:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разликата между ГЕРБ и БСП се стопи на 1.2%

56 на сто от българите настояват за евронадзор над съдебната система
------
Разликата между двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, се стопи и ако парламентарните избори се провеждаха в самия край на 2016 г., партията на Бойко Борисов щеше да получи с 1.2 на сто по-добър резултат от столетницата. Това показва национално проучване на "Екзакта рисърч", проведено между 27 и 30 декември в 92 селища в страната. ГЕРБ биха взели 26.1 процента от гласовете, а БСП - 24.9%. Данните са получени с открит електорален въпрос, при който на запитаните не са предлагани имена на партии като възможен отговор. "Обединените патриоти" са трета политическа сила с 10.5 на сто, а ДПС биха получили малко над 4%. Това са четирите формации, които със сигурност влизат в следващото Народно събрание. В масовите обществени представи три партии разширяват влиянието си след президентските избори - "Обединените патриоти" - според 55% от българите, новата партия "Воля" на Веселин Марешки - според 42 процента, и БСП - според 39 на сто.

В края на 2016 г. тежестта на Реформаторския блок е 3.5%. 63 на сто от българите са на мнение, че в сегашния си вид блокът не може повече да е успешен политически проект. Същото мнение се споделя и от 1/3 от интервюираните, декларирали подкрепа за реформаторите. Според изследването "Воля" също е вън от парламента с 3.3%. Такова е положението и с ДСБ, ако партията на Радан Кънев се яви на изборите самостоятелно - 2.1 на сто. Една четвърт от участвалите в проучването са изразили мнение, че на България е нужен нов дясноцентристки проект със силно гражданско участие. Непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаването на "Да, България" одобрението към него е 14%. По-често от останалите това твърдят мъжете, хората над 30 г., високообразованите респонденти, заможните, жителите на столицата и на областните центрове, както и десните избиратели. Красимир Каракачанов и Радан Кънев са сочени от по 9% от запитаните като политици, с които се свързват масовите очаквания за силна дясна алтернатива. Каракачанов е посочен главно от симпатизанти на "Обединените патриоти", а Кънев - от хора с разнообразни десни симпатии.

Процесите вляво след президентските избори имат обща доминанта - мобилизация около БСП, се казва в изследването. Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са имената, с които се свързва възможността за силна лява алтернатива. Левите избиратели не виждат проблем левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата.

-----------НАДЗОР

56% от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи, показват още данните. Според изводите на проучването подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на съдебната система през последните години, регистрирано от всички социолози. При това недоволството е слабо повлияно от това коя политическа сила доминира във властта. Най-много привърженици на тезата за европейски контрол има сред мъжете, сред хората на възраст над 40 г., сред високообразованите, сред градското население на страната, сред по над две трети от избирателите на ГЕРБ, РБ и ДСБ.

35
3188
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
10 Януари 2017 19:56
С действия и глупави бездействия, ГерБорисов възкресиха Бсп, въздигнаха ги от мъртвите, засилиха им отново апетита за власт. За втори път след 2013 г. 5 пъти, след като Бсп се проваля с гръм и трясък в управлението. Срам и позор за ***....
10 Януари 2017 20:30
56 на сто от българите настояват за евронадзор над съдебната система

Тук по цял ден някакви хора се опитват да ни убедят, че българите са много доволни от съдебната система и прокуратурата, но новините ги опровергават.
Бившият зам.-шеф на КФН Димана Ранкова осъди прокуратурата за 48 хил. лв.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/09/2896353_bivshiiat_zam-shef_na_kfn_dimana_rankova_osudi/
10 Януари 2017 20:35
"също е вън от парламента с 3.3%"
Не визирам конкретната политическа сила, искам да обърна внимание на редовната манипулация:
Резултатите от проучването посочват процентите от всички избиратели. Като се направи преизчисление само за гласувалите, резултатът надхвърля 4%.
10 Януари 2017 20:54
Като се направи преизчисление само за гласувалите, резултатът надхвърля 4%.

Не е ясно от какво са резултатите. Със сигурност социолозите знаят разликата между "от всички избиратели" и от "заявилите, че ще гласуват". Щом обявяват, че няма да влязат в парламента, то значи визират проценти от второто.

Но и без социолози, а от прости емпирични наблюдения от предходните години, е ясно, че 15% на президентски избори дават 3,75 % на парламентарни. А Марешки имаше 11.17% на президентските избори, което означава около 3% на парламентарни.

А за Обединени патриоти се очертават около 4%, което значи, че може и да влязат, а може и да не влязат в парламента, а ако влязат ще е с около 12 депутата. Те явно, въпреки бодряческият си пиар, го знаеха и затова натискаха за правителство в отиващият си парламент.
10 Януари 2017 21:56
Прост народ, щом пак ще гласува пак за БСП и Герб.
10 Януари 2017 22:35
Инаменмиписна, ти за кого предлагаш да гласува Народа?
За "Реаниматорския блок", за "Дай България", за "Паричния фонд" или за ДПС?
Кажи! Никой няма да ти се сърди!
Може би предлагашш за партията на Кире Либерало от Перник /лека му пръст на Човеко/?
10 Януари 2017 23:48
И преди все се стопяваше, а ГЕРБ печелеше, та и сега , нищо не се знае ...
11 Януари 2017 01:17
Miranda
10 Януари 2017 23:48
И преди все се стопяваше, а ГЕРБ печелеше, та и сега , нищо не се знае ...

ГЕРБ все печелеше, буквално от всичко. Или както го формулира Цецо Мустака „След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко“.
А какво спечели България и обикновеният българин?
Беше време, когато едва ли не се гнусяхме от сравнение с Румъния и бяхме доста пред нея.
Сега сме далече зад Румъния и на последно място в ЕС. По всичко. С изключение на смъртността, бедността, безграмотността и пр., където сме на първо място.
А ГЕРБ все печелеше. От всичко...
11 Януари 2017 06:33
При сегашната пропорционална система - и разлика от няколко процента между Герб и БСП.. познайте кой ще управлява - ДПС.
Всъщност те почти винаги са управлявали през последните 20 години. Просто защото когато двама се карат - третият печели.

И това заради супер демократичната пропорционална система. Пеевски е резултат точно на тая пропорционална система, грешка Доган е резултата, а Пееевски, резултат на резултата.
11 Януари 2017 06:34
Пълно мнозинство ГЕРБ мисля са нямали никога. Всъщност отдавана пълно мнозинство не е имало в парламента.
11 Януари 2017 09:43
Преди малко слушах представител на Герб и на БСП от парламента пред репортер от телевизията.
Даниела Атанасова и Мирчев, май от БСП, много малко от политиците вече знам по име.
Но толкова агресивно и нападателно поведение от страна на представителя на БСП, дори не разбрах за какво спорят.
Спомних си годината на Орешарски. За мен тогава поведението в парламента удари под дъното !
Много се опасявам, при победа и управление на БСП , да не стане същото.
11 Януари 2017 09:55
Беше време, когато едва ли не се гнусяхме от сравнение с Румъния и бяхме доста пред нея.
Сега сме далече зад Румъния и на последно място в ЕС. По всичко.
Беше време, да. Но тогава премиер беше бат ви Ваньо Костов. След него всичко тръгна стремглаво надолу.
11 Януари 2017 09:57
Ех, пиво, къде щеше да бъде България сега, само още един мандат на Иван Костов да имаше.
Но, съдбата ни е такава ...
11 Януари 2017 09:58
познайте кой ще управлява - ДПС.
Всъщност те почти винаги са управлявали през последните 20 години.
Чак 20 не. Бат ти Иван Костов ги беше наврял на едно много тъмно място. И не само тъмно. Ама после не му гласувахме доверие - затова ще търпите ДПС без да мрънкате.
11 Януари 2017 09:59
Не зная, Миранда. Зная само че ти нямаше да залиташ по Боко.
11 Януари 2017 10:01
56 на сто от българите настояват за евронадзор над съдебната система

Плюс мен – 57 на сто!
11 Януари 2017 10:11
В коментарите, уважаемите коментатори пропускат важни, определящи неща! Какво имам предвид! След настаняването на ГЕРб във властта, те си създадоха база от свои назначенци във всички държавни, общински и други структури, които формираха една немалка база, заедно със своите семейства. След това подчиниха на интересите изцяло първо държавните медии, след тях и огромната част от частните. Чрез тях, умело се промиваха глави/с неособен пълнеж/, създаваха се нагласи в тяхна полза, което също бе предимство по време н избори. Но най-важното бе, според мен, че веднъж овладели властта, герберите, чрез Цветанов / не точно той , разбира се, а добри специалисти /, разработиха перфектна система за манипулиране и фалшифициране на изборни резултати. Така, безпроблемно с големи разлики , те печелеха изборите с доста големи разлики. С течение на времето , обаче, те почнаха да губят симпатиите на голяма част от гласоподавателите си, в това число и на такива, с пряк интерес. Показател за това бяха президентските избори. При тях наблюдавахме познатата картинка- медии, социологически агенции и платени плямпала ни убеждаваха неуморно в огромната преднина на ГЕРБ като предварителни резултати, след което, за всеобща, а може би не съвсем, изненада се получи плачевен за герберите резултат. Сега сме в сходна ситуация- предстоят парламентарни избори, медии и социолози и отново познатите и верни плямпала, прогнозират успех на ГЕРб , но, забележете , с вече доста по-скромен резултат. Което показва, че на практика, картинката е с обратен знак- герберите губят, и то, вероятно с много. Някой би попитал, защо- обяснението е просто, изборите ще бъдат проведени от служебно правителство, в което влияние по обясними причини ще има БСП, а герберите няма да имат възможност нито за мащабни фалшификации, нито за манипулации. Тоест, на предстоящите избори, би трябвало да очакваме катастрофална загуба на ГЕРБ, подплатена вече и авансово ,открито обществено пожелание, мутрите да бъдат разкарани от властта. А, стане ли това, с ГЕРБ е свършено, и като капак на всичко, лидерите на ГЕРБ ги очаква вероятно доста тъжна съдба!.
11 Януари 2017 10:13
Непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаването на "Да, България" одобрението към него е 14%.

А към вече създадената от него партия?
11 Януари 2017 10:15
Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са имената, с които се свързва възможността за силна лява алтернатива.

Т’ва хубу, но ми се струва, че Татяна Дончева отдавна не е в този кюп.
Левите избиратели не виждат проблем левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата.

Само че самата левица вижда!
11 Януари 2017 10:22
До Staninski 11 Януари 2017 10:11

Ще падна от смях.
ГЕРБ загубиха президенстските избори, заради силната кандидатура на Радев. След като ГЕРБ няколко пъти се опитаха да вземат привилегиите на полиция и военни, имаше бая протести и оставки, нямаше как да спечелят срещу Радев. Така, че ми развивай теориите за наследствените ГЕРБ-ери.
11 Януари 2017 10:25
ГЕРБ загубиха президентските избори, заради силната кандидатура на Радев.
11 Януари 2017 10:25
Чак 20 не. Бат ти Иван Костов ги беше наврял на едно много тъмно място.


Чак пък да ги беше наврял - играха си до едно време и когато реши да ги навре.. те го навряха.

А и при неговото толкова добро управление.. всички седесарски секретарки и чистачки даже станаха приватизатори и сега приватизираното от тях е в руини.

Всъщност Костов прие болшевишкия подход - смени де що може с негови протежета/важното беше да могат да пишат само/. От тогава насетне все е така.


11 Януари 2017 10:27
Заради Костов имаме такава съдебна система - назначи си верни и гладни съдии, квалификацията нямаше значение.
11 Януари 2017 10:32
За управлението на Иван Костов:

- през първите две години

- през вторите две -
11 Януари 2017 10:39
Miranda, 11 Януари 2017 09:57
Ех, пиво, къде щеше да бъде България сега, само още един мандат на Иван Костов да имаше.

И теб щеше отдавна да тЪ'йе приватизирал – по работническо-мениджърския метод!
11 Януари 2017 11:22
Archeo- Не падай момчето ми, хлъзгаво е много, може да се потрошиш! Напълно съгласен съм за силната кандидатура на Радев, за когото гласувах с удоволствие, но, без да натрапвам мнението си, мисля, че загубата на ГЕРБ бе обусловена от много причини, които се опитах да визирам. Идеята ми е че ГЕРБ загубиха и ще продължат да губят поради многото си грехове/причини/ , а не само поради една. С една дума- комплексни фактори ще предопределят съдбата им и в бъдеще. А колкото до наследствените фактори, които ти сочиш, смятам определено, че грешиш1 Назначаването на свои хора в държавни и общински служби е управленска практика, чрез която се създава базата за успех на избори, чрез пряк интерес. А,именно тези хора, имат семейства, които също са естествена база, чрез този именно пряк интерес. Молбата ми е , когато критикуваш, първо да вникнеш в смисъла на казаното от даден автор, а не да го правиш инерционно!
11 Януари 2017 11:25
разработиха перфектна система за манипулиране и фалшифициране на изборни резултати


Само тази ти лъжа ми стига, за да не те взимам на сериозно. Говориш празни приказки без абсолютно никаква подкрепа, типично за червената пропагадна.
11 Януари 2017 11:28
Miranda
11 Яну 2017 09:57
Ех, пиво, къде щеше да бъде България сега, само още един мандат на Иван Костов да имаше.
Но, съдбата ни е такава ...

Тъмно пиво
11 Яну 2017 09:59
Не зная, Миранда. Зная само че ти нямаше да залиташ по Боко.

Е, нема как тоя път да не призная Пивото
11 Януари 2017 12:02
Staninski
11 Яну 2017 11:22


ГЕРБ спечелиха от подкрепата на олигарси които не бяха доволни от партийния чадър на БСП.
Търсеха си партиен чадър.
Но последните избори показаха че вида на подръжниците им се смени и може да има отлив , но ще е малък.
Чистка направи Орешарски.Е , що падна? Трябва да престанем с тия партийни чистки.
11 Януари 2017 15:38
Джиджи 11 Януари 2017 10:32
За управлението на Иван Костов:

- през първите две години –

- през вторите две


Възможно ли е управлението на св.вмчк. Иван Драгалевски да е било с все едно и също ниво на вреда, но да е трябвало на избирателите му две години да се усетят какво е ставало около тях?
11 Януари 2017 17:18
Тъмно пиво
11 Яну 2017 09:55
Мнения: 10,993
От: Canada
Беше време, когато едва ли не се гнусяхме от сравнение с Румъния и бяхме доста пред нея.
Сега сме далече зад Румъния и на последно място в ЕС. По всичко.
Беше време, да. Но тогава премиер беше бат ви Ваньо Костов. След него всичко тръгна стремглаво надол



И беше време, когато Исус ходеше по водата, хранеше населението с 12 риби и превръщаше водата във вино.

Само дето от страницата на МВФ разбираме, че годината, през която Румъния ни изпреварва по БВП по ППС на калпак е 1998 на.
11 Януари 2017 17:23

А и при неговото толкова добро управление.. всички седесарски секретарки и чистачки даже станаха приватизатори и сега приватизираното от тях е в руини.


А върхът на сладоледа беше готвачът банкер Славчо Христов!

11 Януари 2017 18:43
Възможно ли е управлението на св.вмчк. Иван Драгалевски да е било с все едно и също ниво на вреда, но да е трябвало на избирателите му две години да се усетят какво е ставало около тях?

Отговарям ти като негов избирател - в началото беше добре.

Но постепенно започна да се усеща, че е заседнал дълбоко в естаблишмънта, особено с приватизацията.

И затова го отсвирихме ЯКО!

Panta Rei ......



11 Януари 2017 19:24
Джиджи, не го отстреляхме ние. Помниш ли как ни натискаха да го сменим като лидер и уж за доброто на СДС, избрахме Надежда Михайлова.
Убедена съм, че СДС щеше да се съхрани и да няма разцепление, ако беше Катето Михайлова, желязна лейди и добър юрист.
Но... глас народен, избрахме красотата пред разума.
А иначе, помниш ли онова инфарктно заседание в сградата на Раковски 134, когато се мътеше смяната на Иван Костов , отпред пред сградата бяхме все костовисти, не искахме да дава остака като лидер, после някой нарита кокалчетата на Мадам В, голям шум се вдигна.
Най-голямата несправедливост на света ми се струваше смяната на Иван Костов, за мен беше човекът, придвижил държавата напред.
11 Януари 2017 21:55
Archeo, съжалявам момче младо, но от висотата на годините си, опита си, няма как пък аз да те вземам сериозно! Уважавам самочувствието, но не уважавам нахалната всезнайковщина. Сигурен съм, че когато поузрееш, ще дойдеш на моя акъл! Желая ти, както се казва, щастливо плаване, докато стигнеш прозрението! С това, засега приключваме опита си за диалог между нас!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД