×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само през 2017 г. в Мексико са убити 25 339 души
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа, но Саудитска Арабия би с 2:1
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,180,978
Активни 1,659
Страници 117,335
За един ден 1,302,066

Фирми от кръга с "витаещите съмнения" пак взимат строежа на "Хемус"

Година след като Борисов спря търга, се появи три пъти по-ниска цена - 5.5 млн. лв. на километър
СНИМКА: БГНЕС
Точно преди месец регионалният министър в оставка Лиляна Павлова откри втората лента на моста при Казичене на Околовръстния път на София. Засега не е ясно кой ще реже лентата на 9-те километра от "Хемус" от Ябланица до Боаза.
Година след като премиерът Бойко Борисов спря търга за строеж на около 60 км от магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" около фирмите строители, вчера стана ясен резултатът от новия търг. Отново фирми от този кръг ще строят първите 10 км от продължението на аутобана - от Ябланица до Боаза.

През февруари миналата година конкурса спечелиха консорциуми от фирми, предложили близо милиард лева за 60 км от трасето на магистралата след Ябланица. Прогнозната стойност, която държавата беше определила за строежа, беше няколко пъти по-ниска. Тогава в обединенията участваха фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и бизнесмена Валентин Златев. По разпореждане на Борисов търгът беше спрян - официално заради липса на пари, реално - заради "витаещите съмнения", както той заяви.

През пролетта на миналата година "голяма поръчка" беше разделена на няколко участъка, които ще се строят поетапно. Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) оповести победителите в новия търг, който беше обявен за първите 10 от тези 60 км. Сред 11 кандидати е избрано обединението "ХВП Ябланица". В него участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, припомня Медиапул. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според хора в строителния бранш обаче сделката е фиктивна.

Предложената цена от консорциума е близо 55 млн. лв. без ДДС - 54.990 млн. лв. Условието е да се строи на т.нар. инженеринг - проектиране и строителство. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е около 2 години и половина - 910 дни. От тях 180 дни са предвидени за проектиране, а 730 дни - за изграждането на обекта. Автомагистралната отсечка между Ябланица и Боаза ще е с по две ленти за движение в една посока и ширина от 4 метра. Ще има две аварийни ленти по 3 м, средна разделителна ивица от 2 м, водещи ивици и банкети, обясниха още от АПИ. Предвидени са 7 селскостопански подлези и надлези, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Според спечелилата оферта цената излиза около 5.5 млн. лв./км, което е значително под цената от търга преди година - три пъти по-евтино. Тогава километър от магистралата щеше да излезе около 15 - 16 млн. лв. Правителството обяви, че няма финансиране за толкова голям проект нито от еврофондовете, нито от бюджета. И успокои, че "Хемус" остава приоритет, но ще се строи на парче от 5-10 км в по-дълъг период от време.
12
5672
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Януари 2017 21:42

За мен е без значение кой е спечелил и кой ще лапа. Само да се построи по-бързо. И стига с това нямане на пари - имаше за КТБ, имаше за саниране и т.н. глупости
09 Януари 2017 21:43
За мен е без значение кой е спечелил и кой ще лапа.


Типично мнение на избирател на Баце
Изобщо не се гнусят от г-н Пеевски
09 Януари 2017 21:59
Не виждам разлика дали лапа г-н Черепа или г-н Еди кой си. Винаги някой лапа. Но на тези ши.ани 10 км за последнити 2 години съм видял поне 15 катастрофи. И със сигурност за убитите или осакатените е било по-добре Шиши да е лапнал, ама те да са живи и здрави
09 Януари 2017 22:30
Ако никой не лапаше, Давидофф, досега можеше да има цяла магистрала Хемус.
10 Януари 2017 09:34
Стига бе! Вие сериозно ли? Че ако построят "Хемус", какво ще ни обещават за изборите през следващите години? И без европари, разбира се! "Хемус" не е еврокоридор, както и ЖП линията крайс. Хитрино
10 Януари 2017 09:51
Ако баба беше мъжка .....
Съгласен съм с Davidoff. Ако някой има съмнения къде ще отидат парите нека каже. Възможни са два кръга - и двата са гнусни. За комисиона ... той също е ясен.
По-добре да се строи по-бързо и да се ползва със здраве!
10 Януари 2017 10:18
Davidoff 09 Януари 2017 21:59
Не виждам разлика дали лапа г-н Черепа или г-н Еди кой си. Винаги някой лапа.

27 години кабеларките промиват мозъци и тго не баз успех - никой ли не си задава въпроса защо до 1989 г. строежите на магистралите бяха с порядък по-евтини и по-качествени?
10 Януари 2017 12:06
Важното и определящото е, че цената е паднала три пъти!

Значи правилно е спрян предишният търг!

Разбира се, тази ценова разлика дава и ясна представа с колко се раздуват цените за строителство на пътища в България!
10 Януари 2017 12:06
до 1989 г. строежите на магистралите бяха с порядък по-евтини и по-качествени?

А дали? Моля споделете колко по-евтини бяха? А за по-качествени .... бая ще се озорите!
10 Януари 2017 12:56
Колко фирми в България имат експертната и техническа възможност да се справят с такъв строеж? Колкото до цената, нали заради това се провежда търг. И, какви са тези "витаещи съмнения"? Комай понамирисват на газ.
10 Януари 2017 15:17
Сега е по търга договорено едно ! После започва - за този завой трябват още 5млн.,за онзи подлез 10млн. за онова кюше 15млн. и т.н. добезкрай!!!
10 Януари 2017 17:29
Разбира се, че е важно кой строи!!!! От "Кой" зависи "как" и с "колко" пари, то е ясно!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД