:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мария Захарова : Джонсън е отровен от омраза, злоба, непрофесионализъм и наглост
В момента се пращали такива на вписаните на военен отчет резервисти
Македония обещава да запази мраморната плоча от храма "Рождество на Пресвета Богородица"
СТАТИСТИКИ
Общо 373,228,248
Активни 754
Страници 2,727
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Реакцията на Борисов е на човек, загубил представа за реалността

Ако БСП не разчете правилно победата си, и нея не я чака розово бъдеще, казва социологът Живко Георгиев
СНИМКА: "СЕГА"
Живко Георгиев
Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в СУ "Св. Климент Охридски", където сега преподава по специалността си. Директор по изследванията на ВВSS "Галъп интернешънъл". Женен, с 2 деца.

----------

- Г-н Георгиев, защо според вас Бойко Борисов предизвика политическа криза с оставката на кабинета си?

- Цялото поведение на Борисов от началото на кампанията - аз го смятам от юни-юли, е силно ирационално, лишено от всякаква социална чувствителност и дори от елементарен здрав разум. Резултатът е това, което се случи и което се очакваше. Това е някакво тържество на уязвено его с елементи на политическа невменяемост. Логиката му е на сърдито дете, на което са отказали близалката, затова троши играчките около себе си. Нелепо е. Единственото рационално, което мога да допусна, е упованието му на опита от аналогична ситуация преди време, когато изигра добре ролята си. Само че нещата не се повтарят. Има сериозна опасност за Борисов сега да се получи фарс. Това е реакция на човек, загубил представа за реалностите. Нямаше никаква необходимост цялата кампания да мине под мотото "Ако не спечеля, си подавам оставката". Очевидно е разчитал да активира страхове, да активира мобилизация в кръга, където все още има влияние, да мотивира част от електората да гласува по определен начин. Почти съм сигурен, че благодарение на този стил беше наказан. Борисов дори не си даде сметка, че в неделя цял ден агитираше за ген. Радев.

- ГЕРБ вече започна да действа на принципа "След мен и потоп". Менда Стоянова заговори за изтегляне на бюджета за догодина. (Междувременно се отказаха, бел.ред.)

- Аз се надявам, че в ГЕРБ има и разумни хора. Това също е истерична реакция. Надявам се поне в седмицата след изборите ГЕРБ да влезе във време за размисъл и да извлече поука от това, което се случи. Единственото, което се случи на тези избори, е, че има шанс ГЕРБ да се превърне в нормална партия. Ако изтърве този шанс, друг няма да има.

- Какъв е изходът от положението на тотална политическа криза?

- Очевидно вървим към предсрочни избори. Този парламент по много причини няма капацитет да излъчи ново дееспособно правителство, което да е във формат коалиционно, експертно. Но тъй като до средата на януари този парламент ще продължи да функционира, трябва да изпълни минимума от необходими действия - например приемането на нов бюджет, но има и други неща. Той трябва да контролира служебното правителство и след това да се върви към избори. Няма друг позитивен сценарий. И нека ГЕРБ не си мисли, че безотговорното му поведение (то се отнася и за другите партии) няма да се върне като още една санкция на предсрочните избори, когато и да се случат те.

- Въпросът е по какви изборни правила ще се проведат предсрочните избори. Борисов говори за промени в Изборния кодекс.

- Няма как да няма промени, дори заради референдума. Важното е, че Изборният кодекс показва десетки дефекти. Така че енти път ще трябва да ревизираме изборното законодателство. И тук е нужен здрав разум от всички политици, най-вече от парламентаристите, за да се излезе от ситуацията. На нас ни предстои сериозният дебат по въпросите, които бяха предложени от референдума. Те бяха поставени твърде сугестивно на наш език, твърде некоректно формулирани. Но има възможност да се създаде такъв кодекс, който да ни опази от негативни решения.

- Всичко това от сегашното Народно събрание ли трябва да се постигне?

- Абстрактно погледнато, възможно е и от това НС, макар че не вярвам в неговия капацитет да свърши нещо добро.Още повече че отново се реанимираха добре забравени стари идеи за Велико народно събрание, които винаги в ситуация на криза се намира кой да ги предложи, въпреки че не съм убеден, че има някакъв политически смисъл от тях. Каквото и да се случи с изборните правила, този вариант пак няма да е краен, а временно решение.

- Не мислите ли, че се заговори за ВНС като опит да се промени политическата система? Нали това искат гражданите.

- Какво ще промениш в политическата система с ВНС? Политическата система се променя не чрез този елементарен инструмент. Тя може да се промени не с еднократно решение на когото и да било. Иска се промяна на правилата, на политическите субекти, на политическата култура - но това са неща, които не могат да се случат тук и сега, макар че всички го искат. Според мен това не е революция в правилна посока. Има начин да се строши тази система на антиподбор и политиците да станат реален инструмент за представителство, а не класа от завоеватели.

- В рамките на еволюцията?

- Да.

- Румен Радев спечели на крилата на протестния вот, защото хората искат скъсване със статуквото. За това ви питам какъв е изходът?

- Президентският вот е доказателство, че в рамките на старите правила можем да накажем статуквото. И даже да демонстрираме какъв тип промяна очакваме - нормалност, избор на здравия разум и наказание на всички ония, които се опитаха да превърнат политиката в подигравка с разума и чувствата на хората.

- Добре, но едни предсрочни избори какво ще променят? Социолозите дават превес на ГЕРБ отново, следва го БСП, т.е. вече до болка познатите ни партии, срещу които хората протестират.

- Не трябва да се правят окончателни прогнози. Има време за размисъл на хората. Онова, което регистрирахме вчера (в неделя вечер), е състоянието в момента. Хората показаха какво не искат. Те казаха не на един стил на правене на политика и на типа политици. Показаха и какво бъдеще виждат на държавата, на политиката, модел за човешко поведение и пр. Сега предстои политиците да си направят изводите. Тази загуба трябва да промени ГЕРБ. Няма нищо по-поучително за политиците от загубата. То дава шанс и на БСП, тя трябва сериозно да осмисли каква поука е нейната победа. Ако не разчете правилно победата си, ако не разбере защо успя, и тази партия не я чака розово бъдеще. И за БСП това е последен шанс. Поуката е за всички, които искат да оцелеят на политическия пазар.

- Искате да кажете, че това важи и за патриотите, и за Веселин Марешки?

- Да, за всички. Тези избори бяха прекрасно показно как не трябва да се правят избори. Цялата кампания на ГЕРБ може да влезе в учебниците какво не бива да се прави. Кампанията на ген. Радев беше семпла, незавидна откъм ресурс. Тя показа как дори при липса на ресурс се прави качествен продукт. Всички останали има какво да научат. Само че дали искат да се научат. Урокът мина.

- Устойчиво ли е обединението на патриотите?

- Очевидно онзи комплекс от идеи, ценности, идеологията, около която се обединиха патриотите, има солидни позиции в масовата политическа култура. Което е гаранция, че те намериха на тези избори достатъчно солидна ниша. Второ, и глобалните тенденции, и микротенденциите в обществото обещават реални шансове за стабилно политическо представителство и в бъдеще. Това беше адекватен продукт за президентски избори. За парламентарни ще са нужни и други неща. Няма как да спечелиш парламентарен вот, ако нямаш своя икономическа политика, своя политика в образованието, здравеопазването. Така че им предстои доста работа.

- Иска ми се да коментираме и непренебрежимия успех на бизнесмена Марешки.

- За него също има ниша. Но трансформацията на неговия резултат в партиен проект е доста радикална. Засега виждаме единствено, че има някаква политическа ниша за антисистемен вот, каквато винаги е имало. Преди това в нея се намести проектът на Николай Бареков с някои силно популистки идеи, но и такива със силна чувствителност за социално неравенство. Тук нещата са по-сложни, отколкото при патриотите. Ситуацията е доста синкретична и не е ясно дали лесно ще се трансформира в нещо, което е необходимо за парламентарни избори.
10
6096
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Ноември 2016 20:26
Има начин да се строши тази система на антиподбор и политиците да станат реален инструмент за представителство, а не класа от завоеватели.

- В рамките на еволюцията?

- Да.

Значи след 1000 години.
15 Ноември 2016 01:03
Много е прав интервюираният Живко.Щото,Баце си мислеше,че и едно магаре да предложи за президент щом е от Герб ще спечели,също както навремето Плевньо,ама йок Ся се прави на ощипана мома Бай Х.й
15 Ноември 2016 05:12
Ако БСП не разчете правилно победата си,

Ако БСП разчете избора на Румен Радев като своя победа, значи и БСП, и Сите "анализатори" са за бунището на историята и за килера на анализаторската мисла.
15 Ноември 2016 09:19
То остава и Станишката да си припише тази заслуга.
15 Ноември 2016 09:41
Ако не беше антиГЕРБ кампанията на Слави и многознайковците изборите нямаше да завършат така, независимо, че кандидатката на ГЕРБ не беше най-подходящата.! Масираната политическа кампания, в която се говори това, което искат да чуят обикновените хора, маниполира съзнанието им и те ще се осъзнаят, но късно и за пореден път ще са излъгани!
15 Ноември 2016 10:12
- Аз се надявам, че в ГЕРБ има и разумни хора.

Не виждам никакво основание за такава надежда!
15 Ноември 2016 11:13
Ако БСП не разчете правилно победата си,

Ако БСП разчете избора на Румен Радев като своя победа, значи и БСП, и Сите "анализатори" са за бунището на историята и за килера на анализаторската мисла.
Много си е отговорен.
Няма подкрепа подава си оставката.

===значи и БСП, и Сите "анализатори" са за бунището на историята и за килера на анализаторската мисла.===

Като си помислиш тия хора акъл трошат да се образоват.
15 Ноември 2016 11:22
Единственото, което се случи на тези избори, е, че има шанс ГЕРБ да се превърне в нормална партия. Ако изтърве този шанс, друг няма да има.


ГЕРБ не успя да стане партия, късно е и да опитва.
Като видях как плахо и неадекватно стоят зад него министрите Му след изборния резултат!?!?!
Какъв шанс? За кого? Пълна, тотална невменяемост?!?
15 Ноември 2016 11:28
Като видях как плахо и неадекватно стоят зад него министрите Му след изборния резултат!?!?!

Когато лидерът даде да се разбере, че се е пошегувал, всички се заусмихваха! А пък една височка, зад главата му, мое дясно, се заливаше от смях през цялото време. Оказа се, че била земеделската министърка (пък земеделецът - военен министър )
15 Ноември 2016 11:38
Ж.Георгиев се състои предимно от мозък.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД