:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Инцидентите бяха провокирани от футболната агитка на "Левски", срещата ще с доиграе утре пред празни трибуни
Тя обяви, че не иска предлаганите от руското посолство услуги
От ареста тя уволнила и.д. кмета и назначила нов заместник
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,722,525
Активни 1,192
Страници 148,480
За един ден 1,302,066

Държавата е събрала едва 20 на сто от глобите за винетки

Малко над 20% е събираемостта от глобите за шофьорите, които са били заловени от органите на "Пътна полиция" да управляват моторни превозни средства без винетни стикери. Това е показала справка, изготвена от вицепремиера и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

През цялата 2016 г. са установени 8124 водачи на МПС, които са шофирали без винетки. Общата санкция за нарушенията възлиза на 3.1 млн. лв. Към 3 януари тази година едва 1791 от нарушителите са заплатили глобата си, а 6333 не са го направили. От началото на 2016 г. цената на годишната винетка се увеличи на 97 лв., месечната - на 30 лв., а седмичната стана 15 лв. Цените останаха непроменени и през новата 2017 г.

Глобата за лице, което управлява автомобил без винетка, е 300 лв. Според Закона за движение по пътищата, ако водач на МПС с допустима максимална маса 12 т бъде хванато без винетен стикер, глобата, която КАТ налага, е 3000 лв. За автобус с повече от 8 места за сядане, който се движи по републиканските пътища без заплатена винетна такса, глобата е 1500 лв., а за автомобил с 8 места санкцията е с 900 лв. по-малка.

Държавата от години има голям проблем със събирането на санкциите, налагани по пътищата. Това се счита и за един от основните проблеми за продължаващото и ширещо се хулиганство на пътя от лица, които знаят, че дори и да бъдат глобени, няма кой да им събере парите.

10
1494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
11 Януари 2017 19:31
Какво ли свястно свършиха герберти, че и глоби да събират?
11 Януари 2017 19:31
11 Януари 2017 19:32
е чудо голямо!! Сега Лилето ще вдигне цената на венетката и ще избие загубата
11 Януари 2017 19:36
Добре де. Къде държавата е събрала повече от 20% процента? Нали наказателните постановления се връчват по постоянен адрес, който адрес почти никой не си го посочва правилно, да не говорим кой как отваря на пощальоните, пардон полицаите. Как да се връчи? Пък и ако се връчи, ако не платиш, какво става? Изпраща се към НАП? И те какво правят? Събират принудително, ако имаш някакви доходи. Ако нямаш - грънци.
Трябва да се пипнат няколко закона, като:
1. Всеки декларира адрес, на който да получава кореспонденция.
2. Всяка изпратена кореспонденция към този адрес да се счита за връчена.
3. Отказ от общински и държавни услуги за неплатени глоби.
Това първо ще освободи ресурса на полицията, тъй като 80% от полицаите махат крачоли да връчват наказателни постановления. И второ - всички ман**али, които цуцат помощи, ще останат на сухо, тъй като ще осъмнат с неплатени глоби и оттам няма да имат достъп до изи мъни.
11 Януари 2017 21:04
Да ги продадат на колекторите.
11 Януари 2017 21:33
Съдът се произнесе, че винетките за 2016г. са НЕЗАКОННИ. Следователно и глобите, налагани за неползването на НЕЗАКОННИ винетки, са незаконни. За какво тогава става дума? За низ от незаконни действия на официалните държавни институции. При което прикриватурата срамежливо мълчи, народът също.
Ще спра до тук, защото все още не ми се ходи в Сибир...
11 Януари 2017 22:28
Те хубаво са незаконни винетките, ама който си е купил, как го компенсират? С тежки офроуд изживявания?!
12 Януари 2017 10:19
Нали наказателните постановления се връчват по постоянен адрес, който адрес почти никой не си го посочва правилно,

Това, дето си написал е пълна глупост. Вярно, може и да има такива, които да не са посочили правилно адреса си, но в никакъв случай това не са огромното мнозинство от българските граждани.
да не говорим кой как отваря на пощальоните, пардон полицаите.

То, ако поне това правихте, с мед да ви маже човек.
Как да се връчи? Пък и ако се връчи, ако не платиш, какво става? Изпраща се към НАП? И те какво правят?

Само че пътят от н-ското районно до териториалния офис на НАП, това постановление изминава за повече от две години и .... задължението отпада поради давност.
12 Януари 2017 12:24
Тази статия, преписана от отдела за пропаганда на МВР-КАТ, нарочно пропуска много други факти:
1. Колко от "установените" нарушители имат глоби, които да са влезли в сила
2. Колко от глобите са обжалвани пред съда
3. Колко от глобите са ОТМЕНЕНИ от съда като противозаконни.
4. На колко от полицаите и шефове на РПУ са наложени наказания за отменени незаконни постановления.
Отделен въпрос е за незаконните винетки и за обезщетенията, които трябва да плащаМЕ всички ние за беззаконията на управляващите.
В духа на ченгетата от форума, трябва да се "пипат здраво" някои закони, нарушителите - полицейски служители да ОТГОВАРЯТ ЛИЧНО за всяко установено противозаконно действие, както и за бездействието. Отделно са обезщетенията за затворените пътища и платените предварително винетки.
14 Януари 2017 09:11
Федя, лично мога да ти гарантирам, че една голяма част от нарушителите, не живеят на постоянните си адреси или да се преместили, като не са спазили закона за гражданската регистрация. НП отиде в НАП за седмица, отделен е въпросът какво събират НАП. Па ако хубавия чиляк работи в сивия сектор.
И действително има мишоци, които се крият и не отварят. После реват по форуми, че не знаели за НП. Имаш АУАН, след него кифла с мармалад ли да ти донесат?
За последващия - в огромната си част НП отпадат не заради липса на извършено нарушение, а заради прекаления формализъм или идиотщината е законите. Само за пример виж НПта за неявяване на призовки - падат не защото призования не дошъл пък гадната кука написала акт, ами защото в акта веднъж било писано нарушение по по.69 ал.1 от ЗМВР, а друг път 258 ал.1. Има и решение на пловдивски съд, според което в по.69 задълженията били на полицията, поради което не можело да се вписват и трябвало да се пише санкционният чл.258. Така е и при ЗДвП. Не че не си карал без колан, ами не бил писан точния адрес. Демокрация викаш, а?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД