:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,953,014
Активни 1,275
Страници 90,794
За един ден 1,302,066

Жените в Саудитска Арабия вече поглеждат към властта

В ултраконсервативната страна представителките на нежния пол все още нямат правото да шофират, но вече завладяват корпоративния свят
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Разходките из моловете в Рияд са позволени само в компания от същия пол. Ако мъж и жена, които нямат брак, се появят заедно на публично място, ги заплашва арест.
Жените в Саудитска Арабаия се борят за правата си и походът им получава подкрепа от неочаквано място. Радикалното преустройство на страната напредва и в този процес жените стават все по-важни. Те пристъпват в светлината на прожекторите в корпоративния свят, въпреки че и досега нямат право да шофират извън огромния фирмен комплекс на държавния петролен гигант Saudi Aramco и често не могат да излязат на улицата, ако не са придружени от мъж. В същото време Сара ас Сухайми е първата жена, която поема надзора над саудитската борса. Рания Нашар ръководи Samba Financial Group - една от най-големите банки в кралството. Риядската борса Tadawul е най-голямата платформа за търговия с акции и облигации в страните от Залива. В световен мащаб саудитският капиталов пазар е на 21 място по пазарна капитализация с 425 млрд. евро.

Новата шефка на борсовия надзорен орган Ас Сухайми от 2014 г. ръководи инвестиционна банка. Тя запазва поста си начело на NCB Capital - инвестиционното подразделение на най-старата банка в арабските страни. До 2006 година начело на надзорния орган за финансовите пазари в Саудитска Арабия е бащата на Ас Сухайми. Рания Нашар е първата жена, поела управлението на банка в Саудитска Арабия. Тя е признат експерт по икономика и вече над 20 години е в бизнеса. Назначенията на двете топ банкерки за мнозина експерти не са изненада. Очаква се принц Мохамед бин Салман по напътствие от крал Салман радикално да преустрои най-голямата сила в Залива и да приложи програма за реформи, наречена "Визия 2030". Жените имат ключова роля в тези планове наред с фундаменталните икономически реформи. Саудитска Арабия вече може да се похвали, че сред абсолвентите от университетите жените са повече от мъжете, а броят на работещите жени напоследък силно се е повишил. За Ас Сухайми на борсата предстоят важни задачи. Саудитска Арабия неотдавна облекчи значително условията за достъп на чуждестранни инвеститори до борсовата търговия, а самата борса трябва да бъде преструктурирана в акционерно дружество. Индексът Tadawul пък се очаква скоро да стане част от водещия индекс MSCI Emerging Markets.

Жените стават все по-важни за кралството ималко по малко извоюват правата сиПрез 2015 г. за пръв път им бе разрешено да участват в общински избори. Две години по-рано кралят за пръв път включи 30 жени в консултативния си съвет. За втория престолонаследник Мохамед бин Салман подкрепата им също може да е от полза. До 2018 г. се очаква излизането на борсата на Saudi Aramco, най-големия в света производител на петрол, да донесе на хазната на Рияд 600 милиарда долара - това ще бъде най-голямото първично публично предлагане на акции в историята. Приходите от продажбата на акции заедно с валутните резерви и приходите от приватизация на държавни компании и недвижими имоти би трябвало да направят суверенния фонд на страната номер едно в света с капитал от 2 трилиона долара. За сравнение - общата стойност на Microsoft и Alphabet, компанията майка на Google, е 1.4 трилиона долара. Планът за реформи "Визия 2030" трябва да подготви Саудитска Арабия за времето, когато петролът свърши. Мохамед бин Салман иска до 2020 г. да направи страната си независима от цените на петрола. "Кралството трябва да стане глобален играч", каза той в интервю за телевизия "Ал Арабия".

Със своите 30 милиона граждани Саудитска Арабия е единствената арабска страна в Залива, която трябва да подсигури толкова многобройно население. За да успокои духовете през периода на Арабската пролет, кралят разпореди повишаване на възнаграждения, назначаване на служители на обществени длъжности и инвестиционни програми. Направените разходи бяха за милиарди, а откакто настана срив на петролните цени,Рияд се бори със значителни финансови проблемиПрез 2015 г. в държавния бюджет се появи "пробойна" от 14.8% от БВП, а според анализатори на рейтингова агенция "Фич" и тази година положението едва ли ще е по-различно. Сега принц Мохамед взема мерки за противодействие. Преустройството на саудитската икономика трябва да "катапултира" страната в ерата след петрола. От износ, несвързан с петрола, до 2030 г. би трябвало да идват 50% от експортните приходи, вместо досегашните 16%. Частната икономика ще се развие значително, а корупцията ще бъде елиминирана, обещава Мохамед бин Салман. Принцът иска също така да намали бюрокрацията, а чиновниците да постигат ясни резултати.

В своята "Визия 2030", вдъхновена от консултантската компания McKinsey, вторият в йерархията за трона престолонаследник залага още две фундаментални промени - образователна инициатива, която да превърне кралството в икономика, основана на знанието и заместване на петрола със слънчева енергия. Още до 2020 г. би трябвало близо 25% от енергийните нужди на страната да се покриват от слънчева енергия. В момента най-големият износител на петрол в света използва близо 25% от добива си за производство на електроенергия и обезсоляване на морска вода чрез електроцентрали, задвижвани от дизелово гориво. Рияд планира да инвестира през прехода към слънчева енергия 109 млрд. долара, да построи собствени заводи за соларни клетки и интензивно да си сътрудничи с германски компании. Парите за постигане на тези цели трябва да дойдат от печалбите от приватизация и спестяванията от субсидии. Освен това Саудитска Арабия за пръв път въвежда ДДС, който ще бъде с размер 5%, както и данъци върху луксозните стоки и вредните за здравето продукти като газираните напитки. По този начин се очаква до 2020 г. в хазната на Рияд да влязат 100 млрд. долара, които няма да са свързани с приходи от петрол. Тези планове също така предвиждат увеличаване на участието на жените както в корпоративния живот, така и в политиката, което беше немислимо само преди десетина години.
СНИМКА: www.dailycaller.com
В Саудитска Арабия продължава съпротивата на консервативните сили срещу това жените да карат коли.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Новата стратегия за по-независима от петрола държава е създадена от втория вицепремиер принц Мохамед бин Салман, който е син на крал Салман и върху когото са възложени надежди да промени Саудитска Арабия.
2
1741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2017 06:26
Тази статия Големият Шейтан ли я финансира, или Малкият?
15 Март 2017 08:58
В Саудитска Арабия продължава съпротивата на консервативните сили срещу това жените да карат коли.

С риск да ме обвинят в най-страшни прегрешения, се питам дали пък арабелите не са прави. Достатъчно ми е 1 час в задръстванията сутрин и 2 часа вечер, които дават достатъчно база за наблюдения върху оксиморона "жена-шофьор", за да си задавам твърде протворечиви въпроси по предоставянето на някои права...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД