×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,296,736
Активни 439
Страници 10,155
За един ден 1,302,066

НС отложи обсъждането на референдума неясно за кога

С наближаването на края на този парламент вероятността въпросът да се обсъди става минимален
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на правната комисия Данаил Кирилов отново се вживя в ролята на защитник на референдума.
Разглеждането на референдума от депутатите се отлага неясно за кога, след като парламентът реши, че ще чака решението на Върховния административен съда (ВАС) по делото за резултата от допитването. Чак след това евентуално ще се реши дали НС да се занимава с него. Това се разбра от краткия, но яростен дебат в Народното събрание по внесеното от ГЕРБ проекторешение. То предвижда да се признават резултатите от допитването и се вменява на парламентарната правна комисия задачата да изготви законодателни промени, чрез които да се въведе чист мажоритарен вот и да се съкрати държавното финансиране за партиите до 1 лв. на глас. Онзи ден правната комисия обаче отказа да се занимава с казуса. Подобен сценарий се разигра и вчера. Да се обсъди документът поискаха 76 депутати от ГЕРБ, БДЦ-НС и неколцина независими. Против бяха 99 от останалите формации и дебатът пропадна.

На 6 януари стана ясно, че ВАС е удължил с още 10 дни срока за насрочените по делото експертизи. Което означава, че съдебно решение може да се очаква вероятно към края на следващата седмица. А ново парламентарно обсъждане по въпроса - по-скоро към края на месеца. Това намалява до минимум шансовете въобще да има такова, тъй като новоизбраният президент Румен Радев се зарече да не бави процедурата с разпускането на НС и насрочването на избори.

Още при четенето на традиционните за началото на годината декларации на политическите сили в началото на новия парламентарен сезон се разбра, че никой няма намерение да се занимава с референдума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично се противопостави на всякакво отлагане на разпускането на НС. "Искате удължаване на работата на НС, уж за да се съобразите с народната воля. Интересът ви е друг - материален е този интерес, а не народната воля", обърна се тя към ГЕРБ. "Ако оставим референдума за бъдещия парламент, мисля че хората ще ни разберат", присъедини се и водачът на БДЦ Красимира Ковачка. Реформаторите пък смятат, че партията на Борисов се опитва да нагоди изборните правила, както им е изгодно.

Когато се стигна до разглеждането на проекторешението, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че парламентът трябва да се съобрази с желанието на избирателите да се променят изборните правила. "Мажоритарният избор ще помогне да избегнем тези противоречия в обществото за тази анонимност на народните представители, за това дали те защитават интересите на избирателите. Ако се проведат изборите по сегашните правила, не знам дали всички ние ще бъдем легитимни в следващия парламент", обясни партийният заместник на Борисов. Но пропусна да съобщи защо депутатите не са направили нищо през последните 2 месеца.

"Правната комисия съвсем основателно отказа да се занимава с този въпрос, тъй като прецени, че това се прави единствено по политически, популистки подбуди, за да може ГЕРБ да се докара на избирателите", изтъкна Четин Казак от ДПС. И предложи да се изчака решението на ВАС по казуса и "евентуално тогава" парламентът да се захване с него. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ контрира, че време за отлагане няма. "Отлагането би означавало дерогиране, отричане, отхвърляне, замитане на волята на суверена по отношение на референдума и затова ще отговаряме всички, при това много скоро", предупреди той. Патетичната му реч не повлия на останалите.

------------ПРИЗИВ

Цветан Цветанов даде да се разбере, че очаква подкрепа по въпроса от Румен Радев. Според зам.-шефа на ГЕРБ голяма част от избирателите на новия президент са гласували за него, защото е подкрепял референдума. "Ако действително е искрен към всички тези 2 млн. български граждани, които го избраха за президент, трябва да се съобрази и с тези 2.5 млн. български граждани, които искат промяна", посочи Цветанов.
5
826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
11 Януари 2017 20:21
Поздрав - "Някога, но не сега"...
-----------
Сайтът на Генек
11 Януари 2017 20:44
Започва да се очертава една голяма завера на всички, вкл. и на Радев, за замитане на резултатите от референдума под килима. Цялата драма, която се разигра от оставката на Борисов, през шишалкавенията на Плевнелиев и до разни танци с юридически врътки, показва това, натам сочи.
11 Януари 2017 21:13
Ам'чи тъй де! Виж Венецуелския пример! При стопроцентов "бетонен" резултат от референдума, съдилището рече "Йок" и няма импийчмънт за Мъдуро "sorry for "typo""!
11 Януари 2017 22:24
Започва да се очертава една голяма завера на всички

е то това си беше ясно, да не сме паднали от Марс, че да не си познаваме ку политиците и техните номера.
И аз съм сигурна, че и да беше минал референдумът, пак нямаше да го направят.
12 Януари 2017 12:02
НС отложи обсъждането на референдума неясно за кога

Ако не бъркам в чалгаджийския референдум е имало 3 (три) въпроса, а не само 1 за мажоритарен вот?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД