:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Всяка победа е ценна за мен в този момент, сподели тенисистът
Истински екшън се разигра в столичния ж.к. "Люлин"
Софийската митрополия излезе със специално изявление по случая
СТАТИСТИКИ
Общо 373,531,102
Активни 1,330
Страници 50,116
За един ден 1,302,066
Перспективи

Асад трудно ще си върне контрола над цяла Сирия

Размирната провинция Идлиб най-вероятно ще стане следващата кървава арена на сблъсъка между режима и бунтовниците, тъй като там се намират закоравели джихадистки бойци
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Сирийските войски контролират в момента основните пътища в областта Алепо.
В гражданската война в Сирия настъпи прелом, единодушни са политици и експерти. Това даде повод на сирийския президент Башар Асад да заяви преди Коледа, че поемането на пълния контрол над град Алепо е победа не само за страната му, но и за нейните ирански и руски съюзници. Асад заяви, че успехите на бойното поле са "първите крачки към приключването на тероризма по цялата сирийска територия и към създаването на правилните условия за приключването на войната". Тази убеденост идва, след като руската бойна авиация осъществи стотици удари по държаните от опозицията части на Източно Алепо, докато подкрепяни от Иран милиции участваха в сраженията за поемане на контрол над целия град. В края на декември представител на Сирийския червен полумесец съобщи, че от Източно Алепо са били изведени последните части на въоръжената сирийска опозиция и членовете на семействата им. По различни данни през цялото време на евакуацията източната част на Алепо са напуснали около 40 000 души. Повечето от тях намериха временна защита в размирната провинция Идлиб, която изцяло се контролира от бунтовнически и джихадистки групировки като бившия Фронт "Ан Нусра", който смени името си на "Джейш ал Фатх".

В същото време сирийската армия продължи офанзивата в самата провинция Алепо, при което изтласква бунтовниците от други градове. Десетки хиляди хора продължават да живеят в едноименния град Алепо почти без вода, храна, подслон и вече без болници. Ужасите, които преживява градът, са всеизвестни. Наричат го "гигантско гробище", "място накрая на света" и "позора на нашето време", отбелязва британският в. "Гардиън". Засега Западът и Русия не могат да стигнат до ново съгласие за прекратяване на сраженията.

Падането на Източно Алепо беше неизбежно, след като правителствените сили завзеха за около месец почти всички контролирани от бунтовниците райони, които те държаха в продължение на почти пет години. Според някои анализаторитова може да е началото на края за бунтовниците,които през 2012 г. нахлуха в града, тържествуващи пред перспективата за сваляне на президента Башар Асад, но в последните месеци наблюдават как поражението неумолимо ги наближаваше. Руските въздушни удари, решението на Запада да не предприема военна намеса и дипломатическата му слабост, решението на Турция и други да се отметнат относно опитите за сваляне на Асад, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, а не на Хилари Клинтън - всичко сочеше в тази посока. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура обаче предупреди, че падането на града няма да сложи край на сирийския конфликт. Победа на Асад в Алепо ще означава контрол върху петте най-големи града в Сирия, но само върху една трета от нейната територия. "Ислямска държава" (ИД) продължава да държи голяма част от Източна Сирия и си върна античния град Палмира, кюрдите контролират обширна част от североизтока. Сред бунтовниците в провинция Идлиб, на турската граница, доминират твърдолинейни ислямисти, а бунтовници държат разпръснати райони на юг. Малко вероятно е режимът да възстанови контрола си върху територията, която изгуби, и може да очаква партизанска война в районите, които контролира, предупреждава "Гардиън".

Наскоро висши лидери на сирийската опозиция бяха на дискретно посещение във Вашингтон, за да се срещнат с конгресмени и експерти, свързани с екипа на Доналд Тръмп. Мисията им беше колкото проста, толкова и спешна - да убедят Тръмп, че има нужда от сирийските бунтовници, колкото и те от него, отбелязва в. "Вашингтон пост". Преди избирането си милиардерът често критикуваше подкрепяната от САЩ съпротива на режима в Дамаск, като допускаше, че САЩ не разбират истинската й същност, и се питаше дали успехът на сирийската революция е за предпочитане пред поражението на Асад. По време на предизборната кампания Тръмп заяви, че ще се присъедини към Москва в борбата "с терористите", без да дефинира кои са те. Той дори заяви, че Алепо е паднал, въпреки че бунтовници и цивилни в града продължаваха да се борят за оцеляването си. Целта на опозиционните лидери е да убедят следващия президент, че сирийската гражданска война и заплахите, които тя поражда за жизненоважните американски интереси, не може да бъде прекратена без тяхното сътрудничество. В интервю за "Вашингтон пост" те казаха, че искатда помогнат на Тръмп да работи с Русиясрещу терористите. "Посланието ни към него е, че опозицията, която описва, която не познава, е сирийската нация, сирийската цивилизация. Би трябвало да направи усилие да ни опознае по-добре", заяви премиерът на опозиционното сирийско временно правителство Джавад Абу Хатаб.

Сирийската провинция Идлиб, твърдина на опозиционните сили на режима в Дамаск, където бяха евакуирани хиляди от Алепо, е изложена на опасност от същата ескалация на насилие, предупреди специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура. "Ако няма политическо споразумение или примирие, Идлиб ще се превърне в следващия Алепо", подчерта дипломатът. Той потвърди обявените по-рано от него планове по свикването на 8 февруари в Женева на нови междусирийски преговори. Това ще стане, след като за пръв път от началото на сирийската гражданска война Съветът за сигурност на ООН успя да приеме резолюция, предложена от Франция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня срещу граждански обекти и цивилни граждани в Сирия. Авторите на резолюцията се обявяват за възобновяване на официалните преговори между сирийските власти и опозицията под егидата на ООН. Осъждайки насилственото изселване на големи маси от хора в Сирия, държавите от ООН изразяват тревога за демографските последици от подобни действия. Те настояват да се гарантира подвеждането под отговорност на виновниците за извършваните престъпления в Сирия, много от които представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Призовава се Съветът за сигурност да намери изход от кризата в Сирия, като се акцентира върху катастрофалната хуманитарна криза в страната. "Единодушно приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция № 2328 стана импулс за възобновяването на мирния процес", заяви Де Мистура. "Има импулс към преговори въз основа на възобновеното единство. Ние планираме да подновим в Женева от 8 февруари междусирийския мирен процес", добави той. Наблюдатели обаче са скептични в успеха на разговорите и се опасяват, че в Идлиб може да се стигне и до по-трагични събития от кошмара, който преживяха Алепо и неговите жители.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийски семейства избягаха от неспиращите бойни действия в Алепо, който бе превзет от сирийската армия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийският президент Башар Асад изненадващо посети преди две години Москва и разговаря в Кремъл с президента Владимир Путин. Това е единственото посещение на Асад извън страната през последните години.
СНИМКА: http://www.independent.co.uk
Бойци от бившия "Фронт ал Нусра" превзеха през 2015 г. стратегическия град Идлиб в едноименната провинция, която граничи с Турция.
21
2770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
05 Януари 2017 20:38
там се намират закоравели джихадистки

Не са "закоравели джихадисти", а правозащитници и гражданси активисти от неправителствената организация "Ал Нусра"!
Ще сигнализирам Посолството!
05 Януари 2017 20:39

там се намират закоравели джихадистки

Не са "закоравели джихадисти", а правозащитници и гражданси активисти от неправителствената организация "Ал Нусра"!
Ще сигнализирам Посолството!


абе това "ще сигнализирам" като постоянно заглавие ли си го сложил, как го направи, интересно хрумване?
05 Януари 2017 21:03
Закоравели или загорели готови да си търсят гаджета в Европа?
05 Януари 2017 21:30
на некой редактор още не му е минал махмурлука от празниците.
05 Януари 2017 21:35
това "ще сигнализирам" като постоянно заглавие ли си го сложил, как го направи

Напомня ли ти подсъзнателно за травми от нерадостното детство?
на некой редактор още не му е минал махмурлука

Другарю, новините не се съставят от редактори както беше едно време, а от правозащитници и от неправителствени граждански активисти, финансирани от Държавния департамент!
05 Януари 2017 21:43
Асад не може сам да се задържи в Дамаск, та какво остава да си връща контролът над цяла Сирия. Това могат да правят Иран/"Хизбула" и Русия и то временно - докато могат да воюват и да държат пушечно месо в Сирия.
05 Януари 2017 21:54
Асад не може сам да се задържи в Дамаск, та какво остава да си връща контролът над цяла Сирия. Това могат да правят Иран/"Хизбула" и Русия и то временно - докато могат да воюват и да държат пушечно месо в Сирия.


ми то и вашите джихадисти са така - без УСА, СА, Катар и доскоро Турция немаше да изкарат и година.
05 Януари 2017 22:21
Къде ще е следващия удар на Русия/Иран/ Хизбула/ САА никой не знае...

Вчера излезе любопитно видео на RT където са дадени боевете в района между Тияс и Палмира.

Кое е любопитното ?

Това, че на 1,35 минута се чува "великий и могучий" при използване на ПТРК 'Метис".

Ексклузивно видео:

https://www.youtube.com/watch?v=6Fx7atZNlNc


05 Януари 2017 23:02
Никой ли не си задава въпроса как страни с благоденствие и просперитет на които завиждахме се превърнаха в руини в резултат на милиардите на ЦРУ - Югославия, Сирия ...
05 Януари 2017 23:57
"Размирната провинция Идлиб най-вероятно ще стане следващата кървава арена на сблъсъка между режима и бунтовниците, тъй като там се намират закоравели джихадистки бойци"

Хептен се обърках. За "режима" разбрахме кой е - сатрапа Асад, дето 5 годни го бомбят от цял свят събрани наемници и инструктори , а народа му не го сваля от власт.
Обаче какво е туй : " Идлиб .......арена на сблъсъка между режима и бунтовниците, тъй като там се намират закоравели джихадистки бойци". Бунтовници в Идлиб, пък там се намирали закоравели джихадистки бойци ?
С едни зелени автобуси бандитите от Алепо ги извозваха в Идлиб . Не че там не беше тилът им.
И туй ли са бунтовниците ?
06 Януари 2017 00:07
тъй като там се намират закоравели джихадистки бойци


Интересен въпрос би бил, къде ще се скрият или КОЙ ще "приюти" "закоравелите джихадисти" след като падне и Идлиб ???
06 Януари 2017 01:16
DukeNukem
06 Яну 2017 00:07
Мнения: 612
От: Bulgaria
Скрий: Име,IPИнтересен въпрос би бил, къде ще се скрият или КОЙ ще "приюти" "закоравелите джихадисти" след като падне и Идлиб ???

Винаги се намира КОЙ!
Туй с евакуацията на терористите далеч не е изобретение на Асад, а на САЩ естествено. Точно така бяха евакуирани разгромените при агресията, лицемерно наречена Мир за Галилея, бойци от ООП, по него време основно в Тунис. Всъщност евреите в самоуверената си глупост тогава, се държаха с шиитското население на южен Ливан като есесовци в окупирана територия /и непряко разбира се, но не само.../, въпреки че точно това население мачкано от ООП и централните ливански власти им симпатизираше, та първоначално ги посрещна дружелюбно и с надежда. Каква ирония... Чрез еврейката бруталност и организираната от Рейгън евакуация на въоръжените сили на ООП, безапелационно владеещи дотогава южен Ливан, бе създадена Хизбула- крайно враждебно отнасяща се по него време към покровителя на ООП- Хафез Асад... В днешно време, САЩ и Израел подкрепят салафити срещу Башар Асад, а Хизбула му се притича на помощ. Когато тези салафити бъдат евакуирани от американците извън Сирия също накрая, някъде за където е преценено, че не е невъзможно да бъдат полезни за в бъдеще, примерно в ЕС, то шиитската дъга окончателно ще се затвори и тази толкова изстрадала държава ще бъде най-сетне спасена.
П.П.
Искрено се надявам, поне Тръмп да не се окаже чак толкова прост и заедно с Русия този път да я изтрият изцяло, слафитската главорежеща измет от лицето на Земята, вместо САЩ някъде да я евакуира!
06 Януари 2017 02:21
"Смешен плач"
06 Януари 2017 02:47
Южните ни комшии не си поплюват.
Сложиха снимката на Обама на плакат за търсен терорист.

Портрет Обамы появился на плакате о поиске турецкого террориста
http://oko-planet.su/politik/newsday/351491-portret-obamy-poyavilsya-na-plakate-o-poiske-tureckogo-terrorista.html
06 Януари 2017 02:48
ми то и вашите джихадисти са така - без УСА, СА, Катар и доскоро Турция немаше да изкарат и година.

Дихадистите всъщност процъфтяват в условията на гражданска война, протичаща между мюсюлмански секти, при това не са само сред сунитите. Шиитските съюзници на "светския" асад от Иран и особено от "Хузбула" също са фундаменталисти.
-
Пък внимателно с използването на думи като "доскоро". Уж безобидни, ама са много коварни за проводници на кремълска пропаганда. Драхте си рубашките как Турция и лично Ердоган подкрепяли "ислямска държава", пък сега едно само едно "доскоро". Утре ще спуснат нова истина по русвесна и ще трябва да пишете че "отскоро" Турция пак ги подкрепя.
06 Януари 2017 07:32
Наскоро висши лидери на сирийската опозиция бяха на дискретно посещение във Вашингтон,

Виж ти!
06 Януари 2017 08:05
Империята продължава да насища своя експедиционен корпус в Сирия с военна техника.

Поредно видео от руските конвои с оръжие минаващи през Eгейско море....

https://www.youtube.com/watch?v=Zh3Yub-3nIM


06 Януари 2017 08:33
Алоу, СтругаРските братя,

да ни светнете, молим, кои го играят ПРОГРЕСорите в Сирия, и кои са против тях, че съвсем се объркахме туканка ние - простите стругаЦи от ВМЗ-то в Сопот, в Казанлък, в Лясковец ?!? Искаме да знае кой кой е, и срещу кого е, да знаем как да направим уърдинга на поздравите с блажна боя върху боеприпасите! Много работа имаме в последните 2-3 години, ей! Ама МНОГО! Почти толкоз, коолкото беше по време на оня, някогашния мач - между ИРАН и ИРАК, за купата на СА!
06 Януари 2017 09:53
"Посланието ни към него е, че опозицията, която описва, която не познава, е сирийската нация, сирийската цивилизация. Би трябвало да направи усилие да ни опознае по-добре",
Това опозицията, свободната сирийска армия, според един генерал от точно тази армия са една пощенска кутия, в която се получава оръжие от Саудитска Арабия, Катар и САЩ, което се използва от ал Нусра. Доколкото знам ръководителя на тази армия е саудитец.
06 Януари 2017 14:54
Искрено се надявам, поне Тръмп да не се окаже чак толкова прост и заедно с Русия този път да я изтрият изцяло, слафитската главорежеща измет от лицето на Земята, вместо САЩ някъде да я евакуира!

Бря! И зелените рейсове в Алепо ли САЩ ги организираха? И мирните преговори с "умерените" джихадисти? Дето до вчера бяха терористи, а днес преговаряме с тях и им оказваме директна въздушна подкрепа. Русофилската шизофрения придобива смайващи размери. А колко по-лесно беше преди една година просто да се разкара Асад, да се даде автономия на местните бейове и да се тръгне срещу ИД. Но трябваше да се запази кремълската пионка на всяка цена. Видяхме колко му пука на Путин за териториалната цялост на Сирия, в която се кълнеше - договори разпокъсването на Сирия на зони на влияние, само дето вече официално има и турски санджак. Видяхме колко му пука и за терористите - влезе в сговор с "умерените" и изтъргува Алепо, а срещу ислямска държава няма никакъв, дори символичен напредък. Даже тъкмо обратното. Балалайките обаче си дрънкат. И преди, когато не признаваше съществуването на умерена опозиция, и сега, когато става гарант на споразумението със същата тази несъществуваща умерена опозиция, Путин все е прав. И запутинците са в екстаз. Перманентен.
06 Януари 2017 17:25
Проторчо,

По-кротко, бе! Избърши анти-путинската пяна от джуките си! Путин си върши работата, дето руският индустриален-финансово-газово-нефтен капитал му е поръчал! Нищо повече! Както всички президенти на САЩ, които аз лично помня (от JFK насам всичките ги помня), вършат същата тази работа, поръчана им от американския капитал! Какъв ти тук Асад, какви ти шиити, сунити, алевити! И знаеш ли колко ги е еня Путин, Обама, Тръмп за теб, за мен, за останалите форумци, и българите като цяло! ЗЕРО ги е еня, зеро - със същия акцент, с който го викаше в Парламента онова докторче-анестизиолог, с особения, олеамиден, поглед в очите! Беше пак някаква негова драма срещу БСП-то, и то, горкото, пръскаше из джуките си подобна на твоята пяна!
Та, дай го по-кротко и се дигни па иди на някой Данчо на имен ден! По бива от това да зееш тука антипутински!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД