:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,220,182
Активни 1,423
Страници 84,672
За един ден 1,302,066

НЕК продължава да трупа милионни загуби

Рязкото подобрение в част от финансите идва от "счетоводни операции", смятат от ИПИ
Снимка: БГНЕС
Преди няколко години шефът на НЕК Петър Илиев обяви, че е заварил компанията в плачевно финансово състояние. Сега ситуацията е малко по-добра, макар загубите да са в десетки милиони.
Националната електрическа компания (НЕК) продължава да трупа загуби. Доскоро правителството се хвалеше, че след години на дефицити електрическата компания най-накрая ще приключи с положителен резултат през 2016 г., но предварителният отчет на дружеството показва, че реалността е малко по-различна. Това отчитат в свой анализ експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данните показват, че по предварителни данни загубата преди облагане с данъци на дружеството за 2016 г. е 126.4 млн. лв. в сравнение със загубата от 96.4 млн. лв. за 2015 г. Загубата от оперативна дейност на НЕК за 2016 г. е 74.8 млн. лв., което е леко подобрение в сравнение с предходната година, когато тя е била 76.8 млн. лв., отчитат от ИПИ.

В същото време се наблюдава подобрение при нетния оборотен капитал на компанията, който показва доколко компанията е платежоспособна в краткосрочен план. Този показател се подобрява от минус 2.1 млрд. лв. в края на 2015 г. до минус 615.7 млн. лв., но въпреки това остава отрицателен. Това рязко подобрение се дължи основно на счетоводни операции, изтъква в анализа икономистът Калоян Стайков.

Към края на септември 2016 г. нетният оборотен капитал на НЕК е минус 1.6 млрд. лв. (без задълженията на НЕК по арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" в размер на 1.18 млрд. лв.) и включва краткосрочен дълг към БЕХ от края на април.

От пояснителните бележки към предварителния отчет става ясно, че краткосрочно задължение в размер на около 1.02 млрд. лв. се изменя в дългосрочно с главница от близо 1.05 млрд. лв. и понижение на лихвата с 1.075 процента според подписано допълнително споразумение в края на миналата година. Така се постигат два ефекта - значително подобряване на нетния оборотен капитал за сметка на увеличаване на дългосрочните задължения и намаляване на текущите разходи за лихви на НЕК, изтъкват от ИПИ.ПРОТЕСТ

Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ започва подписка и подготовка за стачни действия в ЧЕЗ. Недоволството е заради ниското заплащане и лошите условия на труд, предаде БНР. "Хората ще стачкуват реално за парите си, за безобразните условия на труд, за липсата на достатъчно служебен транспорт, така че няма ли споразумение, ще има стачка, убеден съм в това", заяви Божидар Митев от КНСБ. От ЧЕЗ заявиха, че спазват изцяло колективния трудов договор, сключен със синдикатите.
1
1059
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Февруари 2017 08:41
Докато енергетиката на страната е в ръцете на мафията винаги ще е на загуба. Трябва да я лапне някой за жълти стотинки и после - пей сърце, но не за МАТРЯЛА.Енергетиката е стратегически отрасъл и трябва да е държана собственост, а не частна. Т.н. бизнес има само една цел - колкото се може по-висока печалба и няма нищо общо с морал или нещо подобно нему. За кого работят "вятърните мелници" и безброй нацвъкани в плодородни земи "слънчогледи"? За кого работят Мариците? Кой разреши преференции и незаконна държавна "помощ" за мелниците, слънчогледите и Мариците? Те затова БЕХ ще фалира, но никой няма да потърси отговорност на приватизаторите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД