:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Пхенян обяви, че е готов да изглади различията с Вашингтон по всяко време
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,941,383
Активни 1,265
Страници 79,163
За един ден 1,302,066

Общини изнудват родители при приема в детска градина

Прокуратурата откри куп нарушения, които ограничават правата на децата
В детските градини из цялата страна сериозно се ограничават правата на децата при прием, установи Върховната административна прокуратура (ВАП). 112 общински общински наредби са проблемни, показват данните на ВАП.

Според новия училищен закон, влязъл в сила на 1 август м.г., правилата за прием в забавачките се определят с общински наредби, които е трябвало да се приемат до 1 септември м.г. В редица общини те все още липсват. Там, където са приети, са пълни с незаконнни разпоредби, някои от които противоречат на конституцията, други на закона за предучилищното и училищното образование или на закона за местните данъци и такси.

Често срещано нарушение е детските градини да изискват от родителите декларация, в която да посочат, че детето им няма да кандидатства в друга детска градина. Това изискване обаче е в противоречие с училищния закон, който постановява равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и ученик, както и равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на самото възпитание и обучение.

На места изисквали представяне на служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в нарушение на закона за местните данъци и такси.

В други детски градини давали предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба. Това отново ограничава и дискриминира останалите деца в класирането им за прием.

"Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците", смятат от ВАП. Оттам са поискали от съда отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби.

Детските градини масово и открай време нарушават правилата, като искат от родителите консумативи като мокри кърпи, сапун, тоалетна хартия, салфетки, вода, ръкавици и др. Заради протести кметовете на Смолян, Търговище и Горна Оряховица издадоха заповеди, с които забраниха да се събират средства и консумативи.
973
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД