:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Причината - "безуспешно търсене" на Цветан Василев
Заради ПТП при Микре колите се пренасочват през с. Голец
Повод за сблъсъка в Хановер била офанзивата на турската армия срещу кюрдите в Сирия
Това е втората му тежка присъда
Световният икономически форум се открива днес
200 неправителствени организации ще направят демонстрация в подкрепа на документа
Нови райони към училищата формира Столична община, 16 точки ще има за кака или батко в същото училище
Камери и сензори следят какво взимат клиентите, плаща се онлайн
ГЕРБ: Мотивите на БСП са комични
СТАТИСТИКИ
Общо 365,578,483
Активни 1,455
Страници 59,656
За един ден 1,302,066

12 фирми не връщат на КТБ 1.6 милиарда лева заеми

"Авионамс", пътни фирми, стъкларски и винзаводи се появиха в списък на некоректните длъжници
СНИМКА: БГНЕС
В централата на КТБ бяха проведени няколко зрелищни полицейски и прокурорски акции. Повече от 2 години след нейния фалит е ясно, че голяма част от потъналите в трезора пари няма да бъдат върнати.
Синдиците на КТБ пуснаха нов списък на некоректните длъжници, които отказват да погасяват кредити от банката. В него са включени към 250 фирми и физически лица, подредени по размер на борчовете. Прави впечатление, че първите дванайсет места са заети от дружества, всяко от които има да връща на фалиралата банка суми над 100 млн. лева. Сред тях са "Глас Индъстри", "Нафтекс Петрол", "Интегрирани пътни системи" и други компании от различни браншове. №1 с списъка с дългове за над 180 млн. лева е "ТЦ ИМЕ" - едно от ключовите дружества на Цветан Василев.

Само фирмите от тази фатална дузина дължат на КТБ към 1.6 млрд. лева - поне според данните на синдиците. В същото време в касата на банката има едва около 600 млн. лева, които синдиците се готвят да разпределят между кредиторите.

Неотдавна те пуснаха и друг, кратък списък, със 17 фирми, кредитирани от КТБ, които се опитвали да се измъкнат от задълженията си чрез всякакви хитроумни схеми с прехвърляне на акции, обезпечения, имоти, обявяване в несъстоятелност и др. С тези данни и разяснения синдиците очевидно се опитват да оправдаят слабите резултати в събирането на милиардите, изтекли от КТБ.

"Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за "транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев", обясняват синдиците.

Сред фирмите - лоши длъжници, освен "бушони" фигурират обаче и съвсем реални и работещи предприятия. В списъка на неплащащите е например "Авионамс". Това е военноремонтният завод, приватизиран преди години, който кабинетът "Борисов 2 " реши да откупи и да го направи отново държавен, за да ремонтира МИГ-ове. Преди дни служебният министър Теодор Седларски посети "Авионамс", който в момента изпълнява договор за ремонт на 36 вертолета, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA. Според списъка от КТБ този завод не си плаща заемите от КТБ - над 12 млн. лева.

Сред "лошите" клиенти на КТБ личат доста строителни компании - "Промишлено строителство холдинг", "Интегрирани пътни системи", "Виастрой", "Пътстрой", Главно управление "Строителство и възстановяване", "Техноекспортстрой". Някои от тях бяха свързвани с бизнесмена депутат Делян Пеевски. В списъка се виждат също стъкларски и винзаводи, "ТВ Седем", Табак маркет" и др.4
1167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Февруари 2017 11:08
голяма далавера това ктб и няма оправия. а с василев кво става, чух, че са и левски искал да прилапа. ужас
17 Февруари 2017 12:49
Колега, ти по-добре виж кръга "Пеевски" какво иска да прилапа, не се тревожи за Цветан Василев - неговите ходове под лупа ги следят.
17 Февруари 2017 12:56
какво иска да прилапа,
Ами,не иска да прилапа.Вече иска да напише софтуера на дистанционното гласуване.Парите са плебски блян;-)
17 Февруари 2017 16:43
И защо да ги връщат?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД