:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Затова призовавам незабавно да се ревизира или спре решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей, пише той във Фейсбук
Разбираме, че много хора ще бъдат разочаровани от решението да напуснем ЕС, добавя Ема Хопкинс
Причината са ремонтни дейности
Според Би Ти Ви те искали отбраната, икономиката, енергетиката, туризма, екология, култура и земеделие
Тереза Мей заяви, че не може да гарантира по-ниска миграция след Брекзит
Тя приела да заеме ролята си на първа дъщеря
Подкрепяте ли идеята "Европа на 2 скорости"
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 323,959,150
Активни 1,527
Страници 65,256
За един ден 1,302,066
Нрави

Диктаторите предпочитат лукса в Женева

Швейцарски журналист създаде специална компютърна програма, която бие тревога, когато на летището в града кацат и излитат частните самолети на авторитарни режими
СНИМКА: www.transparency-france.org
Теодорин Обианг обича лукса, като има най-вече слабост към бързи, екстравагантни и безбожно скъпи автомобили.
Теодорин Обианг обича лукса, като има най-вече слабост към бързи, екстравагантни и безбожно скъпи автомобили. Освен няколкото броя "Ферари" в неговия автомобилен парк има и "Порше 918 Спайдър" на стойност 750 000 евро, "Бугати Вейрон" за около 2 милиона евро и един "Кьонигсег 1", чиято стойност е неизвестна. В целия свят има само седем бройки от този луксозен автомобил с 1300 конски сили. Обианг е син на президента на Екваториална Гвинея и същевременно вицепрезидент на авторитарно управляваната държава, притежава един от тези седем автомобила. Или по-точно - притежаваше. В началото на ноември швейцарската прокуратура конфискува на летището в Женева общо 11 луксозни автомобила, собственост на президентския син.

Конфискацията бе извършена в хода на наказателно преследване за пране на пари. 47-годишният мъж трябва да отговаря и пред съда във Франция по обвинение в злоупотреби и корупция, където също му бяха отнети редица луксозни автомобили. Както се твърди, Теодорин Обианг е живял в Париж, Лондон и Малибу. Прекарва много време и в Женева. Колко точно никой не знае, но има достатъчно улики и доказателства за това. "През последните шест месеца засякохме над 30 излитания и кацания от Екваториална Гвинея на летището в Женева", разкри швейцарският журналист Франсоа Пилe в интервю за "Дойче веле". Той е разработил специална компютърна програма за "Туитър", която бие тревога, когато на летището в Женева кацат самолети, регистрирани на името на членове на авторитарни режими. За целта програмата използва данните на частните наблюдатели на въздушния трафик. С помощта на специална антена те приемат сигналите, излъчвани от всеки самолет, посредством които научават например позицията и регистрационния номер на машината. Програмата на Пилe сравнява данните със съставения от журналиста списък на диктаторските самолети и бие тревога, когато някоя от тези машини излита или каца на Женевското летище.

"Ние не знаем кой се намира на борда на самолета и защо точно пристига в Женева. Но е ясно, че има някаква връзка между Женева и държавата, от която идва самолетът", казва швейцарският журналист. Самолетите на Теодорин Обианг например са прекарали доста време в Женева. "Самият той не винаги е на борда. Понякога просто транспортира автомобилите си до Женева", посочва журналистът и добавя, че създадената от него програма предоставя само улики. Оттук нататък е задача на журналистите да направят разследване и да докажат защо даден диктатор пристига в Женева - за официални срещи, за лечение или заради тъмни сделки. Макар да не вярва, че разкритията, направени с помощта на неговата програма, стоят в пряка връзка с разследването срещу Обианг и конфискацията на неговите автомобили, швейцарският журналист е убеден, че публикуваните от него информации са насочили вниманието към президентския син от Екваториална Гвинея. "По-рано не се знаеше почти нищо за него и сделките му. Но когато докара луксозните си автомобили в Женева, за да ги прехвърли в чужбина, някой реагира светкавично, направи снимки и ги изпрати на швейцарските следствени органи", обяснява Пилe."Майката" на всички данъчни оазисиВ списъка на създадената от него компютърна програма междувременно фигурират около 120 самолета от над 20 авторитарно управлявани държави - от Северна Корея и Судан, през Саудитска Арабия, та чак до Катар. "Когато засечем самолет от Катар, който каца в Женева преди някоя дипломатическа среща или, да речем, преди мирни преговори за Сирия, тогава целта на посещението е ясна. Но когато виждаме, че Теодорин Обианг прекарва половината от времето си в Женева, няма как да не предположим, че става дума за съвсем други неща. Толкова голям брой посещения не може да се обясни само с дипломатическа активност", казва журналистът. За никого не е тайна, че диктаторите обичат Швейцария. По данни на неправителствената организация Tax Justice Networks, Швейцария все още може да бъде разглеждана като "майката" на всички данъчни оазиси. Затова Пилe смята, че неговата програма е особено полезна именно в Женева, където се намират седалищата на много международни организации. "Понякога дипломатическата дейност може да бъде използвана като параван за нечисти сделки", казва журналистът. Целта му е създадената от него програма да обхване скоро и други големи европейски градове.

Човек може да допусне, че големите банки въртят и тъмни сделки, но това, което са вършили в женевския филиал на HSBC, надминава всичко. Една от най-големите банки в света е ухажвала деспоти, наркотрафиканти и търговци на оръжие. Или образно казано, усмихнатият консултант от HSBC години наред е бил насреща, когато е ставало дума за пране на мръсни пари от граждански войни или от контрабанда на диаманти например. При това ако не със знанието, но поне с мълчаливото съгласие на шефа си. Изтънчената систематичност, с която е действала HSBC, води до неприятното подозрение, че това не е единичен случай. Просто банката е имала нещастието да бъдат разкрити данните точно на нейните клиенти, припомня сп. "Шпигел". Възмущението от поведението на банките е повече от разбираемо. Но не само банковият свят се представя в лоша светлина. Същото важи и за самата Швейцария. Възможно ли е властите в страната да не са знаели, че деспоти, данъчни измамници и лица, финансиращи терора, са влагали парите си в Швейцария? Едва ли.

Аферата "Суислийкс" хвърля мрачна сянка върху една малка държава, за която години наред прането на пари и данъчните измами са били един наистина превъзходен бизнес. И вероятно все още са. Защото в Швейцария бе започнато разследване, но не срещу HSBС, а срещу Ерве Фалчиани - човека, разпространил данните на клиентите на банката. Твърденията на Швейцария, че времената на безименните банкови сметки окончателно са отминали,трябва да бъдат посрещани със същата доза скептицизъм,както и уверенията на HSBС, че междувременно всичко се е обърнало към по-добро. Въпреки международните споразумения за обмен на данъчни данни, заможните данъкоплатци продължават да имат достъп до безчет отворени вратички. Дните на дребните данъчни измамници може и да са преброени. Но тук става дума не за хората, укрили по няколко хиляди евро от данъчните власти, а за онези, които укриват милиони с помощта на сложни финансови конструкции. Както и за онези, които инвестират в произведения на изкуството, луксозни яхти и благородни метали и по този начин остават незасегнати от международните споразумения.

Международната общност трябва да продължи да оказва натиск върху Швейцария и да я принуди да се държи солидарно. А политиците трябва да спрат да се държат така, сякаш са постигнали някакъв съществен пробив в казуса с данъчните измами. Такъв пробив няма - точно обратното дори. Благодарение на общественото възмущение, избухнало във връзка с разкритията за данъчните практики в Люксембург, проблемът с укриването на данъци отново беше включен в дневния ред на голямата политика. Необходим е обаче още по-силен обществен натиск, за да се стигне до реални промени, които на свой ред да пресушат завинаги данъчните оазиси. От което се възползват най-вече мултинационалните компании, богаташите и естествено диктаторите.СНИМКА: www.stmoritzswitzerland.travel
На летището в Женева постоянно кацат и излитат частните самолети на велможи и диктатори.
СНИМКА: www.dw.de
Два от конфискуваните в Женева автомобила на Обианг.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Пешеходец минава край клон на банката HSBC в британската столица Лондон. Банката бе една от петте финансови институции, които са глобени заради участието им в схеми за манипулиране на валутните обменни курсове.
3
2904
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Януари 2017 18:54
Чакай са, нали стандартът им беше висок щото швейцарците бяха работливи, спретнати и сичко им беше на шес заради тях самите и заради формата на държавното им управление и вземане на решения.

Пък изведнъж - диктатори, мръсни пари, пране...
09 Януари 2017 14:31
Теодорин Обианг...Теодорин , наш човек, влах.
12 Януари 2017 21:12
Нашите предпочитаха Виена. Че им е по-близо и евтино.
Само Теодорин С. Тошев май се развяваше в Швейцария.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД