото, за което емисарите на Ердоган агитират българските турци с двойно гражданство, е коалицията на Местан и Исмаилов, много греши. Мобилизирането на подкрепа за допитването, навсякъде където е възможно, е далеч по-важна политическа задача за Ердоган от българските избори. И няма съмнение, че той ще ползва своите храненици тук и за тази цел (апропо, изгонената от Холандия турска министърка Фатма Бетюл Саянкая беше почетен гост при учредяването на ДОСТ м.г.).

Видни са и преките последици за нашите избори. Агресивната тактика на Анкара дава кураж на хората на Местан да се развихрят в предизборната кампания. А ДПС поставя в положението на човек, стъпил върху много тънък лед, който се чуди как да върви, така че да не го счупи и да пропадне. Местан може да говори колкото и както си иска за връзките между ДПС и Кремъл, докато бившият му шеф Ахмед Доган не може да му каже копче за Ердоган. Просто няма как - големецът в Анкара успешно се претвори в живото олицетворение на турската държава и всяка дума срещу него вече е равнозначно на атака срещу самата Турция. Да не говорим, че ДПС остава тясно обвързано с турските политически кръгове - не само с опозицонната Републиканска народна партия, но и с крайнодясната Партия на националистическото действие, която е основният политически съюзник на Ердоган.Затова и ДПС на тези избори никакво го нямаА цялата му предизборна кампания се свежда по повтаряни до втръсване мантри за "правилния" патриотизъм, любовта и борбата с бедността. По-добре така, отколкото да се направи нещо, което да разгневи баш шефа, разсъждават в ДПС. И тихичко си работят по старите предизборни прийоми. А очернянето на Местан като турска пета колона оставят като задача на присъдружните на движението медии.

Всичко това обаче не ни казва нищо за това как ще минат изборите. ДПС загуби подкрепата на официалните турски власти - това поне е ясно. А от там пропадна и възможността да се ползва безпрепятствено от 300-те хиляди изселнически гласа. Поне част от този вот сега потенциално може да бъде пренасочен към новия фаворит на Анкара. Колко голям ще е този дял и дали ще окаже сериозно влияние на резултата, никой у нас не може да каже. Социолозите бягат от такива изследвания. Но статистиката сочи, че от 2001 г. насам ДПС е взимало между 30 хиляди и 90 хиляди гласа на парламентарни избори от чужбина. Остава да видим каква част от изселническия вот ще отиде в "Обединение ДОСТ". Това ще покаже колко реално е инвестирала Анкара в новата коалиция. Както и доколко е застрашено ДПС да загуби досегашните си позиции в българската политика.
СНИМКА: БГНЕС
Заради политиката си Реджеп Ердоган не е долюбван в Европа.
11
3433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
14 Март 2017 20:02
ДПС загуби подкрепата на официалните турски власти - това поне е ясно.


Струва ми се, че ДПС отдавна изгуби доверието на официалните турски власти. Още от времето на отцепването на Касим Дал. Така, че няма някаква особено нова обстановка. Иначе играта загрубя, макар и да не се вижда.
14 Март 2017 20:17
Само за протокола.
Тов. Тайипович от седем годин е почетен доктор на Московския държавен институт по международни отношения. Мда...
14 Март 2017 23:07
Само за протокола. Дон Ердоган е почетен доктор на мадридския университет Йгнасио Лойола.
15 Март 2017 07:44
Само за протокола, Атака започна предишната си кампания от Москва с речи на зуски депутати и так дальше, тогава да имаше рев? И ся кво, Русия може да ни определя президента Турция не, какво е разликата между двете държави? Аман от такива "патриоти"!
15 Март 2017 07:57
Дон Ердоган е почетен доктор на мадридския университет Йгнасио Лойола.


Дали този доктор хонорис анненим знае да се покайва на латински?

Confiteor Deo omnipotenti et vobis, fratres, quia peccavi nimis cogitatione, verbo, opere et omissione: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Ideo precor beatam Mariam septer Virginem,omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres,orare pro me ad Dominum Deum nostrum.

Или знае само Аллах акбар?

Познавах в детството си едно съседско куче на име Акбар. Оттогава знам какво значи.

15 Март 2017 08:58
Мда...
И кавалер на белгийския орден на Леополд (степен Grand'croix) от 2015.
15 Март 2017 09:52
степен Grand'croix


Този croix, че и Grand, не е ли светотатство за мохамеданин?
15 Март 2017 10:34
Ами... ако има политически МЪЖЕ в България:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6110881

...а ако няма, може и жени
15 Март 2017 12:46
Познавах в детството си едно съседско куче на име Акбар. Оттогава знам какво значи.

15 Март 2017 13:18
За 8 парламентарни избора през периода 1991-2014 гласовете от чужбина са променили цифром и словом 15 (петнадесет) депутати. От общо 1920, или 0.8%. На изборите на 26 март 2016 гласовете от Турция ще имат нулев ефект. Да ви кажа как се прави сметката. Първо, взимате официалните резултати на ЦИК с включени гласове от чужбина. След това махате гласовете от чужбина и смятате сами отново (по Д'Ондт или по Хеър-Нимайер в зависимост от годината). Разликата е именно в посочените 15 мандата. Само за ДПС, средно по 2 за едни избори. Има доста линкове по въпроса, но ме мързи да търся.

Бъдете здрави и си носете новите дрехи!
15 Март 2017 16:43
и си носете новите дрехи!
Новите ми дрехи са възстарички, а на по-старите периодично им идва пак модата. Отеснелите раздавам. Закога да пазарувам по-нови? Да им гледам акъла и да им кроя шапка ми писва. Трябва ни нова мода шарена и смела.

Гласовете от Турция не решаваха нищо, когато имаше само една партия, която обираше гласовете на турците отсам и оттатък границата. Ма сега са двенки. И не е безразлично дали и двете ще влязат в НС, или само едната. Защото отсега се знае, че в парламента гласовете на ДПС този път ще са твърдо за БСП, защото гласовете на ДОСТ пък ще са твърдо за ГЕРБ. Така че този път гласовете от Турция може да се окажат решаващи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД