:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,952,799
Активни 1,281
Страници 90,579
За един ден 1,302,066

Гранична полиция забравила да подпише огромна поръчка за джипове

Кабинетът се надява военните да получат техника за границата от Австрия
СНИМКА: МВР
Преди месец граничната полиция получи като подарък от германското правителство 12 джипа. Следващата партида коли обаче ще се забави, нищо, че за тях има пари.
Обществена поръчка за 11 млн. лв. за доставка на джипове, коли и автобуси за Гранична полиция е прекратена, тъй като търгът не е бил подписан. Това става ясно от документи, качени на сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Проверката на търга е извършена след обявяването му на 21 ноември миналата година. Три седмици по-късно (АОП) е излязла със становище, че поръчката трябва да се прекрати, защото това нарушение на закона не може да бъде отстранено.

В решението за откриване на процедурата липсва подпис на лицето, издало акта. Обръщаме внимание, че съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП) той е задължителен, пише в становището. Няколко дни по-късно зам.-шефът на Гранична полиция Светослав Манолов е прекратил търга, макар че не той го е обявил. Процедурата е стартирана от началника на структурата Светлан Кичиков. Не се знае обаче защо липсва подписът му. До редакционното приключване на броя от МВР не можаха да кажат каква е причината за гафа.

Не е ясно и колко време ще се забави покупката на нужната техника. Нов търг не е обявен. Поръчката предвижда купуването на автомобили, за които Гранична полиция отдавна твърди, че се нуждае. Става дума за 16 автомобила с висока и 5 с нормална проходимост за превозване на служебните кучета, общо 90 високопроходими патрулни коли, 15 автобуса с по 16 места и още 2 с по 50 места. Парите са от европейския фонд "Вътрешна сигурност". Забавянето може да доведе до нарушаване на сроковете за усвояване на средствата.

Именно сроковете са водещи при усвояването на друга голяма сума, отпусната отново за границата - 160-те милиона евро, които ЕК даде на страната ни за спешни мерки срещу мигрантския натиск по границата с Турция. Макар че въпросната поръчка не се финансира с тези средства, пак Гранична полиция ще трябва да похарчи голяма част от тях. Наскоро зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че парите трябва да бъдат усвоени до октомври, за да не бъдат загубени. "Има два-три проекта, които са рискови, големият риск е възможността за обжалване. Иначе в проектите е предвидено да има няколко месеца за подготовка на спецификации и шест до осем месеца за изпълнение", обясни той.

Сред рисковите проекти е доизграждането на видеонаблюдението по турската граница. "Ако има обжалване, то ще направи проекта практически невъзможен за изпълнение", каза Гунев. За видеонаблюдението ще се похарчат 19 млн. евро, като тук са включени ремонти на сега съществуващите камери в отсечката Капитан Андреево - Малко Търново, както и изграждане на система от сензори покрай оградата, която да предупреждава за приближаване на хора.

Правителството се надява армията да получи високопроходима техника от Австрия, стана ясно на заседанието на кабинета в оставка вчера. Министерският съвет делегира права на военния министър Николай Ненчев да води преговори с Федералното министерство на отбраната и спорта на Австрия. Техниката ще отиде при сухопътните войски и ще се използва по границата с Турция, където военните помагат на МВР.ОДОБРЕНИЕ

Правителството одобри вчера проекта на споразумение за сътрудничество между ЕС и Афганистан. Основната цел е съюзът да може да връща афганистанци, влезли незаконно в някоя от държавите. Документът Joint Way Forward (JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани обратно, но само след като са преминали всички процедури по издаването на статут в съответната държава, става ясно от документа. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред агенцията за бежанците, това да им е отказано и да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията, разписани в споразумението. Това обаче не се случва веднага. В документа е записано, че държавата - членка на ЕС, събира данните на хората, които иска да върне, и ги предава на Афганистан.
1
1044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Януари 2017 19:39
А пък операцията по границата е прекратена, тъй като няма как да се извозват полицаите до браздата. Друг е въпроса нарушителите как и дали продължават да влизат у нас, но вероятно като се размрази напролет, ще има доста трупове из околностите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД