:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,964,382
Активни 1,640
Страници 116,713
За един ден 1,302,066

МОК не бърза с решение за изключване на Русия

20 национални антидопингови агенции поискаха наказание за всички руски спортисти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският вицепремиер Виталий Мутко обяви за политика поредното искане за наказание на руските спортисти.
МОК няма да предприема прибързани действия относно евентуално наказание на Русия за зимната олимпиада в Пьончан догодина. Това става ясно от изявление на пресслужбата на МОК по повод искането на 20 членове на Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO) за пълно отстраняване на Русия от световния спорт, отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови домакинства.

"Що се отнася до Пьончан`18 - създадени са две комисии, които ще следят за спазването на процедурата и ще дадат възможност да бъдат изслушани всички засегнати страни. След това МОК ще вземе всички необходими мерки и ще приложи нужните санкции. А относно състезанията в Русия - това е работа на съответните международни федерации. Много от тях вече направиха необходимите постъпки и сега си сътрудничат със световната антидопингова агенция (WADA)", се казва в изявлението.

Споменатите две комисии бяха сформирани още през юли. Едната е дисциплинарна с шеф Денис Осуалд и ще се занимава с реанализа на допинг пробите на руски състезатели от зимната олимпиада в Сочи`14. Втората с шеф бившия швейцарски президент Самуел Шмид ще проверява достоверността на информацията за държавно финансирана система за допингиране на спортисти в Русия.

Миналата вечер на среща в Дъблин антидопинговите агенции на Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Франция, Япония, Хърватия, Холандия, Норвегия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ЮАР, Германия, Австрия и САЩ излязоха с обща декларация, искаща тежките санкции срещу Русия.

"Докато не видим някаква централизирана система за борба с допинга в Русия, не можем да бъдем сигурни в чистотата на нито един руски спортист. Пътната карта е ясна, но от Русия засега няма никакво разкаяние, а пълно отрицание на проблема", каза генералният директор на NADO Джоузеф дьо Пенсие.

От Русия вече бяха отнети няколко големи състезания по зимни спортове като бобслей, биатлон и ски бягане. А пробите на 98 руснаци от Сочи`14 са подложени на реанализ заради съмнения за манипулирането им.

Доскорошният спортен министър, а сега вицепремиер на Русия Виталий Мутко коментира язвително: "Антидопинговите организации трябва да контролират ситуацията в своите страни, да събират урина, а не да се бъркат в политиката. Тази декларация е абсолютна политика. Ние се държим порядъчно, но сякаш светът не ни разбира за съжаление. Нека всеки да си върши работата. Който трябва - да взима проби, който трябва - да издава терапевтични изключения, но не и да се захваща с политика. Тези въпроси са от компетенцията на МОК и на международните федерации".
482
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД