:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,294,418
Активни 482
Страници 11,671
За един ден 1,302,066

Кметът на Пловдив получи обвинение заради ремонта на зоопарка

Ремонтът на зоопарка в Пловдив донесе на кмета от ГЕРБ Иван Тотев обвинение за престъпление по служба. "Тотев е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по служба, от което са причинени значителни вреди на община Пловдив в размер на 1 млн. лв. Случаят е особено тежък", обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Все още не е решено дали Тотев ще бъде отстранен от длъжност. Ако бъде признат за виновен, кметът може да бъде осъден на затвор от 3 до 10 г. В момента той е пуснат под гаранция от 20 хил. лв. От общината в Пловдив разпространиха изказване на Тотев, че той няма основания да се притеснява от обвинението, но няма да коментира, докато не приключи досъдебното производство.

Обвинението срещу кмета е за поръчката за ремонт на зоопарка, за която е поканена директно асеновградската фирма "Запрянови 03" ООД. "Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя, което е нарушение на закона за обществените поръчки", коментира Таскова. Според прокуратурата при започването на процедурата е липсвал одобрен идейно-инвестиционен проект, както и одобрена количествено-стойностна сметка. "Не е бил налице и комплексен доклад за оценката на съвместимост на идейния проект със съществуващите строежи, както и разрешение за строеж", поясни говорителката. Разследването е започнало от пловдивската прокуратура, но в средата на месеца с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е прехвърлено към Софийската градска прокуратура.

Според сайта на Агенцията за обществени поръчки ремонтът на зоопарка в Пловдив струва близо 4.6 млн. лв. без ДДС. Тя е публикувана в края на април 2014 г., след което е прекратена с мотива, че всички подадени оферти надвишават наличния ресурс. След това кметът е поканил директно "Запрянови 03" на основание текст в закона, който е позволявал да се канят участниците в отменената процедура, когато те отговарят на изискванията за поръчката.
641
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД