×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,797,894
Активни 1,371
Страници 93,363
За един ден 1,302,066

12 фирми не връщат на КТБ 1.6 милиарда лева заеми

"Авионамс", пътни фирми, стъкларски и винзаводи се появиха в списък на некоректните длъжници
СНИМКА: БГНЕС
В централата на КТБ бяха проведени няколко зрелищни полицейски и прокурорски акции. Повече от 2 години след нейния фалит е ясно, че голяма част от потъналите в трезора пари няма да бъдат върнати.
Синдиците на КТБ пуснаха нов списък на некоректните длъжници, които отказват да погасяват кредити от банката. В него са включени към 250 фирми и физически лица, подредени по размер на борчовете. Прави впечатление, че първите дванайсет места са заети от дружества, всяко от които има да връща на фалиралата банка суми над 100 млн. лева. Сред тях са "Глас Индъстри", "Нафтекс Петрол", "Интегрирани пътни системи" и други компании от различни браншове. №1 с списъка с дългове за над 180 млн. лева е "ТЦ ИМЕ" - едно от ключовите дружества на Цветан Василев.

Само фирмите от тази фатална дузина дължат на КТБ към 1.6 млрд. лева - поне според данните на синдиците. В същото време в касата на банката има едва около 600 млн. лева, които синдиците се готвят да разпределят между кредиторите.

Неотдавна те пуснаха и друг, кратък списък, със 17 фирми, кредитирани от КТБ, които се опитвали да се измъкнат от задълженията си чрез всякакви хитроумни схеми с прехвърляне на акции, обезпечения, имоти, обявяване в несъстоятелност и др. С тези данни и разяснения синдиците очевидно се опитват да оправдаят слабите резултати в събирането на милиардите, изтекли от КТБ.

"Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за "транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев", обясняват синдиците.

Сред фирмите - лоши длъжници, освен "бушони" фигурират обаче и съвсем реални и работещи предприятия. В списъка на неплащащите е например "Авионамс". Това е военноремонтният завод, приватизиран преди години, който кабинетът "Борисов 2 " реши да откупи и да го направи отново държавен, за да ремонтира МИГ-ове. Преди дни служебният министър Теодор Седларски посети "Авионамс", който в момента изпълнява договор за ремонт на 36 вертолета, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA. Според списъка от КТБ този завод не си плаща заемите от КТБ - над 12 млн. лева.

Сред "лошите" клиенти на КТБ личат доста строителни компании - "Промишлено строителство холдинг", "Интегрирани пътни системи", "Виастрой", "Пътстрой", Главно управление "Строителство и възстановяване", "Техноекспортстрой". Някои от тях бяха свързвани с бизнесмена депутат Делян Пеевски. В списъка се виждат също стъкларски и винзаводи, "ТВ Седем", Табак маркет" и др.4
1216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Февруари 2017 11:08
голяма далавера това ктб и няма оправия. а с василев кво става, чух, че са и левски искал да прилапа. ужас
17 Февруари 2017 12:49
Колега, ти по-добре виж кръга "Пеевски" какво иска да прилапа, не се тревожи за Цветан Василев - неговите ходове под лупа ги следят.
17 Февруари 2017 12:56
какво иска да прилапа,
Ами,не иска да прилапа.Вече иска да напише софтуера на дистанционното гласуване.Парите са плебски блян;-)
17 Февруари 2017 16:43
И защо да ги връщат?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД