:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,955,309
Активни 1,436
Страници 107,640
За един ден 1,302,066

Пътната агенция пести от химикали срещу леда

Ако вместо сол се ползват скъпи препарати, цената на почистването ще скочи 4 пъти
За да пести средства, пътната агенция ще използва само в краен случай скъпи химикали срещу заледяване. Това вероятно ще доведе до нови усложнения на пътната обстановка в страната след започналия снеговалеж. Всяка зима се залагат 50-60 млн. лв. за зимно почистване. И тази година са предвидени толкова, но ако се ползват скъпи химикали, сумата ще набъбне до 200 млн. лв., колкото е годишно бюджетът на агенцията, обясниха оттам. Затова, вместо да обработва асфалта с модерни химикали, АПИ ще ръси основно сол, каквато е традицията от десетилетия. Солта обаче не е ефективна при температури под -10 градуса, а има и друг недостатък - силният вятър я отнася.

Ръководството на агенцията влезе в обяснителен режим за химикалите, след като рано сутринта в четвъртък предупреди, че ефективността на средствата, които се използват за обработка на асфалта, при температури под -10 градуса намалява, а температурите, които се очакват през следващите няколко дни, са за минус 20 градуса през нощта. Но при покачването на температурите тези химикали ще сработят, опита се да внесе успокоение шефът на АПИ Дончо Атанасов, който е бивш депутат от БСП. Партията излезе с остра декларация срещу ГЕРБ и президента Плевнелиев заради непочистената магистрала "Тракия" на 30 декември.

Снощи от АПИ уточниха: " 99% от пътищата се обработват със сол. Това е основното, което се ползва. Рядко температурите падат до -18 или -20 градуса. Фирмите по снегопочистването са подготвени и с другите химикали, които действат при ниски температури. Но ако те се използват цяла зима, би струвало 3-4 пъти по-скъпо", уточни Атанасов. Регионалният министър Лиляна Павлова успокои, че макар и по-скъпи, тези материали ще се използват. Според нея те се полагат главно по мостове. Пясък се ръси по пътищата втори и трети клас, но не и по магистралите.

Според шефа на АПИ ни очакват "всички най-неприятни метеорологични изненади - дъжд, поледици, снегонавявания, висока скорост на вятъра и образуване на преспи". Ще се вземат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, за да не се допускат автомобили, които да остават в преспите, обясни той. Атанасов апелира шофьорите да не навлизат в такива участъци. Горещият телефон на агенцията не може да поеме всички обаждания, признаха от АПИ. Мобилното приложение за ситуацията по пътищата и сайтът също не опресняват добре информацията. Според министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова трябва да се въведат "солени глоби" за шофьорите, които в зимни условия тръгват на път с неподготвени за ситуацията автомобили. Тя не каза нищо за ответни мерки и за отговорните контролни органи и почистващи фирми.

"След затваряне на определен участък се изисква необходимото време патрулите да пристигнат и реално да затворят участъка, така че нека гражданите да се съобразяват с указанията на контролните органи и да не навлизат в участъци, в които има преспи и навявания", застрахова се шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Той посъветва хората да изчакват на бензиностанции или в населените места, тъй като в останалите части могат да изпаднат в трудни ситуации. По думите му КАТ са мобилизирали максимален брой пътни полицаи, които да затварят участъци, за да може почистващата техника да работи. Вътрешният министър Румяна Бъчварова призова хората да подават сигнал до тел. 112, ако видят по пътищата камиони въпреки забраните за движение.

Гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ и към денонощните дежурни телефони на МЗ: 02 8050 300 или 0888 33 45 45, както и на 112. Лечебните заведения трябва да са готови за транспортиране и хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа, както и родилки. Шефовете на спешната помощ следва да осигурят необходимите лекарства и медицински изделия, както и нужните количества гориво.НА ТЪМНО

За риск от претоварване на елмрежата предупредиха ЕРП-тата. ЧЕЗ призова клиентите си към разумно използване на тока, за да не се претовари мрежата. От ЕВН дадоха конкретни съвети за това как потребители да пестят енергия: Гасете лампите, ако напускате за дълго помещението, покривайте тенджерата с капак, за да намалите времето за готвене, изключвайте фурната 10 минути по-рано. Заради авария бургаските квартали "Лазур", "Славейков", "Зорница" и "Изгрев" са без парно и топла вода за пореден ден. Очаква се топлоподаването на бъде възстановено до петък вечерта. 20 допълнителни аварийни екипа ще дежурят и от "Енерго Про", като при извънредна ситуация на разположение ще бъдат 384 екипа. В началото на сезона и от трите ЕРП-та казаха, че са готови за зимата, но подчертаха, че липсата на повече инвестиции в мрежата поставят под съмнение безаварийната й работа.
41
3563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
05 Януари 2017 19:34
ами верно си е- яко ръсят със сол..все едно сланина осоляват
05 Януари 2017 19:38
демек и 1000 лева да е винетката, тия крадци пак няма да имат пари за препарати.
05 Януари 2017 19:48
А-а-а магарета с магарета, признахте най-сетне че никаква работа не вършите и не ползвате химикали като хората в цяла Европа, и Румъния - , и поради туй хората пътуват като нормални хора, а ние като балами рием гуми из преспите и все сме криви на този или онзи наглец.
05 Януари 2017 19:50
Бай Струйник да се включи директно по телевизията и да опровергае тази долна лъжа
05 Януари 2017 19:51
"След затваряне на определен участък се изисква необходимото време патрулите да пристигнат и реално да затворят участъка, така че нека гражданите да се съобразяват с указанията на контролните органи и да не навлизат в участъци, в които има преспи и навявания"
Според лирическия герой, вероятно гражданите трябва да изчакат няколко часа и ако не затворят участъка, тогава да навлизат в него...
Колкото до икономията на химикали, убеден съм на 100%, че според представените отчети в АПИ, скъпите материали се използват дори и през лятото!
05 Януари 2017 19:52
Кои са тези "скъпи химикали", да не са калциев хлорид? Той е отпадъчен продукт от химическата промишленост и замръзва при -50 градуса. И няма как да струва 200 милиона лева, след като потреблението на цяла северна Америка от калциев хлорид е за 200 млн долара годишно.
05 Януари 2017 19:52
покривайте тенджерата с капак, за да намалите времето за готвене
05 Януари 2017 19:53
Снощи от АПИ уточниха: " 99% от пътищата се обработват със сол. Това е основното, което се ползва. Рядко температурите падат до -18 или -20 градуса. Фирмите по снегопочистването са подготвени и с другите химикали, които действат при ниски температури. Но ако те се използват цяла зима, би струвало 3-4 пъти по-скъпо"


Да си дойдем на думата!
Престъпници!
Престъпно безхаберие!!!!!!!!!!!
05 Януари 2017 20:00
Че не им е чиста работата, ясно.

Но аз имам въпрос: как се отразяват на почвата и подпочвените води различните начини за "борене" на заледяването?
Със сигурност са вредни, но някои - повече. Тъй като химията не ми е сила, ще бъда благодарна, ако някой запознат с проблема коментира.
05 Януари 2017 20:36
- Ей, какво правиш ?
- Ами, нали виждаш, ръся срещу крокодили.
- К'ви крокодили тук и в тоя студ, бе ?!?! Тук няма крокодили !
- Ами щото ръся...
05 Януари 2017 21:24
Darby
Вид Потребител
Теми 43- Покажи
Мнения 1373 - Покажи

...

Интеиресно.

Darby 05 Януари 2017 20:00
Че не им е чиста работата, ясно.

Но аз имам въпрос: как се отразяват на почвата и подпочвените води различните начини за "борене" на заледяването?

Аз имам отговор: не се опитвайте да менкате нещата толкова простичко, тука балами няма.
05 Януари 2017 21:54
Ново Белене,нова Скравена,нов Народен Съд,иначе няма оправяне,простичко е.
05 Януари 2017 22:11
Но аз имам въпрос: как се отразяват на почвата и подпочвените води различните начини за "борене" на заледяването?


Ми едва ли имат особено значение, те не се задържат нито в почвата, нито в подпочвените води, само минават транзит, а ако такова количество сол причиняваше нещо, около всяко море щеше да има пустиня. Ама има друга екстра солта, съсипва колите или поне металите в тях.
05 Януари 2017 22:20
Ама има друга екстра солта, съсипва колите или поне металите в тях.


Питай тия с Опелите.
05 Януари 2017 22:35
Със сигурност солта е за предпочитане за опазване на околната среда от замърсяване. Химикалите накрая ще попаднат във водата и храната ни.
05 Януари 2017 23:16
zzz07, 05 Яну 2017 21:24

Аз имам отговор: не се опитвайте да менкате нещата толкова простичко, тука балами няма.

За какво менкане говорите, колега съфорумец?
Аз искам да знам дали солта или споменатите в публикацията химикали по-силно влияят върху почвата и подпочвените води. Когато не зная нещо, питам знаещите.
Вие от кои сте?
05 Януари 2017 23:17
Благодаря за отговора, 54321.
05 Януари 2017 23:34
Кво страшно го изписали "химикали".
По горе ви подсказаха.Калциев хлорид - отпадък аде "остатък".
Другият вариант магнезиеви соли основно хлорид. Това което не кристализира и остава в лугата на солта.

А за "попадането" в храна ..... калций има значително повече от натрий и в почвата и във водите, незамърсените .....

На магнезиева основа са едни от най-полезните хапчета. И за сърце и за стимулиране обмяната на веществата ....
06 Януари 2017 00:30
От кръстовището на бул. България с Д. Несторов до Околовръстното не срещнах снегорин или машина за разпръскване на химикали! Факт! Минах по този маршрут между 23:55 и 00:10 часа!

Снежинките не само, че не ги ловят във въздуха, но и си ги оставят да се трупат, и добре че движението е интензивно, та все още е проходимо, но ако така вали - на сутринта ще е чудо!
06 Януари 2017 01:54
Цялата дандания с планираното снежно-ниско-температурно бедствие явно цели да се оправдаят едни вече "усвоени" пари. Щото нищо особено и различно за януари по нашите ширини не се случва. Сняг щял бил да натрупа. Температурите щели били да паднат. Че по времето на Пешо Танкиста беше -21 градуса и Гена Димитрова пя химна на стъпалата на НС. Ми ако не натрупа сняг, нали ще писнат шепата оцелели селскостопански производители, че сушата, кишата, измръзването... и цените ще хвръкнат тройно.

И да се отвлече вниманието от бедствалите почти денонощие хорица на оная магистрала - страшно, ужас, апокалипсис - сняг вали през януари, ауууу!
06 Януари 2017 01:56
Какво толкова има да се уйдисва на акъла на разни гражданя? И да чистят, и да не чистят, снегът все някога ще се стопи сам. Оти да хабят за нищо народните парици, като могат да ги гушнат и употребят много по-разумно?
06 Януари 2017 02:04
Обаче тогава пътепочистването, пътеподдържането, пътестроенето и всички съпътстващи дейности бяха все още държавни, а не бяха харизани на крадливи частни фирмички, щото държавата била лош стопанин, видите ли, та студ, не студ, сняг, не сняг, държавата все още функционираше по инерция и съответните органи и организации все още си вършеха работата, която не се свеждаше само и единствено до "усвояване" на едни пари.
06 Януари 2017 02:09
ablepsia, 06 Яну 2017 01:54

Нищо чудно да е точно така.

Преди малко излязох на балкона. Вали си тихо и спокойно, сигурно има натрупано към 15-20 см /може да греша, гледам го от висок втори етаж/, но - зима си е.
06 Януари 2017 06:02
Кметицата Фандъкова, като русистка по професия Се пак, да беше превела и обяснила на Нашия Премиер фостаФка и на министърката Му фостаФка израза "Крещенские морозы". Тази операция щеше да излезе безплатно на АПИ.
06 Януари 2017 06:21
Крещенские морозы са по-късно, на 19 януари.
Тия сега са Рождественские/Сочельник (Мороз крепчал. Стоял такой мороз/Сочельник был. И снег лежал в степях.). Януарска му работа, мразовита и снежна - пак ги изненада.

А на самоназначената софийска кметка не й е до преводи - заета е да унищожи и малкото останали пазари в София. От пролетта подхаваща и онзи на "Графа", до Черната джамия. Малко й е, че ликвидира Женски.
06 Януари 2017 06:29
Освен това булката е заета да копа де що има улици. На "Симеон", след като копаха 500 м между "Ботев" и Женския три месеца и нещо, наредиха паважа като арт инсталация "Дунавски вълни" - вдлъбнатина до вдлъбнатина. Дупките между паветата зейнаха веднага.
06 Януари 2017 06:31
Крещенские морозы са по-късно, на 19 януари

Че те студовете да не са заковани само на 19 януари.
06 Януари 2017 06:44
Че те студовете да не са заковани само на 19 януари.


Не са. Сега са Рождественските (в конкретния руски контекст, вж. по-горе). Всеки студ по реда си.

06 Януари 2017 07:04
Честването на Богоявление в село Синеморец
ще е на 19 януари


София, 5 януари /Христо Воденов, БТА/
Инициативният комитет по честването на Богоявление в село Синеморец, област Бургас, съобщава, че ритуалът по хвърляне и спасяване на кръста, с който се отбелязва Йордановден, се отлага от 6 януари за 19 януари.
На тази дата той се пада по стар стил на православния календар


06 Януари 2017 07:23
Сега са Рождественските

Бе кому Рождественски, кому Богоявленски. На мороз-ите не им пука ни за Юлиан, ни за Григорий, ни за православните щуротии. Те си се появяват по едно и също време столетия вече без оглед не само на гореспоменатите и етикетите им, но дори и не се съобразяват с Лилета, АПИ-та, че и с Него даже. Не ги е срам, начи!
06 Януари 2017 08:17
В началото на сезона и от трите ЕРП-та казаха, че са готови за зимата, но подчертаха, че липсата на повече инвестиции в мрежата поставят под съмнение безаварийната й работа.

Да си намалят печалбите, дето ги изнасят в страните си и готово. Като гледам какво текучество на кадри има в ЧЕЗ, скоро и грамотен персонал няма да остане
06 Януари 2017 08:25
А пък в умните страни опесъчават и си пазят почвите. Тук е тъпашка история във всичко.
06 Януари 2017 09:59
Туй горното наистина кърти мифки

Като съставка, калциевият хлорид е вписан като разрешена добавка в храните в Европейския съюз за използване като антислепващ агент и стягане с E номер – E509.>

Като стягащ агент, калциевият хлорид се използва в консервирането на зеленчуци, в приготвянето на тофу, в обработката на хайвер. Той обикновено се използва като електролит в спортни и други напитки, включително бутилираната вода. Изключително соленелият вкус на калциевият хлорид се използва за ароматизиране на туршии като същевременно не увеличава съдържанието на натрий в храната.

Калциевият хлорид на люспи намира приложение при понижаването на точката на замръзване, източник на калциеви йони, хранително-вкусовата промишленост, медицината и други области.
06 Януари 2017 11:08
замръзва при -50 градуса
Това го пише за разтвор, който да си го приготвяш в лабораторията. На пътя е друго. От училище помнех -22°C, но тук например твърдят -32°C (продават го хората):
Calcium chloride is effective down to a temperature of -25 degrees Fahrenheit
http://www.peterschemical.com/calcium-chloride-vs-rock-salt-which-do-you-use/
http://www.peterschemical.com/calcium-chloride-for-snow-and-ice-control/
06 Януари 2017 11:21
вместо да обработва асфалта с модерни химикали, АПИ ще ръси основно сол, каквато е традицията от десетилетия. Солта обаче не е ефективна при температури под -10 градуса, а има и друг недостатък - силният вятър я отнася.
От десетилетия се ползва и луга (разтвор на магнезиев хлорид) със свойства подобни на калциевия хлорид (понижава температурата на замръзване и също така помага солта да не се "отвява". Български производител - солници Бургас.
06 Януари 2017 12:53
Като съставка, калциевият хлорид е вписан като разрешена добавка в храните в Европейския съюз за използване като антислепващ агент и стягане с E номер – E509. Като стягащ агент, калциевият хлорид се използва в консервирането на зеленчуци, в приготвянето на тофу, в обработката на хайвер. Той обикновено се използва като електролит в спортни и други напитки, включително бутилираната вода. Изключително соленелият вкус на калциевият хлорид се използва за ароматизиране на туршии като същевременно не увеличава съдържанието на натрий в храната.
Е509 не се ли добива от солта? Слага се и в конфитюри, кашкавали..
06 Януари 2017 12:59
Продуктът има много приложения, както в хранителната, така и във фармацевтичната индустрии. Някои от приложенията на Калциевия хлорид са:

- при производството на бира и напитки, калциевия хлорид се използва като регулатор за твърдостта на водата;
- при производството на ензими, калциевият хлорид играе ролята на ко-фактор в определени продукти;
- при производството на сирене, калциевият хлорид се използва като източник на калций;
- в консервната индустрия, калциевият хлорид се използва за увеличаване твърдостта на консервираните храни (консерви, туршия и др.);
- при реминерализацията на обезсолена вода, калциевият хлорид се използва за източник както на калций, така и на хлорид;
- калциевият хлорид се използва и като охлаждащ агент в някои производства, съобразно хранителните закони;
- калциевият хлорид се използва и като източник на калций при хранене на животни;
06 Януари 2017 13:49
Магнезиевият хлорид е една от двете основни съставки на солите в морската вода (другата е натриев хлорид). Добива се по "естествен" начин - като се изпарява морска вода. Калциевия хлорид е остатъчно вещество в Процеса на Солвей, при който от сол, вода и варовик се добива натриев (би)карбонат. И девете вещества трябва да струват жълти стотинки, защото едното го добиват край Бургас, а другото в Девня. Но АПИ може би ги купува по 500-600 долара за тон знам ли.
06 Януари 2017 14:44
"За Бога, братя, не пътувайте!" един вид.
06 Януари 2017 15:32
Добре е, че не живеем около Полярния кръг!
Бедна ми е фантазията, какво ли щеше да е, ако България беше някъде около Финландия или Швеция!?
06 Януари 2017 15:38
Пътната агенция пести от химикали срещу леда


Ми добре пести.

То навсякъде химикали. Като хвърлим и по пътя , таман ще си сменим ДНК- то.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД