:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
Въпреки предписанията на лекарите в Германия да не работи, според медицинската експертиза тя е работоспособна
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Проверката на факти става все по-популярна, но в някои държави на ЕС все още не знаят за нея
Неформалното заседание на ЕКОФИН ще се проведе на 27 и 28 април в Националния дворец на културата.
Отговорите на дясната ръка на собственика на Фейсбук не задоволиха депутатите
СТАТИСТИКИ
Общо 378,037,898
Активни 1,692
Страници 46,969
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

ТЛН не е фашизъм, но също вреди

Бойко Ламбовски
Политиците са склонни да размахват термина "фашизъм" с упадъчна лекота - прието е, че фашизмът е неизтриваема историческа дамга, и който пръв нарече другия "фашист" в политическия спор, печели.

Затова не се учудих особено на ердогановите квалификации за Германия. За Холандия се учудих малко повече. Разбира се, тази ердоганова реторика няма как да не издразни много силно засегнатите страни и политици. Тя вече го стори. Но защо той толкова лесно обвинява във "фашистки" практики правителства, които се кълнат в обратното на фашизма, тоест в толерантост и либерализъм?Защото много боли -е единият отговор. Да обвиниш в нацистки и фашистки рецидиви днешна Германия е много, много болезнено, предвид миналото и предвид демонстративното, полюсно движение в обратна политическа посока на днешните немски управници.

Но да обвиниш и Холандия, която е била окупирана от райха? Ердоган не знае ли историята?

Вероятно я знае, само че бърза да атакува, за да избегне обратните атаки - в босфорски пашалък, ислямистки абсолютизъм, фашизация с ориенталски привкус. Това е отговорът. Само че не е това въпросът.

Въпросът изобщо не е в терминологичните закачки - те са не повече от пропаганда и агитация. Това не означава, че поведението на Ердоган не е тревожно. Особено за нас, съвсем близки съседи на държава с имперски спомени и неоимперски политически ентусиазъм. (Форумите са пълни с разни пророчества, в които териториалните ни страхове се разпалват като суха слама, примерно - това на Слава Севрюкова).

Аз обаче смятам, че и явлението Ердоган, и украинската криза, и косовският проект, и Арабската пролет със съответните жежки продължения в Либия, Сирия и къде ли не, са зрънца от една броеница, по-точно метастази от една и съща болест. Тази болест ми се струва, че можем да я наречем ТЛН - "трагично лидерско несъответствие." Ще се опитам да поясня.Светът след разпада на световната комунистическа системаизпадна в нестабилност. Това не се случи, защото едната политическа система остана без силен и равностоен враг. А защото победилата такава не се оказа на висотата на лидерството, което тя по най-естествен начин поиска да упражнява за неопределен бъдещ период.

Спомням си едно първо мое съвсем детско разочарование от един от най-големите възможни авторитети - възрастен, освен това учител. Сигурно съм бил първи или втори клас. Веднъж, след едно междучасие, закъснях няколко минути за час, защото, примерно, бях ходил да пишкам, пък то не стана веднага, и т.н. - няма значение. Когато влязох и замънках нещо извинително по повод закъснението, учителката - по неясни за мен причини, реши да включи на хумористично-саркастична вълна. И ме сряза:

- Я не ми ги разправяй тия, нали те виждам, че си ял баничка, още трохите ти стоят по дрехите...Сядай си!

Екна дружен смях, аз си седнах поруменял, а другарката доволно продължи урока. Бях шашардисан - все пак кой, ако не аз, знаех, че не съм ял баничка. И че изобщо нищо не съм ял, тоест трохи няма и не може да има! За мен беше потресно - значи и възрастните могат да лъжат по съвсем нагъл начин! Нещо по-лошо, значи дори тези, които трябва да изобличават лъжата - учителите, също лъжат! Но защо? Това не преобръща ли вселената наопаки? Не значи ли, че аз самият трябва да живея вече по съвсем нов начин, по съвсем нови стратегии?

Далеч съм от мисълта да приравнявам своя мил детски потрес от ситната смешка на даскалицата с лъжата за оръжията за масово поразяване, които уж имал Саддам Хюсеин. И която лъжа послужи за военното сваляне на режима там. Защото аз се отървах с малко поруменяване и малко размисъл, Ирак се отърва с около милион загинали вследствие инвазията (още никой не знае точно колко), със стотици хиляди бежанци, които видяхме и у нас, с несекващ хаос...Всъщност "се отърва" ли казах?Никой не се е отървал от нищоСпомням си с каква надежда очаквах след краха на комунизма, че системата, към която трепетно сме се устремили - тази на западната демокрация, ще ни донесе не само благоденствие, но и непоклатими морални стожери. Такива като безусловна политическа честност, като хуманизъм и толерантност, справедливост, безкористност и мъдрост в международните отношения. Онези хора ми изглеждаха други хора - не само умеещи да боравят с банкомат, но и възпитани и компетентни, акуратни и разсъдливи. Холандия например! О, Холандия! До такава степен вярвах, че онези там са ни изпреварили в еволюционния ход, че дори не се замислях, че те, тези мили холандци, все пак охотно са дали трима от всеки четирима свои евреи за газовите камери. А ние сме спасили нашите евреи. Че те, тези холандци, уж са водили война с фашистка Германия, но са се изхитрили да я загубят едва за няколко дни, а после доста масово са служили във военните поделения на райха и в репресивните органи в самата страна.

Както и да е, хората са си хора. Склонни към алчност, борба за власт, но и пориви към добротворство, разбира се. Някъде са по-рафинирани, някъде по-груби и по-простодушни.

Само дето лидерът, особено ако иска да е единствен, е винаги особено уязвим. И дали е пожелал да става султан, или държи да ти следи всяка мисъл през телевизора и компютъра, си е все издънка.

Рано или късно ще му кажат: ни за даскал ставаш, ни за лидер.
16
4312
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
13 Март 2017 19:33
ТЛН - "трагично лидерско несъответствие.

Мхъ, путин и ердоган са нанизани на една броеница...
13 Март 2017 20:20
Щурчо, ти си скрибуцай безгрижно на гъдулката, ама скоро ще усетиш мазната опашка...
13 Март 2017 20:20
"До такава степен вярвах, че онези там са ни изпреварили в еволюционния ход, че дори не се замислях, че те, тези мили холандци, все пак охотно са дали трима от всеки четирима свои евреи за газовите камери. А ние сме спасили нашите евреи. Че те, тези холандци, уж са водили война с фашистка Германия, но са се изхитрили да я загубят едва за няколко дни, а после доста масово са служили във военните поделения на райха и в репресивните органи в самата страна."

***
И в Денмарк, също! Че и другите скандинавски държави.

***
"Само дето лидерът, особено ако иска да е единствен, е винаги особено уязвим. И дали е пожелал да става султан, или държи да ти следи всяка мисъл през телевизора и компютъра, си е все издънка.

Рано или късно ще му кажат: ни за даскал ставаш, ни за лидер."

***
И кой ще му каже? И какво като му каже?


Ех, авторе, авторе - кога ли ще забравиш и така, и вака?
13 Март 2017 20:46
Ти затуй ли си забегнал чак у United States, а Boev...
13 Март 2017 20:47
Позна, щурчо.
Затова.
13 Март 2017 20:54
На нивото на мисленето от времето, когато не е ял баничка...
--------------------------------
Сайтът на Генек
13 Март 2017 21:29
Бойко, вземи да прочетеш Константин Паустовски (навярно си го чел , но си го забравил) за хуманизма на холандците.
13 Март 2017 21:34
Холандия не е "дала" евреите си на нацистите по простата причина, че е била окупирана от немските войски. Като окупирана страна не е имала никакво право на мнение по отношение на предаването на еврейското население. Въпреки това някои холандци са укриливали до края на войната евреи, с риск за собствения си живот. България, като съюзник на нацистка Германия, е имала възможността да отлага и да отказва депортацията им.
13 Март 2017 21:42
Ndaaa... Казвал съм го неведнъж - няма пръчка с един край - дали ще е Китай, Азия или някакво ново икономическо образувание - Светът ще се върне в равновесие...
И да не се забравя, че колкото и да се клатят двата края на сопата, центърът и е неподвижен. И в него се намира точката на "приземяването"...
13 Март 2017 21:49
поструктурализма ви и култа към Хладилника са интересна комбинация.
13 Март 2017 22:20
Авторът или не знае историята, или нещо не му е удобна.
Ердоган. Ердоган знае добре историята. И говори.
И за арменският геноцид, и за „столицата на фашизма„
Сега се почва ваденето на мръсното бельо.
13 Март 2017 22:27
Война тюльпановСтоит припомнить один из древнейших, если не древнейший случай спекуляционной горячки. Он любопытен во многих отношениях. В 1554 году естествоиспытатель Бусбек вывез в Европу из Адрианополя тюльпан, который скоро сделался любимым цветком голландцев. Любовь эта в годы 1634-1638 обратилась в настоящую манию и, Бог знает почему, совершенно отуманила головы практических и флегматических жителей Нидерландов. Деньги, поместья, дома, скот, посуда, платье ― всё уходило на приобретение тюльпановых луковиц. И увлекался не один какой-нибудь класс народа: жертвами тюльпаномании были и дворяне, и трубочисты, и купцы, и кухарки, и крестьяне, и ремесленники. Понятно, что собственно любовь к тюльпанам была подхвачена и раздута спекуляцией. Продавцы и покупатели тюльпанов имели свои биржи, своих маклеров, писцов и проч. Вот что говорит цитируемый Максом Виртом (Geschichte der Handelskrisen, 1874) Джон Францис: «История голландской тюльпаномании не уступит в поучительности ни одному из подобных периодов. В 1634 г. главные города Нидерландов увлеклись спекуляцией, которая разорила солидную торговлю, вызвала алчность богачей и бедняков, подняла цену цветов до того, что они продавались дороже, чем на вес золота, и, наконец, как всегда в таких случаях бывает, разрешилась всеобщим горем и диким отчаянием. Многие совершенно разорились, немногие обогатились. Основания тогдашней спекуляции были те же, что и ныне. Дела заключались на поставку в срок известных видов луковиц, и были случаи, что на уплату разницы по сделке о двух луковицах шло всё имущество спекулянта. Заключались контракты и платились тысячи гульденов за тюльпаны, которых даже и в глаза не видали ни маклера, ни продавцы, ни покупатели. Некоторое время, как обыкновенно бывает, все выигрывали и никто не был в проигрыше. Бедняки богатели; высшие и низшие классы торговали цветами; маклеры наживались, и трезвый голландец мечтал о прочном счастье. Страна предалась обманчивой надежде, что страсть к цветам будет длиться вечно. А когда узнали, что лихорадка проникла и за границу, то решено было, что богатства всего мира сосредоточатся на берегах Зюдерзее и что отныне бедность станет мифом в Голландии. Что верование это было вполне искренно, доказывается теми ценами, которые, по свидетельству многих достоверных современников, платились за тюльпаны». Действительно, цены платились громадные. Тюльпановые луковицы продавались на вес гранами, причём различные виды тюльпанов ценились различно. Двести гран вида Semper Augustus стоили 5500 флоринов, 410 гран Viceroy ― 3000 флоринов и т.д. Были сделки такого рода: за луковицу давалась новая карета и пара лошадей с упряжью, за другую ― двенадцать акров земли. Из дел города Алькмара видно, что в 1637 году сто двадцать луковиц было продано с публичного торга в пользу сиротского дома за 90 000 флоринов Понятно, какие громадные суммы переходили из рук в руки каждый день, какие состояния складывались и разрушались в самый короткий срок. Биржевая игра со всеми её нынешними приливами и отливами была уже налицо. Вся разница, как говорит Макс Вирт, состоит в том, что акции назывались тогда «тюльпанами». Из множества относящихся к тому времени анекдотов приведём два. Один купец велел подать закусить матросу, который доставил ему на дом какие-то товары. Закуска была очень скромная ― селёдка и кружка пива. Матрос захотел её чем-нибудь приправить и искрошил в селёдку лежавшую тут же в комнате луковицу. Оказалось, что завтрак матроса обошелся в 500 флоринов, потому что такова была цена луковицы: она была тюльпановая, и купец её только что приобрёл. Один англичанин нашёл в саду несколько тюльпановых луковиц и взял их себе для научных исследований. Он был обвинен в воровстве и должен был уплатить громадные деньги. Не одна Голландия одурела. И Лондон, и Париж обезумели, хотя и в меньшей степени. Наконец, наступила минута расплаты за глупость. Завеса упала с глаз, и луковицы оказались луковицами, чем им и надлежит быть. Настала паника. Тот, кто вчера ещё владел громадным состоянием в виде нескольких тюльпанов, которые стоило только вынести на рынок, чтобы иметь и землю, и лошадей, и экипажи, и деньги, и всё благо земли ― сегодня оказался нищим.[3]
— Николай Михайловский, «Борьба за индивидуальность», 187514 Март 2017 01:19
Дребна грешчица има в това изречение, или недомлъвка някаква, която подрива цялата патетична статия:

Особено за нас, съвсем близки съседи на държава с имперски спомени и неоимперски политически ентусиазъм.


Щото всеки е наясно, че сме близки съседи на държавИ с имперски спомени и неоимперски политически ентусиазъм.
14 Март 2017 10:41
Затова не се учудих особено на ердогановите квалификации за Германия. За Холандия се учудих малко повече.


Но за Украйна не се учуди. Никак даже. И "ердогановите" се пише с главна буква.
15 Март 2017 19:27
brightside
13 Мар 2017 21:34
Мнения: 1,578
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Холандия не е "дала" евреите си на нацистите по простата причина, че е била окупирана от немските войски. Като окупирана страна не е имала никакво право на мнение по отношение на предаването на еврейското население. Въпреки това някои холандци са укриливали до края на войната евреи, с риск за собствения си живот. България, като съюзник на нацистка Германия, е имала възможността да отлага и да отказва депортацията им.


***
Сигурно затова холандската и другите полиции из региона основно са се занимавали с лов на евреи. Та чак и доброволци са наемали за целта. Пък че някои били крили, докато други предавали, ами няма да сме само ние от тия, я? Пък България била имала възможност. Имала, ама не съвсем. Пък я виж форума, има едни миротворци дето не само хубава Яна, ами и майка си ще здадат на турска вяра. И се в името на демокрацията, чуждите "човешки" права и малко дребни в джоба... Някои с по-големи зурли и повечко късмет - и за топло местенце на запад или на югоизток.
15 Март 2017 19:33
Д-р Тормозчиян
14 Мар 2017 01:19
Мнения: 5,525
От: Botswana
Скрий: Име,IP
Дребна грешчица има в това изречение, или недомлъвка някаква, която подрива цялата патетична статия:

Особено за нас, съвсем близки съседи на държава с имперски спомени и неоимперски политически ентусиазъм.


Щото всеки е наясно, че сме близки съседи на държавИ с имперски спомени и неоимперски политически ентусиазъм.


***
Там где армянин торговался, еврею делат нечего...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД