:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,953,054
Активни 1,267
Страници 90,834
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Дебат между Борисов и Нинова няма, защото от него зависи много

Силни медийни кампании липсват, преобладава "общологията", смята политическият психолог Антоанета Христова
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Проф. Антоанета Христова е директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, а също и университетски преподавател по политическа психология и политически маркетинг. Има издадени няколко научни монографии и десетки научни статии. Главен редактор на списание "Психологични изследвания".
- Г-жо Христова, уж и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова искаха много и се готвеха за директен телевизионен дебат, а в крайна сметка такъв няма да има. Защо?

- И той, и тя добре знаеха, че с такъв дебат рискуват твърде много. От американските кампании знаем, че такива сблъсъци са много наблюдавани, правят се анализи и оценки, измерва се обществената оценка кой е победил. Коментарите доминират кампанията и дават среда за неефективни манипулации. Такъв дебат може да наклони много везните в едната или в другата посока, а в нашия случай в момента те са в почти пълен паритет, което прави дебата високо рисков. Но е жалко от гледна точка на избирателите, които искат и очакват такъв сблъсък. Избирателят иска лидерите да се борят за него, да му изясняват тезите си, дебатирайки. Българската политика страда от липсата на лидерски дебат. Между другото, той не би трябвало да е само един, три например биха дали добра картина. Така загубилият в първия тур ще получи възможност за реванш, защото на всеки може да се случи да не се представи добре в определен ден. Чисто физиологически може да не е във форма. Знаейки, че ще има втори и трети шанс, лидерите би трябвало по-лесно да се решават на подобна стъпка.

- Защо тогава беше цялото надлъгване между Борисов и Нинова?

- И двамата се опитаха да използват темата, за да печелят точки. Борисов пръв вдигна телефона и предложи на Нинова да се срещнат, но постави условие в дебата да участват и експерти, вероятните бъдещи министри на ГЕРБ и БСП. Съгласете се, че в това предложение няма нищо лошо, даже е твърде обосновано. За мен отказът на БСП да представи лица показва, че там още не са готови да декларират избор на конкретни фигури за съответните постове. Може би с участието в такъв дебат, вътре в партията можеше да се появи напрежение с оглед резултатите след изборите и кой какъв ще е в новата власт. Това обаче не се изискваше в конкретната ситуация. Каквато и да е причината, несигурността в БСП дойде добре на Борисов, защото при него нещата са по-лесни. Той може да покаже министрите на ГЕРБ, защото излиза от управление с готови лица. Борисов използва ситуацията, за да каже: вие или не сте наясно, или сте в скрити взаимоотношения, за които не можете да говорите открито и може да се очаква след изборите да ни изненадате неприятно. От своя страна, Нинова не поема прекалено големи рискове и води кампания, типична за опозиционен лидер - шумна и атакуваща. Засега това поведение й носи ползи и БСП постигна неочаквано изравняване на силите.

- Изпусна ли си нервите Борисов с репликата, че "не е лошо да си дядо, лошо е да спиш с баби" по повод карикатурата със сексуален сюжет с него и Нинова? Или и това бе част от тактическо надлъгване?

- С тази реплика Борисов рискува да обиди без причина определена група избиратели. Немалко жени на възраст над 45 г. имат внучета и на тях репликата със сигурност няма да се хареса. Както и на мъжете им. Преди това Борисов беше нападнат няколко пъти и в крайна сметка реши да отвърне. Извън тази реплика обаче интервюто му по bTV беше добро - като послания и като отговори на обвинения на опонента. Защити се добре на всеки упрек на БСП и в същото време атакува на свой ред. Досега в тази кампания на Борисов като че ли му липсваше нещо - посланията за бъдещето, което отличават лидера от обикновения политик. Първата седмица от предизборната борба се разпиля в отговаряне на обвинения. Ако ГЕРБ и БСП се съветват от професионалисти, през оставащото време участниците в кампанията трябва да заложат на повече енергия, позитивизъм, визия за бъдещето. Друг акцент, който забелязах в последното интервю на Борисов и което ми направи добро впечатление, е, че той започна да говори за ценности, за идеологии, определи политиките си. Предполагам, че и той, и останалите около него ще заложат на още от това в дните до 26 март. В същото време Нинова също стартира лявото говорене, заложи на леви механизми за управление, на леви алтернативи.

- Защо тогава се чуват гласове, че между ГЕРБ и БСП няма съществена разлика и че след изборите двете партии се готвят да управляват заедно?

- Не съм съгласна с подобна теза. Самите партии също нямат интерес нито от нея, нито от евентуална коалиция. Разликите между ГЕРБ и БСП са огромни и ще стават все по-големи. Заради всичко това, за което вече говорих. Те влизат и все повече ще влизат в типичната си роля - на ляв и десен антипод. Колкото и на някои хора в БСП лявото говорене да не се харесва, защото те не са с леви ценности. Колкото и на някои хора в ГЕРБ дясното говорене да не се харесва. Дори да стане по изкуствен начин, като при артистите, с изиграване на роли, желателно е двете партии да влязат в правилата на играта с оглед тяхната институционална устойчивост и бъдещо окрупняване. Дори да трябва да се борят с вътрешни сили, идентификацията на БСП като лява и на ГЕРБ като дясна партия им е нужна с оглед разчистването на терена в център-ляво и център-дясно. Те и сега го правят, доколкото могат, но процесът не е никак кратък. А и постоянно се намира някой, който да го мъти.

- Впечатлява ли ви кампанията на някоя от останалите партии? Виждате ли потенциал някоя да увеличи процента си до 26 март?

- Не виждам много силни кампании, но предполагам, че може да има такива по места, на "терен". Що се отнася до медийните кампании, "Обединените патриоти" позагубиха енергия. Обстановката по границата се поуспокои и като че ли те нямат фронт да се разгърнат. Допускам, че през следващите дни ще се задълбочи темата "Европа на различни скорости" и че патриотите ще са сред формациите, които най-вече ще я експлоатират. Но тъй като проблемът е в развитие и по него липсва достатъчно информация, като цяло новините от Брюксел ще останат за след изборите, а развитието на този сюжет ще става все по-важен и определящ за българската политика. Реформаторският блок почти не го виждам и чувам. Направи ми впечатление, че неговите лица също не са много готови за дебатите - като конкретна подготвеност. Стоят уморено и говорят общо. В тази кампания ГЕРБ е подготвен с конкретни факти и данни, защото идва от управлението и статистиката е още в главите на основните му говорители. Останалите партии са "общология", залагат на това, че със самото си присъствие в студиото те вече са се позиционирали срещу опонента. Не е достатъчно. Затова смятам, че до момента кампанията не е силна, но може нещо по-интересно да се случва на терен, при личното общуване с избирателите. В този смисъл допускам, че ДОСТ може да бъде изненадата на 26 март, тъй като е типична теренна партия.

- Как се справят "Нова република" и "Да, България", чиито заявки бяха доста амбициозни?

- "Нова република" направи доста грешки преди началото на кампанията. На мен така и не ми стана ясно защо ДСБ трябваше да се преформатира в "Нова република", след като беше силно разпознаваем десен бранд. Да, носеше спомена за Иван Костов, но то всяка партия си има история. В същото време сега на Радан Кънев му се налага да обяснява къде не е в момента и лидер на какво е. Да направиш подобен ход месец преди старта на кампанията е тотална грешка. Въпреки че лицата на "Нова република" са отлично познати на десните избиратели, виждаме, че тя определено не се справя с разпознаването и доверието. Трудно ми е да преценя защо, дали заради лидера си, дали заради начина на говорене. Може би лицата й да не са достатъчно харизматични. Така или иначе, и нейната кампания не се отличава с нищо особено. Що се отнася до "Да, България", тази формация твърдо се е позиционирала като тематична партия, родена да се бори с корупцията и да реформира съдебната система. Нейният успех ще зависи от това доколко големите партии ще успеят да убедят избирателите, че са в състояние да се справят с тези проблеми. Появата на "Да, България" е знак, че големите партии в България са оставили терена празен и не са се справили досега с тях. Ако дадат ясна заявка, че ще направят достатъчно усилия в тази посока, естественият път на "Да, България" е да изчезне. Или обратното - да продължи да съществува и да набере сила.
21
3184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
14 Март 2017 20:04
*
14 Март 2017 20:07

Alan Shor
14 Мар 2017 20:04
14 Март 2017 20:08


Цитирам я "разговора между Весела Лечева и г-н Цветанов..."

и си мисля - Лечева не е ли госпожа, Цветанов не е ли Цветан??
Душичка.
14 Март 2017 20:21
Толкова народ се охрани за 27 години...Че и с нАучни звания се окичи
14 Март 2017 23:16
Христова очевидно е пряко свързана с герб и вероятно им помага не само с "анализи" и оценки по медиите. Горещо поддържания от нея вариант за лидерски дебат с участието на хор от "експерти" е нещо, което не се е случвало никога, никъде по света. Убеден съм, че Нинова е готова по всяко време за дебат с ББ. Христова се опитва нескопосано да замаже неадекватността на своя човек.
15 Март 2017 00:19
Как да не защитава работодателя си като неговите калинки /в случая египтолог!!!/ й дадоха тази с нищо незаслужена титла. Изненада ме Христова. Беше по-умерена и независима. Явно са й обещали нещо. От тези де, които ще ни потретват! Пу-Пу - Пу
15 Март 2017 00:21
Тая "професорка" първо е неграмотна.
И толкова пристрастна, че му става неудобно на човек...
15 Март 2017 03:31
Доц. Антоанета Христова е завършила психология в СУ „Св. Климент Охридски“ с докторантура в Института по психология. Специализира психотерапия към Международния институт по личностноцентриран подход (Швейцария) и политическа психология в САЩ. Главен редактор на списание „Психологични изследвания“. Директор на Института за изследване на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, взимането на решение, политическия имидж
15 Март 2017 07:12
И защо в справката за тази госпожа не е упоменато, че беше кандидат-депутат от РЗС?
А, и че беше научен ръководител на докторантурата на Слави Бинев.
15 Март 2017 07:45
Съгласете се, че в това предложение няма нищо лошо,


Няма как да се съгласим. Лидерски дебат означава дебат между лидери. Няма нужда да мажете с баданарките след Него с още по-големи глупости. Какви бъдещи министри, какви пет лева! Нито са минали изборите, нито се знае кой е в парламента, нито се знае какви коалиции ще се правят, хеле пък кои ще са "министрите". Наблюдавам телевизионните прояви на госпожата и се чудя как е възможен такъв евтин слугинаж.
15 Март 2017 09:28
Не обичам да говоря лошо за жени,
но тази госпожа просто излъчва нещо
което ме притеснава и без да говори,
някакви мимики, гримаси, неуместно
подхилване, с една дума има нещо
подлярско в нея!
15 Март 2017 12:28

ablepsia
15 Мар 2017 03:31

личностноцентриран подход


Carl Rodgers - non-directive therapy, client-centered therapy, person-centered approach. Нашите психолози използват термините: „недирективна терапия“, „клиентоцентрирана терапия“, „личностно центриран подход“.
Цитати на К. Роджърс от книгата „Психотерапията на Карл Роджърс“, с автор Р. Георгиева.
„Психотерапията не е начин да правим нещо с човека или да го подтикваме да направи нещо със себе си. Тя, напротив, е начин да го освободим за нормалното му израстване и развитие.“
„Всеки човек има в себе си неизчерпаеми ресурси и способност да разбира себе си, да променя виждането за себе си, своите нагласи и поведение – и тези ресурси могат да се реализират само при условие, че съществува определен климат за това.”
„Преди си задавах въпроса: „Как мога да излекувам или да променя този човек?“ Сега бих го поставил по следния начин: „Как мога да създам отношения, които този човек да може да използва за своето собствено личностно развитие?““
„Ако аз мога да създам определен тип отношения, то другият човек ще открие в себе си способност да ги използва за своето израстване, личностна промяна и развитие.“
„Аз не вярвам, че външната оценка е част от помагащите отношения. Любопитно е, че положителната оценка в крайна сметка представлява същата заплаха, както и отрицателната. Така да кажеш на някого, че е добър, предполага, че имаш правото да кажеш, и обратното. Затова стигнах до извода , че колкото по-малко използвам в отношенията си с другия съждения и оценки, толкова повече това му дава възможност да разбере, че фокусът на оценката, центърът на отговорността се намират вътре в него… За това бих искал да създавам отношения , в които аз даже вътрешно, никога да не оценявам другия човек.”
15 Март 2017 13:06
Backspacer
15 Март 2017 12:28


Така е, защото си самопревеждат и нямат рефлекса да потърсят съответния специалист филолог или преводач. Това винаги ме е учудвало - ако някой има проблем с очите, обръща се към офталмолог. Но офталмологът рядко се сеща в подобни случаи да потърси филолог. Много рядко се случва
И тогава, вместо тези чудовищно уродливи калки, за client-centered approach например щяхме да имаме просто, ясно и на български "индивидуален подход към пациентите" или "подход, насочен към пациента" и т.н.
15 Март 2017 13:13
BTV - сменете си коментатора след дебатите - явно г-жата не се възприема като независим анализатор,
а като евтин пиар на сами знаем кого... Всички забелязват необективните й оценки...
15 Март 2017 14:04
Чувал съм по радиото каканиженето й. "Професорката" май е обсебена от думата "обран". Във всяка нейна беседа може да се чуят щуротии като: "поведението му бе изключително обрано", "с много обрана реч" и т.н. Тази госпожа има характерното излъчване на представителите на разред "обрано мъркащи", семейство "мармотис рунтавелис", вид "гладкоцицеста лифтирана пишколапка".
15 Март 2017 14:37
Звън
15 Март 2017 15:15
Звън®
15 Мар 2017 14:04
Даа, безпри(страстно)... таковата, последното.
Ако случайно гледам дебат по БТВ след него веднага привключвам на друг канал, преди "обраната" госпожа да си отвори устата.
15 Март 2017 16:13
ablepsia
15 Мар 2017 13:06

Напълно съм съгласен, че специалисти/учени следва да се допитват до преводачи, когато превеждат на български език термин от специфична област. Точният превод на специализиран термин от чужд език на български понякога е труден. Само с допитване „как да преведем client-centered therapy/approach, person-centered approach …“ няма винаги да се получи удовлетворителен резултат.
Бих предложил да има по-скоро сътрудничество между преводача и специалиста, не просто допитване до филолога. В един партньорски разговор двете страни споделят: същността, съдържанието, характеристиките, границите на термина – специалистът; възможно най-добрия превод на български език – филологът. И постигат съгласие.
Защо е нужно сътрудничество. Например, „индивидуален подход към пациентите“ или „подход, насочен към пациента“ дори и да звучат добре на български, не са в синхрон с хуманистичната психология на Роджърс и не отразяват същността, съдържанието и границите на термина. В теорията му няма пациенти. Има клиент, а после – Човек. Освен това, същността на понятието не е в индивидуалния подход към различните клиенти, а в това че терапевтът има контрол и носи отговорност само върху процеса на т.нар. „емпатичен разговор“. Цялата отговорност за осъзнаването, израстването, вътрешната промяна и развитието e в клиента - „…, центърът на отговорността се намират вътре в него“, както пише Роджърс. Не в лекаря/психоаналитика, поставящ индивидуалната диагноза, предписващ съответните медикаменти и даващ инструкции какво пациентът трябва да прави, за да се излекува.
Стана много дълго.
15 Март 2017 17:30
Аз пък с моята подозрителност провидях в отпечатването на анализа на герберастката психоложка едно индиректро рамо на СЕГА за каузата на Боко. Липсваше само челната страница на Прас-прес бр. 2.
15 Март 2017 18:37
Стана много дълго.
Хич никак. И понеже ми беше малко, потърсих си още и благодаря, че ни открехна
16 Март 2017 00:19
...политическият психолог...

Какви ли още благи професионални позиции ще бъдат инвентнати из демократичната целесъобразност?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД