:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Борисов и Туск ще обсъждат двустранно подготовката на форума в София на 17 май като специални гости
Депутатите са поели ангажимент за спешни мерки в сегашния закон за футболното хулиганство
Въпреки предписанията на лекарите в Германия да не работи, според медицинската експертиза тя е работоспособна
Семейството на Ото Уормбиър заведе дело срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“
Адвокатът на кметицата демонстрира как се пренася веществото, използвано за маркиране на пари при ръкостискане
Проверката на факти става все по-популярна, но в някои държави на ЕС все още не знаят за нея
Неформалното заседание на ЕКОФИН ще се проведе на 27 и 28 април в Националния дворец на културата.
Отговорите на дясната ръка на собственика на Фейсбук не задоволиха депутатите
СТАТИСТИКИ
Общо 378,037,319
Активни 1,684
Страници 46,390
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Тухлата Болек

Бойко Ламбовски
През 1980-а служех в армията. В огромния двор се бяхме разположили няколко поделения, а в съботен и неделен ден уредбата без стеснениe дънеше на поразия новия хит "Още една тухла в стената" на "Пинк Флойд". Схващах донякъде с неукрепналия си английски могъщото свободолюбие на текста. Пълнех се със смътна амбиция да бутам и аз стени. Тоест Стената.

Нашата стена, на поделението, я прерипвах понякога сам, понякога с трима-четирима другари, вечер или в празник, на свой риск. С другарите обикновено се прокрадвахме до селото за бира, или просто така, кеф ни беше да рушкаме из околните царевичаци с трепета, че ако ни хванат, ще ни острижат. Обаче ето на - рушкаме, а не ни хващат. Щото сме печени. (Тоест - в повечето случаи не ни хващаха. Понякога и най-печеният има лош ден, установих. Също важен опит.)

Точно тогава по новините очилатият генерал Войчех Ярузелски призоваваше към спокойствие, а мустакатият работник Лех Валенса водеше огромните тълпи на "Солидарност" към бутане на стените на комунизма. Не подозирах, че след десетина години ще бутаме комунизма и у нас. Не подозирах, че децата от хора на "Пинк Флойд" ще съдят групата, задето "Пинк Флойд" ги прекарали в заплащането. Не подозирах, че симпатичният и борбен Валенса ще стане президент на Полша. Не подозирах, че, както излезе преди дни, експертиза ще докаже - Валенса наистина бил агент на полските тайни служби. Писал доноси за свои колеги, противници на режима. За тая работа получавал парични възнаграждения и подписвал съответни фактури. Автентичността на въпросните документи, както и на декларацията за сътрудничество с политическата полиция от 21 декември 1970 г., подписана с името на Валенса и името Болек, бе доказана от експерти от Краковския институт по съдебни експертизи, които сравнили почерка с този на множество ръкописни документи на бившия полски президент от официалните архиви. Историческият лидер на "Солидарност" отказал да предостави на експертите образци от почерка си. Отрича да е бил агент и досега. Признава само, че правил някакви "грешки" преди време.

Тогава не знаех и друга една песен за стена, по-точно за стени, която се оказа също много известна. Песента се нарича Mury, изпълнява я полският бард Яцек Качмарски. Тъкмо през 80-а тя е нещо като химн на "Солидарност" и въстаналите поляци. Писах веднъж, че в Mury се пее за стени, които трябва да се бутнат. Още по-интересно е, че народът пеел възторжено първия и втория куплет, пък на третия и четвъртия заскучавал. Дори ги игнорирал. (Въпросният Качмарски впрочем не е автор на музиката, автор на песента е каталунецът Луис Ляк. При Ляк се разказва не за стени, а за голям кол, около който хората са привързани като овце. И че ако напънат още малко, то ще бутнат тоя кол най-накрая, и ще са свободни. В Испания песента се приемала като зов за бунт срещу фашиста Франко, но и като повик за автономна Каталуния.)

Качмарски пеел своя вариант на полски - да съборим стените, които ни пречат да сме свободни. Бил интересен тип. Още петнайсетгодишен се запознава с Владимир Висоцки, който гостувал в Полша. Това подтикнало юношата да стане бард. По време на борбите в Полша емигрира във Франция, после в Австралия. Сетне се връща във Варшава, заболява и умира.

А Валенса е жив, да му дава господ здраве. Бил ли е агент, или не, но водач на "Солидарност" беше. Със сигурност. Каква работа е свършил на Службите, каква на "Солидарност" и каква на Свободата, знае само Господ. Дори архивите не са всезнаещи. Иначе какви ли не неща изплуват от тях, понякога нащърбващи ликовете и на най-големите авторитети. (Също важна част от опита.)

Помня как ми докривя, като научих, че Джордж Оруел бил сътрудник на английските тайни служби и топял леви писатели за комунистически увлечения. Пък великият Шекспир спекулирал със зърно по време на глад в Англия, заради печалбата.

Че нащърбва, нащърбва, но е неясно. Като голяма стена от мъгла. Сега, десетилетия след казармата, открих, че няма свят без стени в мъглата, дори да си извън поделението. А Валенса излиза някак многовалентен, можем да го уподобим на бутач, но и на строителен материал. Не просто тухла в стената, а вероятно цял камък, темелен. Дялан камък, както казва народът.

С пълна сигурност нищо не знам, освен че текстовете на Шекспир и Оруел са лъх от Голямото можене. Знам още, при това пак със сигурност, как завършва песента на Качмарски. Щото приложих малко усилия за превод. Ето:СТЕНИ

....

Кърти решетките, брат!

И всяко робство - назад!

Нека рухнат тия стени, стени,

да затрупат стария свят!(Така пеел песента певецът, народът адски я харесвал и ползвал за химн - дотук. По-нататъшните куплети не харесвал).....Те схванаха, че са достатъчни да

надделеят, да победят.

Заляха страната като вода,

без песента да спрат.

Кумирите - в прах, пътя - в прах.

- Я всеки да дойде насам!

Ако някой е сам, ни е вече враг!...А певецът беше най сам.Видя им редиците, оцени

как пак маршируват в такт.

И пак растяха стени, стени,

и вериги дрънчаха пак.

...

Мисля си, какъв пророк, а? Певецът де. Щото стените наистина растат - в преносния смисъл и в прекия. Виждате - Израел, Мексико, огромните имения, крайграничните телове, виртуалните зидове...
48
5534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
06 Февруари 2017 20:00
в коя година живееш бе уважаеми афторе!!!
06 Февруари 2017 20:38
Добро-о. Хареса ми!
Днешният ден започна преди десетилетия.

Жижи, а ти от колко време живееш?
06 Февруари 2017 21:06
През 1980-а служех в армията. В огромния двор се бяхме разположили няколко поделения, а в съботен и неделен ден уредбата без стеснениe дънеше на поразия новия хит "Още една тухла в стената" на "Пинк Флойд".

Разсмя ме Ламбовски. Another brick in the wall през 80-та в двора на подделение на БНА? Трябва да е било КЕЧ, на тях не им придиряха много за политпросветата.
06 Февруари 2017 21:29
zdran
06 Фев 2017 21:06 Разсмя ме Ламбовски. Another brick in the wall през 80-та в двора на подделение на БНА? Трябва да е било КЕЧ, на тях не им придиряха много за политпросветата.
В БНА си бяха фенове на "Пърпъл" !
zdran
Веднага хванахме неточността!
06 Февруари 2017 21:36
Бойко, бих ти препоръчал да потърсиш специално изработения за Лех Валенса филм на Дискавъри ченъл и да разбереш, аджи ба, какви и колко пари е получавал електротехника от Гданск от сънародника си Войтила (за непомнещите - папа Йоан Втори) за финансиране на протестната офанзива на Солидарношч. Иначе "Приключенията на Лолек и Болек" е една много добра анимация.
06 Февруари 2017 21:41
Ламбовски

А бяхме млади, г-н Ламбовски! Благодаря за четивото!
06 Февруари 2017 21:47
В ранна пролет на 1980 от горните етажи на ВИТИЗ /към Ст.Караджа/ дънеше нон стоп "Цигла у зиду" и нямаше кой да спре този буржоазен упадък. Така че нищо чудно в гарнизона на Бойко също да са я слушали
п.п. Като върл фен на Флойд още от времето на Сид Барет, нещо не вдявах много Тухлата. Тъкмо бях излязъл от родната казарма и ревнувах от Тъмната страна и Надявахме се. Всъщност музикално не мисля че Циглата е връхта в албума /поне музикално/. На първо място ми е Comfortably numb
Та така...работи преди сто години...
06 Февруари 2017 21:51
zdran и sim4o, имах по-високо мнение за образованието преди "демокрацията"! Скорошни изследвания на PISA ни показват 40% функционално неграмотни ученици, т.е. такива, които могат да четат, но не разбират смисъла на написаното. Да не говорим, че много често има и втори план, който на първо четене не се вижда. Бойко ви говори за стените у нас, които непрекъснато рушим и едновременно градим, вие му опонирате, че в БНА не можело да се чуе Пинк Флойд през 80-те. Жалко, нали? И защо трябва да вярваме на вас - анонимниците, а не на автора?
06 Февруари 2017 21:56
вие му опонирате, че в БНА не можело да се чуе Пинк Флойд през 80-т

Ми на база на логиката , разправяли са ми, на свиждания съм ходил, на по-големи мои родственици из поделения баш 1980 и съм чувал, какво върви по радио-уредбите .. пък и в 1980 АЗ СИ БЯХ БАЯ ГОЛЯМ и лично съм преживял неща...

И ето - случка и от мене .. музикална група войничета - доста добри , между другото- особено китаристът .. идват в с. Герман да свирят , случайно и аз съм там .. от близко поделение (според мене - БНА или МВР войски) .. и познай "Пинк Флойд" ли свирят или "Пърпъл"!

Къв Флойд, кви пет лева - яко жица!
"Реймбоу" и "Пърпъл" .. може и "Сабат" да е имало ..

Виж как хванахме веднага лъжата! "Флойд" може да е имало при разлигавените софийски гъзарета ... ама прованса , влючая и казармата - яко жица брат ! Ричито , Ози и толкоз !
06 Февруари 2017 21:57
https://www.youtube.com/watch?v=OI6gAVjrigo
06 Февруари 2017 22:09

Благодаря, Бойко! Достави ми радост. И онова томно усещане, че нещо ей сега ще се случи, не знаеш какво е, но го чакаш с нетърпение!
06 Февруари 2017 22:35
С другарите обикновено се прокрадвахме до селото за бира, или просто така, кеф ни беше да рушкаме из околните царевичаци с трепета, че ако ни хванат, ще ни острижат.

В бойно поделение за таквиз изцепки напрао дисцип.
Не арест. Дисцип...
06 Февруари 2017 22:57
Прочее как посред бел ден некой шаяк мое да пие биричка у селото без да го сгащят на минутата...
06 Февруари 2017 23:13
Ти му говориш, а оно рупа ли, рупа.
Обясни ви се, че не за казармата и не за Пинк Флойд е приказката.
И който ми каже, че не е прескачал оградата на казармата или не е служил, или е бил някакво писарче - имаше и такива соло ташаци.
06 Февруари 2017 23:24
Господин Ламбовски, през 1980 не сте могли да гледате генерал Ярузелски по телевизията, тогава не го показваха. През август и септемеври, когато започна стачката в гданската корабостроителница и бе създадена Солидарност, начело на Полша /първи секретар на партията/, беше Едвард Герек по-късно го смени Станислав Каня. Ярузелски дойде през юли 1981, едновременно с първя конгрес на Солидарност.
Документите, за които пишете, бяха открити във вилата на бившия министър на вътрешните работи по онова време Чеслав Кишчак, един от съорганизаторите на кръглата маса от 1989 г. Той не ги беше направил публични, иззети бяха при обстоятелства на границата на закона след смъртта му. Оттам тръгна новото разследване в обстановка, в която /след смяната на властта през 2015 г./ върви преразглеждане на най-новата история и оспорване на ролята на Валенса като лидер на Солидарност /в най-новите учебници по история името му не се споменава/. Добре е да се знае каква беше реакцията към разкритията на повечето някогашни членове на Солидарност, на някогашната опозиция. Още по-добре всичко може да се види във филма на Анджей Вайда "Човекът от надежда" /третият след "Човекът от мрамор" и "Човекът от желязо", за който взе Златна палма в Кан/. Там е истината за сътрудничеството, документите, уволнението му в средата на 70-те години, мизерията на семейството му и натискът на службите. Гледайте този филм, прочетете и какво пише Адам Михник. Вижте интервюто на Ориана Фалачи с Валенса.
Нещата съвсем не са еднозначни. В Русия още търсят истината за Евно Азеф - фактологическата и психологическата. Без шанс да стигнат до нея.
06 Февруари 2017 23:25
Чудя се на акъла български!!! След толкова години все още пропагандират бутане, а никой, ама никой не се сеща за градене. Градят само собствената си колиба в ущърб на цялата държава и това оскотялото дето някога се водеше народ. Пък бутачите до един се оказаха мекерета. Което не пречи да бъдат припознавани за герои?! Що да ви припомням приказката за новия бардак със старите служителки, като я знаете по-добре от мен.
06 Февруари 2017 23:26
O, покорно благодаря за краткия, но ценен литературно-критичен анализ на творбата. Обаче имам една забележка към автора. По възможност, когато пише нравствено-поучителни притчи, да не ги започва с ярки небивалици. Ефектът някак си се губи.
ПС: За Симчо. Моето момче, прав си, в казармата имаше всякакви, и фенове на Пърпъл и на Флойд и на Блек Сабат, чее даже и на Лепа Брена. Но някак си към тях не се числеше поликомисарският състав, дето определяше какво се слуша по радио-уредбата. Затова слушахме Кобзон, Магумаев и Бисер Киров. По изключение - канкана на Офенбах (сутрин на зарядка).
06 Февруари 2017 23:32
Обясни ви се, че не за казармата и не за Пинк Флойд е приказката.

Ъхъм. Ламбовски е прескачал Стената.
За да бере царевичак. С риск да го острижат...
06 Февруари 2017 23:34
щурчо
06 Февруари 2017 22:35
С другарите обикновено се прокрадвахме до селото за бира, или просто така, кеф ни беше да рушкаме из околните царевичаци с трепета, че ако ни хванат, ще ни острижат.

В бойно поделение за таквиз изцепки напрао дисцип.
Не арест. Дисцип...

***
цврчо не го знам дали, кога и къде е служил, но когато е прав не мога да не се съглася с него. Като минимум 3 дена арест, а ако си пиян работата отиваше на според зависи кой ти е тати.
06 Февруари 2017 23:47
ПС: За Симчо. Моето момче, прав си, в казармата имаше всякакви, и фенове на Пърпъл и на Флойд и на Блек Сабат, чее даже и на Лепа Брена. Но някак си към тях не се числеше поликомисарският състав, дето определяше какво се слуша по радио-уредбата. Затова слушахме Кобзон, Магумаев и Бисер Киров. По изключение - канкана на Офенбах (сутрин на зарядка).

***
За периода 73-75 имаше куул приказки за Пърпъл, Сабат, по-интелектуалците хълцаха на Емерсън, Лейк енд Палмър, другарите от провинцията имаха мокри сънища за Лепа Брена, а филибетата си бяха баш чалгари още тогава. И докато всички ние слушахме всяка сутрин на разсъмване Емил Димитров със "Сбогом Мария", политсъстава баш си слушаше Пърпъл. Ама от дневален, на помещение, на рози, на плац или караул кога да ги слушам тия идоли на онова збъркано поколение. Пък от ареста хептен нищо не се и чуваше.
06 Февруари 2017 23:51
Балетът на телевизията от ГДР липсва в писанката
06 Февруари 2017 23:59
Аааа, и Карел Гот на шарено гърне.
07 Февруари 2017 00:01
На 21 септември 1979 построени на плаца на Отряда два сахата Сбогом Мария.
Тук - таме рев сълзи цифки сополи.
През останалото време новите тави на Рейнбоу и Кис.
I Was Made For Loving You Babe
През 1980 - Стената. Песен на годината.
Май Режимът се бе поолабил като памперс втора употреба .
07 Февруари 2017 00:04
А за Ламбовски
Много силен текст .
07 Февруари 2017 00:08
I Was Made For Loving You Babe


Култово! Последните изпълнения на живо, които съм гледал, свалят яко тоналността Но...., когато излезе, беше лудница!
07 Февруари 2017 00:15
През 1980 - Стената. Песен на годината.


Не знам дали е точно така, защото 80-та година лятото, вече свирехме тухлата по морето! Да не е било 79 година, когато излезе албумът?
07 Февруари 2017 00:52
Да не е било 79 година, когато излезе албумът?

Да
07 Февруари 2017 05:26
Бях наряд на гръцката граница в новогодишната нощ на 31 дек. 1980 и в нарушение на Устава за граничната служба слушахме класацията на БНР за песен на 1980.
Победи Стената.
07 Февруари 2017 05:31
Въпреки че албумът се води от 1979.
07 Февруари 2017 07:56
1.За бира през оградата ходеха младите войници.
Във ВСИЧКИ бойни поделения бирата се купуваше с пари на военослужещите.
2.Лично аз,точно 1980 съм чувал в поделение "Рейбоу"и нищо друго.
3.Радиоуредбата,където аз служих беше от плочи и касетофон.
И преди 1980 и след в България нямаше записи-грамофонни или други, на Йосиф Кобзон или Муслим Магомаев.
Те до ден-днешен са библиографска рядкост по нашите земи.Ерго в поделение не може да звучат ни Карел Гот,ни Магомаев!
Не би могло да звучат техни песни по радиоуредба в поделение.
07 Февруари 2017 08:54
Gated community - заграден, луксозен жилищен комплекс с различни ограничения за достъп, с денонощна охрана, радарна инсталация и слуги. Настроиха се много у нас, и от чужденци, в такива Gated community живеят ония либерални толерасти и мултикултурасти, които всеки ден пищят по медиите, в защита на горките роми, "бежанци", сириици, и др. "потиснати" малцинства, агитират за "свят без граници", и така се казва организацията им "Отворено Общество", а самите те живеят зад здраво охранявани граници и високи дувари.

И никой списувач на вестници не смее да пише за тях и тяхното лицемерие, стигат само до Динко и Перата - единствените грозни петна върху китната ни родина и щастливия ни и заможен живот, в голямото европейско семейство на евро-атлантическите ценности.
07 Февруари 2017 09:47
Здрания, ти да не си бил "лекар - общественик"? В Трудовата войска ни будеха с бравурни маршове, вярно че няколко години по-рано от времето, за което пише Бойко Ламбовски . Там бяхме всякакви - от такива с основно образование и практически неграмотни, до такива като мен с висше образование. Влизаше се по всяко време - януари, март, септември, юли. Аз например влязох през март и излизах след повече от година и половина през ноември. Спомням си как вървях, по една светла и дълга алея и си мислех за живота който ме очаква, направо като в "Калина алена"...

И вот она -- воля!
Это значит -- захлопнулась за Егором дверь, и он очутил-ся на улице
небольшого поселка. Он вздохнул всей грудью весеннего воздуха, зажмурился и
покрутил головой. Прошел немного и прислонился к забору. Мимо шла какая-то
ста-рушка с сумочкой, остановилась.
-- Вам плохо?
-- Мне хорошо, мать, -- сказал Егор. -- Хорошо, что я весной сел. Надо
всегда весной садиться.
-- Куда садиться? -- не поняла старушка.
-- В тюрьму.
И есента е хубав сезон!
07 Февруари 2017 10:10
Авторе, не знам в какво поделение си служил, но това, за което говориш звучи невероятно. Аз служих през 1982-84г, но всеки път, когато по българското, повтарям БЪЛГАРСКОТО радио "Хоризонт" пуснеха песен, която не е на български или на руски, операторът в поделението пускаше запис на военни маршове. Та викаш, Пинк флойд, а?
07 Февруари 2017 10:15
Помня как ми докривя, като научих, че Джордж Оруел бил сътрудник на английските тайни служби и топял леви писатели за комунистически увлечения.

Тези леви интелектуалци са си били за топене, след като из техните кръгове се разкриха съветски шпиони.

Все пак ми е интересно какво са правели английските тайни служби с "натопените" писатели. Затваряли са ги в концлагери или са им повдигали измислени обвинения в шпионаж без доказателства? Доколкото ми е известно и сега университетите са развъдник на всякакви левичари и това не прави впечатление на никого. Тези левичари са готови да подемат кампания срещу всеки, който се е изказал политически некоректно или е изразил "еретична" мисъл, несъвпадаща с техните доктрини. Те ще го принудят да подаде оставка и да се оттегли от обществените постове, които заема. Нали точно такива левичари водят медийната война срещу Тръмп, уж за демокрация. Ами то това е демокрацията: да признаеш законно избран от народа президент, т.е. щом мнозинството е решило да го избере. Или не?
Относно Валенса - имаше нещо в него, което не ми харесваше. Някакво притворство. Изглежда чрез него службите са се опитвали да държат под контрол профсъюзите, а после нещата са се обърнали и Валенса се е еманципирал от тях. Или поне така си е мислел, докато истината излезе наяве.
07 Февруари 2017 10:53
Воцка,
1980 - 1981 на гръцката граница хит беше "Калимера"-та на Анна Виси и "Северина" на Диана експрес - специален поздрав за българските граничари
07 Февруари 2017 11:06
Не е чак толкова невероятно, да са слушали "Стената" на Пинк Флойд през 1980г. в поделението. Аз самият съм носил ролки със записи на Лед Цепелин в мотострелковия полк в Грудово през 1983г. и колегата, който отговаряше за уредбата (един фазан от Ямбол) ги е пускал.
Е, пускаше ги в неделя наистина и то рядко.
Ама не е било чак невъзможно...
07 Февруари 2017 11:37
Кашиците в Ивайловград слушаха каквото си поискат, но на граничарите не им даваха. Правеха се всякакви проверки за да не се допуснат транзистори по заставите.
Имаше и свестни командири, които не забраняваха слушането на чужди радиостанции, но никаква чужда телевизия.
Радиоапарата стоеше в "димитровската" стая и дежурния трябваше да следи какво се пуска.
07 Февруари 2017 11:57
цврчо не го знам дали, кога и къде е служил, но когато е прав не мога да не се съглася с него.

В интерес на истината, щурчо сподели веднъж, че е бил във флотата. Сериозна работа; освен всичко друго 3 годинки служиш.
07 Февруари 2017 11:58
zz07
06 Февруари 2017 20:00
в коя година живееш бе уважаеми афторе!!!
Авторът си живее през 2017г. и материалът е много актуален за сегашното продължително време. Много добро писание.
07 Февруари 2017 13:36
Another brick in the wall през 80-та в двора на подделение на БНА?

Не ви се ще да го признаете, но си беше точно така. Е, на вас повече ви харесват лакардиите на Киро Щуреца, колко бил репресиран и как веднаж аха да му подстрижат дългото кече, ма му се разминало.

Докато има живи свидетели на онова време, не се пробвайте с тия номера, щото ставате смешни.
07 Февруари 2017 13:47
]"Реймбоу" и "Пърпъл" .. може и "Сабат" да е имало ..

РейНбоу, бе Сим4о, Rainbow. Като дъга.
Не се излагай като фен.
07 Февруари 2017 15:11
Предлагам Бойко да напише дописка специално за Пинк флойд, Рейнбоу и Лед Цепелин, белким при нейното обсъждане стане дума и за пан Лешек Валенса.
07 Февруари 2017 15:44
като толкова ви влече миналото
https://www.youtube.com/watch?v=RZdBkVHDFKA
07 Февруари 2017 15:46
И аз като Най Дан помня от моята казармена младост (1981, Морското училище) как ни будеха със Северина и Две праскови и две череши
07 Февруари 2017 15:48
това е още по-добро

https://www.youtube.com/watch?v=_1uvRQWGr_0
07 Февруари 2017 18:14
ИлияНиколов 07 Февруари 2017 11:57
цврчо не го знам дали, кога и къде е служил, но когато е прав не мога да не се съглася с него.

В интерес на истината, щурчо сподели веднъж, че е бил във флотата. Сериозна работа; освен всичко друго 3 годинки служиш.

Не всички във флота служеха по 3 години . А бръмбара с гъдулката , най вероятно и не знае какво е боен кораб !
Траките нали са нямали адмирали и флот
07 Февруари 2017 20:19
sim4o
07 Фев 2017 07:56
Мнения: 4,418
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
1.За бира през оградата ходеха младите войници.
Във ВСИЧКИ бойни поделения бирата се купуваше с пари на военослужещите.
2.Лично аз,точно 1980 съм чувал в поделение "Рейбоу"и нищо друго.
3.Радиоуредбата,където аз служих беше от плочи и касетофон.
И преди 1980 и след в България нямаше записи-грамофонни или други, на Йосиф Кобзон или Муслим Магомаев.
Те до ден-днешен са библиографска рядкост по нашите земи.Ерго в поделение не може да звучат ни Карел Гот,ни Магомаев!
Не би могло да звучат техни песни по радиоуредба в поделение.


***

Глей са, сим4е написал си много неточности граничещи с откровена глупост.

1. За ракия ходеха предразположените към алкохолизъм, подражателите и търсачите на "силни" усещания. Има си хас бирата (и алкохола) да са се палщали с държавни пари.

2. Не знам що з аподеление е било това, както и недоумявам щое то "Рейбоу"?

3. Да служиш в радиоуредба?! Мечтата на скътавката. Аз лично никога не съм имал достъп до радиоуредбата и нямам мнение по въпроса на записите там. Да твърдиш че в България по това време "нямаше записи-грамофонни или други, на Йосиф Кобзон или Муслим Магомаев", а се слушал сал един "рейбоу" ме кара да мисля, че си поне на две ракии в момента на писането. Може някъде и да се е слушал Карел Гот, НО постингът ми по-горе визираше "Шарено Гърне" на телевизията на ГДР (пускаха го по БТ по Нова Година) и няма нищо общо с радиоуредбата в която си служил или която си слушал.
07 Февруари 2017 20:23
ФорУМНИЦИте пак отпраха извън игрището, зад тъча... Във фсичките 187364 военни поделения искам/те да е като във Бойковото. "Ти сега не ми ли верваш, а?"

Хубава статия, точни внушения, ведри спомени, красив превод!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД