×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,715,240
Активни 427
Страници 10,709
За един ден 1,302,066

Търговска верига бе наказана с цели 300 лева за ценови измами

КЗП установила сериозни разминавания между обявените и действителните стойности на продуктите
Абсурдите в българското законодателство и безсилието на различните видове комисии нямат край. Шест години след първото установяване на нарушението и след серия съдебни дела търговска верига ще плати 300 лева за системни ценови измами на клиентите. При това "санкцията" е не за нарушението, а за консултантски услуги на Комисията за защита на потребителя. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) по дело, заведено от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Решението на съда е от 23 декември миналата година, но за него бе съобщено от комисията вчера.

Търговската верига системно е подвеждала клиентите си с цените на част от хранителните стоки. На етикета на щандовете пишело едно, а на касата цената се оказвала съвсем различна - и, разбира се, по-висока. Нарушението е установено при серия от проверки на КЗП, започнали още от края на 2010 г. За това са наложени финансови санкции - 122 лв. при първото установяване, а комисията е забранила нелоялната практика. Това обаче не смутило веригата, която продължила да работи по същия начин. Нови проверки показали, че схемите на търговците не са променени. Затова КЗП е завела колективен иск за прекратяване на тази практика, решен в нейна полза през 2014 г. от Софийски градски съд. Това решение е потвърдено окончателно от ВКС, а веригата трябва да плати на комисията 300 лв. юрисконсултски възнаграждения по делото.

От КЗП вчера отказаха да назоват фирмата. В решението на ВКС тя е отбелязана само с инициали "Т-М", а магазинът, където е установено нарушението, е в търговски център "Фрапе" в Пловдив.

При проверката отпреди няколко години се оказало, че потребителите могат да бъдат натоварени с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на млечни продукти. Сигналът е подаден от потребител от Пловдив, който засякъл разминаване между обявената върху опаковката цена за 1 кг кашкавал - 10.89 лв., и заплатената от него и маркирана в касовия бон цена за 1 кг - 12.79 лв., като е приложил към сигнала копия от опаковката и касовата бележка.

В друг случай при поставена върху вакуумната опаковка на кашкавал цена 12.29 лв. за килограм и 2.26 лв. за разфасовка от 192 г маркираната на касата цена за килограм е 14.34 лв. и 2.76 лв. за количеството в опаковката. Това означава, че потребителят ще плати за килограм с над 2 лв. повече, отколкото очаква, обясниха от КЗП. Нарушението е било хванато за около десет вида от изложените по щандовете продукти, които към момента на проверките са били налични 200 разфасовки. Сходни трикове имало и при цените на сирене, снакс с играчки, колбаси и др.

Потребителите да сравняват цената на опаковката и тази на щанда, препоръчват от КЗП. Важно е и хората да следят маркирането на продуктите на касата. При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката, съветват от КЗП.
13
5204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
09 Януари 2017 19:33
Ще осъдите Ковачки, ама друг път!
09 Януари 2017 20:20

"Т-М" не е Ковачки.

Но и тях - като / колкото него...
09 Януари 2017 20:30
Що за криворазбрана пазарна демокрация е, да не се споменават имената на провинилите се търговци. Особено от КЗП.
09 Януари 2017 20:43
Моя позната, която има малка книжарница, беше глобена с 600 лв. защото на 5 или 6 тетрадки нямаше залепени етикет с цената.
09 Януари 2017 21:57
В Царство България глобите са били такива, че под въпрос е било поставяно самото съществуване на съответния бизнес.
09 Януари 2017 22:36
Малей, яка глоба са друснали от КЗП... Какъв е смисълът от съществуването на тъз ургънизациъ
10 Януари 2017 00:49
Т-маркет!
10 Януари 2017 07:47
Много работи таз държавна администрация, много !
10 Януари 2017 08:06
И сега Т.М. като фалира ще тежи на съвестта на безотговорната администрация!!! Вместо глоба е трябвало да ги наградят - стимулират бдителността в гражданите.
10 Януари 2017 08:53
В Царство България глобите са били такива, че под въпрос е било поставяно самото съществуване на съответния бизнес.


В НРБ имаше "Държавен и народен контрол". По онуй време, като видиш надпис на магазина с разкривени от вълнение букви "Ревизия" и като видиш бледото лице на магазинера беше ясно, че е "у киреча".
После година-две в трудови общежития от охраняван тип.
10 Януари 2017 12:49
По онуй време, като видиш надпис на магазина с разкривени от вълнение букви "Ревизия" и като видиш бледото лице на магазинера беше ясно, че е "у киреча".


Като ученик в Хасково се цаних да помагам на един ревизор, дето ревизираше селските магазини. Та казва ми той, че на другия ден трябва да хвана рейса и отида в Бял извор. Там имало само 1 магазин в центъра на селото, там съм щял да го намеря. Аз обаче разбрал недоразбрал се оказах в Горски извор и взех да го търся. Оказа се, че там има 2 магазина ама кел файда! След като чуха, че търся ревизора и двата затвориха за неопределен срок поради болест на магазинерите!
10 Януари 2017 13:15
От КЗП няма никаква полза. Поредната куха структура. Правят переодично някакви показухи, като се заяждат с някоя голяма верига за дреболии, а иначе не закачат никой от честните частници. Срещу малка почерпушка, проблемите се решават на място за минута.
10 Януари 2017 15:22
Това е практика на повечето големи търговски вериги. Много често се среща на следващия ден, след смяната на изтеклата вече промоция.На рафтовете стоят уж "забравените" стари, по-ниски цени а на касата ти щракат актуалната и по-висока цена.Така е във Фантастико , Била ,ХИТ и Кауфланд.А последните имат и друг тарикатски номер-например, ако даден вид консерва риба е на промоция, в съседен отворен кашон има подобна консерва от друг производител и естествено на много по-висока цена.Четете надписите на табелките, на етикетите на стоката и най-вече касовия бон...Много пъти съм си отстоявал разликите в цените било и за 20 ст.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД