:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нямало държава, която да не благодари на България за оградата с Турция, твърди тя
Москвя пък очаква Анкара скоро да разреши вноса на руско говеждо, патешко, пилешко и пуешко месо
Вътрешният министър: Това са синдикати, винаги искат нещо
СТАТИСТИКИ
Общо 352,861,607
Активни 900
Страници 47,389
За един ден 1,302,066

Избори на всеки две години не са знак за стабилност

Няма да има "видим" ръст на инвестициите през 2017 г., казва юридическият съветник на Асоциацията на индустриалния капитал Ивелин Желязков
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ивелин Желязков
ВИЗИТКА: Ивелин Желязков е юридически съветник на Асоциацията на индустриалния капитал. Член е на Икономическия и социален съвет на България, на надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж и на надзорния съвет на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".- Г-н Желязков, последно разговаряхме преди около две години, когато бяхме в подобна ситуация - без кабинет, а бизнесът бе притеснен от това как ще се развие ситуацията. Има ли разлики с положението сега?

- Сега ситуацията е друга - кабинетът е в оставка, предстои назначаване на служебно правителство и поредни предсрочни избори. Към онзи момент бизнесът бе притеснен поради ситуацията около КТБ и евентуалните последици. Днес проблемите са по-различни - липсата на устойчиво управление, приемането на постановление за размер на минимална работна заплата, без такова да е обсъждано в тристранния съвет, както изисква нормативната уредба, измененията в Кодекса на труда за почивните дни. Работодателите искаха да отпадне възможността правителството да размества почивните дни през годината, но в крайна сметка се прие те дори да станат повече.

- На фона на липсата на персонал част от фирмите се оплакват и от липсата на дисциплина и желание на хората да се квалифицират допълнително. Вашите впечатления какви са?

- Проблемът с кадрите не е нов. Новото е, че той се задълбочава и че вече не се търсят само нискоквалифицирани работници, а и хора за позиции, които изискват по-висока квалификация. Има цели сектори като машиностроенето и изобщо производството като цяло, където проблемът е огромен. Не случайно при различни анкети 2/3 от работодателите се оплакват от липса на подходящи специалисти. Има и друго - част от хората с висше образование не работят това, за което са учили, а упражняват професии, за които е нужно средно образование. Обобщено - няма необходимите инженери, няма химици, няма физици...

- Но пък имаме много икономисти.

- Да, много млади хора завършват специалности, които не се търсят на пазара на труда. В същото време дори там, където има хора с необходимото образование, те не са на нужното равнище на професионална подготовка и когато попаднат "на терен", просто не се справят, а е необходимо тепърва да бъдат обучавани. Значителна част от фирмите правят това по необходимост. Но не за всички е възможно, а и подготовката на кадри не е тяхно задължение. На този фон безработицата намалява - очаква се тя да бъде около 8.1% с тенденция до 2019 г. да падне до 6.8%. За сравнение през 2012 г. например безработицата беше в размер на 12.4%.

Получава се така, че държавата е отделила от парите на данъкоплатците, за да финансира ненужно на пазара на труда образование. Фирмите от своя страна също инвестират в своите кадри, а в един момент тези квалифицирани хора отиват да работят при друг работодател или извън страната. Затова трябва да я има връзката между средствата, вложени за професионалното изграждане на конкретния специалист, и неговия ангажимент към работодателя. Така е например при договорите за повишаване на квалификацията и за преквалификация. В противен случай България и българският работодател, данъкоплатците плащат, за да подпомагат чужди икономики. И след това продължаваме да констатираме, че стандартът у нас не е такъв, какъвто бихме искали.

- Но нали затова има държавна поръчка в университетите, тоест държавата би трябвало да поръчва подготовката на специалистите, от които бизнесът се нуждае?

- Не непременно. Завършващите средно образование са по-малко от местата във висшите училища. А повече от половината от завършващите висши училища са с хуманитарно или икономическо образование. Не са развити в необходимата степен приложните науки, които се търсят от фирмите и за които се плаща добре.

- В този смисъл как гледате на аутсорсинг бума в България. Някои казват, че е добре, защото се наемат млади хора, владеещи чужди езици, със сравнително високи заплати, но според други услугите не водят до голяма добавена стойност.

- Откриването на работни места е положително. На България обаче е необходимо производство, износ, не само предлагане на различни услуги. Държавата не може да разчита единствено на услуги или на отделна просперираща икономическа дейност.

- Каква трябва да бъде първата задача на новия кабинет, свързана с подобряването на бизнес средата?

- Ясно е, че основната задача на служебното правителство ще бъде да организира предсрочните избори. Политическата стабилност и ниските данъчни ставки са фактори за привличане на инвестиции. Ние сме в ситуация, в която на всеки една-две години се правят предсрочни избори. Това не говори за стабилност, каквато бизнесът иска и очаква. Нормалният политически цикъл е да има вот на четири години, а не през година-две. Трябва да има изпълнени мандати, за да се запази крехкият оптимизъм сред фирмите. Преди два месеца компаниите, които очакват ръст в продажбите за догодина, бяха три пъти повече от тези, които очакват спад. Половината планират ръст в инвестициите, а само 15% спад. В същото време ние не очакваме видимо увеличение на чуждестранните вложения.

- Дали този оптимизъм не се дължи на това, че бизнесът свикна с честите избори?

- Проучванията сред фирмите са правени преди оставката на правителството, така че е възможно да има промени в очакванията. Въпреки всичко има реални шансове икономиката ни да нарасне догодина между 2.6 и 2.8%. Нещо повече - може да се говори и за по-добри от посочените прогнози, ако се извърши планиране и ефективно изпълнение на адекватни мерки за подобряване на бизнес климата в страната, за насърчаване на износа и за увеличаване на вътрешното потребление. В същото време целите за дефицита за 2017 и 2018 г. според средносрочната бюджетна прогноза са съответно за 1.4 и 1% от БВП и според нас са постижими. Все пак обаче държавата трябва да се стреми към пълно балансиране на публичните финанси.

- Администрацията отсега минава в режим "избори" - работата се забавя. Как това ще се отрази на фирмите?

- Администрацията няма да работи с капацитета, с който може и трябва да работи. А в същото време за издръжка на администрацията в бюджет 2017 има значително повече средства, отколкото през настоящата година. Продължават да се удовлетворяват исканията и да се дават пари на нереформирани сектори. Повишават се бюджети без ясна визия и заявки за промени. Нужен е анализ и закриване на държавни структури с дублиращи се функции. Изобщо увеличението на бюджетите трябва да бъде обвързано с конкретни резултати и цели.

- Нестабилността може ли да се превърне в инкубатор на сива икономика?

- Стабилността е преди всичко система от правила, които са приемливи и се спазват. Сива икономика се развива и при необоснована намеса на държавата. Затова ние поискахме да се прекрати определянето на минималните осигурителни прагове. Искаме и отпадане на административното определяне на минималната работна заплата, която сега се одобрява от правителството. Трябва да има договаряне на минимални заплати по икономически дейности, защото хората от съответния бранш са най-наясно със спецификите и тенденциите за развитието му. За тези, които не успеят да постигнат споразумение, да се прилагат минималните договорени нива. Ако намесата на държавата продължи, то няма защо да се чудим, че преди избори започват да валят щедри обещания за пенсии, заплати и всякакви желани хубавини.

- Това не е ли неизбежно?

- Докато хората искат да вярват на обещания и магически решения, сигурно това ще продължава.
7
937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Януари 2017 20:09
Ако на всеки две години има избори -то това е именно стабилност!
Защото е на редовен интервал-ВСЕКИ две години.
05 Януари 2017 07:32
Представителите на индустриалния капитал са бивши комунисти и комсомолци, на които заводите им бяха подарени по различни схеми. Та тези хора за по-кратко ги наричат олигарси и основно бизнеса им е свързан с държавни поръчки. Те никога, ама никога не са влагали свои пари в бизнеса си, така че момчето е напълно право-олигарх пари не дава, само взема!
05 Януари 2017 09:56
Каква индустрия, а какви 5 лева?
05 Януари 2017 10:37
Интересно как се задържат квалифицирани кадри при най- ниски заплати в региона? Чувам, че вече дори в Албания заплатите били по- големи?
05 Януари 2017 11:35
Стабилност на всеки две години клатене е най-крехката стабилност!
Един дребен човек отишъл при директора на цирка и се предложил да излиза в ролята на великан. На учудването на директора кандидатът пояснил, че ще излиза като най-малкият великан! Та така и с деликатната стабилност, по известна като "стаЛбилност"!
05 Януари 2017 22:41
Да отдадем дължимото на факта, че 2/3 от тези случаи (през последните 5-6 години) се дължат на присъствието на Бойко Борисов във властта.
Съвсем друго би било, ако неговото присъствие беше в затвора.
05 Януари 2017 22:43
това което имаме като индустриалци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД