:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Вучич ми каза, че Сърбия няма да стане член на НАТО, твърди американският сенатор
Партийният егоизъм на БСП не позволява Деница Златева да продължи да работи за председателството, твърди още той
Лозан Панов: Никой не го е завел под ръка при Георги Гергов
За психично болните у нас не се мисли, заяви Цветеслава Гълъбова
ЕП започна процедура по отнемането на имунитета на Марин льо Пен
Разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея протича гладко
Очаква се то да бъде възстановено след 17:00 часа
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 328,084,343
Активни 1,502
Страници 56,148
За един ден 1,302,066

Кметът на Пловдив получи обвинение заради ремонта на зоопарка

Ремонтът на зоопарка в Пловдив донесе на кмета от ГЕРБ Иван Тотев обвинение за престъпление по служба. "Тотев е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по служба, от което са причинени значителни вреди на община Пловдив в размер на 1 млн. лв. Случаят е особено тежък", обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Все още не е решено дали Тотев ще бъде отстранен от длъжност. Ако бъде признат за виновен, кметът може да бъде осъден на затвор от 3 до 10 г. В момента той е пуснат под гаранция от 20 хил. лв. От общината в Пловдив разпространиха изказване на Тотев, че той няма основания да се притеснява от обвинението, но няма да коментира, докато не приключи досъдебното производство.

Обвинението срещу кмета е за поръчката за ремонт на зоопарка, за която е поканена директно асеновградската фирма "Запрянови 03" ООД. "Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя, което е нарушение на закона за обществените поръчки", коментира Таскова. Според прокуратурата при започването на процедурата е липсвал одобрен идейно-инвестиционен проект, както и одобрена количествено-стойностна сметка. "Не е бил налице и комплексен доклад за оценката на съвместимост на идейния проект със съществуващите строежи, както и разрешение за строеж", поясни говорителката. Разследването е започнало от пловдивската прокуратура, но в средата на месеца с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е прехвърлено към Софийската градска прокуратура.

Според сайта на Агенцията за обществени поръчки ремонтът на зоопарка в Пловдив струва близо 4.6 млн. лв. без ДДС. Тя е публикувана в края на април 2014 г., след което е прекратена с мотива, че всички подадени оферти надвишават наличния ресурс. След това кметът е поканил директно "Запрянови 03" на основание текст в закона, който е позволявал да се канят участниците в отменената процедура, когато те отговарят на изискванията за поръчката.
521
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД