:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тя заяви, че сигналът до антикорупционната комисия и след това специализираната прокуратура е подаден от "Ваклин груп" ООД
Рейтингът на президента падна с почти 7% за месец
Някои служители на реда са гледали много американски филми, обяви зам.-шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР
Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон
Позицията на "Дондуков" 2 съвпада с руската, обяви Цветан Цветанов
СТАТИСТИКИ
Общо 377,095,917
Активни 1,857
Страници 79,359
За един ден 1,302,066

Световната банка препоръча поскъпване на тока и нови заеми

Повишението би довело близо 590 000 домакинства до "енергийна бедност"
Снимка: БГНЕС
Служебният министър на енергетиката Николай Павлов изненадващо пусна за обсъждане секторния доклад с препоръки на Световната банка. Той трябваше да е готов още преди година, но "премиерата" му се състоя едва вчера.
Българската енергетика се нуждае от пълна промяна. Цените на тока трябва да вървят нагоре. Мерките за социално уязвимите групи са недостатъчни. Либерализацията е само на хартия, а финансите на държавните фирми са "крехки". Това е записано в доклад на Световната банка (СБ), изготвен по поръчка на енергийното министерство.

В доклада е разписан и пакет от мерки за смекчаване на част от проблемите в рамките на следващите три години. Резюме от доклада бе публикувано вчера за обществено обсъждане и в идните 14 дни по него може да се правят предложения. На тази база ще бъдат изготвени и конкретни законодателни промени.

България трябва поетапно да увеличава с по около 5% на година т.нар. такса "задължение към обществото". Тя се плаща от фирмите на свободния пазар, а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи. В момента фирмите плащат такса "задължение към обществото" от 36.8 лв. на мегаватчас. Все пак конкретната корекция на такса "задължение към обществото" трябва да бъде определена от регулатора на база по-подробни и актуализирани данни, подчертават от СБ.

Вдигането на таксата обаче ще се отрази директно и в крайните сметки за ток. Прогнозата на Световната банка е, че само това ще повишава цените за бита с по около 2 на сто годишно през следващите три години. Важна "подробност" е, че такса "задължение към обществото" е само един от елементите, които формират крайната цена на тока. Още отсега обаче е ясно, че бизнесът ще посрещне негативно новината. В последните две години работодателите реагираха гневно на повишението й, тъй като това щеше да доведе до сериозни затруднения при реализирането на продукцията им на пазара. В крайна сметка ЕК позволи да бъде въведена наредба за компенсиране, чрез която най-едрите компании получават държавна помощ при плащането на тази такса.

Ключов въпрос пред България остава дали трябва да премахне регулираните цени за бита, отчитат експертите от СБ. На хартия свободният пазар на ток отдавна е факт, но на практика малцина граждани са избрали да купуват ток от него. От една страна, либерализацията дава възможност за по-голяма конкуренция между доставчиците, но, от друга, излага част от потребителите на риск.

От Световната банка виждат намаляването на разходите за погасяване на натрупаните задължения чрез рефинансиране на облигационните заеми на Българския енергиен холдинг (БЕХ) при по-добри условия. Проблемът със задлъжняването на БЕХ заради дъщерните му дружества при лихви от 4.25-4.87% може да се реши с нова облигационна емисия за рефинансиране на досегашните кредити на БЕХ. При държавни гаранции и по-дълъг период на погасяване холдингът може да получи по-добри лихвени условия, изтъкват от СБ. В доклада е посочен и конкретен пример как при удължаване на срока за погасяване от 8 на 15 години и намаляване на лихвите по финансирането от приблизително 5% на 3.25% това би редуцирало годишните разходи на енергийния холдинг по обслужване на дълга от 286 млн. на 162 млн. лв.БОГАТ-БЕДЕН

В България има около 440 000 домакинства, които са най-уязвими от поскъпване на тока. Допълнителни 149 000 домакинства, които са бедни по доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на електроенергията. Програмите за социално подпомагане са неадекватни и не могат да обхванат домакинствата в риск. Едва 14% от бедните попадат в обхвата на помощта за отопление, а едва 5% са обхванати от програмата за гарантиран минимален доход, отчитат от СБ. Т.нар. социална тарифа би смекчила частично ефекта на обедняването при поскъпване на тока.
79
7248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
17 Февруари 2017 19:11
Белене е един гьол, Козлодуй - да се закрие докрай, на американските Марици пазарно да им се плаща двойна и тройна печалба, био и фото и вятър/мятър на Цветелина да са на свръх печалба - пазар му е майката, ВДИГАЙ ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ВДИГАЙ, ДА МРАТ БЕДНИТЕ!
17 Февруари 2017 19:14
Кристалина отвръща на удара
17 Февруари 2017 19:20
а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи.


И аз препоръчвам! Да подпомогнем НЕК!

Паразити..............!
17 Февруари 2017 19:24
Въпросната световна банка винаги препоръчва подобни неща и при никакви положения не го свързва с качеството. Тези трябва да ги изгонят отвсякъде. Където са се появили и някой ги е послушал, трева не никне. Паразити!

Да не обяснявам с колко пари са набутали държавата ни за безценните им "анализ" и доклад, щото са мноо големи експерти
17 Февруари 2017 19:25
Как мирише на Сталинкинизъм...
---------------
Сайтът на Генек
17 Февруари 2017 19:26
трябва да се либерализира и пазарът на вода. Верно, някои няма да имат вода, но ще има конкуренция, която ще ги освежава и хидратира.
17 Февруари 2017 19:26
Как мирише на Сталинкинизъм


Нищо подобно, всички там са от един дол дренки
17 Февруари 2017 19:27
Верно, някои няма да имат вода, но ще има конкуренция, която ще ги освежава и хидратира.
17 Февруари 2017 19:27
бих препоръчал нещо , но включва и майката на СБ.
17 Февруари 2017 19:28
бих препоръчал нещо


Малко им е
17 Февруари 2017 19:29
http://cs315321.vk.me/v315321608/52ea/dgDp8sOxmbU.jpg
17 Февруари 2017 19:30
Eстествено, какво друго може да препоръча Световната банка, освен по-дълбоко затъване в робството!
17 Февруари 2017 19:42
Нямаме задължението да спазваме препоръките на световната банка.Няма такава Конвенция на ООН.Така че да се **т майката.
17 Февруари 2017 19:43
Кристалина отвръща на удара


Да бяхте си мерили приказките.
Сега заради вас народът ще страда.
17 Февруари 2017 20:05
Световната Банка е толкова 'световна', колкото Федералния Резерв е 'федерален'.
Ама защо не обявим лелята и племенника за персона-нон-грата за България?
17 Февруари 2017 20:18
17 Февруари 2017 20:27
Сега всички виждате компрадорите от Неговото правителство. Тръгнали да харчат народната пара за съвети от паразитите.
Световната банка са си ОК. Предателите са в правителството. Такива съвети мога да давам и аз: Вземайте заеми!
17 Февруари 2017 20:28
тия изобщо не се усещат колко са загазили, той светът да не е българите, де безропотно умират...другите ще се борят и ще им видят сметката
17 Февруари 2017 20:52
Световната Банка е толкова 'световна', колкото Федералния Резерв е 'федерален'.


И колкото Държавният им дълг е "държавен"...
17 Февруари 2017 20:54
"България трябва поетапно да увеличава с по около 5% на година т.нар. такса "задължение към обществото". Тя се плаща от фирмите на свободния пазар, а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи."

Хванеш ли се веднъж със СБ и МВФ - поколения наред роби.
17 Февруари 2017 20:56
Чудя се и въображение не ми стига да си представя как ли изглежда Видовден за една такава "световна" "банка" (в разрез със правилата, но смислово ми трябват отделни кавички за двете съседни думички) и всичката гмеж, която ѝ слугува
17 Февруари 2017 21:08
Абе тая Световна банка хептен като НПО я подкара. Да не е филиал на Фондация "ИПИ"?
17 Февруари 2017 21:45
Българската енергетика се нуждае на първо място от мощно навлизане на възобновяеми мощности и поставяне на цел поне 50% от произведения ток да зелен! Всичко друго е ден до пладне без поглед към бъдещето.

Незабавна либерализация, нулеви данъци за инвестиции във възобновяеми централи, тройни данъци и такси за всички въглеродо изпущащи тецове!
17 Февруари 2017 21:46
Говорейки свободно - повод да си припомним:
Натисни тук
https://www.youtube.com/watch?v=MiD38Pn59tM
17 Февруари 2017 21:48
За страни като България такива препоръки са задължителни. Световната банка,включваща МБВР, плюс МВФ са институциите които налагат и поддържат долара като световна валута. Това следва от решенията на бретънуудската конференция. България е васална територия,следователно сюзеренът е в правото си да прави предложения на които не може да се отказва. Да си спомним Ран Ът . Така,че...на работа,за претворяване в дела решенията на ЦК на СБ.
17 Февруари 2017 22:06
Световната банка препоръча поскъпване на тока и нови заеми
Аз пък препоръчвам вземане на нисколихвен заем за довършване на АЕЦ "Белене", "наритване" на всички ВЕИ-та да сключат взаимно изгодни с Държавата договори за остатъка от субсидиите които им се полагат до изтичане на сроковете по първоначално сключените само в тяхна изгода договори. За САЩските Марици повече ни`къФ "гювеч" - к`вото имат да си взимат по досега сключените споразумения да си го взимат на "до изживяване" без ник`ви анекси, след което да се пръждосват "на майната си", откъдето всъщност са се довлякли.

Всичко това според мен би позволило сегашните цени на тока да се замразят поне "до Второ Пришествие".

Т. е. тия от СБ дето го препоръчват горното, да си бръкнат отзад и да се удушат.
17 Февруари 2017 22:23
И за чий от правителството са възложили този анализ на СБ? Дали не е, за да чуят това, което искат и се чудят как да го обосноват? Странно, че за водата определят "поносима" цена от над 10 лева за кубик, а за електроенергията няма поносима цена, т.е. може да расте до пълна непоносимост. И защо ли? Не е крива СБ и няма смисъл да споменавате майка й. Тези, чиито майки трябва да се споменават са си тукашни.
17 Февруари 2017 22:26
И за чий от правителството са възложили този анализ на СБ?


Защото СБ се ползва със специални протекции от ЕК! Същата СБ използва всякакви лобисти и натиск да се намърдва да прави "анализи" за безбожни суми, включително и по проекти, финансирани с европейски пари
17 Февруари 2017 22:36
voivodata Световната банка!!!
17 Февруари 2017 22:51
Световната Банка са банда обриджии, с много голяма агентура у нас.
17 Февруари 2017 22:53
а едва 5% са обхванати от програмата за гарантиран минимален доход

Това как да го тълкувам? Какъв е тоя гарантиран доход?
17 Февруари 2017 23:00
Българската енергетика се нуждае на първо място от мощно навлизане на възобновяеми мощности и поставяне на цел поне 50% от произведения ток да зелен! Всичко друго е ден до пладне без поглед към бъдещето.
айдеее! още един спасител.
17 Февруари 2017 23:01

Глобалният интернационал in action. Сега вече усещате ли, че войната е на живот и смърт?
17 Февруари 2017 23:05
Няма нито един, на когото СБ да е "помагала" и да не е пропаднал. Те са лешояди, надушват затруднен народ или корумпирайки управниците създават такъв, предлагат на елита му, заедно да убият и ограбят народа, парите се взимат сега, смъртта е във времето.
17 Февруари 2017 23:17
Е, че как банкстерите ще препоръчват друго... А не препоръчват ли и обесване на пенсионерите? Направо ме учудва, че още не са го препоръчали.
17 Февруари 2017 23:25
Видов ден за "световната" "банка" може би изглежда като на "световния" "център". Както и да изглежда, ще дойде.
18 Февруари 2017 00:06
Той трябваше да е готов още преди година, но "премиерата" му се състоя едва вчера.
Знаех си, че БХ не случайно се скри под магнолията!
18 Февруари 2017 00:32
. Тя се плаща от фирмите на свободния пазар, а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи.

Визуализация на невидимата ръка на пазара.
18 Февруари 2017 00:35
наредба за компенсиране, чрез която най-едрите компании получават държавна помощ при плащането на тази такса.

Още по-невидимата ръка на пазара.
18 Февруари 2017 02:08
Това е записано в доклад на Световната банка (СБ), изготвен по поръчка на енергийното министерство.А КОЙ е ръчкал въпросното Теменужкино министерство да троши парите ни, за да заръчва доклад баш на СБ. Или не е кадърно само да си свърши работата? Щото ние всички можехме да светнем енергийните росни теменужки какво ще препоръча СБ - поскъпване, закриване (на жп линии примерно) и все нови и нови заеми.
18 Февруари 2017 03:28
Ако от "препоръките" на ваджишката "Световна" банка имаше поне някаква файда за образованието, транспортната ни инфраструктура, икономиката и т. н., досега да сме станали земен рай, пък ние благодарение на таквиз "препоръчтели" се превърнахме в територия 404 с почти унищожено от геноцида на тез последните население.
Което никак не е случайно. Ерго, трябва да правим точно обратното на "препоръчаното" ни, а не да продължаваме като същи нестинарки в транс да ходим по "препоръчаните" ни мотики.
18 Февруари 2017 04:16
Нали повечето енергетика е частна??? Що не е ефективна?! Само знаят да вдигат цените! И оти ручахме жабетата???????? За да печелят някои? До тук добре, обаче откъде ще се вземат пари за подпомагане на близо милион енергийно бедни?! От държавата? А тя откъде ще ги вземе? И то не еднократно, а години наред и все повече? И с всяко поскъпване нови категории хора ще падат зад борда. Какъв беше смисъла на приватизацията, ако цените непрекъснато растат и водят до бедност? И до задължения на държавата??? Печалбите в нечии джобове, а за нея нови разходи и заеми? Големи умници тези от СБ!!!!!!!
18 Февруари 2017 07:08
Някой от вас на парламентарни избори да е гласувал за партия СБ и програмата й?
Никой.
Някой от вас да е гласувал на европарламентарни избори за депутат от партия СБ и програмата й?
Никой.
Някой от вас да е гласувал за независими депутати от СБ и програмата му?
Никой.
/официално, де/
#койуправляваБългария,бе#
#койуправляваЕС,бе#
#кой,кой,кой#
18 Февруари 2017 08:55
КОЛЕГИ ОТ ФОРУМА, има имейл адрес на министерството на енергетиката за коментари. Там трябва да коментираме, защото е отктит за ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, а не тук. Там, за да няма после хър-мър и недоволни. Там да си изкажем поздравленията з Световната БАНАДА и да изразим становището си, че не искаме някой да ни дава акъл какво да правим със собствената си енергетика. И да се постави и питането - ЗАЩО НЯМА ОТГОВОР ЗА ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ ЗА МАРИЦИТЕ, на които се плащат луди пари за нищо !!!!! Атака му е майката, а не вайкане и умотворчество по форумите.
18 Февруари 2017 09:03
Ето това пратих на сайта на Министерството на енергетиката във връзка с обсъждането.
___________________________________
Министерството на енергетиката да отговори публично - КАКВО СТАНА С ОТГОВОРА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ по въпроса, държавна помощ ли са плащанията към американските Марици.
Министерството да отговори публично - ЩЕ БЪДАТ ЛИ ПРЕКРАТЕНИ ЗАРОБВАЩИТЕ ДОГОВОРИ с американските Марици.
Чак тогава да се обсъждат въпросите за нови заеми (на наш гръб) за лекуване на енергетиката.
Нови заеми за енергетиката следва да бъдат взети, само след всенародно допитване, защото не Вие, а НИЕ ще ги плащаме.
СУВЕРЕНА ЧАКА ОТГОВОР ПО ВЪПРОСИТЕ !!!!!
18 Февруари 2017 10:03
Begemot 17 Февруари 2017 19:11
Белене е един гьол, Козлодуй - да се закрие докрай, на американските Марици пазарно да им се плаща двойна и тройна печалба, био и фото и вятър/мятър на Цветелина да са на свръх печалба - пазар му е майката, ВДИГАЙ ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ВДИГАЙ, ДА МРАТ БЕДНИТЕ!

Вече сме на второ място в света след Лесото по обща смъртност - над 15 на хиляда...
18 Февруари 2017 11:03
Да чакаме задължителна евтаназия на платежонеспособните пенсионери. Това ще изправи НЕК на крака.
18 Февруари 2017 11:30
Някой от коментиращите всъщност чел ли е доклада или се изказва само по някакво описание от трета-четвърта ръка на "творбата"? Това, че поне резюмето е наивен документ с елементарни препоръки изобщо не означава, че нещо не е вярно. Чува се "повишение на цени" и популизмът тръгва в мощна атака. В този сектор има натрупани 5-6-7 или Господ знае колко милиарда дългове от този порядък и крайните цени на които се продава са по-ниски от съвкупната цена по веригата. Това води до ежегодно (както би казал г-н Митев ежеминутно и ежесекундно) раждане на нови дългове. Тези дългове трупат лихви и все някой и някога трябва да ги плати. Най-обикновена андрешковщина са всякакви празни приказки които не казват тези две неща, кой и кога ще плати дълговете и съответно допълнението кой ще покрива разликата между приходи и разходи когато вторите са повече от първите. Ако можеше реални плащания да се извършват с андрешковщина и популизъм, проблемите в този и други сектори щяха да се решат на секундата.
18 Февруари 2017 11:37
В този сектор има натрупани 5-6-7 или Господ знае колко милиарда дългове

ми то и в частните джебове има натрупани дългове и андрешко требе и тех да плати, ама нема с кво.
Лесно се фантазира, ама андрешко не ти е дойна крава, а и да е била, вече умре. А като ти умре кравата, не пиеш млеко.
18 Февруари 2017 11:41
В този сектор има натрупани 5-6-7 или Господ знае колко милиарда дългове от този порядък и крайните цени на които се продава са по-ниски от съвкупната цена по веригата. Това води до ежегодно (както би казал г-н Митев ежеминутно и ежесекундно) раждане на нови дългове.


Така е. Лошото е, че тези натрупвания са се получили чрез изпълнението на прекрасните съвети(които не са от вчера) на подобни образувания като СБ. Последното чудо активно "съдейства" в този сектор от години
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД