:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Сините" удържаха "ЦСКА-София" с 10 души, "Ботев" иска преиграване на другия 1/2-финал
Продължават опитите за хибридно въздействие, включващо целия арсенал от подходи и действия за оказване на влияние, твърди в доклад ДАР
БСП и ГЕРБ си отправиха взаимни нападки заради скандала
Той е в болница. Властите са категорични, че става дума за обикновен пътен инцидент
Движението в тунела отдолу е предизвикало нов ремонт
Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституцията, каза президентът
СТАТИСТИКИ
Общо 377,841,354
Активни 1,673
Страници 145,206
За един ден 1,302,066

Мръсна игра, тънки сметки с мажоритарния вот

ГЕРБ се опитва с един удар да постигне три цели - хем новият президент и партийната конкуренция да бъдат притиснати, хем да се натрупат електорални дивиденти, хем да се удължи животът на правителството
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Играта на управляващите взе да става доста прозрачна.
На 55-ия ден от оставката ГЕРБ поиска удължаване на мандата на парламента. Каква изненада, зрителите на първия ред ще паднат от удивление! "Президентът (Румен Радев) може удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума", рече председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не е ясно колко точно ГЕРБ виждат продължаването на Народното събрание (НС) - чухме "седмица", "2-3 дни"... Т.е. до към 1 февруари ще бъде извървян целият път до политически консенсус, парламентарно мнозинство, четения, изглаждане на технически подробности... А не е ли нужно за всичко това доста повече време, при положение чеработата още отникъде не е почната?Всъщност в правната комисия във вторник ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да свърши най-проблемното нещо - районирането... Титанично, нали?

Радев не сподели ще дели ли страната на райони. Ограничи се с изявление, че няма намерение да протака разпускането на парламента. Аргументира се със становище на Конституционния съд (КС) от ноември, в което задълженията на новоизбрания президент да разтури парламента се определят като "първостепенни и неотложни". Стори ли го, със същия акт Радев трябва да определи и дата за нови избори - така пише в основния закон. Ситуацията е заплетена, тъй като този парламент все някак трябва да се произнесе по референдума. Отхвърлянето би било лесно, трудното е приемането на резултатите - за промяна на Изборния кодекс отсега нататък е нужно време. Целият сюжет, който се разиграва днес, всъщност е много интересен и не опира само до размяна на изявления между бъдещия президент и водещата политическа сила.

Още от самото начало след оставката на правителствотоиграта на ГЕРБ бе чиста и проста- като хигиенизиран милиционер. Конституцията не позволява на Плевнелиев да разпуска парламента, идваха празници, до идването на Радев трябваше да управлява все Бойко Борисов - това бе първата цел на тази игра. Заради нея бе прожектирана нискобюджетна, но ефективна сапунка - Плевнелиев прави протяжни консултации, връчва третия мандат на Бойковите приятели (остатъчния Реформаторски блок), те протакат, влизаме в Коледа. "Няма смисъл служебен кабинет за 20 дни, ние сме демократи и европейци!", казва президентът, "Фейсбук" ръкопляска. Два варианта имаше ГЕРБ за датата на вота през цялото това време - скорошна, докато електоралният отлив не е станал лавина, или късно през пролетта, за да се стопи снегът (само властта в Гренландия не се страхува от зимни избори). Очевидно са надделели вторите съображения. Затова в течение на времетосе появи и втора цел -животът на парламента, респективно и на правителството, да се удължи колкото се може повече - 2 дни, 3, седмица, повече, колкото - толкова. Я вижте колко концесии и поръчки има за довършване!

Ситуацията е предизборна. Полюсите са ясни. Кошници с бюлетини следва да се пълнят. И понеже предстои произнасяне на НС по референдума, българите искат мажоритарен вот, време кой знае какво няма, пък и политически консенсус липсва, се появи трета цел на игричката - ГЕРБ да го играе най-голям защитник на демокрацията. "Искаме мажоритарен вот!" - напук на другите, за радост на хората. Така дойдохме до днес, патос и тръшкане - "Г-н Радев, удължете парламента, време е най-после да чуем волята на българите!". Хем новият президент и партийната конкуренция ще са притиснати, хем ще се натрупат електорални дивиденти, хем може някак да се изпълнят и другите цели - по-дълъг живот на правителството, по-късна изборна дата.

Играта е плитка, но вероятно ще е ефективна. Айде сега Радев да се обяснява, че не е против мажоритарния вот! Ние не знаем "за" или "против" е, но ситуацията спрямо него си е откровен рекет. Доста подъл.

Можеше ли да е различно? Можеше ли ГЕРБ, щом толкова много желаят, "да чуят народната воля", да предотвратят днешната заплетена ситуация? Да, разбира се, само че не трябваше да губят половината ноември и януари, плюс цял декември. Можеше ли парламентът да заседава извънредно заради Изборния кодекс? Да. Можеше ли да върши всичко това и при назначен от Плевнелиев кабинет? Да, нищо не пречи. Само че тогаванямаше да си управлява все Бойко Борисов,нямаше да има днес рекет, пък и за промяната на изборното законодателство щеше да има достатъчно време.

Радев, както стана ясно, заяви, че ще разпусне незабавно парламента. Малко преди това вицето му Илияна Йотова каза, че датата на изборите ще бъде определена чрез консултации с партиите (няма такова законово изискване, практика и бон тон е). Стигаме до интересен въпрос - хем консултации с партиите, хем "неотложно" разпускане на НС. Ама колко точно неотложно? Констатацията на КС е наистина за "неотложни" действия, но срок не се посочва - "неотложни" ден ли е, два, повече...Той и Плевнелиев съобразно конституцията трябваше да назначи правителство, но пак според нея няма срок, затова и не го направи, формално спазвайки я. Такава е ситуацията и с новия президент - няма посочен срок, в който да разпусне НС и насрочи избори. Всъщност произнасянето на КС през ноември е след питане на Плевнелиев, единият от въпросите е точно такъв - в какъв срок следва да действа новият президент. КС посочва "неотложно", без да казва срок, никой не го знае какъв е. Съдиите Филип Димитров, Кети Маркова и Анастас Анастасов подписват с особено мнение, включително и заради този казус.

Не е изключено юридическият възел да прерасне в политически. Хайде да помислимна кого точно са нужни скорошни избориНа БСП? Да, ако калкулира, че зимата е фактор в нейна полза. Не, предвид социологията, която я изравнява с ГЕРБ успоредно с изнизването на месеците. На националистите? Не - ако доверието в ГЕРБ пада, отливът не отива само в БСП, печелят и те. Искат ли "Да, България"? Та те дори на се регистрирали. Марешки пък не се е учредил, ако въобще смята да го прави. Остатъчните реформатори ли искат вот веднага? Няма да е чудно, ако на консултациите Радев бъде офериран да не разпуска "неотложно" НС.

Мажоритарният вот ще е алиби за всичко това. Предстоят важни и интересни дни.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Новоизбраният президент Румен Радев не откликна на призива на предшественика си Росен Плевнелиев да направят заедно служебен кабинет.
12
7008
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
11 Януари 2017 19:53
Какво да се очаква от една ОПГ,на която властта й се изплъзва?Сицилианчета,сър.
.Той и Плевнелиев съобразно конституцията трябваше да назначи правителство, но пак според нея няма срок, затова и не го направи, формално спазвайки я

Да не заблуждаваме,меко казано.Няма срок,но е ДЛЪЖЕН като президент да назначи Служебно правителство.Срокът е ДОКАТО Е ПРЕЗИДЕНТ.Иама оше 10 дни.След това е нарушител на Конституцията.
11 Януари 2017 20:23
Ако искаха можеха да намалят коледната ваканция. Подозирам че целта е друга и задължително мръсна. ГЕРБ не са способни на нищо друго освен кражби.
11 Януари 2017 21:27
Иска се само един български Джовани Фалконе. Нищо повече. И когато поне 1500 от тия тарикати на дребно и клептомани на едро влязат за дълъг размисъл на топло, ще светне една надежда за нормализирането на обрулената ни от ОПГта сиромашка татковина. Че както е тръгнало, ще можем да се мерим само с последните африкански държави...
11 Януари 2017 23:01
"Иска се само един български Джовани Фалконе"

Веднага ще го предадат . А робовладелските медии / по Ганий / ще го довършат.
В БГ "Джовани Фалконе " идва само когато, няма вече накъде от мизерия и си надянал каскета , а външна сила в същото време има да решава свои имперски интереси на Балканите .
Тогава иде "Джовани Фалконе" . "Народен съд" му викат още. "Освободително движение" или може и друго да му измислят .
11 Януари 2017 23:08
Политическата шайка е тотално объркана. Тия оплетени като свински черва политици, партии и всякакви негодници, сами не знаят какво е по-добре за тях. Властта е хубаво нещо, спор няма - крадене на корем. Но вече цял свят ги сочат с пръст тези безсрамни престъпници. Народа колко още може да изтрае, това времето ще покаже. Кокалът не е като преди голям, но все пак е кокал и джафканицата в глутницата е свирепа ... Клета майка България.
12 Януари 2017 01:09
Още от самото начало след оставката на правителството
играта на ГЕРБ бе чиста и проста
- като хигиенизиран милиционер.


12 Януари 2017 08:50
От три цели, ще хванат от трите най - дългата.
12 Януари 2017 09:43
Феодали, сър.
12 Януари 2017 10:37
Не знам дали е достатъчно организирана престъпна група(ОПГ), но има "организиран хаос". "Мътна вода" , където всеки от играчите преследва своите интереси и не носи отговорност. Всъщност няма КОЙ да я потърси защото институциите обслужват политическата клика. Както и медиите. Спасение - няма.
12 Януари 2017 12:02
Хитрата сврака с двата крака. По жалба на инициаторите на референдума, има повторно броене в 44 секции. Което, разбира се, ще е дълго и абсолютно безрезултатно. В следствие на това, в момента няма решение на ВАС, няма решение и на ЦИК. И какво, прочие, да обсъждат депутатите? Правилно, няма к'во. Башка, дето в момента няма депутат, дето да иска невъзможната система, описана в референдума. Хеле пък терминът "абсолютно мнозинство" ми е направо любим. Щото аз лично не знам к'во значи. Както се казва в един моноспектакъл, "Той е глупав, но не го знае. Майка му знае, но не му казва". А бе, мъка...

Бъдете здрави!
12 Януари 2017 12:19
Хитрата сврака с двата крака. По жалба на инициаторите на референдума, има повторно броене в 44 секции. Което, разбира се, ще е дълго и абсолютно безрезултатно. В следствие на това, в момента няма решение на ВАС, няма решение и на ЦИК. И какво, прочие, да обсъждат депутатите? Правилно, няма к'во. Башка, дето в момента няма депутат, дето да иска невъзможната система, описана в референдума. Хеле пък терминът "абсолютно мнозинство" ми е направо любим. Щото аз лично не знам к'во значи. Както се казва в един моноспектакъл, "Той е глупав, но не го знае. Майка му знае, но не му казва". А бе, мъка...

Бъдете здрави


Абе здрави, здрави, но от написаното по-горе от председателя на ЦИК тръпки ме побиват. И не, че не е вярно.
15 Януари 2017 06:53
[size=3][/size=3]Atlantis,
Абсолютното мнозинство се изчислява върху ЦЕЛИЯ НАРОД в знаменател.А това предполага при гласуване, да се отчита и гласа на непълнолетни и малолетни.Как? Ами дава се право на един от родителите да представлява детето си и при изборите след като е негов представител по закон. Толкова ли е сложно да започне възпитанието както трябва най-сетне.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД