×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,498,675
Активни 1,489
Страници 69,795
За един ден 1,302,066

България спира износа на ток

България спира износа на електроенергия от 1 часа на 13 януари заради пиковото потребление в студа. Това гласи заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, разпространена от пресцентъра на ведомството. Транзитът на ток през страната ни няма да бъде спрян.
Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. Заповедта ще важи до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система. Припомняме, че гръцкият системен оператор обяви от 01:00 часа на 11-ти януари 2017 г. прекратяване на търговския износ към съседни страни, допълват от енергийното министерство.
Заповедта предвижда „Електроенергийния системен оператор“ да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната ни. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.
Във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че е надминат 20-годишен рекорд в потреблението на електроенергия, че Гърция е спряла износа си на ток и това се очаква да направят и други съседни държави, но България ще продължи да спазва договорите си за износ като се следи отблизо ситуацията с доставките на ток в страната.
Директорът на "Електроенергийния системен оператор" Иван Йотов тогава допълни, че износът на ток ще бъде спрян при повишаване на аварийността по преносната мрежа и продължаващи проблеми със задействането на резервните генериращи мощности.
Около 19.40 ч днес товарът на енергосистемата бе близо 7600 мегавата. 42.87% от тях се осигуряваха от тецовете, 26.12% от АЕЦ "Козлодуй", 22.56% - от водноелектрическите централи. Останалото е главно от топлофикационни централи с когенерация и заводски централи. България има инсталирани мощности от близо 12 000 мегавата. Около 2000 от тях са вятърни и фотоволтаични централи, които днес имат пренебрежим принос към енергосистемата.
123
3482
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
123
 Видими 
11 Януари 2017 18:49
България спира износа на ток


по 4 цента/квтч,защото симитлийски ВЕЧЕ внася от Румъния по 18 цента/квтч...Бизнес заради.. комисионни,сър.
11 Януари 2017 18:49
В студа: Изнасяме ток за Турция по 4 цента, внасяме от Румъния по 18 цента…
Както е известно, енергийната мафия лапа големи пари от това, че купува евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ и го продава пак евтино, но с малка печалба на Турция. Оборотът обаче е огромен и печалбите също. В същото време българските потребители са задължени да плащат за скъпия ток на зелени централи, американски инвеститори и пр. Ток, който турците и не помислят да купуват. Така се получава абсурд да снабдяваме Турция с по-евтин ток, отколкото българите.
Но абсурдът става гигантски в студени дни, когато токът не достига и у нас. В този случай, би следвало да се спре всякакъв износ и да се захрани вътрешният пазар. Това е абсолютно позволено от всички международни договори.
Но в този случай, енергийните олигарси ще пропуснат част от приходите от износ. Ще загубят пари. Ето защо, вместо това да се направи, и да се дозахраним с евтин док от АЕЦ-а, ние сме внасяли от Румъния...
http://bultimes.com/v-studa-iznasyame-tok-za-turtsiya-po-4-tsenta-vnasyame-ot-rumaniya-po-18-tsenta/
11 Януари 2017 18:50
'повишаване на аварийността по преносната мрежа и продължаващи проблеми със задействането на резервните генериращи мощности'
Не звучи добре.
11 Януари 2017 18:55
'повишаване на аварийността по преносната мрежа и продължаващи проблеми със задействането на резервните генериращи мощности'


Ама това си е нормално - нарича се риск на системата и си има една сериозна наука как се правят предварително тези изчисления. Не че си няма и описани решения, като най-простото е съответния резерв, ама това е за хора с инженерно образование в областта, а не за специалисти с квалификации "синя калинка"
11 Януари 2017 18:56
Кво квичите? Да е Р.Овч.ру в затвора? Да е направена истинска либерализация на пазара със свободна конкуренция, а не фиксирани цени и монополи?

Що се отнася до зелените перки- всички зелени организации бяха против закона за зелената енергия, защото зароби изключително потенциалния и бързо развиващ се пазар на енергия от възобновяеми източници като бетонира няколко фирми на месстни червени олигарси. Само припомням, че закона за ВЕИ го пробута Р.Овч.ру, после ГЕРБ пробута изключително лобистки закон за слънчевите панели.

В цял свят, зелената енергия е изключително динамично развиващ се пазар с технологични промени и иновации не всяка година, а на всеки 6 месеца. А у нас- крепостни селяни, фиксирани цени, фиксирани фирми, пълна стегнация.
11 Януари 2017 18:57
Да впрегнат десните интелектуалци да се справят с изненадалата ги енергийна криза.

Може да чистят слънчеви панели, духат вятърни перки, тичат като хамстери в спрели турбини или поне като противотежест на някой друг кабел.
11 Януари 2017 18:58
по времето на ру.овч. нямаше такива простотии в енергетиката и ми е много любопитно за какво точно искаш да го вкараш в затвора.
11 Януари 2017 19:04
doomchant 11 Януари 2017 18:57и по една гола цица на белом рояле. очень скользкий инструмент, как кстати сказал поручик ржевский о музыке
11 Януари 2017 19:06
Разликите да поеме лично М. Кунева, която договори с ЕС спирането на реактори на АЕЦ Козлодуй!!!
11 Януари 2017 19:08
Само припомням, че закона за ВЕИ го пробута Р.Овч.ру


Това просто не може да бъде, защото Румен Овчаров ВИНАГИ е бил представител на атомното лоби и НИКОГА не е допускал другите сфери да са конкурентни.
11 Януари 2017 19:10
по времето на ру.овч. нямаше такива простотии в енергетиката и ми е много любопитно за какво точно искаш да го вкараш в затвора.


Я да видим, най-лобисткият закон, стопирал развитието на зелената енергия бетонирайки цени и фирми на наши верни другари:

ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА (Обн. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г) Натисни тук

Министър на икономиката и енергетиката 2005-2007: Румен Овчаров.

Моля, завийте колко лош е ЕС и как лошите бюрократи от ЕС ни пробутаха скъп зелен ток.
11 Януари 2017 19:12
Това просто не може да бъде, защото Румен Овчаров ВИНАГИ е бил представител на атомното лоби и НИКОГА не е допускал другите сфери да са конкурентни.


Ами точно!!! Без конкуренция и развитие няма как цените да паднат! В целия свят и ЕС зелените технологии напреднаха изключително, у нас са 15 години технически изостанали.
11 Януари 2017 19:13
впрочем закона мина точно по времето на р. овчаров, в съответствие с изискванията на ес от онова време.
но работата не е в закона, а че дкер се прави на глуха и дава гювеч на веи-тата.
11 Януари 2017 19:17
Дали ще спре износа на ток и какво значи, друга работа. Ама дали няма да започне износ на комунизъм и съответно комунисти.
11 Януари 2017 19:18
специалисти с квалификации "синя калинка"


По-точно "тъпа теменужка".
11 Януари 2017 19:44
по времето на ру.овч. нямаше такива простотии в енергетиката
Ко речи?
11 Януари 2017 19:48
квалификации "синя калинка"
Сега - синя калинка е мнооооого рядко срещано същество. За разлика от червената калинка, която срещаме под път и над път. Някои ги срещат и на кръстовища.......
11 Януари 2017 19:49
.
11 Януари 2017 19:52
Кво квичите? Да е Р.Овч.ру в затвора? Да е направена истинска либерализация на пазара със свободна конкуренция, а не фиксирани цени и монополи?
края на азбуката, вие нещо от енергетика разбирате ли? малко поне, за 5 ст'инки? очевадно не. и съвсем очевадно, не сте стигал на закона за веи по-далеч от заглавието.
тогава защо се пените и досаждате?
попитайте някой грамотен по темата, да ви обясни как стоят нещата, и проявете уважение към него. ако успеете да вникнете, с изненада ще разберете, че сегашната криза има малко общо както с либерализации, така и с веи. толкоз.
p.s. и стига с лозунгите, досадни са вече.
11 Януари 2017 19:55
Яааа, още един капацитет по енергийните въпроси.....
11 Януари 2017 19:56
по времето на ру.овч. нямаше такива простотии в енергетиката и ми е много любопитно за какво точно искаш да го вкараш в затвора.


Румен Овчаров е експерт. Един от малкото останали, които наистина разбират от енергетика.
Боя се обаче, че калинките Борисови за 5-6 години така прецакаха всичко, че вече никой експерт не може нищо да оправи, просто се пързаляме надолу по енергийната писта, и ще ставаме все по-зле.
11 Януари 2017 19:57
Яааа, още един капацитет по енергийните въпроси.....
свидетеля от първия ден, със сигурност знам повече от тъмносините гугутки, които сте се събрали под този материал. по една или друга причина. та, не се изсилвайте като ... на мокър пясък.
11 Януари 2017 20:02
А какво стана със студения резерв?
11 Януари 2017 20:06
Имаме два реактора. Наши. Закупени и платени. Хубави реактори. По-добри от доста други. Да ги монтират в Козлодуй, или Белене - където е по-евтино и да се приключва цялата герберстко-депесарско-десебарско-станишевска простотия.
11 Януари 2017 20:10
Някои КуКуневици, няма да мирясат, докато не ликвидират вкл. 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ"Козлодуй"!

Само че не те са виновни!
А ние, тъпунгерите, че ги търпим все още!
11 Януари 2017 20:24
попитайте някой грамотен по темата, да ви обясни как стоят нещата, и проявете уважение към него


Добре, г-н Роувър, питам:

През последните 15 години в ЕС (както и в С. Америка, Австралия, че даже и Китай) бясно навлизат нови и все по-нови технологии. Производтвената ефективност на зелените мощности насрастна в пъти, цената на зелената енергия намаля в пъти.

В България, технологиите не са мръднали на йота, цените също. Конкуренция нула.

Е кой, е виновен, лошият ЕС?
11 Януари 2017 20:26
z-men
11 Яну 2017 18:56


Аз на твое място не бих писала под тази дописка. Още повече като видях и следващите неусвестни писания. За капацитет изобщо не става дума
11 Януари 2017 20:28
Имаме два реактора. Наши. Закупени и платени. Хубави реактори.

Ами ако ги монтираме някъде в Борисовата и срещу пет лева такса всеки да може "да им пикае на реакторите", със събраните средства целогодишно ще можем да купуваме ток
11 Януари 2017 20:29

onzitam
11 Яну 2017 20:28


За тва предложение също ли имаш докторат, подобен на този ти по литература?
11 Януари 2017 20:32
Нямаме два реактора.
Имаме части от два реактора.
Щото за шестин милиона евро няма как да купиш два реактора.
Ако е така то централата щеше да струва милиард и нещо до два милиарда.

А за пазар, ами хубаво. Ама не еврощуротиите дет ни ги налагат, а да се изкупува енергия според себестойността.
Без никакви преференции и секви щуротии.
11 Януари 2017 20:33
Ами ако ги монтираме някъде в Борисовата и срещу пет лева такса всеки да може "да им пикае на реакторите", със събраните средства целогодишно ще можем да купуваме ток


Докато не се извъртят всички желаещи "да им пикаят на реакторите". После ще купуваме мушмули. Лош бизнес план, отхвърля се.
11 Януари 2017 20:36
Една от последните надежди на комунетата и русофилите, защото те невинаги са едно и също, късмет, е чрез зависимост от енергии да повлекат България към русия. И то с едничката надежда руснаците да ги държат на власт. Тези хора са лишени от капчица патриотизъм и чест.
11 Януари 2017 20:37
А че закона за енергийната ефесктивност трябва да се отмени - трябва.
Ама няма кой да го направи.
11 Януари 2017 20:39
Забравих само да попитам за един невероятен хидро проект за над 1 милиард, консултиран от водещ световен хидро експерт- Цанков Камък. Но нямат червените ДС олигарси нищо общо с провала на българската енергетика. ЕС е виновен.
11 Януари 2017 20:40
Яааа, още един капацитет по енергийните въпроси.....

епа ти си гений право у таа сфера
11 Януари 2017 20:41
Не знам какво си забравил, но по темата пишеш откровени глупости
11 Януари 2017 20:42
консултиран от водещ световен хидро експерт- Цанков Камък. Но нямат червените ДС олигарси нищо общо с провала на българската енергетика. ЕС е виновен.

z-men, ти са поинтересувай ка и с кви пари, в частност от "парникови квоти" е строен. Че и холанци и австрийци и .... са яко вътре
11 Януари 2017 20:43
Асол
11 Яну 2017 20:29
11 Януари 2017 20:46
Червените, онази ваша фраза, че сте построили толкова мно-о-ого, че сега не можем дори да го боядисаме - чувай верди, надали знаете какво значи - е крайно нагла и откровена манипулация, екстаз. Вие не сте построили нищо полезно за България, нищо. Всичко е било в услуга на заблужданията ви и на задълженията ви към онези ******* русия
11 Януари 2017 20:50
Не знам какво си забравил, но по темата пишеш откровени глупости


Кое точно е глупост? Факта, че спрямо 2008 цените на зелената енергия в Германия са паднали с 80%!! В Дания спрямо 2010 зелената енергия е паднала с 60%!! Че в целият ЕС бясно навлизат нови технологии? Че в България лобисткият закон за възобновяемата енергия е бетонирал статуквото елиминирайки всякаква конкуренция?
11 Януари 2017 20:50
OLDMAD 11 Януари 2017 20:10
Някои КуКуневици, няма да мирясат, докато не ликвидират вкл. 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ"Козлодуй"!

Само че не те са виновни!
А ние, тъпунгерите, че ги търпим все още!


11 Януари 2017 20:50
42.87% от тях се осигуряваха от тецовете, 26.12% от АЕЦ


Иска ми се да е на обратно.
11 Януари 2017 20:51
Хората като видат седерастите от Прехода даже на снимка ще ги бият.
11 Януари 2017 20:53
z-men 11 Януари 2017 20:50
продължавате с глупостите. поне прочетете закона, да научите за какво се отнася.
p.s. BG_BG, няма как да стане обратно, поне в скоро време. та нали в борбата срещу атомната енергия участват, освен политическите приятели на z-men, и централите на въглища (американски, самоковски - без значение), и собствениците на веи (там краят на азбуката също ще намери доста срои хора)...
сайта на есо:
http://www.eso.bg/?did=124#%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
11 Януари 2017 20:54
Вие не сте построили нищо полезно за България, нищо.


Тъй като сме на енергийна тема.....айде да видим кога са построени мощностите ни.

11 Януари 2017 20:55
За т'ва предложение също ли имаш докторат, подобен на този ти по литература?

Ммм... гнусно.
Абе... нещо као френцка манджа - прилича на повърнато, ама доброто възпитание задължава поне да го опиташ!
Бррр...
.
P.S. Повече не прави така, може ли?
11 Януари 2017 20:57
Хората като видат седерастите от Прехода даже на снимка ще ги бият.

През 97 кого биха, че не си спомням
11 Януари 2017 20:57
Вецовете не работят кой източи водата и я направи на ток?
Отговор EНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.
11 Януари 2017 20:58
бг$г ти прочети ли какво съм написал?
11 Януари 2017 21:01
бг$г ти прочети ли какво съм написал?


Прочетох....ама да ти кажа големи глупости си написал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД