:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Комунизмът навлиза в нова ера, каза президентът Си Цзинпин
Четирима са ранени. Президентът Порошенко се опитва да отговори на исканията на протестиращите
Българинът обяви, че остава претендент за титлата на IBF
СТАТИСТИКИ
Общо 352,308,313
Активни 1,193
Страници 66,594
За един ден 1,302,066

България е трета в Европа по брой аптеки

Веригите се разрастват все повече
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
У нас аптеките съвсем не са малко и повечето работят със здравната каса.
В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г.

България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.

Расте и броят на аптеките у нас, които работят със здравната каса, т.е. осигуряват и отпускат безплатни или частично платени медикаменти. През 2010 г. те са 2041, а през 2015 г. броят им вече е 2259. Съответно в този период рязко намалява и броят на аптеките с прекратен - заради нарушения или по собствено желание, договор с НЗОК. През 2010 г. те са 348, а 5 години по-късно - едва 93.

Основният проблем у нас според здравното министерство обаче е липсата на аптеки в малки населени места, а също и на достатъчно денонощни обекти дори в областни градове.

Пазарът все повече се доминира от веригите аптеки, чийто брой расте - самите вериги са повече, също и аптеките в тях. КЗК описва и как те заобикалят закона, според който един и същ собственик не може да притежава повече от 4 аптеки. Притежател на марката "Марешки" например е търговецът на дребно с лекарства "Варнафарма-М" ООД. Дружествата, които оперират аптеки, работещи под търговската марка "Марешки", управляват обектите по силата на сключени договори за франчайзинг с "Варнафарма-М" ООД. "Търговците на дребно с лекарствени продукти, които имат договори за франчайз с "Варнафарма-М" за търговската марка "Марешки", са дружества, всяко от които съгласно закона има правото да открие до 4 аптеки. Дружествата, които оперират аптеки под марката "Марешки", прилагат обща търговска политика, чрез която се постига оптимизация на дейността им - доставките се осъществяват от един основен доставчик - "Фармнет" АД. В резултат на това е възможно да се договарят условия за доставка на лекарства с отстъпки, които впоследствие се прехвърлят към пациентите под формата на по-ниски цени. Политиката към крайни клиенти също е обща - в договорите за франчайз са определени стандарти в обслужването на крайни клиенти, които важат за всички обекти. При направена заявка към основния доставчик "Фармнет" заявката се изпълнява с приоритет спрямо други заявки, за да стигне възможно най-бързо лекарството до пациента. При ценообразуването се прилагат едни и същи принципи, насочени към поддържане на по-ниски маржове и по-ниски цени за крайния клиент", отбелязват от КЗК.

КЗК е изследвала 17 вериги. Всички те разширяват броя на аптеките си. "Subra" например в края на 2015 г. има 43 аптеки, а през 2010 г. те са били 14. За изследвания период аптеките "Феникс" и "Медея" вече имат съответно 65 и 39 обекта. Намаляват единствено "Образцови аптеки", а данните за "Марешки" и свързаните със "Софарма" няколко вериги не са публични.ПАЗАР

Расте и броят на продадените лекарства във веригите. Ако през 2010 г. веригите са продали по линия на НЗОК лекарства за 190 млн. лв., а на свободна продажба - за 120 млн. лв., то през 2015 г. касата е платила близо 380 млн. лв. на веригите, а пациентите за продукти извън поетото от касата - над 300 млн. лв. Огромният дял от тези продажби - 220 млн. лв. по линия на НЗОК и 160 млн. лв. на свободна продажба, е на една верига, но от КЗК не споменават името й.
25
3514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
09 Януари 2017 19:31
Нормално е трета при такива цени на лекарствата
09 Януари 2017 20:07
А на кое място е по площ на аптеките? Щото нашите аптеки са малки.
10 Януари 2017 01:37
Всеки мафиотски бизнес има тенденция към разширяване при екстремално нарастване на печалбите и гарантиран пазар.
Повечето от лекарствата са по скъпи от наркотиците, при несравнимо по ниски разходи за производство.

10 Януари 2017 02:28
нормално- болен народ, повече лекарства трябват.
10 Януари 2017 06:36
Повечето аптеки от аптеки - поне при нас - са превърнати в дрогерии. Аптеката - обикновено - сбутана в по- тесния ъгъл /окло 1/3 от цялата площ/ и пред гишетата й - опашки. По немногото рафтчета - основно хранителни добавки и др.под. чудеса.
Дрогерията с кремовете, шампоаните и останалите козметични продукти, скъпи и неефективни, се шири в 2/3 от площта пред тук-там някоя булка, която е повярвала, че с максимално скъпите, вносни основно, залъгалки от Пепеляшка за една седмица ще се превърне в Принцеса.
В аптеката вече и за ампули течен аналгин при тоя грип и за супозитории против хемороиди , ти искат рецепта. Щото джипигтата друга работа нямат. За хранителните добавки, основно евроатлантически, рецепта не се иска.
В дрогерията за десеторно по-скъпите козметични чудеса, от които може да добиеш тежка алергия или да ти окапе косата - нищо не ти искат.
10 Януари 2017 06:40
П.П. Знам, че аналгинът може да ппедизвика алергични реакции, но същото важи и за цялата хранителнодобавъчност и козметичност все пак. Както и за обилието от реклами на лекарства по ТВ-тата, които ни СЕМ, ни Министерството на всенародното пръстоотпечатване, ни даже КЗК не си правят труда да забранят.
10 Януари 2017 08:03
То дрогерията не е мястото, където се продава козметика, ми това, дето се продават основно хранителни добавки и др.под. чудеса.
10 Януари 2017 09:23
Цялата тази статистика ми се вижда положителна. Има някакъв мерак да се търси под вола теле - ама на - удобство си е да има аптека на 50 метра от жилището ти.
Нямало денонощна аптека - някаква бюрократична болка ми се види, ама когато се събудиш ти или детето ти в адски болки в два сутринта си за спешен лекар, а не за аптека.
10 Януари 2017 09:32
Гадното е, че аптеките са много, а цените са високи.
Другото гадно е, че има цели области без денонощна аптека. Естествено, не става дума за градовете София, Пловдив и Варна.
В моя роден град при гадния соц имаше 5 аптеки, но винаги имаше една денонощна - дежурна, а аналгинът беше 15 стотинки.
Сега са 20 аптеки, аналгинът е 1,50 лв. а денонощна аптека няма.
10 Януари 2017 10:31
Липсата на аптеки в малките нас. места е проблем и в Германия - там обаче законово е разрешено подвижни аптеки да ги обикалят периодически. Колкото до денонощните, проблемът е в заплащането на труда на работещите през нощта - собствениците на аптеки твърдят, че ще са на загуба, ако цените на лекарствата са същите и през нощния период, но НС отказаха да разрешат например с 10% по-висики цени нощем.
10 Януари 2017 10:51
Повечето проблеми с аптеките - денонощни, малки населени места - биха се разрешили, ако се позволи на магазините да продават масовите лекарства. В крайна сметка не живеем в средновековието, когато фармацевтите сами са си бъркали разни смеси. Повечето лекарства са добре опаковани и имат много по-малки изисквания за съхранение отколкото суровото свинско, а свободната консумация на алкохол е много по-опасна от свободната такава на аналгин. За аптеките могат да останат наркотичните и специализираниге лекарства, за които пък почти няма никакво (законно) търсене в два часа вечерта.
10 Януари 2017 10:58
В моя роден град при гадния соц имаше 5 аптеки, но винаги имаше една денонощна - дежурна, а аналгинът беше 15 стотинки.
Сега са 20 аптеки, аналгинът е 1,50 лв. а денонощна аптека няма.

100kg аспирин на Али Баба се продават за 300 долара.
Тоест 1кг струва около 5-6 лева.
Сметнете колко струва 1кг аспирин от аптеката, при положение че 2 таблетки аспирин тежат точно 1 грам.
Само 20-30 пъти по скъпо.
10 Януари 2017 13:30
Значи е трета по размера на надценцити при продажбата на дребно.
10 Януари 2017 13:32
България е трета в Европа по брой аптеки

Марешки xаресва това
10 Януари 2017 13:59
В близост до дома ни, на максимално разстояние дължина един блок, има шест аптеки; може да са станали и повече... и толкова заложни къщи, разбира се.

Супермаркетите в близост обаче намаляха, вкл. минимаркетите и баничарниците...

Преди време гостувах на близки във Френските Алпи, непосещавали София или пък България, които се шокираха, буквално, от този факт, както и от факта, че до дома ни може да се дойде не само с автобус, тролейбус, метро или трамвай, а и с влак, самолет и дори лодка (по езерото, в което в София хвърлят кръста по Йордановден)... Да не говорим за разните там бензиностанции, пощи, детски градини, училища, клинични лаборатории, зъб. и лек. кабинети, гаражи на автомонтьори, кръчми, ресторанти и магазини "И за един лев"...

Единственият проблем, който остава нерешен и нерешим, е чистотата на зелените площи и около контейнерите... вече и улични кучета няма.
Да вметнем и че някои аптеки тук упорито не издават касова бележка на купувача... Дават, ако платиш с карта. Сигурно няма друг начин.10 Януари 2017 14:53
Нека да е трета, но поне аптекарките са с бели престилки за разлика от продавачите в аптеките в Гърция, които са си с градско облекло.
10 Януари 2017 16:03
100kg аспирин на Али Баба се продават за 300 долара.
Тоест 1кг струва около 5-6 лева.
Сметнете колко струва 1кг аспирин от аптеката, при положение че 2 таблетки аспирин тежат точно 1 грам.
Само 20-30 пъти по скъпо.


След като толкова разбираш от този бизнес, що не вземеш да внасяш аспирин?

10 Януари 2017 16:08
И сега на никой не му се пречи да ходи 20-30 минути до аптека.
Дежурните аптеки тогава бяха истинска необходимост, защото обикновените работеха до 5 часа следобед, а събота и неделя имаше по една аптека в областен град - дежурната
10 Януари 2017 16:36
Do volog:

Един съвсем реален сценарий:
Събуждаш се (ти или детето) от адски болки в 2 сутринта. Приемаме, че дежурният лекар не е далеч и е на разположение - в 3 часа вече си в кабинета му.
В 4 прегледът е приключил и рецептата е в джоба ти. Какво правиш оттук нататък?

10 Януари 2017 16:39
А по брой болни на кое място сме?
10 Януари 2017 17:02
Ако дежурният ти лекар, кой лекар работи в два?, щом си бил до него, и е преценил, че не си спешен случай, ще ти даде тези два аналгина и амидофен дето си нямал в наличност.
10 Януари 2017 17:11
Sv.Sophia
Аз бих добавил - в момента аптеките са това, което преди 20 г бяха кварталните "лафки" за алкохол и цигари т.е. на всеки ъгъл - в сутеренчета,
на балкончета, гаражчета и пр .....и продават "цигари на бройка".

Малко личен опит: Не бях влизал в аптека доста дълго време (слава богу). Преди няколко месеца приятел, който живее в чужбина и има
здравословни проблеми се обади и ме помоли да му купя някои лекраства. Нямаше нищо което да изисква рецепта. Влязох и попитах "имате ли",
отговор "да господине". Докато успея да кажа нещо повече аптекарката извади опаковка, изтегли едно блистерче, взе ножичка и ме попита: а колко
таблетки ще желаете ....3 опаковки казвах. О-о-огосподине, аз имам 2 блистерчета, трябва да се обадя в склада. Събрах нужното количество
от 5-6 аптеки (по същия сценарий). Действието се разви в София, около Красно село.
10 Януари 2017 17:20
Do volog:
Очевидно е, че никога не ви се е случвало малко дете (3-4 год) да се събуди посред нощ пищейки от болка ......Наистина ви завиждам!
11 Януари 2017 01:46
След като толкова разбираш от този бизнес, що не вземеш да внасяш аспирин?

Преди 3-4 години съм помагал на нелегални производители на аспирин за животновъдството с електрониката на инсталациите.
После преминах изцяло в нематериалното производство.
Търговията никога не ми е била интересна.
Превръщам в работа само хобитата си.
И без това почти 90% от храната си я произвеждам сам на село.
Голяма част от парите които получавам от Русия залежават по банките.
Няма нищо по ценно от свободното време и интересните занимания.
Ако можеш да си го позволиш.

12 Януари 2017 17:55
Енгелс, заинтригува ме как си произвеждаш 90% от храната..., и аз опитвам, голяма занимавка е...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД