:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите
Руската армия е провела и ракетни учения в Северен Кавказ
Партията на Борисов призова социалистите да кажат ясно дали подкрепят преразглеждането на държавни граници в Европа
Целта е такива коли да има още за предстоящите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 г.
СТАТИСТИКИ
Общо 373,144,638
Активни 1,654
Страници 40,733
За един ден 1,302,066
Истинската история

Разконсервирането на СССР

СССР или Руската империя се стреми да наподоби съвременна Русия?
Беловежското споразумение бе подписано от ръководителите на РСФСР, БССР и УССР. От дясно на ляво - Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кучма позират смутено малко след подписването на неконституционния акт. В рамката - дървета, треви и мъхове от Беловежката гора; от рисунка на художника Михаил Зичи (1827-1906).
Макар краят на СССР формално да настъпва на 8 декември 1991 г., когато с подписването на Беловежското споразумение е създадена Общността на независимите държави, която да го замени, нарочно пропуснахме точната дата в края на миналата година; приехме вече, че краят на СССР настъпва всъщност няколко месеца по-рано, с арестуването на членовете на Държавния комитет по извънредното положение, който във времето от 19 до 21 август си поставя за цел да предотврати Августовския пуч на Горбачов, Елцин и Назарбаев; противно на обичайното под Августовски пуч тук разбираме опитът да бъда подписан - на 20 август - нов Съюзен договор - за създаването на Съюз на независимите държави. Августовският пуч всъщност е успешен, макар подписването на новия съюзен договор - напълно неконституционен впрочем - да е отложено; след края на август Съветският съюз всъщност не съществува - нито един от общосъюзните органи не работи вече.

Създаването на Държавния комитет по извънредното положение на 19 август не успява да спре превратаджиите - националните елити на съюзните републики в съучастие с Горбачов. На 8 декември в Беловежската гора трима съзаклятници - ръководителите на РСФСР, БССР и УССР - Елцин, Шушкевич и Кучма подписват споразумение, което преобразува федеративния Съюз на съветските социалистически републики в конфедеративната Общност на независимите държави. Споразумението е също неконституционно и всъщност - чисто правно - е недействително. Няма да е възможно подробно да разгледаме тук правната страна на тоя въпрос, само ще отбележим, че не твърде отдавна Леонич Кучма в свое интервю призна, че в Беловежката гора е бил извършен държавен преврат; с което няма как да не се съгласим.

Впрочем самите превратаджии са наясно още тогава с извършваните от тях незаконни действия. За място на срещата е определена малка държавна резиденция до белоруския град Вискули, вдън гори тилилейски, насред Беловежската гора - най-големия къс реликтова първобитна гора, която е запазена до наши дни, и на по-малко от 8 км по права линия от съветско-полската граница. Тия няколко километра са от особена важност - мястото е добре подбрано за да може заговорниците бързо да се скрият в Полша в случай, че Горбачов реши да ги арестува; такава възможност теоретично съществува, тримата (всъщност шестимата, заедно с министър-председателите на трите републики) попадат под цял рояк членове от Наказателния кодекс на СССР. Никой никъде не се налага да бяга, първият и единствен съветски президент не е такъв, той си е от тяхната черга.

* * *

Разгромът на Съветския съюз, на който можахме да се спрем съвсем накратко (вж. Свързани текстове), не бе внезапен, макар на някои да се струва скоротечен. Главните извършители бяха организаторите на Августовския пуч (вж. по-горе) - Горбачов, Елцин и Назарбаев; и те успяха напълно - ако не на 19 август 1991 г., поради противодействието на създадения тогава Държавен комитет по извънредното положение, то няколко месеца по-късно - на 8 декември 1991 г. - в Беловежката гора, когато СССР бе "довършен" от други трима; Елцин, Шушкевич и Кучма нанесоха завършващия удар под одобрителните погледи на Горбачов и Назарбаев. Няколко дни по-късно беловежките съзаклятници се снимат усмихнати и ръкопляскащи с Назарбаев в Алма Ата; СССР е вече в историята.

Често, в зависимост от предпочитанията - политически, стопански или идеологически, може да се срещне друг прочит на събитията. Някои приемат за начало на края на съветската държава референдумът от 17 март 1991 г., когато огромното мнозинство от съветските граждани - 76 % от гласувалите, се изказа за запазването на федерацията. Твърди се и друго, например, че точно на 2 април 1991 г. започва обратното броене до разгрома на СССР - тогава в един миг съветското правителство, притиснато от необходимостта и след безкрайно дълго бездействие, повишава най-сетне цените на основните продукти, често трикратно.* * *

Така или иначе, неконституционно и незаконно СССР бе разгромен и дори формално прекрати съществуването си на 25 декември, когато Горбачов изостави своя пост на пръв съветски президент. Значимите исторически събития обаче никога не завършват просто така, те имат също значими последствия.

Едно знаменателно събитие, на което никак не се наблягаше доскоро, навърши преди няколко дни своята десета годишнина; на 10 февруари 2007 г. Владимир Путин произнесе програмна реч на Мюнхенската конференция по сигурността; в нея той за първи път изрази несъгласие с едносредищния модел, по който бе устроен тогавашния свят и, на практика, направи заявка за неговата промяна. Седем години по-късно - през пролетта на 2014 г., Русия предприе решителни практически стъпки за осъществяване на новия световен ред; днес светът е вече многосредищен, това става ясно с всеки изминал ден.

Ето защо и последиците от програмната реч на Владимир Путин ще прибавим към понятието "разконсервиране на СССР", както и видимото засилване на интеграционните връзки между страните от бившия Съветски съюз; видно е, че процесът е многостранен, макар да е още незавършен - ако през 2007 г. можем да си представим в Мюнхен руският президент да размахва "отварачката за консерви", то днес пробиването на "консервата" е вече започнато и "духът", който е бил затворен в нея не може да бъде върнат обратно.

Това твърдение се нуждае от допълнително разглеждане. Някой уж дребни, но достатъчно показателни събития ще ни помогнат да се доберем до същината на проблема. Вярно е, че особено след пролетта на 2014 г. Русия окончателно скъса с досегашната си политика на примирение с ролята си на второстепенен играч на международната сцена, но в съвременните условия тя не може да успее да се превърне в това, което беше Съветският съюз.

Съветският съюз бе една от двете свръхсили, втора по стопанска мощ. Съвременният свят е многосредищен, свръхсилите вече не могат да бъдат само две. Същевременно, макар все още да черпи с пълни шепи от стопанските постижения на СССР, съвременна Русия изгражда съвършено ново и, главното, различно стопанство. Макар всячески да се премълчаваше тая връзка, през миналата година с "кадифени ръкавици" и под благовидни предлози - извършване на археологически разкопки, конструктивни проблеми на сградата, архитектурни несъответствия, възстановяване на историческия образ на Московския Кремъл и прочие благообразност, бе напълно разрушен 14-ти корпус, където се провеждаха заседанията на съветския Върховен съвет, там бе седалището на неговото ръководство, имаха кабинети първите ръководители на СССР; пъпната връв на съвременна Русия със Съветския съюз бе прегризана от булдозерите. Днес се възхваляват стопанските постижения на Руската империя, възстановяват се масово прояви като руските баловете, например - включително до повторение на костюмите - така добре познати от времето на Руската империя; това е новата линия май.

* * *

Проблемът с федералната структура на съвременна Русия, на който често с основание се обръща внимание (вж. Свързани текстове), е най-важният за страната; ако той не се реши, при това скоро, Русия ще е заплашена от съдбата на СССР 1991 г. ще се повтори - в съвременна Русия отрастват и укрепват национални елити точно както и в съюзните републики в Съветския съюз. Точно тези елити, щом укрепнат достатъчно, ще поискат да излязат от опеката на Москва за да присвояват необезпокоявани; въпрос на време е.

Скорошното завръщане на Русия на международната сцена като една от великите сили няма да я спаси, ако тя не предприеме решителни мерки по преодоляването на съветските грешки - струва си да ги разгледаме нарочно друг път; някои особености на страната го показват, а и външните сили.

Въпреки, че Русия е единна страна, ако пътувате от Махачкала с автобус за Москва от време на време ще ви спират граничари - в Калмикия, в Тамбов, във Волгоград - и ще проверяват паспорта ви; и тези процедури продължават по няколко часа.

В съвременна Русия има вътрешен роуминг при мобилните разговори - разговорите от мобилна карта, купена в един от руските региони, е в роуминг ако се говори с нея в друг руски регион, и колкото по-далечен е той, толкова по-скъп е роумингът, при това няма значение, че разговорите са в мрежата на един оператор.

Всичко това, макар и дребно на пръв поглед, подсказва, че изграждането на съвременната руска държавност е още в ход; поправянето на съветските грешки ще е много по лесно сега, отколкото когато съзидателният процес е вече напълно завършен; оставащото време не е никак много.

В такъв случай се налага да предположим, че разконсервирането на СССР е само спирка по пътя към възраждането на Руската империя; нейното място на световната политическа сцена иска да заеме съвременна Русия. И вече почти е успяла, едва за десетина години; а "разконсервирането на СССР" ще е заклинание само за масова употреба, докато "има хора, които вярват в него".

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=834779

(Разгромът на СССР: Голямата тайна на Августовския пуч)

http://www.segabg.com/article.php?id=833779

(Разгромът на СССР: Парадът на независимостите)

http://www.segabg.com/article.php?id=826454

(Разгромът на СССР: Под дамоклевия меч на федерализма)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2012122000040001301

("Съветският съюз ще съществува докато има хора, които вярват в него")

http://www.segabg.com/article.php?id=630591

("Свободен съюз на свободни нации")На този ден:

Преди 130 години започва Офицерският бунт (1887 г.).

http://www.segabg.com/article.php?sid=2012021600040001301

("Человечеството настръхна, както едно време пред Перущица и Батак")През тази седмица:

По българския народен календар на 14 февруари се отбелязва Трифон Зарезан.

http://www.segabg.com/article.php?id=357268

(Да се пие неразредено вино е било разсипничество)

 Руският император Александър III (1881-1894) на лов в Беловежската гора на 25 август 1894 г. с убит от него зубър (цялостен вид); художник Михаил Зичи (1827-1906). 97 години по-късно точно на същото място ще бъде "доубит" Съветският съюз.
53
18756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
15 Февруари 2017 19:36
*
15 Февруари 2017 19:38
предотврати Августовския пуч на Горбачов, Елцин и Назарбаев;

.
Цоциалистически реализъм в чист неподправен вид
15 Февруари 2017 19:42
Разгромът на Съветския съюз, на който можахме да се спрем съвсем накратко (вж. Свързани текстове), не бе внезапен, макар на някои да се струва скоротечен.
.
.
обяснено като за месечения цикъл на Крупская
15 Февруари 2017 19:43
Имам чувството, че "Историята" се основава главно на това, което авторът е гледал по телевизията. Между другото, кое е "съвършено новото и, главното, различно стопанство" на съвременна Русия, щото износът на суровини, главно петрол и газ, е стопанството, измислено още от Брежнев?
15 Февруари 2017 19:45
Въпреки, че Русия е единна страна, ако пътувате от Махачкала с автобус за Москва от време на време ще ви спират граничари - в Калмикия, в Тамбов, във Волгоград - и ще проверяват паспорта ви; и тези процедури продължават по няколко часа.

Единна, единна, колко да е единна.
Без проблем мое да изброим неколко хаганата.
Примерно на 24 май 1571г. Девлет Герай от кРим превзема и разрушава Масква...
15 Февруари 2017 20:05
Добре, ама в следващия брой публикувайте една статия за краха на "френски Алжир"! Нали сте независими? Или май не дотам.
15 Февруари 2017 20:17
Щурчо,превземането на част от Москва е временна победа. Решаваща е победата при Молоди. Чувал ли си за нея? А точка върху съществуването на крымското ханство окончателно слага София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст. Великая...!
Авторът много точно показва най страшните опасности пред руската държавност. Етническите федерални републики и местните етнически и политически елити,с антируска позиция. Ако Кремль не извърши административно териториална реформа,Руската федерация е обречена на дестабилизация и вътрешни смуты.
15 Февруари 2017 20:32
икса 15 Фев 2017 19:43 Между другото, кое е "съвършено новото и, главното, различно стопанство" на съвременна Русия
В съвременна Русия има Глобализация и Капитализъм ..
15 Февруари 2017 20:37
Авторът много точно показва най страшните опасности пред руската държавност. Етническите федерални републики и местните етнически и политически елити,с антируска позиция. Ако Кремль не извърши административно териториална реформа,Руската федерация е обречена на дестабилизация и вътрешни смуты.

И язе мое да ти кажем коя е най-големата опасност за хаганатите.
Липсата на малки, победоносни войни.
Прочее, гибелта на СССР започна с авантюрата у Афганистан.
Сеги е същата работа в Сирия и Украйна. Даже по-зле. Мдаа...
15 Февруари 2017 20:39
За Молоди що си траеш ,бе..историчар хренов...?
Русия си има своите малки,победоносни войни непрекъснато. Това,че ти не знаеш,не значи,че ги няма. Имперската пропаганда в Русия ,а последните години и по света,е доста по разбираема и приемана от хората,в сравнение с еврогейхомо и прочие многообразности . И,да...нормалност и традиционност са предпочитани от милиарди жители по света. Напук на феновете на Кончита Вурст!
15 Февруари 2017 20:44
А точка върху съществуването на крымското ханство окончателно слага София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст. Великая...!

Хе-хе.
Добре, че са биле германците.
Инак, москалското княжество си е било с размерите на днешна Белгия...
15 Февруари 2017 20:52
Белгия,Белгия..колко да е като Белгия? Когато София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст сяда на престола Русия е от Балтика до Амур и от Нова земя до Кавказ. Белгия,ама в мащаб 100:1.
15 Февруари 2017 21:04
Да не ти разбивам детските илюзии, ма нема ни един известен москалски владетел-пълководец. Ноо са зле. Така и досега...
15 Февруари 2017 21:05
Разбирам мечтата на Петрински за Руска империя, ама да не ни прави на идиоти. По всяка логика и право Комитета за извънредно положение (или как се казваше) извърши преврат - арестува ззконния президент, обявява извънредно положение. Това навсякъде се нарича ПРЕВРАТ. После Елцин свиква няколко местни фактори и обявява незаконно разпускане на Съюза - и това се нарича преврат. После президента на РФ ОТМЕНЯ Конституцията, уволнява Парламента и изпраща дивизията на КГБ да стреля срещу парламента - такива преврати ставаха само в банановите латиноамерикански републики...
Аман от такива историци.
15 Февруари 2017 21:11
И ако Петрински така лъже за неща на които сме съвременници, как да му вярваме когато пише за древността.
15 Февруари 2017 21:26
щурчо
15 Фев 2017 20:37Добре че дедо ЗИП‌ вече се е разположил на канапето да чака мача и не те чете.
15 Февруари 2017 21:57
Котка -
Компания -
----------------------
Сайтът на Генек
15 Февруари 2017 22:55
Разпадането на СССР е най-хубавото нещо което се е случило през живота ми.
У нас отпадна жителството (и в СССР май), Шакото стана свободен и придоби право да иска, настоява да му се заплаща за труда, а не да се поти на ангарията по изпълнение на планове и доставки за СССР.
Шакото придоби пашапорт и във всеки един момент може да си вземе дърмите по белия свят и си намери препитание, там където ще го уважават. И няма да го разстрелят като куче на границата, защото се е опитал да се измъкне от лапите на местните отговорници по изпълнение на безплатните доставки към СССР.
Верно, тия хора у нас след промените увиснаха. Живота им се провали, ама не моем да ги мислим.
Да си се оправят както могат ...
15 Февруари 2017 23:03
Ядец! Възраждане не на Руската империя, а на Златната орда.

Откога, откога излъскаха златните кубета.

Ако ще се упражняваш на тази тема послушай и попрочети например Девятов.
15 Февруари 2017 23:24
Иван Петрински
15 Февруари 2017 23:26
СССР или Руската империя се стреми да наподоби съвременна Русия?


Проекта е Евразийски Съюз или Велика Тартария.
15 Февруари 2017 23:27
Генек
Мика
Рогатия
Сиров
Компанията

15 Февруари 2017 23:31
Впрочем самите превратаджии са наясно още тогава с извършваните от тях незаконни действия. За място на срещата е определена малка държавна резиденция до белоруския град Вискули, вдън гори тилилейски, насред Беловежската гора - най-големия къс реликтова първобитна гора, която е запазена до наши дни, и на по-малко от 8 км по права линия от съветско-полската граница. Тия няколко километра са от особена важност - мястото е добре подбрано за да може заговорниците бързо да се скрият в Полша в случай, че Горбачов реши да ги арестува; такава възможност теоретично съществува, тримата (всъщност шестимата, заедно с министър-председателите на трите републики) попадат под цял рояк членове от Наказателния кодекс на СССР. Никой никъде не се налага да бяга, първият и единствен съветски президент не е такъв, той си е от тяхната черга.
Много точно
15 Февруари 2017 23:42
Юридическите аргументи имат място в правова държава. СССР беше тоталитарна диктатура. Всяко действие по ликвидацията на такова образувание е законно по презумпция.
Формирането на имперските комунистически елити и новоимперските елити следва една и съща културна традиция, и тя е евразийската клептократска културна традиция. Индивидът, назначен да управлява каквото и да е, може да оцелее и да израстне само ако стриктно я спазва. Безпрекословно подчинение на горестоящия, дележ на откраднатото според заповедите му, гьонсуратско публично поведение. Нищо национално няма тука. Истинските национални елити са една от първите цели за ликвидация.
15 Февруари 2017 23:52
omzuran 15 Февруари 2017 23:42
Юридическите аргументи имат място в правова държава. СССР беше тоталитарна диктатура.


По големи диктатури от ЕС и САЩ, здраве му кажи!
16 Февруари 2017 00:03
както и видимото засилване на интеграционните връзки между страните от бившия Съветски съюз

да бе, да, особено между Русия и Украйна едно видимо засилване се случва!
А иначе палмата за тази вечер е дето съвременна Русия черпела с пълни кофи от икономическото наследство на СССР...
История. На някои хора 200 години не достигат за да оценят дадено историческо събитие, други вече са готови с оценките за събития от 2007 и дори 2014.
16 Февруари 2017 00:10
С тоя хазарски елит начело и опиянчен народ, нищо добро не я чека Матушката. Тцъ...
16 Февруари 2017 01:31
Причината за краха на Съветския Съюз е липсата на суровини. Ако имаше такива, с помощта на генетично обусловената гениалност на руснаците, заплатите щяха да са 10 пъти по-големи от тези в САЩ и Съветския Съюз щеше да завладее света. Ама като няма ресурси така става. Само гениалност не стига.
16 Февруари 2017 08:21
Причината за краха на Съветския Съюз е липсата на суровини.

Отивам да надникна в банята дали и мойта мифка е изкъртена.
16 Февруари 2017 09:57
Неверния Тома
15 Февруари 2017 21:05
Разбирам мечтата на Петрински за Руска империя, ама да не ни прави на идиоти.

Бе Тома! Нищо лично. Просто Класово-Партиен подход в нАуката!
16 Февруари 2017 09:58
Неверния Тома
15 Февруари 2017 21:11
И ако Петрински така лъже за неща на които сме съвременници, как да му вярваме когато пише за древността.

Хайде бе Тома! Ма ти сериозно ли му верваш на Петрински?
Пък изглеждаш сериозен човек.
16 Февруари 2017 10:18
наскоро имаше интервю с горбачов по ббс-то. ясно и точно го каза; ако не бях отстъпил щеше да има гражданска война и не само с танкове и самолети ами и с ядрено оръжие. това е истината за разпаденто на ссср. избегнало се гражданска война. ама трябва да се учи английски език и да се гледат и четат престижни меродавни източници
16 Февруари 2017 10:22
ссср била втора икономика в света?! само в сънищата на некои другари.
китайските другари разбрали че от този комунизъм нищо не става и започнали реформите на дън сяо пин склерозираният брежнев не искаше нищо да разбере и си продължаваше по стария курс на кпсс преди реформите на дън ссср произвеждал много повече от китай. днес китай прави 16 пъти по висок бвп от русия.
кой крив кой прав е много ясно
16 Февруари 2017 11:26
СССР или Руската империя се стреми да наподоби съвременна Русия?

Както добре знаят редовните читатели на сия рубрика, правилният отговор може да е само един:
ДСО Дунавска Славиния!
16 Февруари 2017 12:23
america1332002, темата твърде сложна за теб и подобните ти...
16 Февруари 2017 13:53
Петрински в ново ретроспективно историческо и проруско (из-), (на-), (пре-) стъпление ...
16 Февруари 2017 15:28
Любо Ганев е с такъв ръст, че му е съдено да стане баскетболист, затова, верен на природното си предназначение, той се е реализирал отлично. Не си го представяме обаче като гимнастик, би бил смешен и безрезултатен.
Обратно, златните ни момичета гимнастичките са блестящи, но с нисък ръст, правилно са ги насочили като деца към този спорт и резултатите са изключителни. Я си ги представете на баскетболното поле!
С територия като руската (канадската, американската, китайската) няма голям избор за политическо устройство - централизирана твърда власт, по-добре или по-зле прикрита зад демократичност, соц-комунистичност и т. н. Иначе следва разпад, при мощните преди него държави (империи) той е кървав. Или следва връщане към естественото предназначение - разконсервиране в нови условия обаче.
Споменатият ГКЧП беше нелеп опит да се вразуми горби, "заговорниците" все още не вярваха на очите си, че той е предател, мислеха го за наивник, подведен да прави непоправими за държавата компромиси и реформи. Логично загубиха, а елцан барух получи шанса да разпусне великата страна и да я превърне в сателитна на САЩ. Русия във вариант на неясна федерация без приемливи граници щеше да продължи да се разпада дори и без външен натиск, затова принудиха пияндурника да се маха и ловко преди това го подтикнаха да постави чекиста Путин за водач. Доста бавно, защото нанесените поражения бяха огромни, Русия се превръща в естественото и единствено възможно за нея състояние на една от свърхсилите на политическата карта на света. Бавно, несигурно, с рефлукси, върви натам.
Най-естественото нещо е англосаксонците всестранно да й пречат, няма и да спрат, защото те пък не могат да оцелеят без хегемонията си. Очертава се да се възползва Китай и тази перспектива вкарва в потрес англосаксонските елити, защото милост за тях няма да има предвид стореното на много народи за близо пет века разбойничество.
Китай и Русия имат огромен куп причини и мотиви да играят срещу общия враг и много малко на брой в обратна посока. За глобалистичната либерастия да ги противопоставят е практически невъзможно, затова част от американският и британски истаблишменти опитват с Тръмп. Това, че дори и не помислят за приспособителни промени, а само за победа над всички, ме кара да съм скептик относно оцеляването им.
16 Февруари 2017 16:17
Причината за краха на Съветския Съюз е липсата на суровини. Ако имаше такива, с помощта на генетично обусловената гениалност на руснаците, заплатите щяха да са 10 пъти по-големи от тези в САЩ и Съветския Съюз щеше да завладее света. Ама като няма ресурси така става. Само гениалност не стига.16 Февруари 2017 17:46
Сократ-май
16 Фев 2017 08:21Мнения: 29,519
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Причината за краха на Съветския Съюз е липсата на суровини
Отивам да надникна в банята дали и мойта мифка е изкъртена.


От десет минути не мога да спра да се хиля. Направи ми деня!
16 Февруари 2017 18:02
".. затова принудиха пияндурника да се маха и ловко преди това го подтикнаха да постави чекиста Путин за водач. Доста бавно, защото нанесените поражения бяха огромни, Русия се превръща в естественото и единствено възможно за нея състояние на една от свърхсилите на политическата карта на света."-та да попитам, кои са тези "прогресивни сили", които направиха това? Ако свръх сила се става само с оръжие то да причислим и Севера Корея към тези сили. Хора, това българофобство хептен ви е промило мозъка!
16 Февруари 2017 18:16
Великите сили задължително имат и мощна военна съставляваща в своето поведение. В момента три са реалните Велики сили с планетарно значение, Щатите,Русия,Китай. Въпрос на време е Микробритания и Франция да бъдат развенчани от названието велики сили пг силата на обективните факти . Икономическите колоси Германия и Япония са политически жуженца,окупирани,без собствена външна политика,без армия. Тва е...!
16 Февруари 2017 19:23
Васуки,верно ли Любо Ганев е баскетболист?Тук,в Димитровград,проробобладелската преса/*Ганий/ ни убеждаваше,че е хокеист.
16 Февруари 2017 22:31
nikolay_rs 16 Февруари 2017 01:31
Причината за краха на Съветския Съюз е липсата на суровини.

Сократ-май 16 Февруари 2017 08:21
Отивам да надникна в банята дали и мойта мифка е изкъртена.

И я другой такой къртач не знаю --
дали и мифката мая не е изкъртена ?

17 Февруари 2017 00:00
Васуки,верно ли Любо Ганев е баскетболист?Тук,в Димитровград,проробобладелската преса/*Ганий/ ни убеждаваше,че е хокеист.


Като се вземе предвид, че не могат да ни убедят, че е дребен, а искат да ни изманипулират, най-вероятно е от американския футбол.
17 Февруари 2017 19:44
Неверния Тома
15 Февруари 2017 21:11
И ако Петрински така лъже за неща на които сме съвременници, как да му вярваме когато пише за древността.

Хайде бе Тома! Ма ти сериозно ли му верваш на Петрински?
Пък изглеждаш сериозен човек.
Федя

Предполагам, че като съвременници, сте чували за Референдума от 17 март 1991 г. с въпрос за съхраняване на СССР? А като съвременници през 1996 г., вероятно сте чули и за Постановлението на ГД ФС (Государственная Дума Федеральное собрание) РФ от 15 март 1996 г. относно юридическата сила по резултата от Референдума от 17.03.1991 г. Даже ГД на РФ приема, че съхраняването на СССР е законно и има юридическа сила и отменят Беловежкото съглашение. Линк ще искате ли?
17 Февруари 2017 19:47
Жми сюда: Натисни тук
След 5 минута. Под видеото има и още връзки.
17 Февруари 2017 19:48
Котка
17 Февруари 2017 19:51
.
17 Февруари 2017 23:01
Споразумението е също неконституционно и всъщност - чисто правно - е недействително. Няма да е възможно подробно да разгледаме тук правната страна на тоя въпрос, само ще отбележим, че не твърде отдавна Леонич Кучма в свое интервю призна, че в Беловежката гора е бил извършен държавен преврат; с което няма как да не се съгласим.


Доколко едно споразумение е неконституционно може да се определи само с правни аргументи, а не с лозунги, вътрешна убеденост на автора и позоваване на индивиди без точен цитат. Всичко друго е просто плямпане.

******

Интересен е и въпросът доколко законите наложени чрез една кървава революция и чудовищна тоталитарна диктатура имат някаква правна сила след разпада на тоталитарната държава. Те никога не са били интегрална част от обществен договор. След срива на системата отпадат и механизмите на насилие чрез които се налагат. Цялата "правна" система отива на кино и става безпредметна и престава да бъде критерий за законност и конституционност. Тя и никога не е била такъв критерий, а просто воля на комунягите налагана със сила. С падането на комунягите от власт се изпари и "правната" им система. Те самите никога не са били законна власт взимайки властта с дивашка революция - по същия начин и законите им никога не са имали истинска правна сила.
18 Февруари 2017 19:30
"Цялата "правна" система отива на кино и става безпредметна и престава да бъде критерий за законност и конституционност. Тя и никога не е била такъв критерий, а просто воля на комунягите налагана със сила. С падането на комунягите от власт се изпари и "правната" им система."
Затова още действа Наказателния кодекс на бай Тошо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД