:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мария Захарова : Джонсън е отровен от омраза, злоба, непрофесионализъм и наглост
В момента се пращали такива на вписаните на военен отчет резервисти
Македония обещава да запази мраморната плоча от храма "Рождество на Пресвета Богородица"
СТАТИСТИКИ
Общо 373,242,917
Активни 685
Страници 17,396
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще плаща по-малко за обучението по медицина

Издръжката за специалност "национална сигурност" се свива 2.5 пъти за 5 университета, сред които УниБИТ и ЮЗУ
Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно от 6514 лв. на 5890 лв., т.е. с над 9%. За сметка на това пък кабинетът ще увеличи средствата за обучението в 40 професионални направления, сред които педагогика, инженерни науки, филологии, животновъдство и др. Това предвижда проектонаредба на просветното министерство за промяна на две постановления на МС, свързани с коефициентите за издръжка на студентите и разпределението на субсидиите в зависимост от качеството и потребностите на трудовия пазар.

Мотивът на МОН за намалението при медицината е, че финансирането за нея досега е било неоправдано високо. "Коефициентите за това направление са били увеличени през 2007 г. с 50%, незнайно защо. Разходите за един студент обаче са по-ниски", аргументират се от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева. Освен това по техни разчети университетите, предлагащи медицина, ще бъдат компенсирани по линия на качеството, т.е. ще получат повече пари заради високото качество на обучението си. Ако досега ножицата между най-слабо и най-силно финансираните направления е била 9.4 пъти, то с корекцията в коефициентите разликата става 8.5 пъти, допълват още от просветното министерство.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело".

Още три професионални направления са с намалени коефициенти и съответно с орязани субсидии. Най-драстично е намалението на коефициента за модерната "национална сигурност", която вече се предлага къде ли не - от 7.81 на 2.80, т.е. тук субсидията спада 2.5 пъти - от 5412 лв. на 2154 лв. От мярката обаче ще бъдат засегнати само т.нар. "граждански" университети, предлагащи тази специалност, например Югозападният, Великотърновският, Шуменският университет, УниБИТ и НБУ. За военните академии, висшите военни училища и академията на МВР обаче издръжката остава същата (5412 лв.).

40 професионални направления ще бъдат зарадвани с по-високи коефициенти. Най-голямо е повишението при 3-те педагогически направления - коефициентите тук се повишават от 1.05 на 1.25, т.е. реално скокът е с над 19% - от 727 на 866 лв. С 16% се увеличава издръжката на 20 професионални направления от групата на инженерно-техническите специалности, които изпитват глад на кадри. Тук попадат математика, информатика и компютърни науки, биологически, физически и химически науки, машинно и общо инженерство, електротехника, материалознание, архитектура, транспорт, енергетика, проучване и добив на полезни изкопаеми и др. При всички тях базовата издръжка на студент, която е 693 лв., вече ще се умножава не по коефициент 2.40, а по 2.80, т.е субсидията за тях се увеличава от 1663 лв. на 1940 лв.

10 направления от хуманитарната сфера, сред които социология, филология, история, философия, психология, право, политически науки и др., ще получат увеличение от почти 16%, като сумата се увеличава на 1285 лв. за студент. Скокът на коефициентите при други три важни за икономиката ни направления - растениевъдство, животновъдство и растителна защита - е от 4.30 на 4.80, т.е. финансирането за тях е с почти 12% повече - от 2979 на 3326 лв. От 5 на 5.30 се увеличават коефициентите за още 4 направления - теория на изкуствата, изобразителни изкуства, театрално и филмово изкуство и музикално и танцово изкуство, които вече ще получават не по 3465 лв., а по 3672 лв. за обучението на всеки свой студент, което е близо 6% скок.ТЕЖЕСТ

Промени има и по отношение на научните показатели на университетите, които се вземат предвид при определяне на субсидията им за качество. Занапред по-голяма тежест ще имат индексите на цитируемост по научна област, които са по-представителни, за сметка на броя на статиите и цитиранията на документи. Ако досега например индексът на цитируемост по научна област на даден вуз в базата данни Web of Science е бил с 2% тежест, занапред той ще с 9% тежест. Статиите в научни списания пък ще носят 1%, а не 2%, както досега, към формулата за изчисляване на субсидията.
4
3437
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Януари 2017 19:39
Най-драстично е намалението на коефициента за модерната "национална сигурност", която вече се предлага къде ли не - от 7.81 на 2.80, т.е. тук субсидията спада 2.5 пъти - от 5412 лв. на 2154 лв. От мярката обаче ще бъдат засегнати само т.нар. "граждански" университети, предлагащи тази специалност, например Югозападният, Великотърновският, Шуменският университет, УниБИТ и НБУ. За военните академии, висшите военни училища и академията на МВР обаче издръжката остава същата (5412 лв.).


Да разбирам ли, че държавата налива пари и в изцяло частен университет?
11 Януари 2017 20:15
За сметка на това пък кабинетът ще увеличи средствата за обучението в 40 професионални направления, сред които педагогика, инженерни науки, филологии, животновъдство и др.


Правилно!
Територията няма нужда от медици, а от животновъди, ветеринари и овчари. Като не сме народ, а стадо...
12 Януари 2017 00:49
Кабинетът ще плаща по-малко за обучението по медицина

Къф кабинет, ве? Тия вече са фира. Но поразиите им ще останат за поколенията. А дано ги стигне копралята на свестен прокурорин, ама дали ще доживея това време е въпросЪТ...
12 Януари 2017 11:54
Да разбирам ли, че държавата налива пари и в изцяло частен университет?


Не налива, НБУ не получава държавни субсидии.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД