:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,294,547
Активни 478
Страници 11,800
За един ден 1,302,066

Постистина? Че ние винаги сме живеели в такава

Уж от министерството на лъжата на Кремъл се плашим, ама пък срещу него се появява министерството на истината...
Архив
-----------
"Постистина" стана дума на 2016 г. и вдигнаха родните интелектуалци крак - хибридна война, референдуми, хората не знаят какво правят - ох, колко на зле отива светът! Давайте да им режем правата, да ги призоваваме да не гласуват, да им пречим да влияят пряко... Патосът е тъй голям, както навремето Фукуяма ни убеждаваше в края на историята и безалтернативната либерална демокрация. Каква ирония - най-големите апологети на либералната демокрация по света и у нас взеха да се замислят как да я поокастрят - понеже народецът, тази "неука долница" на обществото, не разбирал светлите стремежи и принципи на елитите.

"Постистина" значи лъжа. На хората им се струвало едно, пък фактите били други. Ударно през 2016 г. я използваха (post-truth) членове,присъдружни медии и откровени лакеина западния управленски елит (все повече бюрократичен, отколкото икономически). Тръмп, "Брекзит", провал на Ренци - о, какъв ужас, хората били подвластни на емоции, не на обективната истина! Post-truth политици се възползвали. Нима? И откога така? Когато САЩ, Великобритания и съюзниците им тръгнаха да воюват в Ирак заради уж наличието на оръжие за масово унищожение (официално), оръжието обективната истина ли беше? После, когато признаха, че разузнаването допуснало грешка (също официално), кой плати цената на лъжата? А може ли да се измери тя? Постистина или самата истина е, че атентаторите в "Батаклан", "Шарли ебдо", Мюнхен, Ница, Берлин имат точно една определена религиозна принадлежност? Че поне две трети от тях не крият религиозните подбуди (убивайки и хора от същата религия)? Лъжа ли е, че всички те са с неевропейски етнически произход, първа или втора ръка преселници, деца на доктрината "Свят без граници"? "О, спрете, човекът в новото време не струва. Гласува за националисти, популисти и изолационисти", сопва се елитът, старата дама. И нервно сочи с пръст - "Путин!!!". Путин ни е чужд, уважаема, твои граждани сме.Либерализмът е свобода, но и лична отговорност,къде е твоята? Знаем се ние с тебе. "САЩ няма да са способни да защитават и разпространяват демокрацията по света", жали Джордж Сорос (официално) по повод бъдещите политики на Доналд Тръмп. "Франция няма да е в състояние повече да разпространява равенството и свободата", жалеше и Наполеон Бонапарт (също официално) след 1812 г., когато вече не можеше да завладява света. Представяте ли си колко забавно е всичко това?

"Постистина, постистина...", тропкат с крак модните интелектуалци. Вдигат ръчичка някой пост или истински донор да ги забележи. Но светът, драги постсмехурковци, винаги се е движел от лъжа. И религиите, които хилядолетия са определяли съдбата на народи, и науката - новата религия, са своеобразна постистина. И ние в България от край време си живеем в нея. Един дойде и директно ни обеща "оправяне" за 800 дни, друг остави бухалката, стана главен секретар на МВР и двумандатен премиер, за да бори мафията. Ръкоположен бе от европейските ни партньори (в главната роля ЕНП и танте Меркел), които през ден критикуват България, че... не се справя с мафията. Тук е пълната с назначени милионери БСП, която, бидейки лява, се мъчи да видоизмени старата народна истина в модерна пост такава - че ситият на гладния вярва. С други думи - нищо ново не се случва нито по света, нито у нас. Когато избирателят от София, Вашингтон и Лондон гласува "алогично" срещу елита, тойсменя една постистина с другаПонякога идват нови правила, политики, стратегии..., но нищо драматично в крайна сметка няма. Нали това е демокрацията? Драмата е за падналия елит - "Постистина, пост истина...", оплаква старата развратница морала. Хитруша!

Като стана дума за морал, ние, българите, сме в особена ситуация. И комунизмът си имаше интелектуалци. Те казваха, че падне ли той, свършва светът. Сега те или децата им (буквално - децата) казват, че ако някак падне тоя ред, наричан "неолиберален", свършва светът. Най-тъжното и смешното, и ироничното е, че всички тези институционални и патилански "либерали" омърсиха самия либерализъм. Той е нещо много, много различно от тях.

Цялата тази работа обаче взе да не е само забавна. Понеже живеем в информационен век, а информацията стана безконтролна, и тъй катовсяка власт на земята се стреми към контрол,пък си има и пълномощници, взеха да се чуват призиви за ограничения - зад маската на свободата и истината, разбира се. Включително и у нас. "Спешно важно е тук да се замислим за регулации в интернет информацията. Така, както е вече във всички цивилизовани страни", заяви тези дни Бетина Жотева, член на СЕМ, в анкета пред неправителствената организация Асоциация на европейските журналисти. Същото казва (пак там) и проф. Нели Огнянова: "Хибридната война е в глобални мащаби, отрази се на важни решения в глобален план и достигна до нашите медии. Пропагандата на антиевропейски и прокремълски идеи присъства в по-скрит или по-явен вид. (...) България е държава от ЕС, приела с присъединяването си ценностите на ЕС - и допускането на подобна пропаганда у нас не е въпрос на плурализъм на мнения и не следва да се толерира". Главният мотив за несвободата - "да не се уронва престижът на европейските институции, на евроатлантическите ценности", а и срещу "налагане на фалшива представа за световните събития". Произнесе се и Юлиян Попов, бивш служебен министър: "Продължаващата кибер и информационна агресия, идваща от Русия, или обвързани с Русия коруптивни и псевдокорпоративни структури, ще пречи на страната да се развива самостоятелно". Интересно, нали - престижът на "европейските институции" (както едно време на комунистическите) ни става по-важен от самата свобода, от правото на избор. Путин ще го борим не с конкуренция, а с цензура (колко либерални демократи ще се съберат на върха на тази игла?). Уж от министерството на лъжата на Кремъл се плашим, ама пък срещу него се появява министерството на истината... По-малко референдуми, по-малко пряка демокрация, хората не знаят какво правят, по-малко интернет... кого точно поразява пистолетът "постистина"? Кой го държи?

Няма проблем да бъде борен така Путин, тъй да бъдат защитавани "евроатлантическите ценности". Дори цялата свобода от Лок насамможе да превърнем в балистична ракетаА може и директно в конституциите да се запише кой може да управлява държавите, кой не, какви съюзи да има, да няма... Какво да дават по телевизора, новините в сайтовете... Ама ако ще е тъй, по-добре да слагаме зелените антихибридни дрехи и да захвърлим всякакви абракадабри за истини, плурализми и прочие глупости. Прасето Квик е вечен герой.

P.S.: В тесен философски смисъл като начин на употреба, "постистина" изобразява фактите на медийната реалност - пречупени през масовата комуникация, извън обективното. В този смисъл днес няма невинни - жертвите са и палачи.

28
4319
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
10 Януари 2017 19:46
10 Януари 2017 20:03Диян Божидаров

Очаквам сега да дойдат борбени командоси-предистинници, за да намерят някоя фактологическа или правописна грешка, която според тях изключва правотата на автора като цяло.
10 Януари 2017 20:14
Ашколсун Диян ефенди, машаллах
10 Януари 2017 20:50
Ако през цялата година се поднасят подобни изяви поне веднъж месечно - г-н Божидаров !
10 Януари 2017 21:06
Нещо му е прекипяло на автора, а? Мноо лют днеска
10 Януари 2017 21:06
Малеей, ма верно ли Бетито, Нелито и Юлката са ги изтропали тез умнотии?
То, не че имат много акъл, ама чак пък толкоз да са се изпуснали - не ми се верва.
Туй ще да е няква хибридна партенка от вражия лагер да ги накльопат грозно.
И преди и сега всеки си има своя Истина и е така от веки веков.
Кво им стана на тия хора? Всеки кряка и скача щот неговата Истина била най-истинска и скача да се бие, ако не го уважиш.
Пощуре светот...
10 Януари 2017 21:29
Чудесно!
10 Януари 2017 21:38
най-големите апологети на либералната демокрация по света и у нас взеха да се замислят как да я поокастрят

ъхъ, направиха гласуването на народеца "задължително".
Което може би предизвиква чуфство на известно неудобство у г-н Божидаров, щото му разваля красивата конструкция.
Иначе 100% би го споменал, обаче красотата е истина, дет' викаше покойният Дж.Кийтс, и като така не го е споменал.
10 Януари 2017 23:16
Силен, много силен!
11 Януари 2017 01:04
Като гледам как Американци и форумци са разделени на за и против Тръмп, започвам да мисля , че много форумци и експерти ще излезнат прави.
В САЩ и възможна гражданска война.

Великая революция 2017 года произойдет… в США

http://cont.ws/@levmyshkin/485056
11 Януари 2017 01:16
Интересно, нали - престижът на "европейските институции" (както едно време на комунистическите) ни става по-важен от самата свобода, от правото на избор. Путин ще го борим не с конкуренция, а с цензура (колко либерални демократи ще се съберат на върха на тази игла?). Уж от министерството на лъжата на Кремъл се плашим, ама пък срещу него се появява министерството на истината...


От дълго време твърдя, че срещу пропаганда с цензура не може да се противодейства.
11 Януари 2017 01:59
"Постистината" (какъв постен "термин" само!) е фльонгата на упадъка и разпада. Обикновен ("постмодерен" калигулаизъм... Поредно доказателство за "цезарианската" обсесия е снимката на брюкселския баш либераст Жан-Клод на първа страница. Безмерна и умопомрачена гнус!
Божидаров
11 Януари 2017 02:02
автора
СЕМкаджийките и соросоидите
11 Януари 2017 06:03
Бре! Как можело! Автора, автора!
11 Януари 2017 06:16
Либерализмът включва в себе си правото на пренебрегваните маси да направят социална революция и да изритат либерастите от властта. Затова за либерализма.
11 Януари 2017 08:00

Божидаров е надскочил себе си!

Над входа на една заглушителна станция в ония години висеше лозунг:
"Радиото на социализма - мощно средство за разобличаване на империалистическите лъжи и заблуди". Още тогава са усетили, че само с цензура не става. Трябва и малко акъл.
11 Януари 2017 09:09
Г-н Бождиров !
11 Януари 2017 09:27
Един дойде и директно ни обеща "оправяне" за 800 дни,
вие го избрахте. Помните ли онова умилително, сластно-страстно-верноподаническо възвратно-притежателно "си" в "искаме си царя"?
друг остави бухалката, стана главен секретар на МВР и двумандатен премиер, за да бори мафията.
вие го избирахте. "Мачкай Бойко" и пр. "Вие сте прости и аз съм прост."
Ръкоположен бе от европейските ни партньори (в главната роля ЕНП и танте Меркел)
, не, не, стига със синдрома КМСВГ.
които през ден критикуват България, че... не се справя с мафията
. Прави са.
11 Януари 2017 09:43
Дияне,
11 Януари 2017 10:52
за автора.

А големите "мислители", описани от него - да си опичат акъла!
11 Януари 2017 11:20
В началото, преи вече много години, по форумите пишеха, без изключение, хора с желание да си кажат мнението по даден въпрос. Това мнение невинаги се основаваше на факти, често бе и неграмотно поднесено, но поне зад него седеше човек, който държеше на него. Мнението си беше негово, сам бе достигнал до прозренията си. Естествено, често се преразказваха вестници, като пишещите свято вярваха, че само те са ги чели и съобщават нечувани истини, но и в този случаи форумните писачи споделяха мнение, копирано от вестници.

Пишещите по онова време някак си инстинктивно се групираха по симпатии, базирани на споделянето на някакви идеи. Водеха се спорове, често на границите на приличието, със застъпниците на обратното мнение. Интересното беше, че симпатиите се прехвърляха и върху опонентите: да, неправилно са се ориентирали, но пък е интересно да се говори с тях, а често и те казват по нещо оригинално. Имаше и съвсем искрено уважение към цялата тази "формумна общност" - хората си честитяха празници, нерядко споделяха и лични, техни си истории и прочие.

После се случи нещо странно. Появиха се някакви нови писачи, които не казваха нищо смислено, но пък обвиняваха тези, които завариха във форумите, че пишели за пари. На "старите кучета" това началото звучеше и смешно, и екзотично, и инфантилно: някой да ми дава пари за това, че аз дращя по форумите??? Наопаки, да сме благодарни, че медиите не са се сетили от нас да ги искат, задето поддържат хобито ни, че тогава какво ще правим... И се смееха на тези, новите, подиграваха ги.

Оказа се, че не било за смях. Че онази, новите, наистина пишат за пари. Че са партийни активисти. Че пишат по предварително зададени теми. Познаваха се по това (абсолютно отличително тяхно качество), че с тях дискусия вече не можеше да се води. Каква дискусия? Че те си имаха набор от тезиси, които трябваше обезателно да напишат. Те най-често дълбоко не разбираха собствените си позиции, не можеха смислено да казажт защо мислят така, както твърдят в писанията си. Или като латерни повтаряха онова, за коието им плащат, или се озлобяваха, че ги питат нещо и реагираха с обиди. И понеже всеки съди по себе си, те бяха твърдо убедени, че всички като тях пишат за пари. Изумяваха се как е възможно обикновен човек да има мнение по дадена тема и да е в състояние в съвсем кратък срок да го изкаже. Аргументът им беше железен: "Статията се появи в 12:00, в 12:30 Хикс вече беше написал към страница мнение по темата, следователно това не е обикновен писач по форуми, това е агент - провокатор, който си има в компютъра предварително подготвени хиляди странци с мнения по всякакви теми и после само ги пуска. Така де, нима е възможно за обикновен човек (разбирай като тях) толкова бързо да се сети за нещо и да го напише? Не е възможно, значи това са агенти!".

Нямаше да бъде кой знае какъв проблем, ако самите медии, в чиито форуми се пишеха тези неща, бяха неутрални. Така де, идват читатели всякакви, част от тях считат, че имат да казват нещо смислено и го пишат. Медията не носи отговорност за това, мненията са си на читателите. Да, ама не. На случайно пълчищата платени писачи се насочваха именно към дадена медия: тя или обслужваше определена партия, или получаваше пари от разните му там фондации, за да защитава демокрацията. И се мина към втори етап. Нерядко мненията на на доста хора, от "старите кучета", бяха по-интересни от статиите, под които се появяваха. Нерядко читатели влизаха във форумите именно за да четат тези мнения, а не толкова да следят статиите и редакционната политика. И най-лошото беше, че понякога тези мнения разбиваха (с аргументи и факти) и статиите, и политиката на медията. Ааааа, не сте познали, драги писачи, медията знае как да се справи с вас. Първо, да въведем модерната думичка "трол". Също толкова е смислена, колкото и "пост-истина", също така кънти на кухо като "фалшива новина". Мама му стара, пощръклявам като ги чета тези неологизми. Явно тези хора никога не са чели Чапек, примерно. Или някаква книга изобщо. Не знаят, че когато няма новини, вестниците пишат за учителка, сварила тъста си и го консервирала. И за кълбовидната мълния в Ческе Будейовице, дето влязла в църквата и изплашила клисаря. Това е било тогава, а днес пишат как кралицата Елизабет се разхождала нощем в градината си, а някакъв боец щял да я гръмне, и я понапсувал малко. Ми да, така е било. Не вярвате ли? Питайте кралицата да видите дали не е било вярно. Или боеца. Та, няма такова понятие като "фалшиви новини". Има глупости. Глупости са се писали винаги по вестниците, пишат се и ще се пишат. И всеки има глава на раменете си, за да разбира кое е глупост, а ако не може - да си носи кръста. Та, за тролвоете. Знаете ли какво е трол? Ако не знаете - ето какво е. Това е всеки писач по форумите, чието мнение не ви харесва. Не му харесвате излиянията - това е трол, а редакцията само това чака. Трие го. Трие го поголовно. И му налага забрани да пише. За дни, за седмици, за месеци... И готово. Хем най-после може да се отдъхне от тази опасност някой хубостник да вземе да напише под статия, одобрена от спонсорите на медията как това са пълни глупости и най-нахално да обясни защо, хем да служи за назидание на другите умници, хем да не се дразни вярната на партийните повели аудитория, хем и да не се смущават платените писачи от неудобните въпроси на онези, другите. А партийните активисти не мирясват: искат изобщо, тотално да се забрани излагането на чужди мнения по форумите. Защото така можело да се повлияе на четящите. Не се шегувам изобщо, точно това казват. Като четеш вражеско, неправилно мнение, това било много кофти, защото можело да ти повляе на мисленето... И затова да се премахне тази възможност. Без майтап, те наистина пишат и искат това.

И готово. Стигнахме и до пост-истината (да, лъжа звучи някак си кофти, нека да я наричаме с нова дума. Като предизвикателство, как само сладко звучи. Проблем звучи грозно, няма вече да ползваме тази грозна дума. Предизвикателство ще е вече. И няма да казваме, как в даден вестник се пишат глупости. Ще казваме, че произвежда фалшиви новини.). Пост-истината настъпва, когато се запушват усти. Когато за фалшива новина се обявява всеки факт, който не ни харесва или който противоречи на генералната линия. Когато дадена медия може най-безсрамно да пише откровени лъжи, без да се страхува, че ще се намери някой, който да ги опровергае.

Пост-истината започва там, където циганите се наричат роми, а педерастите - гейове. Да наречеш правилно, означава да разбираш правилно. Е, именно това не бива да се допуска!
11 Януари 2017 11:34
Голям постстатиен чаршав, бре Вишински! Не че не си прав в почти всичко де!
11 Януари 2017 12:04
А може и директно в конституциите да се запише кой може да управлява държавите, кой не, какви съюзи да има, да няма... Какво да дават по телевизора, новините в сайтовете... Ама ако ще е тъй, по-добре да слагаме зелените антихибридни дрехи и да захвърлим всякакви абракадабри за истини, плурализми и прочие глупости. Прасето Квик е вечен герой.

Ако ще говорим за истини, полуистини и постистини (едно време му казваха "попската": "Ти не ме гледай, чадо, какво правя, ами слушай какво ти говоря", нека си припомним, че:
В член 1 пишеше ясно и точно кой управлява
В химна беше добавен куплет в кой точно съчюз сме в мир и в бой.
11 Януари 2017 12:12
Диян Божидаров
11 Януари 2017 12:47
"Постистина" значи лъжа.

Ко?
Не!
Прочее, авторът по-долу сам се опровергава.
Категориите истина-неистина са базисни и обикновено не се обсъждат.
И затова, щом се заговори за истина, тя обикновено е вече изкривена, и е не-истина.
Следователно имаме отрицание или доразвиване на евфемизми.
Така че постистината е ...нещо ново. Което понякога може да възстанови правилното съдържание на истината, но може и да я надгради..., с нови смисли...

С истината отдавна злоупотребява НЕОЛИБЕРАЛИЗМА (а не либерализма, защо автора не прави разлика?).
И западния - мултикулти, насаждане на мултикулти и транснормални сексуални норми,
както и източния неолиберализъм(!), говорещ за Гейропа и иронизиращ най-нормалните отношения в Европа, и ценности.
И двете са деструктивни.
И двете са насочени към разрушаване на традиционната европейска култура.
11 Януари 2017 13:02
Путин ще го борим не с конкуренция, а с цензура.

Интересно как ще се конкурираш с олигархичен режим, работещ с военни техники за психологическа война.
Той ще използва професионалисти, комплексни стратегии за дезинтегриране на слабите звена НА ПРОТИВНИКА ЕВРОПА,
а срещу него трябвало либералната демокрация да седи беззащитна и да го чака със свалени гащи.
Как така - цензура... не е честно да си вдигаш гащите, бързо ги сваляй пак.
А защо, ами така, за да ние по-лесно.
НАглостта работи до време.
...
не че няма основание..., като се видя при операцията с имигрантите колко безпомощна може да бъде Европа...

11 Януари 2017 13:49
Пост-истината започва там, където циганите се наричат роми, а педерастите - гейове. Да наречеш правилно, означава да разбираш правилно. Е, именно това не бива да се допуска!

11 Януари 2017 15:36
Авторът на статията е сътворил нещо като фейсбук пост. Именно такива патетични, но празни откъм съдържание и аргументация писания родиха феномена post-truth.

работещ с военни техники за психологическа война


Ай стига с тия глупости. Пеевските лайномети или глупотевините в казионни издания от рода на "Комсомолска правда" ли са техники за психологическа война? Недодяланата руска пропаганда с нищо не ни заплашва, за разлика от опитите да ѝ се противодейства. Поколенията се сменят и днешните активни хора нито знаят руски, нито четат руски медии, нито въобще ги интересува Русия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД