:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,070,227
Активни 1,187
Страници 62,656
За един ден 1,302,066

Политиката отдавна е постистина

Доналд Тръмп просто се осмели да го покаже открито
Бартън Суейм

Какво всъщност има предвид Доналд Тръмп, когато хвали руския президент Владимир Путин? Все още никой не знае, сигурно и Тръмп не знае. Но е любопитно, че прекалено много от критиците му възприемат това ласкателство като достоверен израз на отношението му, при положение че всичко в речта и поведението на Тръмп показва, че той често говори неща, които не мисли.

Това не означава точно, че е лъжец. Ако е такъв, то Тръмп е от необикновените лъжци. Инвенциите и налудничавите му преувеличения сякаш целят по-скоро да провокират и скандализират, вместо да измамят. Например когато през 2015 г. каза, че е гледал как "хиляди и хиляди" мюсюлмани празнуват при вестта за атентатите от 11 септември, трябва да е бил наясно, че това е лесно проверимо твърдение. Но на него не му пука. Когато в предаването "Тази седмица" на Ей Би Си го накараха да потвърди това свое твърдение, той не се заяде, нито пък се впусна да се отбранява. Не започна да обяснява, както правят всички политици, че думите му са били извадени от контекста, или пък че е имал предвид нещо съвсем друго от това, което му се приписва. Той просто потвърди думите си. Каза: "Така беше. Видях го. Даваха го по телевизията. Видях го."

Миналата година много се говореше за "постистината", обявена от Оксфордския речник за "международна дума на годината" за 2016 г. и станала популярна в англоговорящия свят заради референдума за Брекзит и президентските избори в САЩ. За последните, белязани от кампанията на Тръмп, се твърди, че са били лишени от елементарно уважение към фактите и истината. Може и така да е, но едва ли сме в състояние да кажем, че американската политическа култура преди Тръмп се характеризираше с благоговеене пред истината. Дълго преди да дойде Тръмп, политическите дебати в САЩ преливаха от всякаква дезинформация: пълна хипербола, съзнателно поднасяни нелогични изводи, съзнателни пропуски, обвинения, откровени лъжи. Не е правилно да свързваме само Тръмп с новата ера на неистините - хиляди преди него дадоха своя принос.

Тръмп е различен не защото презира истината. Той е различен, защото го прави открито, с радост почти, сякаш е открил измамата в един мит, който държи всички в шах.

Този "мит" е протестантско-евангелистката етика на честността, белязала американската политическа култура от Второто голямо пробуждане през 19-и век до кръстоносните походи на Били Греъм през 60-те и 70-те години на миналия век. По един или друг начин това бяха опити Америка да се превърне в протестантско християнско общество. Дори и в нашата толерантна и морално плуралистична култура думите "честност" и "почтеност" все още са най-важните термини в политиката ни. Почти всяка реч по време на кампания и в политическа реклама по някакъв начин се отнася към идеала за честност - думите на кандидата за даден пост трябва да съответстват на делата му.

Тръмп забеляза (съвсем правилно според мен), че политическата риторика в САЩ е станала куха - огромна колекция от баналности и празни фрази, които вече нямат никаква връзка с истината. Всички се преструват, че говорят истината, а Тръмп просто спря с преструвките. Резултатът е постхристиянска политическа реч в типично американски стил - безцеремонен, самонадеян и свободен от ангажимента да се самоизразява честно. Новият постхристиянски политически стил използва думите не като средство за изразяване на мисли и аргументи, а като оръжие.

За мен е трудно да скърбя за бързия залез на старата политическа култура, основана на честността. Защото тя стана евтина и фалшива. Ако Тръмп не я беше отстранил, щеше да го стори някой друг.* Бартън Суейм е автор на The Speechwriter: A Brief Education in Politics и на коментари във "Вашингтон пост"Снимка: ЕПА/БГНЕС
Магазините за туристически сувенири в Ню Йорк са пълни с комични и предизвикателни фигурки на Тръмп.
9
2395
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Януари 2017 19:58
"Така беше. Видях го. Даваха го по телевизията. Видях го."

Да, точно така беше. И не само Тръмп го видя. Много хора го видяха, но малко го казаха високо и ясно, като Тръмп.
Пп За писанието: "Добро и оригинално, но добрата част не е оригинална, а оригиналната не е добра"
10 Януари 2017 20:32
Това звучи така:
Да престанем да лъжем, че не лъжем. Аз лъжа, когато ми е удобно, ще трябва да свикнете с това. И вие лъжете на спокойствие, не се притеснявайте. Така фалшът ще изчезне и всичко ще стане истинско.
Ако ви звучи противоречиво, проблемът си е ваш.
10 Януари 2017 23:43
„Протестантско християнско общество.„ ? Нещо като „Сватбата на века„, завършила с развод?
„Постистина„, „постхристиянска„ ...много „пост„, което ме навожда на постизборно вайкане. Въобще всяка от тези думи изисква отделна статия. Сещам се и за други - постиндустриално, посткапиталистическо общество.
Твоята истина, не е моята истина.
Твоята действителност, не е моята действителност.
11 Януари 2017 01:12
Тръмп брутално им казва в очите истината на свикналите само на фалш американци.
Свикналите само на фалш американци и техните колеги по североатлантически ценности обикновено са шокирани за дълго.
11 Януари 2017 02:37
Полезна статия
11 Януари 2017 11:51
Само не разбрах защо се приема, че казването на истината в политиката било някаква характерна особеност на американската протестантска култура. Просто някои лъжат лицемерно и искусно, други са по-простодушни и естествени
С казването на истината сме се разделилили много отдавна, някъде преди около 2 и половина хилядолетия:
В древна Персия лъжата е била непростим грях (до идването на хеленистичната цивилизация на Александър).
В древния Рим честността е била норма и е нямало писани договори, просто излиза един гражданин на форума, заявява устно, че дължи две крави на друг гражданин и това е, няма писмен договор, няма доказване, няма лъжи и извъртания - казаната дума е достатъчна.
Но идват в Рим древните гърци - нация, въздигнала в култ лъжата (хитроумният Одисей) и кражбата (Язон, похитителят на златното руно) и се започва: "ама той ми даде не 2 а 3 крави" и така до наши дни: вие ни дадохте насила тези кредити, сега защо искате да ви ги връщаме?
Тръмп и той: Аз съм прост, и вие сте прости, аз като съм ви лъгал, вие защо вярвате?
Така стоят нещата, ако ви лъжа, да преям дано!
11 Януари 2017 12:22
Много са непредприемчиви нашите занаятчии. Аз бих си купила статуетка на Чехлю като пастирка, която пее "Мой миленький дружок, любезный пастушок..." от "Дама пика".
11 Януари 2017 12:30
Тръмп и той: Аз съм прост, и вие сте прости, аз като съм ви лъгал, вие защо вярвате?
Алюзията ви колега е прозрачна и дълбоко некоректна. Тръмп не е роден в комунистичeска рода , не е бил член на Американската Компартия , не е завършил милиционерско училище , и не е направил милиардите си с рекет , бухалки , държавна и партийна корупция . Има така , известна разлика...
11 Януари 2017 20:28
Без вяра и доверие между хората живота е бамбашка - няма спор.
Обаче, изобщо не мога да вдяна пък откъде им щуква на някои, че могат да вярват на вестник, телевизия, сега интернета или пък хеле на политици?
Ами те тия от хиляди години са известни исторически, че са измамници.
Банките, дет се занимават с пари (сериозна работа) и ако се усъмниш в тях се цупят и сценки разиграват - "Ама, как може такова недоверие?" в новия век го подкараха през просото - тикат няква голяма Нула за лихвата им и с малките буквички ти слагат хомота за половината живот да им бецалиш.
"Кьорав карти не играй" викат и ще плащаш. Да си гледал кво си подписвал.
Лъжат бетер братчедите от махалата и хич не ги е срам! Това също било протестантска етика на договорката.
Нема лошо.
Аз от прадедо си знам, кога човекот ходил два пъти в годината по Коледа и Великден на баня. Тогава била турска.
Отзад с едната ръка държиш таса, отпред с другата оная работа и гледаш за възможност, с единия крак квото успееш да сапунисаш - тва е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД