:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Идеята била да се използва алтернативно гориво чрез горене на отпадъци
Комисия на Алианса публикува доклад с констатации и препоръки
Българските превозвачи протестираха срещу проекта на ЕК
Движение 5 звезди поиска импийчмънт на президента
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,292,041
Активни 1,375
Страници 36,954
За един ден 1,302,066

Напредък в преговорите за единен Кипър

Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха "историческа" стъпка към споразумение, като днес си размениха карти, очертаващи вижданията им за зоните, които гръцката и турската общност ще контролират в предвижданата бъдеща федерация, предаде Асошиейтед прес.
Това стана на преговорите под егидата на ООН, провеждащи се в Женева. Разрешаването на териториалните спорове е ключов момент в постигането на споразумение за възстановяването на единството на страната, разделена от над 40 г. Границите, които следва да бъдат договорени и очертани в една съгласувана обща карта в по-нататъшните преговори, ще покажат колко хора, прокудени от домовете си при разделянето на острова през 1975 г., ще получат право да си върнат собствеността по сравнително бърза процедура.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще определят датата за тези преговори, каза говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в Женева днес. "Това не е краят на пътя, а началото на преговори по много важна част от кипърския проблем", посочи той.
Според говорителя на кипърските турци Баръш Бурджу и двете представени днес карти отговарят на вече договорения критерий каква част от територията на острова ще отиде в турската кипърска зона - между 28,2 и 29,2 процента.
14
1312
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Януари 2017 08:33
Де факто разделяне на острова по етнически принцип !

Това е стъпка в правилната посока. Накрая ще узреят и до момента двете части да се присъединят към Гърция и Турция....

12 Януари 2017 09:39
Значи ли това развитие, че Турция отново силово, си пробива път в Европа? Аз се страхувам, че нещата отиват натам и други могат да последват.12 Януари 2017 10:16
Става въпрос за едно немалко газово находище в шелфа на Кипър. Опитите за отделна разработка само от гърци и само от турци до момента бяха взаимно блокирани.

Сега Европа огладня за газ и налага спешно решаване на споровете, за да почне час по-скоро добива.

12 Януари 2017 10:58
ЗИП 12 Януари 2017 08:33
Де факто разделяне на острова по етнически принцип !

Това е стъпка в правилната посока. Накрая ще узреят и до момента двете части да се присъединят към Гърция и Турция....


И третата част към Англия.
12 Януари 2017 11:10
Преди преврата на Ердоган вече уж се бяха разбрали- дори "турците" в Кипър обявиха че до септември-отомври миналата година ще се подпише окончателното обединение.

Днес научавам горещата новина че са напреднали до под кривата круша.
12 Януари 2017 11:44
Братята,

Не знаеш колко си прав. Една миниатюрна част от Кипър и в момента си е британска територия. Около базата Акротири и още една база.

https://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia


12 Януари 2017 12:16
Подпише ли Анастасиадис сега това споразумение, после ще си търси убежище.
П.П. И не забравяйте, че после трябва да мине и през Референдум. Ако разбира се не го анулират и тогава наистина ще има "мамата".
12 Януари 2017 12:28
И една новина.
Съобщиха за създаването на "Кюрдска Федерация на Северна Сирия".
Айде първата кюрдска държава. Следва продължение.
Да му мисли Ердо, па после и аятоласите.
12 Януари 2017 13:43
PONTIECA
12 Яну 2017 12:16Мнения: 1,791
От: Greece,
Не ми е ясна позицията на Гърция и киприотите, за това ще питам Вас:
Гаранти за независимостта на Кипър бяха Англия, Гърция и Турция. Кипърската криза започна с неуспелия опит за еносис на "черните полковници". Изпълни ли Гърция задълженията си като гарант?
Срещу разделението на Кипър най-често протестират Гърция и киприотите. ООН предложи план за обединение. На референдум турците го приеха, киприотите го отхвърлиха. Сега разбирам че историята ще се повтори. Какво искат гърците?
12 Януари 2017 14:42
Какво искат гърците?

Ще засегна само една точка от споразумението.
Та значи съгласили са се да имат кабинет от 5/8, тоест петима турци и осем гърци министри. Но ако и един от турските министри не е съгласен няма решение. Та в този случай (тук и Европата ще трябва да се замисли) Ердо и всеки Ердо, ще взима или няма да взима решение. Какво става, малцинството ще се разпорежда с мнозинството как си иска и как им ойдисва, и как им дирижират други. Някой да има друго мнение?

И сега за гарантите.
Да Англия, Гърция и Турция са гарантите. Каква е била работата на гарантите, при възникнал проблем на острова е трябвало чрез договорка с другите гаранти да го решат и ако няма решение, тогава може и силово. Никакви разговори и преговори не са се провели. Сега тука бързам да те преваря "АТИЛА" както е името на нашествието става на два етапа "АТИЛА 1" и "АТИЛА 2". Започва се на 20 юли( АТИЛА 1) и до 22 юли, когато се подписва прекратяването на стрелбата, турците владеят вече 3% от острова. Успяли са да стоварят 40 000 войници, от гръцка и кипърска стана са 12 000. И в гърция на власт е хунтата, нали. На 24 юли пада хунтата и Караманлис(стария) съставя правителство на националното единство. Сега какво става м/у 24 и 30 юли когато има договорка м/у страните и 30 юли - 14 август , когато започва "АТИЛА 2" е много дълъг разговор. Така "АТИЛА 2" започва на 14 август, когато хунтата вече я няма и има демократично правителство. И когато приключва турците вече(и до днес) владеят 34% от острова.
Предтекста на турците беше тогава, че това не е нахлуване, а "мирно намесване" за възтановяването на конституционното право на Кипър, което беше нарушено с преврата от 15 юли срещу Макариос?1?!?! Много се увлякох, но не може с няколко думи да обясниш.
Всичко е било планирано и отиграно и едиствените, които губят са кипърците и гърците. Дори и думите на Йоанидис, главния превратаджия тогава са показателни - Вие ме излъгахте ( към Сиско представител на Кисинджър). Та толкова.
12 Януари 2017 15:28
Аз започнах с началото на кризата само да посоча странната гръцка позиция тогава. Както и да е. По-важно е какво искате сега. Правото на вето е защита на малцинството срешу диктатура на мнозинството (напр в Съвета за сигурност на ООН). Раззбира се не трябва да се злоупотребява. Ако вето налага всеки един от 5-те турски министри, това е злоупотреба, но ако и 5те турци единодушно са против, това би било нормална защита. Ако гласуването е без вето нищо не пречи Кабинетът да приеме напр еносис. Така мисля, въпреки че не съм фен на Ердоган (то той се появи едва напоследък и няма общо с кипърската криза).
12 Януари 2017 15:40
еносис.

Кажи си го бе Тома, че всичко това дето не ти е "ясно" е само и само за тази дума. Никой не иска еносис, още по-малко кипърците. От останалото нещо разбра ли? Или за тебе има само страх от еносис. Колко се котира гроша днес?
12 Януари 2017 16:13
Не бе душа. Мен няма от какво да ме е страх. Съчувствам ви, пък вий си правете каквото решите. В нашата история има много примери когато от "патриотично" искане на невъзможното сме загубили реалното. Тогава гърците са взимали повече (и от нас) защото не са чакали втория акъл. Успех!
12 Януари 2017 16:49
http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/KYPROS/AOZ/Cyprus_AOZ_map_2.jpg
ИИЗ Кипър

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_46549/upl5465b7147dcb0.jpg
ИИЗ Гърция

Е те за това става на въпрос. Това искат да контролират.
П.П. Душа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД