:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,964,500
Активни 1,648
Страници 116,831
За един ден 1,302,066

Евродепутати обвиниха Малта, че е данъчен оазис

Страната помогнала на мултинационални компании да избегнат плащането на 14 млрд. евро данъци
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Евродепутати обвиниха Малта, че представлява "данъчен рай", малко след като островната държава пое ротационното председателство на ЕС.
Зелени евродепутати обвиниха Малта, че е данъчен оазис, тъй като е помагала на мултинационални компании да укриват данъци, писа британският в. "Гардиън". Най-малката държава - членка на ЕС, е съдействала на фирми да си спестят налози на стойност около 14 млрд. евро между 2012 и 2015 г., се казва в доклад, изготвен от Бизнес училището към Нотингамския университет по поръчка на депутати от групата на Зелените в ЕП. Заключението в него е, че Малта може да бъде класифицирана като данъчен оазис на базата на критериите на ЕС.

"Данъчната система в Малта е много щедра към големите компании, които обичайно плащат 5% данък върху приходите си. Това е абсолютно неприемливо и повдига сериозни въпроси", казва германският евродепутат от групата на Зелените Свен Гилголд. На хартия малката островна държава има най-високия корпоративен данък в ЕС - 35%, но от доклада става ясно, че на практика той е само 5%, след като се вземат под внимание щедро възстановяваните налози върху дивидентите. В Малта също така съществува сложен режим за данъчни облекчения за интелектуална собственост, който напълно освобождава някои компании от плащането на корпоративен налог. Властта наскоро се съгласи да премахне тази практика, отбелязва в. "Гардиън".

Миналата година ЕК също констатира, че Малта "прекалено щедро" освобождава от данъци компаниите. Еврократите откриха общо 14 показатели за т.нар. агресивно данъчно планиране (б.р. - ЕС определя това като практики, "възползващи се от технически подробности в дадена данъчна система или от несъответствия между две или повече данъчни системи с цел намаляване на данъчните задължения"). Само Холандия, Белгия и Кипър имат повече индикатори за агресивно данъчно планиране.

Малтийски правителствен говорител отрече твърденията в доклада, разпространен от Групата на Зелените, и подчерта, че властта във Валета е одобрила технически стандарти съобразно изискванията на ЕС и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

КОНФЛИКТ

Малта пое ротационното председателство на ЕС на 1 януари т.г. В рамките на следващите 6 месеца е планирано финансовите министри от ЕС да обсъждат законодателни предложения, които предвиждат големите мултинационални компании, действащи в Европа, да обявяват приходите си и платените данъци във всяка страна от ЕС. Освен това се очаква 28-те страни членки да напреднат с работата си по изготвянето на списък на данъчните оазиси, който трябва да бъде готов до края на 2017 г. В приоритетите на малтийското председателство на ЕС обаче не е включена борбата с укриването на налози, отбелязва "Гардиън".

----------

35% е корпоративният данък в Малта на хартия, но на практика компаниите плащат само 5%.
7
856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Януари 2017 20:32
Защо да не е Малта "данъчен оазис"? Тава не е престъпление.

Към „данъчните оазиси” на Европа спадат и намиращите се в Ла Манша острови – Джърси и Гърнси, остров Ман, както и Гибралтар – подчинени на британската корона.
11 Януари 2017 20:35
на практика, в някои сектори, нашите 10% са повече от реалните не само в Малта.Дълъг разговор.
11 Януари 2017 20:40
Гладните евродепутати само се чудят от къде да чопнат нещо.
Малта=Кипър2
11 Януари 2017 22:42
Дълъг разговор


Мдам, важна е данъчната основа, не толко самият данък...
11 Януари 2017 22:47

Мдам, важна е данъчната основа, не толко самият данък...
там е кратъкТабу за "леви" и "десни".
11 Януари 2017 23:49
Кралството.
Корпоративен данък за фирми с печалба до £300,000 - 20%.
За по-дребните има и опцията да начисляват ДДС (но да не си искат обратно ДДС от държавата), срещу което държавата им връща (съвсем грубо казано) 5-10% от начислените 20% ДДС. Чудно за т.нар. service companies.
ДДС декларации на тримесечие с 5 квадратчета за попълване.
Малка фирма с един собственик и 1-2 служители има отделно други облекчения за осигуровките.
На финала реалният данък за микропредприятията е ефективно към 10%. Допустимите разходи и отчисления са си друго на ръка.
12 Януари 2017 01:53
"Нашите" хич не са 10%, ами 14.5%. Данъка върху дивидентите все се премълчава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД