:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Комисарят похвали охраната на границата с Турция
Той все още не е открит, издирването му продължава
Обвинението твърди, че тя изготвяла документи и в ареста
Инцидентът е станал на входа на София. 12 са ранени, двама от тях са с по-тежки наранявания
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,670,598
Активни 1,536
Страници 96,553
За един ден 1,302,066

Опасните тунели само ще се освежават

Общо 20 са тунелите, които пътните експерти оцениха като опасни с различна степен на риск за преминаващите. Те обаче няма да бъдат бързо и основно ремонтирани, а само освежени, като се махнат ледени висулки и се сменят крушките им. Това стана ясно от доклада след проверката на всички 34 съоръжения и анализа на риска, разпореден от премиера Огнян Герджиков.

Анализът показва, че "част от предвидените мерки могат да бъдат възложени по договорите за текущо поддържане, сключени с пътноподдържащите фирми". В случаите, където това е невъзможно, ще се прави обстойна финансова оценка и обявяване на обществена поръчка за отделните строителни дейности. В договорите за поддръжка между АПИ и фирмите са предвидени текущи ремонти, но не и рехабилитация на съоръженията, от каквато се нуждаят повечето от тях.

Тунелите в черния списък са оценени в 5 степени - с много висок риск, висок, съществен, умерен и нисък риск. В най-тежко състояние са 3 тунела - два тунела на първокласния път през Велико Търново (строени през 1976 г.) и един на второкласното шосе Плевен-Ловеч-Троян (пуснат през 1988 г.). Те са с напукана и обрушена облицовка, имат много течове, корозия на стоманената конструкция, част от лампите не работят. При Велико Търново дори има опасност от "падащи бетонни парчета".

Възможните "краткосрочни мероприятия" за подобряване на състоянието им обаче са: разработване на проект за ремонт, постоянно наблюдение, махане на висулките, ограничение на скоростта и евентуално възстановяване на осветлението. Дългосрочните са "реализация на проекта за ремонт". Откъде и кога ще се намерят пари, не се знае. Според анализа на МРРБ това ще е ясно, след като се направи "остойностяване на мерките, предписани от междуведомствените комисии".

С "висок риск" са оценени тунелите на пътя Провадия-Дъскотна-Айтос, тунели в Габровско, Пловдивско и Смолянско. "Съществен" е рискът при четири тунела във Врачанско, още един в Габровска област, както и съоръженията по магистралите "Хемус" - "Ечемишка", "Витиня" и "Топли дол", и на "Тракия" - "Траянови врата". В някои от тях не работи вентилацията, в други осветлението, на места настилката е износена и има пукнатини в стоманобетонната облицовка. Повече от скандално е, че тунел на второкласен път във Врачанско е ремонтиран миналата година, но също има повреди - пукнатини, течове и опасност от падащи парчета. В този случай се предвижда те да се отстранят в гаранцията от строителя.

Учудващо в списъка се оказаха и два тунела на новоизградената "Люлин" - този при Мало Бучино и Перник, още повече че те не са прокопавани, а изкуствени тунели. Затова пък два тунела на "Струма" са в добро състояние и са описани в графата "нисък" риск. Тунелите със сериозен риск са част от трансевропейската пътна мрежа и са с обща дължина малко над 10 хил. м.

6
1462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
16 Февруари 2017 19:54
тоест всичко си продължава по старому - имаме експертни мнения и сега с десетилетия може да се разработва план за ремонтите. Също и да се търсят пари.
Популизъм и от служебното правителство.
17 Февруари 2017 05:47
Да се стоварва върху което и да било служебно правителство отговорност и вина за мърлявщината на управляваща с малко прекъсване от 2009 насам партия, е непочтено.
17 Февруари 2017 12:23
изкуствени тунели

Може би списващите имат предвид "надземни" тунели,
защото всички тунели по пътищата на България са "изкуствени".
Ето и естествени тунели, но под тях не се минава с автомобил:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&client=ubuntu&channel=fs&biw=1220&bih=668&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjXoqjo8pbSAhUGRhQKHWycCMAQsAQIJg
17 Февруари 2017 15:30
Бетонен къс от мост се стовари върху кола в София
See more at: http://www.pan.bg/view_article-61-373613-Betonen-kys-ot-most-se-stovari-vyrhu-kola-v-Sofiya.html#sthash.MuDTFe19.dpuf
17 Февруари 2017 23:27
Мисля, че опасните тунели са някаква провокация на Герб. Защо лампите не падаха при тяхното управление? Дойде служебното правителство на БСП на Премиера Герджиков, и лампите започнаха да падат! Призовавам да организираме граждански патрули, които да дежурят под лампите, докато хванем терористите от Герб, които нощем ходят да падват лампите! Народът ще ги залови и осъди!!!
18 Февруари 2017 00:04
" .... като се махнат ледени висулки...."

Това изби сичките риби у сичките морета
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД