×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,708,879
Активни 664
Страници 4,348
За един ден 1,302,066
Мърмоари

Януари 1997: жълъди и "Ударник"

Щип-щибидидип. Гладни пенсионери - оголели и обосели, се щипят изнемощели.
Покрай 20-годишнината от събитията през Виденовата зима текнаха спомени. Силно се впечатлихме от мемоарните бележки на Иво Беров - журналист, демократ, радикален гробокопач на комунизма, умерен мислител. Ето какво пише той.

***

...Никой не знаеше колко ще струва тоалетната хартия, хлябът, млякото, цигарите и всичко останало утре. Търговците изпокриха всичко, което можеше да се скрие, без да се развали. Изчезна кафето. Това отдавна е забравено, но мнозина си правеха кафе от жълъди. Аз също. Не беше чак толкова лошо. Не по-лошо от социалистическото кафе "Инка", дето го правеха от цикория. Изчезнаха и цигарите. А това беше вече влудяващо, всеки пушач ще ви го каже. Цигари се продаваха тук-там само. И пред това "тук-там" се проточваха дълги, дълги опашки. Също като при соца. Търговците използваха тия сгодни дни, за да извадят от складовете и да пробутат на пушачите съвсем някогашни застояли цигари. Като цигари "Ударник", например. Какво значи "ударник" ли ? Работник, който си изпълнява спуснатия план двеста процента. И цигари, които се правят предимно от дръжката на тютюна, нежели от листата. Като за работници, които си изпълняват плана двеста процента.

...Из София кръстосваха коли на Червен кръст и на още някакви благотворителни дружества. Те разнасяха хляб, баници, закуски и разни такива съедобни неща. Неща за ядене, демек. За бедстващите пенсионери. Подаваха им ги отгоре, от камионите, от пикапите и "баничарките". Отдолу старците и стариците се биеха. Вие виждали ли сте как се бият старци и старици? Как се бият за банички? Замахват немощно. Замахват така, че падат от собствения си замах. Не могат да хващат здраво, слабосилни са. Затова се щипят. Бутат се. Плюят се.

(Копирано от сайта "Студия Трансмедия".)

***

Спомените са несигурно нещо - "После" направи една анкета сред колегиума. Един си спомня едно, друг друго. Някои си спомняха, че кафе и цигари през януари 1997 имаше. Други казаха, че в едни градове имало цигари, в други градове - кафе. Една колежка каза, че кафе от жълъди се правело още през Лукановата зима. Затова и решихме да потърсим достоверна информация за жълъдите - вярваме на всичко, което пише в интернет - и на Иво Беров, и на сайта zdrave.ws, където прочетохме следното:

"Може би не знаете, че жълъдите от дъбовите дървета са със силно бактерицидно действие и имат антитуморен ефект.

Често жълъдите се използват при лечението на урогениталната система: за лечение на обилна менструация и нощно напикаване. Жълъдите помагат и при лечението на венците и зъбобол, полезни са при различни видове отравяния. В допълнение, жълъдите на дъба имат благоприятен ефект върху храносмилателната система: тяхната отвара се използва за стомашни разстройства, остър и хроничен колит".

Повтаряме: вярваме на абсолютно всичко в интернет.

***

Редакцията издирва живи свидетели на цигарите "Ударник".
14
1303
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
10 Януари 2017 19:39
Редакцията издирва живи свидетели на цигарите "Ударник
10 Януари 2017 19:46
*
10 Януари 2017 20:53
Силно се впечатлихме от мемоарните бележки на Иво Беров - журналист, демократ, радикален гробокопач на комунизма, умерен мислител.


Редакцията, нека все пак не пресилваме нещата!
10 Януари 2017 21:10
Цигари "Ударник", естествено тогава нямаше и кафе от жълъди също, но ако Иво Беров е намирал такива неща ... е намирал е! Катеричка такава!
10 Януари 2017 22:32
Интересно, тоя индивид да не е бил партизанин без ятаци по това време....
Вероятно само там е нямало цигари, кафе, а в изобилие е имал жълъди и шишарки....
Все пак и ние сме преживели по това време и помниме....
Тея влашки патки да ги разправя другъде.....
10 Януари 2017 23:01
*
10 Януари 2017 23:02
И тоз ли е писал писмо до децата си, да им обяснява колко сме били зле?

аман вече от лъжци и лъжи...
ся ше тръгнат и мазачите след лъжците
10 Януари 2017 23:46
Редакцията издирва живи свидетели на цигарите "Ударник".

11 Януари 2017 07:12
"Ударник", вървяха с "Бузлуджа", като едните бяха "серт", а другите "яваш". Това беше толкова отдавна, че даже и аз не съм ги пушил. По-късно, в казармата, в някакъв момент, бях в един край на България с много малко пари, за неизвестно колко време и пушех "Дунав". Бррр!
11 Януари 2017 09:45
Не по-лошо от социалистическото кафе "Инка", дето го правеха от цикория.


Това "социалистическо" кафе, произвеждано в "социалистическа" Полша го има е сега, но произвеждано от цикория вече от "капиталистическа" Полша и много хора си го пият с удволствие.

Търговците използваха тия сгодни дни, за да извадят от складовете и да пробутат на пушачите съвсем някогашни застояли цигари. Като цигари "Ударник", например. Какво значи "ударник" ли ? Работник, който си изпълнява спуснатия план двеста процента.


Тука на автора явно са изплували детски спомени за цигарите "Тютюнопроизводител" и "Ударник", защото по времето, за което става дума в дописката, тези цигари вече ги нямаше. А какво лошо е работника да си изпълнява плана 200%? Нали точно това искат днешните назначени милионери-работодатели!

А за авторската измислица "кафе от желъди" нямам думи - абсолютна лъжа!
11 Януари 2017 11:03
Идва ми наум едно стихче, с ударник, което прилагам, с леко променен лирически герой:

"Иво е работник,
ударник е пръв!
Няма друг кат' Беров
в кръчмата такъв!"

11 Януари 2017 14:35
Лъжи, лъжи, лъжи. Виденов е единствения свестен политик след 10.11.1989. А "Ударник" нямаше от края на 70-те години.
11 Януари 2017 14:43
Ударник и Бузлуджа съм пушил в казармата. Бяха като Житан, но не толкова парфюмирани и с малко повече "колци".
12 Януари 2017 16:49
Виденов е единствения свестен политик след 10.11.1989. А "Ударник" нямаше от края на 70-те години

Към края на седемсетте не остана ни един работник да верва в ударнио социалистически труд.
А Виденов това не го беше разбрал и дваесе години по-късно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД