:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,598,869
Активни 418
Страници 13,351
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Новият президент и Русия

Бойко Ламбовски
Голяма част от избирателите на ген. Румен Радев гласуваха за него, повлияни неприятно от пресилените антируски словесни жестикулации на досегашния президент г-н Плевнелиев. Защото за разлика от една Полша например нашата историческа връзка с Русия е с позитивни конотации по простичка, но основателна причина - хилядите солдати на империята, положили кости за възстановяване на българската държавност. Това е факт. Той не се поддава на лесни негативни манипулации и който засвири на такава свирка, е гледан с неприязън от много обикновени българи - и сега, и по-нататък.

Нека обаче уточним веднага, че имаме и известен късмет - благодарение на Черно море и Румъния между нас и огромната страна ние не сме попадали в съвсем преките мераци на империята. Чийто експансионизъм, като османския, за разлика от британския или испанския например е бил винаги сухоземен, "напълзяващ", а не мореходно-десантен. Това не значи, че го няма. Или че за тази империя, както и за други от нейния калибър не е тъй естествен, както е естествено за мечока да хапва боровинки, но и сьомга, че и по някое млекопитаещо хайванче, щом му падне на сгода.

Генерал Радев минава за донякъде проруски политик, поне така го припознават западни, а и източни медии. Аз не само не виждам нищо лошо в подобряването на отношенията ни с Русия, но и искрено бих приветствал неговите усилия в тази посока. Бързам да кажа обаче, че негово задължение е да моделира тези взаимоотношения така, че политическата му поза да не подхранва имперския експанзионизъм на Москва, а да помага за политическата еволюция в тази огромна и близка нам страна към цивилизационни стъпала, на които уважението към близкия съсед, дори да е малък,преобладава над снизходителното братушканеили дори по-лошо; над желанието да лапнеш малкия - от излишък на любов, вероятно.

Имам право да кажа това, защото го заявих в една статия още преди четвърт век в голям наш вестник: "Повече да се уважаваме с Русия, по-малко да се дружбашим с нея", писах тогава.

Добре познавам Русия - прекарал съм там 6 години от живота си, обичам много хора и много неща в нея, особено литературата. Много неща също така не обичам - имперската надменност у някои чиновници и навика на част от населението да търси извор на самочувствие не в културата на труда си или в непрекъснатото подобряване на битието, а в по-голямата бомба или в по-многобройната армия. За разлика от мнозина, които вярват, че имперският експанзионизъм е присъщ само на Кремъл, ще кажа, че не е така - той е манталитетна особеност на големи групи, и потоците на взаимна индукция от народа към Кремъл и от Кремъл към народа с такива лъчения е с неясен първоизточник, текат си паралелно от време оно.

Всъщност посланието ми към новия ни президент - не че вярвам да ме чуе, но съм длъжен да си го кажа, е - да загърби слугинския манталитет, така присъщ на голяма част от политическия ни елит през последния век и нещо, и да стои на мястото си със самочувствие. С риск понякога да стане неприятен или неудобен на големите сили в света. Твърдях, и продължавам да твърдя, че тъкмо офанзивната политика на САЩ и НАТО след края на Студената война превърнаха посткомунистическа Русия от леко наивно общество, доверчиво протегнало ръце към достиженията на западната демокрация, в настръхнал колос, който се въоръжава до зъби, защото се усеща измамен. Смешно ми е, когато говорят за "анексията на Крим" и опасността от преначертаване на граници тези, които с изумителна лекота се съгласиха първо да бъде бомбардирана остатъчна Югославия, а после връз нейните остатъци разчертаха втора албанска държава на чисто етнически принцип. Същите тези хора сега ни плашат - ами ако някой реши да прави джамахирия в Якоруда или емират в Делиормана? Че нали тъкмо вие нарушихте принципите от Хелзинки за непромяна на граници, нали тъкмо прецедентът с Косово, тъкмо агресивната, но нелепа намеса на "Мироналагащата коалиция" в Ирак, в Либия, в Афганистан направи днешна Русия такава, каквато е?

Когато унизяваш малък, е несправедливост;когато унизяваш голям, е чист допингза военнопромишлените комплекси и подтик за идейна и всякаква милитаризация.

Нашите политици нито веднъж не посмяха да укажат на съюзниците ни къде грешат - те не направиха това нито когато бяха съюзници на Хитлер, нито когато бяха съюзници на Сталин, нито днес, когато се равняват по Вашингтон и Брюксел. Те изпълняват всяка прищявка на шефа, за да имат властови рахат у дома; колкото - толкова. Така предадоха и съюзния си дълг - защото той е да посочиш ясно на съюзника си, когато греши. Инак може да завлече в ямата и тебе.

Някой ще рече - ама империализмът на Русия е иманентен, няма шанс за рафиниране. Пълни глупости, ще кажа аз. В близко бъдеще Русия ще е напълно интегрирана част от модерния свят. Иначе няма да има ни Русия, ни свят, ни бъдеще.

Ще ми се само президентът като глава на държавата ни да има куража да казва на всеки - бил той мандарин, генерален секретар, император или Божи наместник на Земята:

- Ти може да си по-голям от мене и страната ми, но не си по-древен, не си по-мъдър, не си по-значим пред лицето на Бога. Затова или ме уважавай, или си върви по пътя.
31
6627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
14 Ноември 2016 20:12
Ламбовски
Точно ! И все пак, дано те прочетат /и проумеят/ повече българи !
14 Ноември 2016 20:40
Като кажеш на мандарина, че не е по-древен или по-мъдър, най-вероятно да те погледне и да се усмихне. На ... акъла ти.
14 Ноември 2016 20:44
Ламбовски
Фирмине, уважаван от мен форумец си, ма в момента ти се чудя
14 Ноември 2016 21:35
Браво за статията!
14 Ноември 2016 21:39
Ако вашият най-добър приятел е куче, вашето куче няма да завижда...
14 Ноември 2016 21:43
"Повече да се уважаваме с Русия, по-малко да се дружбашим с нея", писах тогава.

Добре познавам Русия - прекарал съм там 6 години от живота си, обичам много хора и много неща в нея, особено литературата. Много неща също така не обичам - имперската надменност у някои чиновници и навика на част от населението да търси извор на самочувствие не в културата на труда си или в непрекъснатото подобряване на битието, а в по-голямата бомба или в по-многобройната армия. За разлика от мнозина, които вярват, че имперският експанзионизъм е присъщ само на Кремъл, ще кажа, че не е така - той е манталитетна особеност на големи групи, и потоците на взаимна индукция от народа към Кремъл и от Кремъл към народа с такива лъчения е с неясен първоизточник, текат си паралелно от време оно."

***
Какво уважение, какви 5 стинки? Малкия дружбаш без мнение никой не го бръсне за слива, виж когато той самия се прави на чужд палаш нещата стават такива каквито са. Таман автора да изплюе камичето и се ограничи с големи групи и потоци...
14 Ноември 2016 21:53
Като кажеш на мандарина, че не е по-древен или по-мъдър, най-вероятно да те погледне и да се усмихне. На ... акъла ти.


Чета те и се ухилвам. На далекоизточната ти обсесия и горделивостта.
14 Ноември 2016 22:06
Анна Ахматова - стихи

Антология русской поэзии

Сжала руки под тёмной вуалью...
"Отчего ты сегодня бледна?"
- Оттого, что я терпкой печалью
Напоила его допьяна.

Как забуду? Он вышел, шатаясь,
Искривился мучительно рот...
Я сбежала, перил не касаясь,
Я бежала за ним до ворот.

Задыхаясь, я крикнула: "Шутка
Всё, что было. Уйдешь, я умру."
Улыбнулся спокойно и жутко
И сказал мне: "Не стой на ветру".


Не ви ли напомня това нашите дълбоко скрити отношения с Русия след натовизирането ни? То, уви, не беше шутка...
14 Ноември 2016 22:08
Отново претенции без покритие... Най-малкото е, че не русофилите избраха Радев, а българите го харесаха като човек, офицер и мъж...
---------------------------------------------
Сайтът на Генек
14 Ноември 2016 22:38
Статията е хубава, защото не е фанатична. Всички нормални българи са русофили, но не всички сме учили/ходили в Русия и не всички можем да разберем работите така, както някой, който е живял там.
Да живее братска Русия - освободителка на България!
14 Ноември 2016 23:18
Някой ще рече - ама империализмът на Русия е иманентен, няма шанс за рафиниране. Пълни глупости, ще кажа аз. В близко бъдеще Русия ще е напълно интегрирана част от модерния свят. Иначе няма да има ни Русия, ни свят, ни бъдеще.


Наивно и объркано. За империалистите, не само в Русия, но навсякъде няма "интегриране". За тях светът е обект, който подлежи на моделиране.
14 Ноември 2016 23:50
.
14 Ноември 2016 23:52
Абе ей го Плевнелиев, като е искрен:

Плевнелиев:"Ние обичаме и уважаваме тази Русия - на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила".
14 Ноември 2016 23:56
Много ви сложни и витиевати доказателствените похвати... Мандарини, формални и неформални логики... Голям брат... малък брат*
Нашият народ го е казал - Може да си прав, щом си слаб, си крив!
* Самите определения "голям" и "малък" поставят определящият в подчинено положение ...
15 Ноември 2016 00:33
Голяма част от избирателите на ген. Румен Радев гласуваха за него, повлияни неприятно от пресилените антируски словесни жестикулации на досегашния президент г-н Плевнелиев.

Голяма, голяма колко да е голяма? Колкото са подвизаващите се тука лица борещи "партнерите" (путинизъм използван в руската пропаганда).
Колко да са пресилени "жестикулациите" на Плевнелиев? Ако приемем че са пресилени, трябва да приемем руската теза че в Украйна имало фашистки преврат. Ако не приемем тази теза, трябва да се съгласим че Русия е агресивна държава, предявяваща днес претенции към своите съседи, утре - и към по-обширна "сфера на руските национални интереси".
"Компромисният" вариант е да се съгласим с тезата на Радев, че Русия била нарушила международното право, но такива били реалностите. Този вариант не води до никави ползи, само до загуба на себеуважение.
-
Действително, България има силни съседи към които трябва да подожда с повишено внимание. За съжаление отношенията ни с тези съседи - Русия и Турция - са и проблематични. Това значи че не е добре да повдигаме инициативи неугодни на управляващите в Москва и Анкара, но не значи да действаме като руски или турски троянски кон в ЕС, пък макар и "в добрия смисъл на думата".
15 Ноември 2016 02:56
Ако приемем че са пресилени, трябва да приемем руската теза че в Украйна имало фашистки преврат.


***
Добре, нека да не е фашистки, но си е де факто и де юре преврат. А това, че забраниха на всички етноси да говорят собствените си езици, това че гориха живи хора, вкл. бременна(и), това че по едно време се бяха засилили да искат части от Полша, това че се носят из майдана с пречупени кръстове не е фашизъм, а демократично излияние на народната воля. Ама оракъла си е оракъл.
15 Ноември 2016 08:27
15 Ноември 2016 08:49
Брат Бою, .

Друг, .
15 Ноември 2016 10:50
Нашето русофилство напомня на Стокхолмския синдром: "Он си ме éбе, мамо, па я си го лàжем"
15 Ноември 2016 11:48
Някой ще рече - ама империализмът на Русия е иманентен, няма шанс за рафиниране. Пълни глупости, ще кажа аз. В близко бъдеще Русия ще е напълно интегрирана част от модерния свят. Иначе няма да има ни Русия, ни свят, ни бъдеще.

Изпитвам "леко" съмнение към горното изявление, и бих се радвал авторът да го подкрепи някак.
15 Ноември 2016 11:56
За Украйна - разбира се, че е преврат. Кървав преврат. Насилствено свалиха от власт държавен глава, избиран на два пъти от всички граждани на Украйна. По това не може да има спор. Фашистки ли е, нацистки ли е, хитлеристки ли е - изберете си определението. Наскоро по Евронюз даваха двайсетхилядна демонстрация на украинските неонацисти по улиците на Киев - покрай изборната кампания в Щатите демонстрацията не предизвика отзиви.
Това е положението. Руснаците бяха казали, че Украйна е червена линия. С подкрепата си за преврата в Киев, Щатите и ЕС (главно Германия) преминаха тая линия.
15 Ноември 2016 12:55
Когато заяви някой, че е за нормални, добросъседски отношения с Русия, веднага му се лепва етикет "проруски", с последваща степен "русофил", щото така е по-лесно - няма средни положения, няма нюанси, поставят се две крайности минус - плюс, на човека му си прикача една от тях и следва едно лесно класифициране, без размисли, без претегления.
И друго: някакси от есето излиза, че ако не е била Османската империя да ни пороби, щяла да дойде руската империя с нейните мераци за завладяване, демек пак сме щели да ядем дебелия.
15 Ноември 2016 17:56
Голяма част от избирателите на ген. Румен Радев гласуваха за него, повлияни неприятно от пресилените антируски словесни жестикулации на досегашния президент г-н Плевнелиев.


И надолу е същото незнание и непознаване на каквото и да е.
15 Ноември 2016 18:30
zzz07 15 Ное 2016 17:56 ..
пресилените антируски словесни жестикулации на досегашния президент г-н Плевнелиев.
И надолу е същото незнание и непознаване на каквото и да е.
Абсолютно вярно! Вече коментирахме! zzz07 ето:
sim4o 14 Ное 2016 23:52 Абе ей го Плевнелиев, като е искрен:
"Ние обичаме и уважаваме тази Русия - на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила"
.
15 Ноември 2016 18:54
Илийо, русуфил е дефинирано като предател от сто години насам и то не от мен.
15 Ноември 2016 20:49
бонго-бонго 14 Ноември 2016 23:18
Някой ще рече - ама империализмът на Русия е иманентен, няма шанс за рафиниране. Пълни глупости, ще кажа аз. В близко бъдеще Русия ще е напълно интегрирана част от модерния свят. Иначе няма да има ни Русия, ни свят, ни бъдеще.


Наивно и объркано. За империалистите, не само в Русия, но навсякъде няма "интегриране". За тях светът е обект, който подлежи на моделиране.


Не си чел зад редовете, затова критикуваш прибързано, бонго-бонго. Авторът е искал да се хареса на всички (явно фрустриран от леещите се на воля безсилна злоба и обиди под статиите на Сула) и затова не го е казал директно - Русия или ще се откаже от имперските си амбиции, или няма да я има. Явно не си е водил записки от коментарите на тов. ЗИП.
16 Ноември 2016 07:41
Не е лошо човек да обича Русия. Лошото е, че така наречените русофили са врагове на България! Вярно Русия освободи една трета от Българи, но също е вярно, че направи всичко възможно и заедно с Англия и Франция унищожи другите две трети! Ако не беше руско-съветската окупация и ако го нямаше оняизверг Чърчил, сега щяхме да бъдем с доста по-голяма територия с поне 3 пъти по-голямо население и с поне 4 пъти по-високи доходи! Вината да сме на това дередже всъщтност не е на Русия (една по същество близка на нас държава, но с интереси доста често противоположни на нашите). Вината е в нашите "русофили". Истинският русофил е срещу Путин!
16 Ноември 2016 08:57
Не сме имали късмета да сме попаднали пряко в интересите на руската империя, затова пък имахме късмета, да попаднем пряко в османските интереси!

Индийците пък, си имат късмета с английската империя. Африканските държавици и те къде с френски, къде с великобритански късмет!
Изобщо, да се родиш на смет, ама с късмет!
16 Ноември 2016 09:01
Истинският русофил е срещу Путин!


А нещо за Михаил Ходорковски? Ако е Той, какво да правим? Да обичаме или да не обичаме!

16 Ноември 2016 20:29
Chorbaroeb 16 Ное 2016 07:41 .. Лошото е, че така наречените русофили са врагове на България!
.. ето и малко информация за размишление.
Плевнелиев, като е искрен:
"Ние обичаме и уважаваме тази Русия - на култура, на талант, на православие. Тази Русия, която ни е освободила".


П.П
Много от враговете на България се прикриват!
Хора - бдете !
Chorbaroeb 16 Ное 2016 07:41
16 Ноември 2016 21:32
Лошото е, че така наречените русофили са врагове на България!


***
А т.н. русофоби следва да са приятели на... всеки друг, но не и България!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД