×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,140,186
Активни 1,515
Страници 76,543
За един ден 1,302,066

А сега накъде?

Следващият парламент ще е подобен на сегашния с умерено разместване - без тъмносини партии, с повече националисти и социалисти
Изборната нощ потвърди всички предварителни прогнози, а именно - Румен Радев безапелационно спечели втория тур на президентските избори и освен че си осигури президентското кресло, изпрати страната в парламентарна криза с неясен изход, защото премиерът Борисов очаквано обяви, че подава оставка, какъвто ангажимент беше поел още преди месец.

15 години по-късно левицата отново успя с хитрост и съобразителност да отмъкне победа на президентските избори от "голяма синя партия", като отново седмици преди изборите социологията вещаеше съвсем друго. Този път обаче причините са различни. Увереността "и магаре да издигнем, ще го изберете" изигра лоша шега на Борисов. Цецка Цачева не притежава никаква харизма, не умее да говори популистки, не може да владее тълпата - качества, без които такива избори няма как да бъдат спечелени. ГЕРБ издигнаха възможно най-неизбираемия кандидат, сякаш за да докажат на себе си и на цяла България, че печеленето на избори за тях е като детска игра. Но стратегията, която толкова години осигуряваше победа след победа (интензивно усвояване на евросредства, инфраструктурни проекти, медиен популизъм на фона на липсващи реформи), се пропука. При това в момент, в който правителството вече беше публично заложено и загубата на изборите означаваше задължителна оставка.

БСП, от друга страна, подходи много разумно. Не издигна стар номенклатурен кадър, както обикновено, а заложи на много силен мажоритарен кандидат - бивш командващ на ВВС, натовски генерал, учил в САЩ, без петна в биографията си. Освен всичко друго БСП издигна Радев от името на инициативен комитет и така в бюлетината срещу името му не пишеше "БСП" - нещо, което несъмнено е осигурило гласове извън твърдия електорат.

Силната мажоритарна кандидатура на БСП позволи успешен наказателен вот срещу ГЕРБ. Комбинацията от изброените фактори направи възможно достатъчно хора, недоволни от политиката на ГЕРБ, да се престрашат да гласуват за "червен" кандидат. Обещанието за оставка беше допълнителна мотивация, превръщайки изборите във вот на недоверие към кабинета.Големите губещи отново са вдясноТези избори окончателно погребаха това, което беше останало от т.нар. Реформаторски блок. Публичното доверие към блока отдавна се беше сринало, но слабият резултат на Трайчо Трайков и още повече подкрепата на РБ за Цецка Цачева след първия тур забиха последните пирони в ковчега. Напусналите вече и официално РБ ДСБ останаха като единствен оцелял корабокрушенец, но без изгледи за каквото и да било реално участие в политиката скоро.

Противно на някои изложени от анализаторите тези, подкрепата към ГЕРБ като партия не е спаднала драстично, нито подкрепата за БСП се е увеличила толкова.

След 1997 г. не е имало по-добър момент за възход на една дясна опозиционна партия, отколкото днес. Проблемът е, че такава партия липсва. За голяма част от обществото вече е ясно, че ГЕРБ не изповядва десни ценности, а управлението им не носи никакви положителни реформи за България. Настоящата криза, в която се намира "Голямата синя партия", дава невероятна възможност създалият се вакуум вдясно да бъде запълнен от политически субект, който трябва да заяви ясни политически позиции по всички актуални въпроси, без безформени евроатлантически клишета, а участниците в него да бъдат с относително чиста биография (в този смисъл нови десни проекти от стари партийни лидери са обречени на неуспех априори). Ако Реформаторският блок си беше изпълнил предизборните обещания от 2014 г. и не беше съучастник в кабинета "Борисов 2" (или поне го беше напуснал скоро след като стана ясно, че реформите няма да се случат), то днес щеше да има шанс да капитализира натрупаното недоволство. Проблемът е, че със смъртта на Реформаторския блок умира и идеята за силна дясна опозиция в България. Резултатът е налице -нарастваща подкрепа за националисти и социалистии безапелационна подкрепа за "промяна на системата", без да е ясно какво точно значи това.

Бъдещето на парламентаризма в България не е трудно предсказуемо при настоящата система. Следващият парламент ще е подобен на сегашния с умерено разместване - без тъмносини партии, с повече националисти и социалисти. Следващото правителство ще бъде отново коалиционно, като форматът на коалицията ще зависи от PR стратегиите в идните месеци. Интересният въпрос е ще се разберат ли ГЕРБ и останалите парламентарни групи за въвеждане на мажоритарно гласуване (което може да има изненадващ ефект за всяка от партиите), или ще заложат на сигурно. Решението за това не е никак лесно, защото 3.5 млн. души и един телевизионен водещ с екипа си чакат отговора. Ако референдумът бъде бламиран в НС, съвсем възможно е следващият министър-председател да се казва Слави Трифонов. Ако референдумът бъде приет, са възможни всякакви изненади и крайности в състава на следващото Народно събрание (включително и от другия нов играч на сцената - Веселин Марешки).

И така отново се стига до добре познатата ни ситуация - докато умните се наумуват, лудите се налудуват.(Със съкращения)

23
3204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
14 Ноември 2016 22:06
Нито ГЕРБ е голяма синя партия, нито БСП е спечелила...Натам е излишно да се чете...
-------------------------------------------
Сайтът на Генек
14 Ноември 2016 23:02
безапелационна подкрепа за "промяна на системата", без да е ясно какво точно значи това.

Ясно е, значи само едно - високи пенсии и заплати. Нищо друго.
15 Ноември 2016 00:36
глупости на търкалета + Слави МП...
И още : 2,5 млн са - не 3.5 !!! Има значителна разлика
15 Ноември 2016 02:08
Ако референдумът бъде приет, са възможни всякакви изненади и крайности в състава на следващото Народно събрание

Точно обратното - при мажоритарен вот в два тура, крайностите ще изчезнат от следващото Народно събрание.

Мажоритарни избори в два тура, предполага събирането на над 50% подкрепа на избирателите. А това няма как да стане с крайни тези и послания, от крайни хора. Ще имат шанс да бъдат избрани само стабилни, умерени и вдъхващи доверие кандидати. Такива, които могат да обединят поне половината избиратели.

Разни крайни и сектанти, които сега разчитат с разделение на нацията и гръмки налудни крясъци да додрапат 4 % за да рекетират останалите - нямат шанс.
15 Ноември 2016 05:08
А, накъде, вече май и пещите в Дирекция на полицията са подгрени, че и с тел за душене на "комуняги" под формата на 59 % от гласоподавателите са подготвили откъде гражданското общество. Плюс стадионите по села и паланки, които Бацето на Манол Глишев предвидливо им построи. Грантове не се изпущат току така. Само стойте, та гледайте:
"Путин иска да превземе България така, както превзе Крим и Южна Осетия. Радев и следващото правителство ще трябва да бъдат свалени с каквито и да е средства. Вече няма място за граждански илюзии, плурализъм и диалогичност. Няма място за кариеристчета и наивници. Абсолютно сигурен съм, че в следващата година опитите за тормоз срещу по-активните демократи в България ще станат доста по-сериозни в сравнение с досега. Времето за барикади определено се задава. На когото не му стиска, да емигрира преди комунягите да са затворили границите. Така нареченият "нов десен проект" ще бъде поредната подигравка без никакво значение. Ако ще сваляме комунисти от власт, това няма да е с избори. Ще бъде само с насилие."
15 Ноември 2016 05:47
SvSophia 15 Ноември 2016 05:08
А, накъде, вече май и пещите в Дирекция на полицията са подгрени, че и с тел за душене на "комуняги" под формата на 59 % от гласоподавателите са подготвили откъде гражданското общество. Плюс стадионите по села и паланки, които Бацето на Манол Глишев предвидливо им построи. Грантове не се изпущат току така. Само стойте, та гледайте:
15 Ноември 2016 09:54
Точно обратното - при мажоритарен вот в два тура...


Дали ще избираш пропорционално или мажоритарно, със зар или с къса клечка, когато избираш от няколко "лайна в целофан"/цитат от класика/, винаги ще избереш ла"но.
15 Ноември 2016 09:59
Ясно е, значи само едно - високи пенсии и заплати. Нищо друго.

Как пък не го разбраха досега, а само баламосваха народа с евроатлантически глупости , магистрали, еврофондове и тем подобни простотии!
15 Ноември 2016 11:20
когато избираш от няколко "лайна в целофан"

Целофанът на листите и големите многомандатни изборни райони изчезва. Едномандатните изборни райони са малки и в тях хората се познават. Няма толкова дебел целофан, който да може да опакова някое там.
15 Ноември 2016 11:26
А вие всички изобщо убедени ли сте, че българинът иска честност, правосъдие и край на далаверите? Н е ели по- точно да се предположи, че повечето българи искат далавера, в която и те да участват?
15 Ноември 2016 11:32


Не ели по- точно да се предположи, че повечето българи искат далавера, в която и те да участват?
И защо да е по-точно? Убеден съм, че повечето хора - българите също - предпочитат да спят спокойно, а далаверите ги плашат. Или може би греша, а?


15 Ноември 2016 11:41
Едномандатните изборни райони са малки и в тях хората се познават.


Колко човека от входа на блока си познаваш? А от целия блок? А от квартала? Бас държа, че са много повече в работата, в приятелския кръг.
Нека се уточним. Аз не съм против мажоритарната система. Но излишната еуфория просто ще ни изиграе отново лоша шега.
Разберете, че независимо от системата пак партии ще предлагат кандидатите.
Най-слабият френски политик, Оланд, май е избран точно по мажоритарна система. От друга страна Орбан май е избран по чиста пропорционална.
Те така.
15 Ноември 2016 11:44
Когато някой активно плюе по народа си и все му приписва долни мотиви,ми почвам да се чудя :по себе си ли съди!?
15 Ноември 2016 11:50
Neopol
15 Ное 2016 02:08
.Мажоритарни избори в два тура, предполага събирането на над 50% подкрепа на избирателите.
Сигурен ли си? Да дам ли числен пример?
15 Ноември 2016 11:55
Препечатка от Оффнюз??!
15 Ноември 2016 13:29
При цялото ми богато въображение, С. Трифонов премиер е хептен невъзможна история.
15 Ноември 2016 13:41
Изборната нощ потвърди всички предварителни прогнози, а именно - Румен Радев безапелационно спечели втория тур на президентските избори и освен че си осигури президентското кресло, изпрати страната в парламентарна криза с неясен изход


Ама разбира се, че Радев я изпрати там!!!

15 Ноември 2016 13:42
При цялото ми богато въображение, С. Трифонов премиер е хептен невъзможна история.

Ако навремето ти бяха казали за този

http://i49.vbox7.com/o/6e2/6e285fa0300.jpg

че това е не само бъдещият премиер но и човекът който ще обедини антикомунистите в България, щеше ли да повярваш?
15 Ноември 2016 13:42
недоволни от политиката на ГЕРБ, да се престрашат да гласуват за "червен" кандидат.


И кое му е червеното?
15 Ноември 2016 13:46

posledna
15 Ное 2016 13:41
Мнения: 4,301
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Изборната нощ потвърди всички предварителни прогнози, а именно - Румен Радев безапелационно спечели втория тур на президентските избори и освен че си осигури президентското кресло, изпрати страната в парламентарна криза с неясен изход


Ама разбира се, че Радев я изпрати там!!!


ами той де! Боко го предупреди, че ще подаде оставка ако загуби. И кво напрай Радев?- прибави още над милион гласове на втория тур и размаза Боко..
Тва кво е- директно изпращане на страна в парламентарна криза.
15 Ноември 2016 14:06
Село
15 Ноември 2016 14:26
Аз не твърдя, че Борисов е будала. Доста уязвим е, но все още е удобен за някои кръгове. Бъдещето му е мъгляво, та е добре да бъде отбит от властта по-рано. Че край него се навърта много боклук. Какво му пречи да назначава за министри интелигентни хора? Ако е умен и независим, точно това би трябвало да прави. Сега ще разбере кон боб яде ли. Че ни писна вече от простотии.
16 Ноември 2016 03:03
Партията на Винету е 100% от простаци.Абе един не се намери да каже.Свикваме конгрес на партията.На този конгрес избираме нов вожд и оставаме на власт.Винету го изключват дори от партията и става независим депутат.Но там са само пут ьовци и едвали ще има смелоста некои това да каже.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД