×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,167,446
Активни 1,329
Страници 103,803
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Котли и подправки

Бойко Ламбовски
Слушах един от политическите лидери в комшийска Македония да държи емоционална предизборна реч на кои малцинства разчита, и ми се видя чудно. Човекът заръча да го подкрепят "сите етноси во владата" - освен македонците, то и албанци, и сърби, и турци, и власи, и цигани, че и египтяни. Чакал масова подкрепа и съответно обещаваше да бори корупцията и да текат реки от мед и масло, ако го изберат - както му е ред при предизборното дърдорене в цял свят. За българи не спомена, от тях, изглежда, не чакаше и не искаше нищо.

Сигур там при комшиите ни едничък българин не живее, помислих си. Колко занимателно. Изпариха се сите досущ етер. В Турция има българи, в Румъния има българи, в Сърбия има българи, в Гърция има българи, в Кипър има българи, в прословутия Крим има българи; да не говорим колко нашенци щъкат из Италия, Испания, Великобритания, Китай, САЩ и къде ли още не, а в съседна Македония - тц,ни един не щъкаТо си е феномен - чудо на флуктуидната етническа дисперсия, помислих си. Ала понеже все пак се поусъмних, реших да проверя статистиките. И се оказа, че към 60 000 от югозападните комшии са получили български паспорти за последните десетина-петнайсет години, а към 200 000 били мераклии за такива. Аа, загрях аз - има значи българи там. Обаче изглежда тая тема им е политически болезнена, поражда остракизъм и отключва паранои, затова говорят такива смешни речи големците пред медиите.

Обаче по темата "кражба на история", древни митологии и скорошни обиди няма да се плъзна с риск да ви разочаровам. Казвал съм си мнението многократно, ще го синтезирам пак за повече яснота. Много хора по цял свят се осъществяват в сферата на политическото и националистическото, най-често смесено. Осъществяват се и като риторика, и като действие. Някои си губят в тез активности спокойствието, други живота; трети правят успешна кариера и добруват фамилно поколения напред. Някои си вярват, други не си вярват, но се преструват. Моето скромно мнение е, че човешката личност се осъществява по-пълноценно в други неща: работа, семейство, любов, педагогически усилия и други съзидания - прочее по-семпли идеологически, но твърде съществени сфери.

Затова няма да тръгна да порицавам братята македонци, ако не щат да са българи, а искат да са - примерно - вовек потомци на древния митичен Македон. Или дори египтяни. Тяхна работа и въпрос на избор.

Но за националното определение - днес въпрос на стари призраци и нови раздори, си струва да поразсъждаваме. Пълнолетният гражданин може да поиска и да си избере гражданство така, както си избира гащи в магазина. Наскоро гледах един наш български младеж, който получил зелена карта и станал американски войник. Сега го командироват някъде насам - снимаха го човека със семейството му - изглеждаше напет и честит. Заяви, че се чувства американец и патриот на Америка, но американец с български произход. Не си забравял произхода и си му било драго.

Човек всъщност иетнически произход може да си избере.Вече писах как мой екстравагантен приятел при едно преброяване се беше заявил пред преброителката да го пише "печенего-куманин" в графата за етнос. Защо точно го направил, не поясни. Той си е чешит. Ошашавената преброителка първо отказвала, а после, след справка със закона, кандисала с неодобрение.

Аз мисля, че в сферата на националните определения и междуетническите колизии предстои надграждане на средновековието. Дори не предстои, а тече. Знаете ли какво особено е вълнувало завоевателите от минали векове. Населението най-вече. Търсели хората. Хората били богатството - и за роби, и за данъци, и за работници, и за войници, и за службогонци, ако щете. Не пространствата, не километрите. Хората се разбягвали пред завоевателя по гори и планини, а завоевателят ги търсел и кандърдисвал - къде с бой, къде с подаръци и обещания, да го признаят и да му се подчинят. От своя страна обещавал да ги пази и защитава. Най-често си постигал целта.

Днес малките нации изпитват и ще изпитват върху себе си силен, макар и видоизменен, натиск от страна на големите - щях да кажа "нации", но не става дума точно за нации. Става дума за неоимперски конгломерати с могъща икономическа конструкция под привлекателен политически пряпорец. Този пряпорец, за да е ефективен, ще бяга от националистическото, ще обещава мултиетническо добруване, ще се зарича: "Аз ще ви пазя от самите вас и вашите дребни и хищни съседи - Аз съм силата и спасението".

Не твърдя,че това е лошо.Както не съм сигурен, че е неизбежно за добро. Въпросът е, че тези процеси ще бълбукат не в един-единствен голям котел, а в няколко. Кой между тях ще изкипи, а кой ще свари уханната гозба на бъдещото планетарно добруване, не можем да знаем. Има различни принципи на избор. Често сме избирали погрешния.
12
4005
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
12 Декември 2016 19:51
Ъ ?
12 Декември 2016 20:42
Дали авторът прави разлика между национално и националистическо?
Останалите кривулици са резултат от тая обърквация...
------------------------------
Сайтът на Генек
12 Декември 2016 21:07
Не е често , а почти винаги !
Или както казват сърбите, гледай какво правят българите
и прави обратното !
12 Декември 2016 21:10
А може би това ни е спасявало, ако благоденствахме досега да сме се затрили.
12 Декември 2016 21:46
Ако перифразирам Дж. Б. Шоу:
Сега публикува статия на Бойко Ламбовски за македонизма и национализма. Защо?
12 Декември 2016 22:04
Ъ ?
.
Абе... Ъъъ..

12 Декември 2016 22:13
и цигани, че и египтяни.

По тия краища на циганите им викат египтяни щото, според тях , били дошли от Египет.
12 Декември 2016 22:18
В Турция има българи...??!!?!

***
Къде - на метър и 80 под земята ли? Дали пък заради такива, македонците не искат да имат нищо общо с България? Не, че не целуват на ходжата задника и те, де...
13 Декември 2016 09:05
"По тия краища на циганите им викат египтяни щото, според тях , били дошли от Египет."


Аха , "гюпци" им викат , от египетци. И те наистина са дошли от там.
13 Декември 2016 09:33
Построили са Библиотеката на Александър в едноименната столица и след това са я подпалили !
13 Декември 2016 11:17
А защо трябва да ни интересува поведението и проблемите на Македония? Да плуват или се давят- проблемът си е техен. И този завой в текста към българската съдба и световната политика- нещо ми е лишен от логика и последователност
13 Декември 2016 18:54
Бойко, Бойко хептен си се оламбил, ламбене му е майката.... както беше казал класикът, не ли?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД