×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,585,411
Активни 574
Страници 17,529
За един ден 1,302,066

Разочарование сред популистите

В Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
С избора на Ван дер Белен за президент в Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество
Популистите загубиха. В крайна сметка избирателят избра честността вместо пропагандата. За Европа това най-вече значи, че си струва борбата за едно отворено общество.

Експериментът на европейските десни популисти в Австрия не успя. Преди това те се опитаха чрез караници в бирени палатки, кампании в социалните мрежи и от екрана на телевизорите да завземат президентския пост с помощта на Партията на свободата и да наложат своя кандидат Норберт Хофер. По този начин те мечтаеха той да стане първият десен популистки държавен глава в Западна Европа след края на Втората световна война. Но всичко се получи по друг начин. Проевропейският, прагматичен и спокоен професор по икономика Александер ван дер Белен удържа такава ярка победа за най-висшия държавен пост в Австрия, която никой в страната не смяташе за възможна преди това. Именно заради това австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка можеше вече спокойно да излети в неделя късно вечерта за Германия, за да участва в публицистично предаване по държавната телевизия А Ер Де. Той вече знаеше, че дори продължаващото броене на гласове в понеделник няма да промени изхода от вота.

Победата на бившия лидер на "зелените" Ван дер Белен свидетелства за разочарованието в средите на десните популисти. Тъй като се оказа, че дори във времената на модерните технологии избирателите ценят най-вече вярната информация, анализа и честността, а не пропаганда, изопачаване на фактите и съблазняване с празни обещания. Поне от алпийската република няма да задуха попътен вятър в подкрепа на популисти като холандеца Геерт Вилдерс и французойката Марин льо Пен. Европа облекчено си отдъхна. В Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество вместо затворено такова. Очаква се, че по подобен начин ще се случат нещата на изборите в Холандия и Франция догодина. Социологът Харалд Велцер с право определи откритото общество като "най-успешния проект" в най-новата история на човечеството. В крайна сметка то подари на Западна Европа седем десетилетия стабилност, сигурност и благосъстояние.

Ван дер Белен показа със своята победа, че си струва безстрашно да се защитават пазарната икономика, правовата държава и страните да са открити към света. По време на почти едногодишната си борба той демонстрираше също така, че в едно социално отговорно общество високите цели се достигат с помощта на сплотеност и солидарност, а не с разделение и егоизъм. Той дори не игнорираше, а търсеше диалог с тези, които използваха своите предразсъдъци, за да се ориентират в глобалния и безграничен свят. Диалог вместо обособяване - това е добра предпоставка, за да се помири една разединена страна.

Демокрацията в Европа е много крехко създание. Десните и левите популисти лесно могат да му навредят, да злоупотребят с него или въобще да го разрушат. Затова е необходимо не само политиците да застанат в защита на демокрацията и Европа, да споделят своите достижения, но това трябва да сторят също така предприемачите и учените. Роденият във Виена философ Карл Попър формулира това така: "Ако хората престанат да се борят за едно открито общество, то това ще е краят на всичко - свободата, демокрацията и пазарната икономика". Това е посланието към Европа с президентските избори в Австрия.22
1865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Декември 2016 21:04
Има нещо гнило в Австрия.
06 Декември 2016 00:00
за най-висшия държавен пост в Австрия,


Сериозно?

А статията е разсмиваща... отворено общество, пазарна икономика, солидарност, победа... това все едно е писано от заблуден либераст, който тъне в боклуци оставени от мигрантите и крещи- "мирише ми на хубаво"... тип БХК активист.

Апропо, традиционните партии в Австрия имат подкрепа от 10%... обявените за "популисти", 35 на сто. Наближават парламентарни избори... президентската институция в Австрия е с представителни функции... нищо, че е най "висшия държавен пост"
06 Декември 2016 00:01
Отложиха изборите, за да могат да допромият мозъците на "австрийците". Май има надежда за ЕТАЦ, поне в Австрия де. Кончита Вурст ще продължи да е главния герой/героиня за изстрадалия "европейски народ"!
06 Декември 2016 08:27
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?
06 Декември 2016 09:10
Александер ван дер Белен
Това ВАН говори, че е от Холандия. а ДЕР БЕЛЕН, че е от Белене или е за Белене.
06 Декември 2016 09:35

Тази така покъртителна в наивното си ликуване статийка от сайта на ОО ли е свалена?
06 Декември 2016 09:39
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?


Като между леви и десни есери.
06 Декември 2016 09:41
Разочарование сред популистите

Е, след станалото в САЩ нека и те поне малко да се разочароват...
06 Декември 2016 10:13
Трогателно! Отдавна не бях чела такъв възторжен опус в стил "Здравите сили победиха, ура!" Някой още кълве ли на това?
06 Декември 2016 10:39
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?

Левите обещават да ти вдигнат доходите, като вземат парите на богаташите.
Десните - като изгонят чужденците.
06 Декември 2016 12:25
Точно така, Mindbinder !
06 Декември 2016 13:06
Левите обещават да ти вдигнат доходите, като вземат парите на богаташите.
Десните - като изгонят чужденците.


А какъв е тогава Тръмп, защото обеща и двете !
06 Декември 2016 13:20
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?


леви популисти - на основата на масовото производство на печалби чрез фаворизиране на общественото,претопило индивидуалното,идеологията на левите обещава да направи обществото свободно от интересите на индивидите и по този начин - всички равни и благоденстващи.

десни популисти - на основата на масовото производство на печалби чрез индивидовото,игнорирало напълно общественото,идеологията на десните обещава да направи индивидите свободни от природо-предопределените зависимости от обществото и така всеки ще получи равни свободи,ще постигне благоденствие,въпреки отсъствието на индивидуални възможности.

06 Декември 2016 14:14
А какъв е тогава Тръмп, защото обеща и двете !

Ментарджия.
06 Декември 2016 14:23
Exactly Minderbinder !
06 Декември 2016 14:36
С други думи deaf: масите (ляв жаргон) да се направят послушни - и идивидът безотговорен и безгласен - срещу социална пенсия (‌"равни" и "благоденстващи" според дефиницията на екзекутора на системата)‌ Втората дефиниция е contradiction за нея нямам предложение. За мен е десният популист този който иска излизане от EU и NATO и затваряне на границите. Това според него носи повишаване на заплати и пенсии - както Minderbinder писа.
06 Декември 2016 16:41
Нужно е увълчване Салман Ружди! УВЪЛЧВАНЕ! Време е да започнем да воюваме срещу всеки,който ни заплашва с унищожение. Който се стреми да ни обезличи. Който превръща живота ни в грозна,людоедна психопатия. Срещу всеки демагог,"спасител","освободител". Разбира се,не чрез преврати и революции. Те са само алиби за развихрянето на бъдеща робия. А чрез системно и максимално УВЪЛЧВАНЕ - за да извоюваме свободата си. Нали знаеш: вълците не работят за производителите на вълчи капани:не влизат в съюзи с лешояди или крокодили:не финансират оръжейните фирми:не плащат данъци и такси на ловните дружини. Грижат се за вълчетата,за глутницата и по този начин - за вида си. Увълчването е необходимата стъпка,за да стане възможна подмяната на партократичната политическа система с истинска демокрация. А такава засега има само в Швейцария.
06 Декември 2016 17:13
Извинявай deaf ама това са много големи патетични думи без да съдържат каквито и да е факти. Демокрацията никой не ти я дава на готово: тя трябва да се осъзнае и намери своят смисъл в съзнанието и деянието на хората. 300 години трябваше на Западна Европа да стигне до някъкво решени как да се разбира и прилага демокрацията. Аз честно казано не разбирам ти за какво говоришл
06 Декември 2016 17:13
Извинявай deaf ама това са много големи патетични думи без да съдържат каквито и да е факти. Демокрацията никой не ти я дава на готово: тя трябва да се осъзнае и намери своят смисъл в съзнанието и деянието на хората. 300 години трябваше на Западна Европа да стигне до някъкво решени как да се разбира и прилага демокрацията. Аз честно казано не разбирам ти за какво говориш
06 Декември 2016 19:02
Говоря,че добрият човек трябва да стане и малко ЗЪЛ. Не лош,а зъл. За да успее да вземе властта. Без нея всичко е само слова...
06 Декември 2016 19:26
Уф,дотегна ми това изключително вредно превъзнасяне на съзнанието!!! Разберете веднъж завинаги - последователността на мислите и чувствата е САМО проявяването им в съзнанието. (Ние не знаем откъде идват те!) Съзнанието никога не ни представя пример за причина и следствие. Онова,което се съзнава се намира в зависимост от каузалните отношения,които са ни напълно недостъпни. Последователността на мислите,чувствата,идеите в съзнанието не говорят нищо за това,че тази последователност е била каузална последователност. Западна Европа е станала демократична не защото е осъзнала (предимствата) на демокрацията,а по неизвестни причини. Грешка е да се приема съзнанието като висша инстанция,когато то е САМО СРЕДСТВО ЗА КОМУНИКАЦИЯ:то се е развило в процеса на общуване и в интерес на общуването. Съзнанието не е ръководство,а само орган за ръководство.
06 Декември 2016 20:11
Според Hume няма каузалност в смисъл да има една иманентна връзка между едно след друго следващи явления в природата. Но това нищо не означава. Ние търсиме и намираме законномерноста без да се питаме какво природните закони говорят за тази иманентност. Важното е че те ни помагат да предричаме явленията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД