:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,790,841
Активни 1,212
Страници 65,103
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мое

Бойко Ламбовски
Кон, жена, чест, свобода се пазят с бой. Трябва винаги да си готов. Но да откраднеш овца не е нещо срамно, а нещо достойно за джигита - така ме убеждаваше един потомък на ситна кавказка народност преди години. "Вземаш" я, правиш чорба или шашлик, храниш и семейството, какво му е лошото? - разсъждаваше джигитът.

Това джигитът не беше взел от социализма, а от племенната си култура - беше черкезин по народност. Част от черкезите са били разселени от турския султан по балканските земи след руско-кавказките войни, и се държали из тези земи по същия начин - да "вземеш" овца, вол, дисаги или дори да нападнеш и ограбиш цяло село си е било в реда на нещата. По-силният "взема", и точка. Това е впрочем методология на много народности в определен етап от развитието им - викинги, хазари, османлии, колонизатори от всички нации - изобщо начинза претакане на ценностиизвън търговския, от време оно

Аз си мисля, че именно отношението към собствеността е основен белег за неравномерното развитие на света и съответните на това причини за безброй конфликти. На единия полюс е ограденото с желязна законодателна ограда право на собственост, като основните колове в тази ограда са забили още нашите предци - представителите на гръко-римската цивилизационна традиция. В страни като САЩ собствеността, притежанието са крайъгълен камък не просто от идеята за държавно устройство и функциониране, но и моделират човешката личност от най-ранни години. На другия полюс е индианското, черкезкото, анархистичното - онова, които избива като пот по челото на капитализма дори сред чедата му понякога - например по време на битническото движение в същите САЩ. То може да се характеризира с думите, приписвани на вожда Сиатъл - който и да не го е казал точно така, поне е могъл да го мисли така, това е сигурно:

"Големият вожд изпраща вест, че той иска да купи нашата земя... Големият вожд изпраща също думи на приятелство и добра воля. Това е почтено от негова страна, тъй като ние знаем, че той няма нужда от нашето приятелство в отговор. Но ние ще разгледаме вашето предложение, защото знаем, че ако не продадем, Белият човек може да дойде и да отнеме земята ни с оръжие.

Как можете да купите или продадете небето, топлината на земята? Идеята е странна за нас. Ако ние не притежаваме свежестта на въздуха и блясъка на водата, как можете вие да ги купите?"

Проницателна бизнес дама от зората на новата българска демокрация каза веднъж нещо интересно - преди близо двайсетина години. "Бе това разграбване, този хаос няма ли да спре някога, няма ли да има край?" - извайка се член на компанията ни. Тя си чукна с нокът очилата и отсече: "Аа, ще спре, ще спре. Ще го спрат тъкмо тези, които са изникнали от беззаконието, направили са състояние от него, и вече имат нужда от строг ред, за да пазят състоянието си. Точно те ще станат големия гарант на законността." Такъв е бил пътят всъщност и на онези - споменатите по-горе - викинги, хазари, изобщо на всички, които са смятали "вземането" на чужда овца за нормално и законно. Само че когато цялото стадо е вече твое,става тъпо този принцип да важи во веки веков.Социализмът, чийто продукт все още е голяма част от нашето общество, беше нещо средно между индианското отношение към собствеността и доведеното до крайна законова прецизност отношение в богатите западни държави. При социализма големият собственик беше държавата, а населението не се вълнуваше кой знае колко от частната собственост, защото я нямаше. Населението се правеше на индиано-черкези, и да дръпнеш по някоя овца от огромното държавно стадо бе не престъпление, а въпрос на джигитска ловкост и находчивост. Голямата игра нависоко бе да притежаваш държавата. Между другото, Сталин произнася интересна фраза при успехите на Хитлер в Русия в началото на войната: "Ленин ни остави държава, а ние какво, на път сме да ни я вземат." - кахъри се той. Това "Ни" не касае населението, касае Политбюро и него в случая.

Някои читатели сигурно са забелязали, че дотук се пазя да взема категорично отношение по въпроса. Истината е, че чувството за собственост, доведено до хипертрофия, също ми е някак неприемливо, въпреки че съзнавам - нашата цивилизация е цивилизация на собствеността. Най-големите й успехи са свързани именно със собствеността и строгото й охраняване. Дори речта на вожда Сиатъл е римейк, писал я е вторично бял режисьор, просто защото вождът не е могъл да пише и свързва мисли така ясно. Също както най-проникновената песен за племето чероки не е дело на чероките, а на рок формацията "Пол Ривери и ездачите".

И все пак загледайте се в някой американски филм, свързан с детска драма. Огромен процент от случаите на такъв драматизъм се повтарят; те са, когато детето не може да получи мечтания подарък от магазина - робот, кънки, електронна игра или друг там последен писък на потребителския бяс. Това зад витринатада стане МОЕ - върхът на мечтата, апотеоз на блянаИма нещо нелепо и в това. Да си представим Сократ, който казва: "Тая агора е моя", или Христос, който вика: "Назад, тая църква съм си я заплюл". Да си представим Бог, който отсича: Тия три слънца са на Мене, мисля да прикупя още двеста-триста, и да разширявам... вселената.

22
5365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Ноември 2016 20:33
Странно, аз мислех, че развитието на човечеството се вижда посредством създадената култура /философия, литература, музика, танци, вярвания/... Пък то - каквото и да ти говорят /най-вече за цивилизация/ всичко било за пари... Демагогията води до манипулация - цивилизацията се измерва със собственост. Дали?
Попитали Диоген за един човек:

– Той богат ли е?

– Не зная, – отговорил Диоген. – Само знам, че има много пари.

– Значи е богат!

– Да бъдеш богат и да имаш много пари, не е едно и също, – казал Диоген. – Истински богат е този, който е удовлетворен от това, което има. Този, който се старае да има повече, от това което притежава, е по-беден от този, който няма нищо, но е удовлетворен от „богатството“ си.


Александър Македонски отивал да завладее Индия. Срещнал Диоген, гръцки философ и мистик. Диоген лежал на пясъка близо до реката и се препичал. Той бил толкова радостен и спокоен, че Александър му завидял:

- Аз сън впечатлен от вас. Мога ли да направя нещо за вас?

Диоген му отговорил:

- Просто мръдни малко настрани, защото ми закриваш слънцето. За сега друго не ми трябва.

Александър се дръпнал и замислено казал:

- Ако имам друга възможност отново да дойда на земята, ще моля Бог, вместо Александър, да ме направи Диоген, Така че да мога да се радвам на всеки ден.

Диоген се засмял:

- Че кой ти пречи да правиш това и сега? Къде отиваш? В продължение на месеци съм те виждал да движиш войските си напред и защо го правиш?

- Отивам в Индия, за да завладея целия свят.

- И какво ще правиш след това? – попитал Диоген.

- Тогава ще си отдъхна и ще се радвам.

Диоген се усмихнал и казал:

- Ти си луд! Аз почивам сега. Щастлив съм сега в този момент. Не искам да завладявам света, защото не виждам нужда от това. Ти искаш да се радваш накрая, а защо не сега? Кой ти каза, че трябва да завладееш света? Казвам ти, ако не се радваш сега, ти никога няма да се зарадваш. Ти никога няма да завладееш света…ще умреш по средата на похода. Без радост всички умират по средата на своя път.

--------------------
Сайтът на Генек
21 Ноември 2016 20:37
Сталин не се е изразил така. Думите му /по Микоян, Молотов, Каганович - в спомените им/ са : "Ленин оставил нам великое пролетарское государство в наследие, мы — его наследники — все это просрали…"
---------------
Сайтът на Генек
21 Ноември 2016 22:11

Седи си един негър на морския бряг на райски остров, под палма натежала от плод, златен пясък, изумрудено море. Лежи и се припича на слънцето.
В далечината се вижда кораб, след малко на брега спира катер с група бизнесмени. Един от тях отива при негъра :
- Ти кво правиш тука, бе.
- Ми лежа си и се припичам, нищо не правя.
- Как така бе, при тия природни красоти, я стани, размърдай се, построй пътища, хотели, казина, курорти.
- И защо ?
- Как защо бе, ще дойдат туристи, ще въртиш бизнес, ще станеш много богат....
- И какво от това ?
- Как какво бе, ще имаш много пари и ще можеш да си позволиш да отидеш на някой райски остров, да легнеш на плажа под някоя палма и нищо да не правиш.


21 Ноември 2016 23:36
Dax, ако си ходил на райски острови (предполагам, че не си) ще видиш, че тези местните тънат в мизерия, а по плажовете се излежават бизнесмените.
Тези приказки като твоята се създават с цел да успокояват мързеливите и некадърните, че успеха и благополучието зависи от някой друг, а не от нас самите (усилията ни).
22 Ноември 2016 02:01
Кон, жена, чест, свобода се пазят с бой.


и земя
22 Ноември 2016 02:03
Boev 21 Ноември 2016 23:36

Нищо не си разбрал. Вица е много хитър и верен.
22 Ноември 2016 02:08
генек 21 Ноември 2016 20:33
Странно, аз мислех, че развитието на човечеството се вижда посредством създадената култура /философия, литература, музика, танци, вярвания/... Пък то - каквото и да ти говорят /най-вече за цивилизация/ всичко било за пари... Демагогията води до манипулация - цивилизацията се измерва със собственост.

Ами, потребителски общества сър.
Проблема им е , че никога няма да са доволни. Алчноста е болест, която не може да се удовлетвори и винаги иска още. Такива хора винаги са нещастни, алчни и изнервени.
Западни ценности.
22 Ноември 2016 02:31
Истината е, че чувството за собственост, доведено до хипертрофия, също ми е някак неприемливо, въпреки че съзнавам - нашата цивилизация е цивилизация на собствеността. Най-големите й успехи са свързани именно със собствеността и строгото й охраняване.

Тцъ...
Това за собствеността е второстепенно в смисъл, че е резултат на нещо друго...
Дори речта на вожда Сиатъл е римейк, писал я е вторично бял режисьор, просто защото вождът не е могъл да пише и свързва мисли така ясно. Също както най-проникновената песен за племето чероки не е дело на чероките, а на рок формацията "Пол Ривери и ездачите".
...на появата на писмеността. Тя е променила начина по който мислят хората. Да, някои рудименти характерни за онова минало са се съхранили още дълго, особено в райони където писмеността не е била кой знае колко съществен фактор в човешкото ежедневие, но...с появата и всичко се е променило радикално...
Редки са случаите когато се реализира действителна реинкарнация на онова златно за човечеството минало, но затова пък наистина са всеки път забележителни... Диоген например на млади години успешно се е занимавал с фалшифициране на пари, а после...
22 Ноември 2016 10:12
Хайде стига бе, възрастни хора....не сте ли учили, че организацията на производството определя обществените отношения - в частност понятието за собственост (което е динамично и има исторически контекст. Но пък историята не се развива линейно.). Едно е да преживяваш от лов на мамути, друго е да ореш и сееш, трето е да правиш оръдия като Круп.
По общо казано кое определя мястото в йерархията на групата. Правото да избираш първи и колкото ти душа иска. Защо Кан Аспарух, Сюлейман Великолепни и Доналд Тръмп имат доста повече жени от средно статистическото? И все хубавици? Както пееше Юри Никулин: "Не плохо очень имет три жены, но очень плохо с другой стороны...."
22 Ноември 2016 10:58
Кон, жена, чест, свобода се пазят с бой.

Кола, жена, свиня - не се избират - както ти се падне късметът.
Бой и ебън остават - не се връщат.
22 Ноември 2016 13:07
Dax, ако си ходил на райски острови (предполагам, че не си)

Не предполагаш правилно.

Котката ти го е казала in so many words. Вицът е по-скоро философски, за смисъла на живота.

До му кажеш виц, че и да му го обЯсниш
22 Ноември 2016 13:59
Подобни разсъждения приличат на младеж, примерно, но за зрели хора.... Странен свят!
22 Ноември 2016 14:00
То може да се характеризира с думите, приписвани на вожда Сиатъл


Това да не доведе до някакъв нов блян за индиански комунизъм?!
22 Ноември 2016 14:12
Бе то хубаво ги реди легендата за Диоген, ама пропуска да обясни имал ли Диоген хляб и маслинки.
22 Ноември 2016 15:04
Странно, аз мислех, че развитието на човечеството се вижда посредством създадената култура /философия, литература, музика, танци, вярвания/... Пък то - каквото и да ти говорят /най-вече за цивилизация/ всичко било за пари... Демагогията води до манипулация - цивилизацията се измерва със собственост. Дали?


Ми то това всичкото се прави със пари.
22 Ноември 2016 16:20
Западни ценности.

Нещо се объркáх: руските, китайските и другите източни олигарси-милиардери - какви ценности изповядят ?
22 Ноември 2016 21:03
The white man knows how to make everything, but he does not know how to distribute it.
Sitting Bull

https://www.brainyquote.com/quotes/authors/s/sitting_bull.html
23 Ноември 2016 12:25
Еклесиаст, глава пета:

12. Има един мъчителен недъг, който съм видял под слънцето: богатство, пазено от притежателя му за негова вреда.
13. А това богатство загива от злочести случки: роди му се син, и нищо няма в ръцете му.
14. Както е излязъл гол из майчината си утроба, такъв си той отива, какъвто е дошъл; и нищо не ще вземе от труда си, що би могъл в ръка да понесе.
23 Ноември 2016 19:01
"Вземаш" я, правиш чорба или шашлик, храниш и семейството, какво му е лошото? - разсъждаваше джигитът

Твоя - моя не понимай, мала-мала и т.д. - выражения
(И. Ильф и Е. Петров, "Золотой теленок" )
23 Ноември 2016 20:45
При социализма големият собственик беше държавата, а населението не се вълнуваше кой знае колко ...


А-а, не беше така. Населението живееше с приказката, че държавата е тяхна и всичко е на всички. А всеки трябва да притежава собствен дом и парче земя, което може да обработва.
Доста време вярата и ентусиазма се стараеха и строиха, докато се изпариха. Тогава лъжите изплуваха, сякаш им беше дотегнало да се спотайват. Захванаха да ни разказват друга приказка.
Е, поне на мен така ми изглеждаше. И аз, като повечето, съм продукт на социализма и вярвам, че нашата държава трябва да е наистина наша.
25 Ноември 2016 08:58
Е, като сме тръгнали да определяме собствеността като основен източник на конфликти в света, редно е да се попрочете какво е собственост. Защото според Дж. Лок собственост (property) са и основните човешки права - живот, свобода и владеене, т.е. не само вещите, но и личностната идентичност са собственост, изява на свободата и творческата самодейност. Както и да се познават различни тези за собствеността - окупационна, трудова... Да не говорим, за съвременни, като: етическа, екологическа и т.н. Иначе... си оставаш без "категорична позиция" (то и позиция и категорична тук не е ясно какво е) и търсиш някакви несъществуващи мерки и теглилки, за да не хипертрофира чувството ти за собственост...
26 Ноември 2016 09:11
човешки права - живот, свобода и владеене, т.е. не само вещите, но и личностната идентичност

Леле-е, сякаш раздавачите на права са ми дали живота и личностната идентичност.
Хипертрофирало чувство за собственост.

По-голяма част от населението знае (съвсем сетивно), че любовта му е дала живот, свобода, дом и земя. Наясно е, че жестокостта (измамата също е проява на жестокост) може да ги отнеме, уж за да нахрани децата си. Но жестокостта не дава живот. Тя се храни с него за да е безсмъртна. И ако днес ни има, не е благодарение на нея, а на любовта и усилията на тези, дали живота си на нас. Сигурно за това представата ни за справедливост е сякаш вродена.

Измамата с "бежанците" е жестока. Нападнатия търси убежище и помощ, за да се пребори с нападателя. А тези, които се настаняват в чужд дом и налагат свои правила, се наричат завоеватели.
Жестокостта е стигнала до там да ни налага милосърдие и грижа към убийци и имамници, развяла човешките им права. Провокира миролюбието на любовта за да го озвери.
Надявам се, че по-голяма част от населението знае - жестокостта е нечовешка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД