:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Вучич ми каза, че Сърбия няма да стане член на НАТО, твърди американският сенатор
Партийният егоизъм на БСП не позволява Деница Златева да продължи да работи за председателството, твърди още той
Лозан Панов: Никой не го е завел под ръка при Георги Гергов
За психично болните у нас не се мисли, заяви Цветеслава Гълъбова
ЕП започна процедура по отнемането на имунитета на Марин льо Пен
Разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея протича гладко
Очаква се то да бъде възстановено след 17:00 часа
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 328,084,669
Активни 1,497
Страници 56,474
За един ден 1,302,066

Едно кафе с книга, моля!

Инициативата „Свободна библиотека“ обещава да превърне бъбривите кафенета в уютни читални
В уютната обстановка на кафе-читалня "Ориндж" можеш да избягаш задълго от шума на големия град.
Масите в помещението са около двадесетина, а книгите наоколо - колкото искаш. Подредени са артистично - има книги за всеки, за различни претенции и вкусове. Върху стелажите тематичното разнообразие е голямо - руска литература, българска, историческа, трилъри, класика, фентъзи... На една от масите две момичета са надвесили глави над разтворена книга, а в ръцете си стискат чаши с изстиващо капучино. Две дами коментират оживено заглавията от рафтовете, до тях момче с набола брада натиска съсредоточено клавишите на лаптопа си. А барманът налива сръчно поредната чаша с ароматно кафе.

Намираме се в кафе-читалнята на "Ориндж център" - едно от все още малкото у нас места, в които топлата напитка върви с увлекателно четиво. Въпреки че някъде долу под прозорците дрънчат трамваи, вътре е тихо, уютно и стилно. Приятната музика е само фон. Избираш си книга, уединяваш се с нея край масата или присядаш на някое от кожените канапета и докато отпиваш от кафето, разлистваш бавно страниците. Като у дома си. Без някой да те подканва да си тръгнеш или да купиш книгата.

Пиенето на кафе е социокултурен феномен. За някои е ритуал, за други повод за приятелски срещи, за разговори и за дискусии. Кафенетата са най-леснодостъпните обществени средища. Вазов описва емблематичното Ганково кафене като малък парламент, който винаги гърми и дими. В него се пеят бунтовнически песни, нищи се голямата политика, вдигат се патриотични наздравици, четат се вестници с горещи новини... След Освобождението пък по примера на европейските столици първите родни литературни кафенета привличат интелектуалния елит на нацията ни. Поети, белетристи, художници, композиториспорят разгорещенонад чашите с питиета. Точно в тия изчезнали емблематични духовни пространства като в истински литературни салони са родени стихове, шаржове, прозаични текстове... После кафенетата загубват за дълго интелектуалния си живец и се превръщат в задимени заведения на "Обществено хранене".

Малко след промените старите социалистически книжарници заприличаха на смесени магазини, а книгите започнаха да споделят пространство с канцеларски материали и офис продукти. Не можехме да си представим в София да се появи книжна къща, като парижката "Шекспир и ко", в която са се събирали Хемингуей, Езра Паунд и много други. И днес, ако имате път натам, можете да седнете пред някоя от старите пишещи машини, както го е правил Джойс. В "Шекспир и ко"книгите са навсякъде - върху лавиците,натрупани в кашони, повечето от тях са антикварни. За своите почти сто години история това място никога не е било просто книжарница.

Тези места - с по-широка душа, нито само кафене, нито само магазин, вече не са новост и у нас, но все още са рядкост в градския ни пейзаж. "Преди пет години, когато създадохме нашата кафе-книжарничка, в София вече имаше още едно такова заведение - Papercake. Тогава си дадохме сметка, че след като излязат от традиционните си територии и прекрачат прага на кафенето, книгите ще могат да стигат по-бързо и по-лесно до по-широк кръг от хора. Посетителите влизат, за да изпият по едно кафе, зачитат се, накрая може и да не купят книгата, която е привлякло вниманието им, но със сигурност пак ще се върнат, защото обстановката им допада. Затова и аудиторията на кафе-читалнята ни е една и съща, хората дори се познават помежду си. Някои идват, за да разлистят новоизлезлите книги, други - за да поработят на лаптопите си на спокойствие, курсистите от близкия френски център пък често пишат на кафе домашните си задания. Има и хора, които предпочитат мястото за приятелски срещи просто защото им допада обстановката, музиката е тиха и приятна, няма нужда да се надвиквате, за да се чуете", разказва Десислава Желева, мениджър книги във веригата "Ориндж център".

Всъщност първата подобна инициатива, наречена книжарница - шоколатерия Papercake, вече не съществува. Освен съвременна литература тя предлагаше в артистичната си обстановка и кафе, и шоколад по стара рецепта, и домашно изпечени сладки изкушения. Книжарничка беше част от международното Буккросинг движение и си имаше специална зона, място, в което можешда освободиш прочетената книгаи да си вземеш друга. Един нетрадиционен начин да направиш едно четиво достъпно за все повече хора. Но и тя, както и други подобни културни пространства, не успя да оцелее в кризисните години и затвори врати.

През това време в духовния пейзаж на столицата пък се вписаха нови подобни инициативи. Появиха се и книжният център "Гринуич", след него и "Перото". Така още две духовни пространства надскочиха границите на традиционните си функции. А в "Перото" дори можеш да осъмнеш, центърът е отворен 24 часа в денонощието, без почивен ден.

Според собствениците на иновативния бизнес това, че книгите не са изолирани и са в уютна обстановка, поощрява посетителите да ги разлистят. От своя страна, книгата пък насърчава консумацията на топла напитка. Така двете дейности взаимно се подпомагат, а оттам пораждат и други инициативи. В тях се представят новоизлезли книги, а различните читателски клубове обсъждат и дискутират интересни заглавия. В "Гринуич" например организират и изложби, концерти. А книжният център предлага дори работилнички за деца и групи за игра и безплатен детски театър всяка неделя.

Книгите да влязат във всички питейни заведения! Това пък е идея, предложена на "Фейсбук" страницата на инициативата "Свободна библиотека". Собствениците на заведенията трябва само да осигурят място, на което посетителите да оставят своите прочетени вече книги. Така вместо да събират прах в домашните ни библиотеки, те ще продължават да доставят удоволствие на посетителите, седнали да разпуснат в кафенето на чаша кафе или вино.

Заразен от идеята на "Свободна библиотека", неотдавна Христо Димитров, служител на куриерска фирма, решава да провери дали идеята за пътуващи книги може да проработи и във фирмен офис. Събира около 600 заглавия от личната си библиотека и ги подрежда в служебното си помещение с надеждата, че интересните четива ще започнат да привличат вниманието и на техните клиенти. Много скоро става ясно, че идеята се приема много добре. Част от посетителите пък също започват да носят в създадената от него свободна библиотека лични книги. "Хората, които проявяват интерес към четивата, са с различен профил. Някои от тях взимат книги, после ги връщат, други пък ги задържат. Книгите в офиса намаляват като бройка, но аз се надявам, че те се предават от ръка на ръка и се четат от още и още хора, вместо да залежават по лавиците", казва Христо Димитров.
 Кафе-книжарничките са и удобно място за работа с лаптоп на чаша чай или кафе.
 Книжният център "Гринуич" е любимо място за приятелски срещи между книгите.
СНИМКА: АРХИВ
В парижката "Шекспир и ко" се говори на различни езици, а сред книгите й можеш дори да осъмнеш.
4
2218
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Януари 2017 09:48
Да, а защо от години е затворено кафенето на НБКМ ? Дадоха на дискотека "Библиотека" За пари естествено Сега не знам дали не е фалирала Но кафенето го няма А тези инициативи - поредната фукня за европейско отличие Там където има библиотеки има и кафенета О не обратното да прикачаш книгата там където библиотеката закъса
11 Януари 2017 10:27
В Русе от пет години си работи кафе "Библиотеката", на една тиха централна уличка. То е част от комплекса "Буда хаус" - логистичен и молитвен център на будистите в Русе, но това са подробности.
11 Януари 2017 15:09
Попресолена реклама на Оринджа на Графа....
Малко лични впечатления от тази книжарница.
Винаги когато влизах там с идеята да си избера книга или да пропилея малко време забелязвах
странния факт че някои служителки прекалено странно стояха и ме гледаха като взимах и разлиствах книгите...
Ясно беше че имат конкретни инструкции да следят за кражби но аджеба толкова ли изглеждам съмнителен.
Даже имаше случай една да се подпре на рафта и да стои там на 2 крачки от мен докато разглеждах доста
скъпият гланциран чуждоезичен каталог за оръжия .. Бях почти се навил да си го купя но наглото следене
на тази служителка ме отказа. И оттогава престанах да посещавам конкретното заведение /книжарница.
Отделно са ме питали какво търся след като съм се бил зачел в книга за повече от 5 мин .. с презумпцята явно
че я ползвам безплатно и е време или да я оставя или да си я купя. Това точно няма как да се върже с
проповядваната от статията горе свобода да вземеш книга и да я четеш фрее с кафето. Или идеята е да
печелят от кафета а не от продажба на книги кой знае.
11 Януари 2017 16:23
Да
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД