:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,837,701
Активни 1,336
Страници 111,963
За един ден 1,302,066

И ревизията на Герджиков за обществените поръчки се оказа фарс

От проверката на стотици сделки за милиарди само девет се оказаха достойни за прокуратурата
СНИМКА: БГНЕС
Служебният премиер смая медиите, като първо ги покани на среща в необичайно ранен час - 8.30 ч., а после им отне правото да му задават въпроси и набързо прочете записките си по обществените поръчки. След като известният тв журналист Сашо Диков възропта срещу монолога на властта, проф. Герджиков реагира: "Моля Ви, г-н Диков! Знам вашето изключително журналистическо присъствие. Знам, че вие сте радетел, вие сте борец за правда, за истина. Ще имаме възможност да си говорим по всички въпроси, които имате. Но нека днес да бъде това, което е планирано. И така..."
Очакваната с огромен интерес ревизия на обществените поръчки реално замита големите корупционни сделки. На абсурдна пресконференция в ранните зори вчера, на която журналистите нямаха право да задават никакви въпроси, премиерът Огнян Герджиков представи междинни резултати от проверката, която лично възложи в първия си ден в изпълнителната власт. Вместо конкретни факти за нарушения и имена на виновни на журналистите бе поднесено постно изброяване на ведомства и на бройки проведени и забавени обществени поръчки.

Кампанията на служебния министър-председател силно напомня на бутафорната акция "спиране-пускане на обществени поръчки", която Бойко Борисов предприе точно преди година заради "витаещи съмнения в обществото". От изявлението на професор Герджиков вчера се разбра, че резултатите от помпозно обявената тотална "ревизия" са скромни - при стотици процедури в 17 министерства само 9 случая се оказали с тежки нарушения и са предадени на прокуратурата (и деветте поръчки са на военното ведомство).

"Разпоредих всички министри да извадят нередните обществени поръчки, особено от последните седмици на правителството в оставка", обяви на 27 януари професор Герджиков. Тогава той подчерта, че "новият кабинет няма да cе пpитеcнява да отмени поръчки, направени в последния момент и за много пари, където винаги има риск от не много редни неща".

Вчера служебният премиер не отчете дали неговият екип е прекратил съмнителни търгове и има ли наказани. Само направи уговорката, че одитите продължават и че доклад ще има, но другата седмица. А на фона на всички съмнения, че предният кабинет е бързал да прави съмнителни търгове и да сключва порочни договори, вчера се оказа, че големият грях на министрите на Бойко Борисов е, че са забавили обществени поръчки. Закъсненията можели да докарат на България загуби на евросредства и глоби от Брюксел, обясни премиерът.

На медиите бяха подхвърлени "трохи" - например, че по данни на Министерството на финансите са зачестили случаите на картелни споразумения в обществените поръчки. В кои сфери са картелите и какво е предприето срещу тях, премиерът не каза. От години се носят слухове, че в пътното строителство големите играчи се наговарят и си разпределят обектите. Служебният премиер обаче само изтъкна до болка познатата уговорка на всички властимащи, че картели се доказват и наказват много трудно.

Пълно объркване настана в преброяването на криминалните обществени поръчки в отбраната. Преди два дни ресорният министър Стефан Янев заяви, че е предал на държавното обвинение над 100 търга. Тогава прокуратурата не потвърди. Вчера обаче тя съобщи, че е получила документацията за 28 поръчки. Също вчера премиерът Герджиков обяви, че на държавното обвинение са изпратени 9 случая.

Самият Янев даде заден ход, като се опита да обясни, че не бил правилно разбран преди два дни. Според новата му версия в доклада на проверяващите било препоръчано над 100 поръчки да се изпратят на прокуратурата, но по-сериозни нарушения имало при 9-10 от тях. И той явно не е очаквал, че прокуратурата ще съобщи числото 28.

Проверката в МВР не е констатирала сериозни нарушения, но има забавяне на поръчките за техника за границата, които се финансират със 160-те млн. евро, отпуснати от ЕК, каза Герджиков. Но това не е новина. Още предишното ръководство на МВР призна, че сроковете са много кратки, а преди ден служебният министър Пламен Узунов каза, че са били забавени 31 поръчки, но 9 от тях вече са обявени. Ако парите не бъдат усвоени до края на септември, България ще ги загуби.

Герджиков посочи, че Агенция "Пътна инфраструктура" е залагала в някои конкурси условия, които предрешават победителите. Такъв бил случаят с избора на изпълнител за поддържане на участък от "Хемус" и на осветлението в тунелите по магистралата. Изпълнителят е злополучната фирма "Автомагистрали", която нашумя, след като паднала лампа уби жена в тунела "Ечемишка".

Агроминистерството е забавило поръчка за изготвяне на оценка на старата Програма за развитие на селските райони. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на евросредствата по новата селска програма, поясни проф. Герджиков. В здравното министерство имало закъснения с договорите за застраховане на линейките на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на ведомството.

В Министерството на икономиката залагали дискриминационни условия в условията за кандидатстване и променяли критерии за подбор след отваряне на офертите.

След брифинга на служебния премиер заваляха критични коментари и съмнения, че проверките са правени избирателно. По повод жонглирането с числа бившият военен министър Николай Ненчев заяви, че с тази ревизия само се хвърля прах в очите на избирателите. Той коментира като много странен факта, че неговият зам.-министър с ресор "обществени поръчки" не само не е уволнен, но дори е в политическия кабинет на сегашния военен министър.

Цяла група министри от ГЕРБ побързаха да обяснят, че много от визираните от Герджиков поръчки се бавят заради банални жалби, а опасенията за загуба на евросредства са силно преувеличени, защото сроковете за изпълнение могат да бъдат спазени.

"Няма лов на вещици и няма политически поръчки, уверява Герджиков. Но боде очите, че първи в списъка на нарушителите са бивши министри от квотата на Реформаторския блок. Интересно е, че министерствата на околната среда и на транспорта (ръководени от кадри на ГЕРБ) са сред изрядните.

Като опитен юрист проф. Герджиков отлично знае, че обществените поръчки са сложна материя и че двуседмичният срок, който беше поставил на министрите си, не позволява сериозен разбор. Това засилва съмненията, че служебното правителство само вдига пушилка, в която се губят важните въпроси. Въпросът е кой има интерес от това.ОБЛАСТНИ

"Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки сами, тъй като са част от предишното управление". Това каза служебният премиер Огнян Герджиков вчера във връзка със "зачестили спекулации" и коментари за назначенията на областните управители. Той подчерта, че освобождаването на старите и назначаването на нови управители е било изцяло в рамките на закона, а кадровата политика е публична. Той обаче призна, че е имало само един конкретен случай, при който областен управител - и по-конкретно този на Перник, е поискал отпуск за изборите. По-рано при смяната на 7 губернатори от думите на говорителя на правителството се разбра, че причината при всички е желание за партийни ангажименти по време на изборите. Вчера премиерът допълни и че не може да повери изборите на хора, които са част от предишното управление, както и да ги пусне в отпуск, при условие че имат основни ангажименти именно по вота.
28
4526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
17 Февруари 2017 19:09
герджикааа...
17 Февруари 2017 19:12
Вместо конкретни факти за нарушения и имена на виновни на журналистите бе поднесено постно изброяване на ведомства и на бройки проведени и забавени обществени поръчки.

Герджиков най-нагло е отказал да напише домашните на журналистите.
17 Февруари 2017 19:18
Розова тишина...
17 Февруари 2017 19:36

Герджиков най-нагло е отказал да напише домашните на журналистите.

Информацията, изнесена от МС и събрана буквално за дни, публична ли е?
Има ли сайт, където съвестните журналисти могат да си сверят записките и да видят кое министерство или агенция за какво ще бъдат обвинени?
17 Февруари 2017 19:39
например, че по данни на Министерството на финансите са зачестили случаите на картелни споразумения в обществените поръчки. В кои сфери са картелите и какво е предприето срещу тях, премиерът не каза.


Това не е в компетентностите на правителството. Като начало с тези дела може да се заеме КЗК. Пардон, синчето на глъвътъ й беше депутат от герп. Съпругът - конституционен съдия
17 Февруари 2017 20:53
Чичето и за поръчки не го бива. Камо ли да организира избори. Затова рИвЬе като млада вдовица.
17 Февруари 2017 21:11
Вместо конкретни факти за нарушения и имена на виновни на журналистите бе поднесено постно изброяване на ведомства и на бройки проведени и забавени обществени поръчки.

Някой от писалите след Рекидж да може веднага и без да търси в нета да отговори кои са органите в РБ, които установяват нарушения (в конкретната по темата сфера) и сочат виновните в извършването им?
Ако не, що са бързали да пишат?
Ако да, язък им за знанието
17 Февруари 2017 22:36
"При стотици процедури САМО девет се оказали тежки нарушения"
До там ли я докарахте другари! Само девет. Голяма работа, викате..
ДВЕПМ
17 Февруари 2017 22:50
След като незнам колко министри и колко зам.министри не отриват нищо съществено значи Борисов 2 ВОИСТИНА са праведни. Народа се е заблуждавал Корелия тоже.
Баси фала.
17 Февруари 2017 22:56
Най-сериозните нарушения в МО! Изненадани?
18 Февруари 2017 00:04
кои са органите в РБ, които установяват нарушения

Един орган стига, но той пък отдавна е закърнял.
18 Февруари 2017 00:10
Интересно какво са очаквали Бончева и сие?!
Публичен разстрел на чиновници
18 Февруари 2017 00:15
На абсурдна пресконференция в ранните зори вчера

в необичайно ранен час - 8.30 ч.
Интересно, джуркалистите на СИГА явно не са успели да станат в тъмни зори!?
След като цял ден ни обливаха с горещите си вълни, едва за утрешния брой намериха време да оплюят събитието
Не ми допада Герджиков, но нима това е най-големия му гаф - събудил някой хора в 8:30 и ... вой?!
18 Февруари 2017 02:18
На абсурдна пресконференцияТц, "скандална" и "шокираща" - така пише в "масивната" критика на правилните източници, отразили собствените си вопли от Тръмповата пресконференция, но "пропуснали" да отразят самата нея
18 Февруари 2017 05:14
Фарс, значи, а?!
А какво означава "фарс", я да проверим:
Прен. Цинична постъпка.

Цинична постъпка е ето това:


Петкова, Павлова и Танева критикуваха действията на кабинета на Герджиков

„Служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки, на който и да е кабинет”.

Това заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в централата на ГЕРБ.
„Митът за някакви зловещи злоупотреби от правителството на ГЕРБ не беше доказан и няма как да бъде доказан”, добави бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

https://vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-otvryshta-na-udara-niamate-pravo-da-ni-proveriavate-6065625
18 Февруари 2017 06:05
Похватите от неколкоседмичните екзерсиси против Тръмп, използвани от пътеводните "Ди Велт", "Шпигел", "Фокс", "Индипендънт", джърналите и постовете в Нашингтон, ЦНН, ВВС и прочието "правилни" западни медии, са усвоени мигновено и приложени незабавно. Нова мода в журналистиката - тенденциозно да се подменя същинската новина и пълния текст на съответното изявление чрез натрапване на субективните усещания и представи на недоспали (по собствените им признания) репортери и репортерки, изпратени там уж за да ни предоставят надеждна и достоверна информация.

На фона на “представи междинни резултати” и “одитите продължават и че доклад ще има, но другата седмица” каква специализирно театрална лексика след набития в съзнанието ни още в заглавето "фарс" се използва, за да се бичува все още несъществуващ доклад:

абсурдна
бутафорната
реално замита
помпозно
жонглирането с числа
вдига пушилка
постно изброяване
бяха подхвърлени "трохи"
заваляха критични коментари и съмнения
засилва съмненията


Такъв театрален патос по отношение на действително фарсово-бутафорното гербаво "управление" и нечленоразделните словоизвержения на пожарникарско-физкултурните калинки не се забелязваше.

18 Февруари 2017 06:23
Нагласени и забавени поръчки в МВР, МО и АПИ, отчете Герджиков

Герджиков каза, че е разпоредил проверките да продължат, а обществените поръчки, които предстои да бъдат проведени, да са съобразени със закона.
https://offnews.bg/news/Politika_8/Naglaseni-i-zabaveni-porachki-v-MVR-MO-i-API-otchete-Gerdzhikov_647434.html


Нагласени в полза или вреда на конкретни участници технически задания, дискриминационни условия, картелни споразумения между фирми и откровени опити за измама – това са сред най-често срещаните нарушения в обществените поръчки, показват резултатите от проверката.
не малко са случаите на нагласяне на търговете в полза на конкретен изпълнител. В техническите задания или документацията по обществените поръчки са включвани изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки.


https://trud.bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0-45-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80/

18 Февруари 2017 06:31
Мишчици църкат у лево, църкат ... Герджика им е крив, че реалността не им се връзва с идеалите , с предизборната кампания и с мокрите сънища ...
Цър-цър се дочува, ама вяло... Има май поръчение от стравите сили, да се критикува умерено това правителство за да не се свързва с БКП, за да може да хем да се каля герб. хем да излезе че 'е сега като влезем ние на власт ще им извадим наистина кирливите ризи ...'
От стоте поръчки от МО останаха 9, и то пак сигурно изсмукани знаете от къде.
За министерството на Лилянка - вчера бившата министърка им завря констатациите обратно там, от където си ги бяха извадили.
Поръчката да се изземе дейността на държавната фирма за поддръжка на магистрали удари на камик.
Въобще цялата поръчка да се правят некви ревизии с предизборен привкус отиде у кереча.
18 Февруари 2017 07:12
Гержика, се оказа герой на Шекспир от "Много шум за нищо"
18 Февруари 2017 08:07
Странно раздвоение се наблюдава в обществото в оценките на спектакъла "Проверка на ОП"
18 Февруари 2017 10:11
Служебното“ правителство изпра Групировката МУ. „Приемствено“ уличи единствено „реформаторите“ МУ и „изпра“ кирливите гащи на Бай Струй и кохортата МУ. Някой да е учуден, че Горанов, Лукарски и ДФ „Земеделие“ са раят на „честността“?
18 Февруари 2017 10:43
По-интересна е реакцията на "засегнатите" министри .При една "ревизия" на обществените поръчки ,следва да се започне от комисиите , които разглеждат и приемат офертите. Тук е важен състава на тези комисии и лицето , което е определено ( от кого....) за председател на тази комисия и....компетентността на членовете й. После да се проследи как е проведено гласуването и кои са подкрепили този , който печели офертата ! Изводите са лесни за всеки , който поне веднъж е участвал в шоуто им , без значение , кой е на власт в момента. Така , че очаквания от служебен кабинет да разруши статуквото е илюзия. Преди това някой трябва да подпука т.н. ПРЕХОД", където е скрит ключа от бараката.
18 Февруари 2017 11:26
.При една "ревизия" на обществените поръчки ,следва да се започне от комисиите , които разглеждат и приемат офертите. Тук е важен състава на тези комисии и лицето , което е определено ( от кого....) за председател на тази комисия и....компетентността на членовете й. После да се проследи как е проведено гласуването и кои са подкрепили този , който печели офертата ! Изводите са лесни за всеки , който поне веднъж е участвал в шоуто им , без значение , кой е на власт в момента.
18 Февруари 2017 13:07
09.09.44 18 Февруари 2017 10:43

Правилно! Чичето сменя само някакви областни управители вместо да рзвърти метлата отгоре додолу, че на нашите хора им се изчака чакането.
Но спокойно. Чичето е стратег, той сменя с перспектива - изборите да се провеждат от когото трябва. Трапезата - после.
18 Февруари 2017 15:14
И ревизията на Герджиков за обществените поръчки се оказа фарс

Не не е, "Надграждане" е!
19 Февруари 2017 05:54
Обществените поръчки са начин да се краде законно. Добре изпипана ОП ще даде възможност на твоя фирма да спечели и никой не няма да може да докаже нарушение на закона.
23 Февруари 2017 16:14
Герджика, Боку и пееф са рожба на един и същи проект. при това набори в политиката.
Ама дет са вика "Гарван Гарвану - сам пада в него".
Остава въпросът, що бай Румен си избра с тех да играе?!?
Ма всъщност, кой ли го интересува?
23 Февруари 2017 18:32
Има ли сайт, където съвестните журналисти могат да си сверят записките и да видят кое министерство или агенция за какво ще бъдат обвинени?


Ми това иска мислене и питане при недостатъчна информация.
Къде по лесно е да буташ микрофона в устата на някого и да препредаваш думите му , които не съдържат съществена информация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД