:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,954,958
Активни 1,433
Страници 107,289
За един ден 1,302,066

Сякаш действа негласна амнистия

Все повече престъпници се измъкват с леки наказания и стигнахме до фактически отказ от правосъдие
Снимка Би Ти Ви
Все по-често пред съдебните палати, че и дори пред съдебните зали могат да се видят протести срещу ниските присъди.
Родители, съученици и учители на загиналите деца при автогонка край село Лесидрен излязоха на протест пред Съдебната палата в София в деня, в който делото по случая влезе във Върховния касационен съд. На 15 август 2015 г. младеж помете с кола три деца, две от които починаха. Хората излязоха на протест, за да заявят, че изобщо не са доволни от присъдата на извършителя.

Първоинстанционният съд в Ловеч призна за виновен 28-годишния Филип Михайлов за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил със скорост от 122 км/ч при ограничение от 90 км/ч и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на Петя Божкова на 15 г. Според обвинението децата решили да отидат пеша до "Съева чешма" в близост до Лесидрен. Те се движили в колона в края на платното. Докато вървели, видели ауди да се движи с висока скорост. Зад него се движело БМВ, което предприело изпреварване на аудито. Марино, Велислава и Петя били блъснати от аудито.

Ловешкият окръжен съд осъди Филип Михайлов на 8 г. затвор. Месеци по-късно апелативният съд във Велико Търново мунамали наказанието на 5 г. затворМотивите на търновските съдии са, че извършителят се е опитал да помогне на пострадалите, не бил осъждан, бил "добро и работно момче за разлика от много други млади хора". "Предприетите от него действия са в съгласие с неговия интелект и неособено голям житейски опит и определено са насочени към спасяване живота на пострадалите", пише в мотивите.

Именно намаляването на наказанието предизвика протеста. Близките смятат, че 5 г. са крайно недостатъчни и насърчават безобразията по пътищата. Те посочиха, че извършителят е бил задържан под стража два месеца - от 11 август до 14 октомври 2015 г., след това бил под домашен арест. "Като от присъдата приспаднат времето, което е бил в ареста и под домашен арест, колко ли ще лежи в затвора? Дали подобно наказание би го превъзпитало?", възмутиха се близките.

Случаят е пример как за тежки деяния вече се налагат нежни наказания и това става епидемия. Преди 10 дниберлински съд даде доживотни присъди на двама младежи -на 25 и 28 години, които в автогонка в центъра на германската столица причиниха смъртта на един човек. По време на процеса се обсъждаше огромното его на шофьорите, склонността им да се надценяват и фактът, че двамата и друг път са наказвани за нарушаване на правилата за движение, но не са си извадили поука от това.

Последните години са белязани от странна съдебна благотворителност при определяне на наказанията за тежки деяния. С условни присъди се отърваха десетки хулигани на пътя, включително и пътни биячи. Всички минават по бързото производство, признават се за виновни и получават условни присъди. После прокуратурата и съдът се хвалят, че работели бързо.

Условна присъда бе дадена само преди няколко месеца за двама братя, пребили шофьор пред бременната му съпруга след инцидент на пътя. Водачът отново бил засечен от младежи, едва успял да избегне със спирачки катастрофата и си позволил да натисне клаксона. Веднага след това биячите излезли от колата, счупили с ритник стъклото на предния ляв прозорец и започнали да удрят с юмруци човека. После братята извадили шофьора от колата и продължили да го бият. Разправията предизвикала задръстване, в което се оказал случайно и полицейски автомобил. Униформените се намесили и само така били предотвратени по-сериозни последици от пътния скандал. За всичко това двамата младежи получихабърза, но условна присъдаТази наказателна филантропия е причина за масовостта на безобразията. Номерът се отбива с бърз арест, бързо обвинение, бързо правосъдие, но наужким - условно.

Преди дни се разбра за двама българи, осъдени за измама на испански граждани за близо 100 000 лв. Пак условно. Понеже декларирали готовност да възстановят щетите на пострадалите. Нищо че, както отбелязва прокуратурата, "през продължителния период от извършване на престъплението до признаването им за виновни от съда не сторили необходимото за това". Прокуратурата е поискала отмяната на условните присъди и "налагане на ефективно наказание заради високата степен на обществената опасност на деянието и извършителите, както и заради особено големите размери на щетата". Отсега можем да се обзаложим, че тези присъди ще останат накрая условни. Както стотици и дори хиляди подобни присъди за измами, без значение дали през сайтове за запознанства или чрез телефонен рекет.

Има и други абсурди. Закоравял рецидивист, който категорично е показал, че не може да се социализира, получава 3 г. за поредно убийство. Или пък данъчен измамник, източил милиони , минава с условна присъда. Хванати с подкуп лекар, данъчен, митничар, полицай минават с пробация.

Тази фактическа, но необявена наказателна амнистия става все по-опасна. Благодарение на нея само с глоби се разминаха: лекари, след чиито грешки са умрели пациенти, полицаи, убили невинни хора при немарливо боравене с оръжие, учители, заради чието безхаберие умряха деца на екскурзия, строителни предприемачи, заради чиято небрежност има загинали по строежи.Стига се дори до фактически отказ от правосъдиеОбясненията са, че законодателят, а и съдилищата се водят от икономически и благородни мотиви - да бъдат разредени затворите, които в момента са препълнени, да се социализират престъпниците.

Само че така правосъдието не може да изпълнява една от най-важните си функции - превенцията. И започва да изглежда несправедливо, което ражда съвсем основателен обществен гняв.
Снимка: rbb/24
Градският съд в Берлин даде на двама автохулигани доживотна присъда заради незаконна гонка, причинила смъртта на 69-годишен участник в движението.
7
3284
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
09 Март 2017 21:08
берлински съд даде доживотни присъди на двама младежи -
на 25 и 28 години, които в автогонка в центъра на германската столица причиниха смъртта на един човек.


Ама не искате европейски закони. И как хубаво провалихте съдебната реформа, а.
Нека ви газят с БМВ по улиците тогава, това заслужавате добитък, а не граждани.
09 Март 2017 21:11
Така ще докато ни зомбират с мантрата за НЕЗАВИСИМОСТ на съдиите и с НЕСМЕНЯЕМОСТТА им!
09 Март 2017 21:14
Условна присъда бе дадена само преди няколко месеца за двама братя, пребили шофьор пред бременната му съпруга след инцидент на пътя.


И правилно, цървулът е за бой. Нека и жена му гледа как го бият. Трявбало е и тя до отнесе няколко ритника. Щото 10 години откакто сме в ЕС, всяка година докладтите са едни и същи- отчайващо корумпирана съдебна система. И за 10 години реформа- нула. Цървула и жена му си пият ракийката вечер и ходят за гъби по изборите. Да ядат шамарите тогава.
09 Март 2017 21:16
Като от присъдата приспаднат времето, което е бил в ареста и под домашен арест, колко ли ще лежи в затвора?


А защо тогава всички много държат по време на следствието обвиняемите да стоят в ареста? Ареста винаги се приспада. Той не може да си е отделно. А съдът е длъжен да отчете всички обстоятелства за смекчаване на наказанието. Възраст, съдебно минало, оказване на помощ и т.н. Също така не е коректно да се правят "аналози" с решения на чужди съдилища. В наказателното право няма "аналогични" случаи, а камо ли с такива в чужда държава и чужда првна система.
09 Март 2017 22:52
z-men- не са виновни законите, а прилагащите Закона! Щото законно ли е да караш с 150 клм/ч по бул. България? Не е. А като следствие на това убиеш двама на спирка, законно ли е?

Да караш с 200 по Околовръстното или пиян по Цариградско? Законно ли е?
10 Март 2017 00:47
при зависим съд и независима прокуратура - това е което имаме като практическо приложение на теоретичното право.

отчетност - *ур, резултати - такива.
10 Март 2017 06:53
"В наказателното право няма "аналогични" случаи, а камо ли с такива в чужда държава и чужда првна система."

То, затова един и същ съдебен състав излиза с напълно противоположни решения в абсолютно еднакви случаи. Това има в т. нар. наказателно право.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД