×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,535,919
Активни 1,273
Страници 107,039
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Цврчак или технологии на неприязънта

Бойко Ламбовски
Големите и силни държави са вредни за останалите страни, пък и за собствените си граждани. Нещо такова - хиперанархистично впрочем, често повтаря в късните си етико-философски разработки Лев Толстой. До голяма степен можем да му намерим потвърждаващи факти и доказателства. Работата е там, че малките държави изглеждат кротки и хрисими не за друго, а понеже са малки. Тяхната естествена политическа мечта е да станат големи и силни. После, ако може, още по-големи и още по-силни.

Тук спирам, като оставям на вас да намерите коя дума е ключът в тази антиномична въртележка.

Държавата Куба изгуби и изпраща своя ярък, харизматичен и противоречив Команданте - Фидел. Докато кубинците в Маями крещят от възторг, то кубинците в Куба тъгуват - изглежда искрено. Какво или кой прави така, че населението на една страна стига до толкоз висока степен на разделение, в която омразатавече изглежда като пароксичен гърч?Няма предвид само Куба, а и Виетнам, Палестина, Корея, Ирак...

Казват, че срещу Кастро е имало стотици и стотици опити за покушение. Нека помислим върху това. Половината да е вярно, то е ненадминат световен рекорд.

О, триумф на постоянството и от двете страни, о - достойна почти за страхопочит методичност! Едните - да не се отказват да опитват, но и другите - да не се отказват да пречат. Монументално окаменяване на политическия антагонизъм, чийто символ - деветдесетгодишният Кастро, накрая си умря в леглото. Тези покушения, безспорни не като количество, а като дълготрайно и методично предизвикателство, могат да ни накарат да разсъждаваме за:

1. Стъписващото постоянство на утрепвачите;

2. Стъписващото постоянство на опазвачите;

3. Очевидната трудност да се намерят съмишленици, дори за много и много пари, между близкото обкръжение на Фидел.

Интересува ме кога това окаменяване на антагонизма става факт, кога омразата се превръща в поколенческо-щафетна палка и почва да гарантира такава степен на разделеност, че подобна страна става арена за външни политически въздействия от всякакъв вид? Мисля, че разковничето е в политическите убийства, в тяхната масовост. Разбира се, посягането върху собствеността, лишаването от социален статут, репресиите също играят важна роля, но политическите убийства са тези, които правят необратим процеса. И очертават граница, чието прекрачване не предполага връщане. Афганистан, Чили, Либия, територията на несъществуващия като държава, но съществуващ като пространство и население Кюрдистан...

Не твърдя, че тези злощастни разцепления са плодединствено на тъмни сили отвънТвърдя, че такива сили се възбуждат и започват да потриват ръце, когато усетят растящ антагонизъм в пространства, оставали досега встрани от ловната им територия. Тогава те включват катализиращи технологии, повечето от които са отработвани с векове. Едните, впрочем, включват, а другите патят - изглежда това са практиките на международната политика, които не аз или вие можем да променяме, колкото и да не ги харесваме.

"Цврчак у децембра" се казва книгата на един сръбски поет - Братислав Миланович. Значело "Щурец през декември". Значело още, че щурец през декември е знак за големи промени. Какви - не се знае точно. Така поне било народното поверие - щом цврчак цвърка по студеното, значи ще има обръщане на света. Значело обаче и още нещо, разказа ми той с половин уста - с тази дума - цвъркането, и още с думата "цврчаци" наричали масовите озвучавани със свирки демонстрации и съответно свирачите, довели до падането на режима в Сърбия. "Това цврчане би трябвало да е хубаво, а не лошо" - отбелязах. - Не доцврчахте ли така до свободата и демокрацията?"

"Доцвърчахме, доцвръчахме...И аз цвръчах" - рече ми той. - Доцврчахме до едно големо нищо. Разбрах го, като видях бомбите над родния ми град."

Както и да е - Фидел Кастро и днеска дели не само Куба, но и света. Има такива, които го мразят искрено, и такива, които нищо чудно да го носят по тениски и флагове още десетилетия напред.

Кое прави политическото убийство приемливо за тайните служби и политиците знам, но кое и каква сила го прави приемливо за писателите ми е трудно да определя. Само се сещам за един разтърсващ разказ на голям фен на кубинската революция, водена от Кастро -прочутия аржентински писател Хулио КортасарРазказът се казва "Някой, който се шляе". Там, без имена, участват трима - пианистка, която свири в кубински бар, тъмен субект, вероятно един от многото, дошли да правят атентати в Куба, и още по-тъмен, който "просто се шляе". Последният гледа пръстите на пианистката какви са хубави, и си мисли, докато души тъмния тип, нещо такова: "И за тая работа трябват пръсти, такива като на пианистката не стават."

Декември предстои, а цвръчакът не изглежда да свършва.72
4802
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
28 Ноември 2016 19:33
Няма предвид само Куба, а и Виетнам, Палестина, Корея, Ирак...

Афганистан, Чили, Либия, територията на несъществуващия като държава, но съществуващ като пространство и население Кюрдистан...


Интересно, коя е държавата пробвала или още пробваща унищпожението или разцеплението на тия страни...Кой организира премахването на лидерите им...
--------------
Сайтът на Генек
28 Ноември 2016 19:47
...то кубинците в Куба тъгуват - изглежда искрено...
акто и да е - Фидел Кастро и днеска дели не само Куба, но и света. Има такива, които го мразят искрено, и такива, които нищо чудно да го носят по тениски и флагове още десетилетия напред.
Нищо такова няма. И кубинците в Куба ликуват. Просто не смеят да го покажат. А Кастро не дели никого. Той е само поредния диктатор и човекоядец, който се преселва в ада. Ще го забравим за нула време.
28 Ноември 2016 19:53
"Цврчак" ще го запомня.
28 Ноември 2016 20:40
Кара Колю сидеше на високи чардаци.Бели пари броеше,бели пари непеошки....
Пу
28 Ноември 2016 20:40
Боже, Боже, господине защо изхабихте литературата, поради каква причина!
Човек понякога трябва да се поизмерва де е той, де е Кастро, де са .... там разните му световни събития, исторически понятия, сложни философскки проблеми и обикновени тъжни делнични кубински тегоби.
Нито имаш 'абер от Куба, нито латинската Америка, нито пък от съседна Сръбия и нейните световни глупостиq които успя да създаде през последните двадесет години.
28 Ноември 2016 20:42
Кольо,
28 Ноември 2016 20:45
Говорейки за политически убийства, авторът свенливо е спестил родните примери напоследък - Андрей Карлович, Емил Кюлев, Мишо бирата и прочее.
И май и ние доцврчахме до едно големо нищо.
Или май у нас политическите убийствата са икономически?
28 Ноември 2016 21:29
Честно казано Фидел Кастро ми е толкова безразличен, колкото и Юмжагийн Цеденбал...
28 Ноември 2016 21:40
"И за тая работа трябват пръсти, такива като на пианистката не стават."
28 Ноември 2016 21:46
Честно казано Фидел Кастро ми е толкова безразличен, колкото и Юмжагийн Цеденбал...

Хайде пък и ти СЕГА. Името на последния се използуваше редовно като тест за алкохол в кръвта при отсъствие на дрегер.
28 Ноември 2016 21:54
Се ми е тая.
Даже да става дума за Мобуту Сесе Секо Нкуку Нгбенду ва За Банга...
28 Ноември 2016 22:14
Казват, че срещу Кастро е имало стотици и стотици опити за покушение. Нека помислим върху това. Половината да е вярно, то е ненадминат световен рекорд.


Абе, те и други неща казват, например:

Фидел Кастро спал с 35 000 жени за 40 години

Кубинският лидер Фидел Кастро е спал с 35 000 жени, съобщи сензационно вестник "Ню Йорк пост". Докато бил на власт, 82-годишният лидер на кубинската революция правил любов с поне две жени на ден, според бивш негов приближен, който е наречен от вестника с условното име Рамон. Тъкмо въпросният Рамон разказал на автора на документални филми Иън Хелпърин, че в продължение на над две десетилетия Фидел нареждал да му водят по едно момиче след обяд и друго след вечеря, а понякога, когато това не му стигало, и още едно след закуска.


http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=53259&format=print&edition_id=909

Половината да е вярно, също е световен рекорд, не ли?
28 Ноември 2016 22:24

Смотана пропаганда, принизяваща автора ѝ до евтин трол. Фактологичните грешки, волни и неволни, не си струва да се изброяват, тъй като цялата тая лепкава смрадлива кафеникава течност, разлята върху вестника, е една грешка.
28 Ноември 2016 22:28
И как така, над 600 неуспешни опита, а при другите - от раз?
28 Ноември 2016 22:57
щурчо
28 Ноември 2016 21:29
Честно казано Фидел Кастро ми е толкова безразличен, колкото и Юмжагийн Цеденбал...

***
Затова пък цял свят става и ляга с името цврчо на уста...

***
Като четох артикъла пък ми стана жал за неуспелите убийци. Колко ли от тях са си загубили платата?

Не виждам някой днес или вчера да може да се хване на кутрето на Фидел. И как нито една от тия 35 000 жени с които преспал още не го е съдила за секшуъл харасмент? Пък и милиардите в швейцарски банки така и не се намериха. Сега остава някой да се изрепчи, как 1 милион турци загинали по възродителния процес...
28 Ноември 2016 23:34
И как нито една от тия 35 000 жени с които преспал още не го е съдила за секшуъл харасмент?
Това къде да стане? В хаванския окръжен съд?
28 Ноември 2016 23:46
Пък и милиардите в швейцарски банки така и не се намериха.

Толкова по-зле за братскио кубински народ.
Щото се оказа, че за 57 годин управление, бай Фидел не е построил и един кенеф...
28 Ноември 2016 23:50
кайзер, с коя руна според теб се изписва "цврчак"?

дали с руната за настъпана жаба или с руната за звук от мухобойка?
28 Ноември 2016 23:59
както "криза" на китайски е от две руни, сержант (според Чърчил- да не мислите че чета СЕГА на мандарин, ползвам пиджин)

ЦвЦв което е cricket cricked. Като горе- обсъждат противоречива личност, а дали сме личности безспорно?

http://www.youtube.com/watch?v=6JEdf7XsV5g
29 Ноември 2016 00:04
Buena Vista Social Club
29 Ноември 2016 00:07
бай Фидел не е построил и един кенеф


освен една от най-добрите здравни системи в света
29 Ноември 2016 00:14
Е, и бардаците станали университети, но това кога е било плюс за радикалпотребителите мерещи всичко в банани(а там бананова криза нивгаш не е имало- за сведение на жълтопаветните аристократи).Пък и може да гадаем дали заявеното от младия Кастро желание за демокрация и избори е било възможно, след като все още са под обсада.А те са.Съжалявам- но във войната има и две страни, не можете да му простите че не се е предал,май.

Всъщност това обяснява и омразата на рускоезичните полуЕнтелигенти (нямам Е оборотное) - Кастро е обида за имперския им комплекс- доказателство че и малка Куба може да се опълчи на свръхсилата САЩ, а те са клекнали сами, макар и сто пъти по-могъщи от островв колкото Москва.
29 Ноември 2016 00:15
дали с руната за настъпана жаба или с руната за звук от мухобойка?

С руната на смачкана фуражка под формата на комунистическа мекица...
29 Ноември 2016 00:16
Мдам, писанчовци и цврчаци на безбананова диета не виреят...
29 Ноември 2016 00:21
под формата на комунистическа мекица


е, друго си е ако беше под формата на капиталистическа или поне на необвързана мекица

29 Ноември 2016 00:23
http://www.youtube.com/watch?v=2S_OYual-Eg

всъщност е или с барета - от баските, или с кливер- високата шапка от Франция

Някои твърдят че е и единствената страна без расизъм.Не е ли интересно , мултикултурните?
29 Ноември 2016 00:26
единствената страна без расизъм


възможно е, но тва е неправилният вид мултикултуризъм
в правилния недоминантните култури са изпълнени с пожизнена благодарност за възможността
29 Ноември 2016 00:27
Вярно, понякога се чувствам единствен пролетарий в страна на недооценени наследствени принцове.Или поне лордове от депото.
29 Ноември 2016 00:29
освен една от най-добрите здравни системи в света

Че то столетниците у наше село са повеке от тези у цела Куба...
29 Ноември 2016 00:29
в страна на недооценени наследствени принцове


цврчак може да проследи корените си до реброто на орпю. а ти?
29 Ноември 2016 00:31
Че то столетниците у наше село са повеке от тези у цела Куба.


Греда, цврчак - Пътят към дълголетие
29 Ноември 2016 00:31
до Адам.Все скотовъдци или бандити, в зависимост от парадигмата на разказващия-дали са му свили овцете или са го канили на чеверме.Това никой не го е оспорил още.Достатъчно ли е да докажа пролетарския си произход?
29 Ноември 2016 00:32
Он си ги проследил до маджарските роми. Не повеке...
29 Ноември 2016 00:33
пролетарския си произход


...на турски бандит, преследван от унгарската мафия, м?
29 Ноември 2016 00:36
Не повеке.
но достатъчно.Не ставай преди съдията да брои до 8 и се надай на гонга за край на рунда, членестоноги.
29 Ноември 2016 00:39
и се надай на гонга за край на рунда


ти пък са, що с лошо. цврчак не е по спортовете, а по хумантариите, изкуствата и омразата към всичко хаганатско
29 Ноември 2016 00:41
Ще го черпя един ром, не унгарски-от цвекло, а "Хавана клуб' - 7 звезди.Чист.Без простотиите с кола, битер или сода.
29 Ноември 2016 00:43
Хавана клуб


ше ти откаже по идеологически съображения.
маунт гей му предложи по-скоро.
29 Ноември 2016 00:48
http://www.youtube.com/watch?v=C6xt8OvGoTM
29 Ноември 2016 01:04
Ще го черпя един ром, не унгарски-от цвекло, а "Хавана клуб' - 7 звезди.Чист.Без простотиите с кола, битер или сода.

А, нема нужда. Бозъ и шербет не употребявам...
29 Ноември 2016 01:08
тормозную жидкость через лом на морозе ? като си рекъл- и ще те балсамираме. Лека , щурчо.И да не сънуваш команданте?
29 Ноември 2016 05:32
Защо не виждаме имената на другарите Пол Пот ,Брат номер 2 и Йенг Сари - или те не се броят ! Ами комшията Чаушеску , българоубиеца Тито ! Толкова са много ...сатрапите !Ами нашите Димитров , Вълко , Тодор ?!
29 Ноември 2016 06:08
ше ти откаже по идеологически съображения.
маунт гей му предложи по-скоро.


Ха-ха. 100% одрисът-гундевист не е виждал/чувал "Mount Gay", което е бял кахър, при условие, че кубинският му еквивалент "Havana" 5 e несравнимо по-добър. Както и облагодетелстваните от ембаргото "Bacardi" и "Capitain Morgan Spiced Gold", които при една равнопоставена пазарна битка срещу славната "Havana" щяха да са отдавна в историята. А ако Кастро не е пич, то тогава не знам кой е.
29 Ноември 2016 08:25
една от най-добрите здравни системи в света


Най-добра здравна система, 600 опита за покушение...
Все аксиоматични истини за клуба на зелените чорапи.
Но най-вече: Куба - островът на свободата!
29 Ноември 2016 08:51
Най-добра здравна система, 600 опита за покушение...
Все аксиоматични истини за клуба на зелените чорапи.


Тъ, ето кво са писали в един клуб на зелените чорапи по темата - Натисни тук

Както и за продължителността на живота - Натисни тук, ма според мен ония зелени чорапи от оонето са се объркали нещо и няма как кубинците да са 32-ри със средна продължителност 79.1, пък ние при толко много ценности да сме 80-ти със средна продължителност 74.5...такава разлика от близо 5 години требва да е неква грешка, м?
29 Ноември 2016 09:05
Хубав материал
И много безсмислени и неадекватни коментари. Прегледах първо тях, но не получих никаква идея за какво е писал Ламбовски.
29 Ноември 2016 10:03
Само да напмня, че като умра Маргарет Татчър, също от една страна имаше куп опечалени, а на места в Северна Англия- "Ура! Вещицата умря! ". Хем без политически убийства, само няколко милиона безработни.
29 Ноември 2016 10:17
Но най-вече: Куба - островът на свободата!


Ма разбира се, особено когато целият остров е бил публичен дом на мафията.
29 Ноември 2016 12:43
Фидел Кастро спал с 35 000 жени за 40 години


Д-ра и останалите онанисти - завиждате ли, завиждате ли ? Завиждайте !
29 Ноември 2016 13:07
Пълна амнезия на четящата публика:
1. Какво е станало в Залива на прасетата?
2. Ами в периода 14-28 октомври 1962 г.?
3. Какво е връзката с 22.11. 1963 г.?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД