×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,498,902
Активни 1,498
Страници 70,022
За един ден 1,302,066

Олимпиадите стават задължителни за НПМГ

И другите природоматематически гимназии ще могат да приемат с национални състезания
Олимпиадите по физика, химия, биология и география, които по принцип са по желание, от тази година стават задължителни за учениците, които искат да учат в Националната природоматематическа гимназия "Акад. Л.Чакалов". До това изненадващо и взето в последния възможен момент решение са стигнали просветното министерство и ръководството на училището след няколкоседмични преговори по казуса с изпадането на вътрешните специализирани изпити за влизане в гимназията. Новият начин на прием ще важи и за останалите природоматематически гимназии, ако те пожелаят това. Проблемът в случая е, че то поставя в почти невъзможна ситуация учениците, тъй като за подготовка за въпросните олимпиади, които са до края на януари, вече няма почти никакво време.

Преди Нова година НПМГ започна протест срещу отпадането на вътрешните специализирани изпити по природни науки, с които се отсяваха най-мотивираните ученици. Това е по силата на новия училищен закон, според който приемът след 7-и клас вече ще става единствено въз основа на националното външно оценяване по български език и по математика. От гимназията обаче недоволстват, защото според тях това ще снижи качеството и престижа на училището.

В опит хем да не се наруши законът, хем да се намери компромисно решение, просветното министерство и ръководството на НПМГ са се спрели на варианта олимпиадите по природни науки да служат за вход в гимназията, който да подбере най-добрите деца. Промяната ще бъде записана в наредбата за организацията и дейностите в училищното образование, която ще бъде редактирана три месеца след като бе приета. "Това е ситуацията, сигурно тя може да бъде и по-идеална, но законът ни дава ограничения", коментира просветният министър в оставка Меглена Кунева. Тя обясни, че законът й позволява да въвежда чрез наредби собствени изпити за някои училища, но единствено за тези с профил музика, изобразително изкуство и спорт.

Според новите правила, които предстои да бъдат оформени писмено и качени за обществено обсъждане, природоматематическите гимназии у нас ще могат по желание да включат в бала си за кандидатстване освен оценките от националното външно оценяване и резултатите на учениците от участието им в олимпиади по природни науки - физика, химия, биология и география. Математиката не е включена, тъй като по нея се държи изпит в рамките на националното външно оценяване. Ще се взема под внимание участието само в областни и национални кръгове на въпросните състезания, като педагогическият съвет на всяко школо ще решава кой кръг какъв коефициент да носи.

Общият максимален бал за прием след 7-и клас във всички училища ще е 500 точки - 100 т. от два балообразуващи предмета от дипломата и 400 т. от двата изпита по български и по математика от националното външно оценяване (гимназиите сами ще решават дали да удвоят максималните 100 точки, които може да донесе всеки от изпитите, или да утроят точките на единия от двата изпита). Профилираните математически гимназии обаче ще могат да заменят един от компонентите от НВО с олимпиада. Т.е. при тях балообразуването ще изглежда така - максимални 300 т. от НВО, 100 т. от двата балообразуващи предмета от дипломата и до 100 т. от олимпиадата.

Директорът на НПМГ Даниела Шошова коментира, че решението засега е приемливо, тъй като все пак ще отсее най-мотивираните да учат природни науки ученици. Все пак от ръководството смятат да инициират дискусия в бъдеще за промяна на закона. Според Шошова олимпиадите не са нещо непознато за младежите, които проявяват интерес към тяхната гимназия, т.е. промяната за тях няма да е голяма. Проблемът обаче е, че въпросните олимпиади по принцип са по желание и не всеки, който е смятал да кандидатства през май т.г., е имал намерение да се пробва и на олимпиада. Освен това дори човек да реши да премери силите си на подобни състезания, време за подготовка на практика няма. Всички олимпиади по природни науки са до края на януари.КОМПРОМИС

Казусът с НПМГ роди пореден компромис, от който ще се възползват и останалите национални гимназии. Става дума за наименованието "национална", с което повечето училища са свикнали и не искат да се разделят. Новият закон въведе нови, по-строги критерии, на които трябва да отговарят националните гимназии - да обучават поне 20 деца от различни области, несъседни на областта, в която се намира училището, както и да им е възложена национална задача. Редица школа обаче, сред които и НПМГ, няма да могат да отговорят на въпросните изисквания. Според Кунева подобни елитни гимназии трябва да запазят имената си на исторически принцип, тъй като от години са разпознаваеми с тях (за целта се подготвя подобна промяна). На въпрос на "Сега" как ще се различават единия вид "национални" гимназии от истинските такива зам.-министър Диян Стаматов коментира, че "всички са истински". "Заварените остават национални, а тези, които получат национална задача, ще са новите национални училища", посочи той.
806
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД