×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,293,833
Активни 463
Страници 7,252
За един ден 1,302,066

Ципрас между чука на ЕС и наковалнята на избирателите

Когато бе избран преди 2 г., гръцкият премиер обеща да удържа напора на Европа за мерки за затягане на коланите и да възстанови достойнството на страната. Неуспехът му заплашва да хвърли страната в нова политическа криза
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас на правителствено заседание с вицепремиера Янис Драгасакис (вляво) и вътрешния министър Панайотис Скурлетис.
Кварталът около Вила Максим в Атина е като от приказките - пред официалната резиденция на Алексис Ципрас минава улица, по която растат горчиви портокали. През улицата е Националната градина. В нея често се разхождат и премиерът на Гърция, и членове на кабинета. След изборната си победа през 2015 г. Ципрас нареди да се махнат бариерите пред парламента. "Нямаме нужда от полицейска държава", обяви той. С други думи - 11-те милиона гърци, които ни обичат, ще се грижат за сигурността ни.

Днес, 21 месеца по-късно, кварталът е променен. Два автобуса на полицията за борба с безредиците са отцепили улицата пред резиденция "Максим". Полиция охранява постоянно.

Народната любов към Ципрас се превърна в гняв. Заради намаляващите заплати авиодиспечерите, лекарите и учителите въстанаха срещу правителството. Преди няколко седмици пенсионери се опитаха да обърнат полицейските автобуси, а лицата им бяха изкривени от гняв и разочарование. Когато полицията изтласка протестиращите пенсионери със сълзотворен газ, цялата страна настръхна и хората се питаха - нима Ципрас не обеща такива неща никога вече да не се случват?

Алексис Ципрас - бунтовникът и неговата лява партия СИРИЗА дойдоха на власт през януари 2015 г., за да сложат край на програмата за икономии ида върнат достойнствотона гърците. Той искаше да договори намаляване на гръцкия дълг и поиска край на политиката на затягане на коланите. След избора му хората танцуваха по улиците.

Оттогава Ципрас наруши много от обещанията си. През август 2015 г. той прие третата спасителна програма на кредиторите и получи милиарди в замяна на нови съкращения на разходите в Гърция. Сега увеличава данъци, реже пенсии, продава летища и пристанища. Гръцката икономика все още е в бурно море, безработицата е 24 процента, а се задават и още мерки на икономии.

На последната среща на върха на ЕС през октомври Ципрас искаше да издейства мерки за облекчаване на дълга, но не успя. А на вътрешния фронт той отчаяно се нуждае от успех.

Според проучване, публикувано в "Авги" - вестника на СИРИЗА, 90 на сто от гърците са недоволни от работата на правителството. Дори водещи политици от партията вече предричат нова политическа криза.

Накъде Ципрас води страната? Предател ли е той, или исторически герой - заложник на политика, налагана от кредиторите?

Отговорите трябваше да бъдат дадени на партийна конференция преди няколко седмици в Атина. Около 3000 делегати на СИРИЗА се събраха с надеждата да срещнат един нов Ципрас. Премиерът се появи на трибуната към 8 и половина вечерта. Не изглеждаше уморен, говореше спокойно. Обърна се към делегатите с "другари". И се опита да представи провалите си като победи. Заяви, че миналото лято е взел"трудно, но нужно решение"да продължи сътрудничеството с Брюксел и да подпише сделката за трети спасителен пакет. Обясни, че напускането на еврозоната би било по-лошата алтернатива. "Грекзит не беше и не е прогресивен план", заяви премиерът. И обобщи, че в крайна сметка, въпреки всичките си обещания, не е бил в състояние да сложи край на политиката на икономии в страната.

Всъщност той се бори много. Битката му с кредиторите дори за кратко изправи Гърция на ръба на пропастта - имаше период, в който гърците можеха да теглят само по 60 евро на ден от банковите си сметки. По време на последвалия референдум гърците ясно гласуваха срещу повече икономии, но Ципрас постави себе си над вота на народа и прие спасителната програма - 86 милиарда евро, ако Атина спази всички условия. За да включи гърците в дебат по плана, Ципрас обяви нови избори през септември 2015 г. и отново спечели. За да угоди на разочарованите избиратели, Ципрас се опитва да убеди кредиторите, на първо място Германия, да отпишат част от гръцките дългове. И се надява на решение по въпроса до края на годината.

Гръцките дългове към момента са над 320 млрд. евро, което е 183 на сто от БВП на страната. Немислимо е страната някога да успее да върне този дълг. За да се подобрят условията, кредиторите биха могли поне да удължат периода за връщане на дълговете. Това може да е достатъчно да се успокоят гърците.

Но германският финансов министър Волфганг Шойбле засега категорично отказва. Той не иска да се говори за опрощаване на дългове преди 2020 г. и определено не преди федералните избори в Германия, които ще са през есента на идната година. Всеки разговор отслабва желанието на Атина да извършва реформи, аргументира се той. МВФ, който е обект на презрение в Атина заради призивите за сериозни реформи,в случая е съюзникна Ципрас, защото е убеден, че е нереалистично да се очаква Гърция да покрие дълговете си някога. Сега надеждата е в предстоящето посещение на Барак Обама в Атина и Берлин в средата на ноември.

"След 7 г. криза е време хората все пак да усетят някакво облекчение", казва Димитрис Пападимулис. Малцина членове на СИРИЗА са запознати така с преговорите по дълга като него. Той е сред основателите на партията и един от зам.-председателите на ЕП.

Настоящата спасителна програма приключва в края на 2018 г. Дотогава Гърция трябва отново да е стъпила на крака, казва Пападимулис. На въпрос какво ще се случи, ако кредиторите откажат преговори за облекчаване на дълга, той отговаря: "Г-н Шойбле категорично иска МВФ да участва в тази програма. Това означава, че ще трябва да приеме компромис по отношение на облекчаване на дълга".

Но облекчаване на дълга няма да спаси Гърция. Страната се нуждае и от инвестиции. Когато Ципрас пое управлението, искаше да спре всички приватизационни проекти, но след това смени позициите си и сега търси инвеститори, макар част от министрите му все още да воюват срещу приватизацията.

Хелиникон, някогашното летище в южна Атина, скоро ще бъде огромен парк с казина, ресторанти, молове и хотели. Приватизацията е част от спасителната програма и очакванията и надеждите са, че тя ще донесе 8 млрд. евро планирани инвестиции и ще създаде 10 000 работни места. Летището се възприема като тест за това дали СИРИЗА наистина дава път на чуждите инвестиции. Одисеас Атанасиу, гологлавият шеф на "Ламда" - гръцка компания, чиято фирма майка принадлежи на гръцко-китайско-арабски консорциум, посреща посетители пред макет на своя мегапроект. Приема ли критиките, че Гърция разпродава държавна собственост, но парите се изливат в бездънната яма на дълга? Атанасиу отговаря, че теренът наистина не е бил скъп - 915 млн. евро, но "Гърция трябва да се запита защо ние бяхме единствените, които участвахме в търга". Мнозина гърци смятат, че Ципрас захвърля съкровищата на страната в ръцете на чужди инвеститори, докато хората продължават да страдат. Мария Николаиду, 41-годишна гъркиня - инженер и майка, се надявала Ципрас да донесе истинска промяна. "Следващият път няма да гласувам, нищо не се променя в тази страна", казва тя. Николаиду и съпругът й, който също е инженер, не могли да отидат с децата на ваканция през лятото, вече не спестяват и за пенсия.Просто парите не стигатЦипрас имаше ясен мандат - да прекрати политиката на икономии и националната деградация, казва Николаиду. "Но той ми разби сърцето, защото се оказа също така слаб пред кредиторите, както и предшественика си".

Алексис Ципрас изглежда не може да угоди на всички. В Гърция хората се оплакват от дългите и тежки реформи, а в чужбина критикуват гърците, че не ги извършват достатъчно бързо.

Панайотис Лафазанис е един от хората, проследил от първа ръка политическия възход на Ципрас. Вече не говори с него. Лафазанис бе министър в кабинета на Ципрас до юли 2015 г. Месец по-късно той и още 24 депутати напуснаха партията в знак на протест срещу решението на Ципрас да приеме третия спасителен пакет.

"Ципрас се подигра с нашите радикални позиции. Той предаде лявата идея и се обърна срещу всичко, което отстояваше", казва той. Когато дойде на власт, Ципрас искаше съкращаване на дълга. Лафазанис твърди, че това, за което сега настоява Ципрас, не е достатъчно радикално и вероятно ще удари на камък пред кредиторите.

"Правителството е в състояние на свободно падане", казва Лафазанис, който е убеден, че догодина ще има предсрочни избори. Казва, че ако срещне Ципрас на улицата, ще иде на другия тротоар. "Нямаме какво да си кажем повече - и като политици, и като хора".
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Общински служители в Атина раздават пакети с храна на социално слаби гърци в столицата. Всеки трети грък, или 3.8 млн. гърци живеят под линията на бедността според Евростат.
39
2460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
14 Ноември 2016 20:06
Всеки трети грък, или 3.8 млн. гърци живеят под линията на бедността според Евростат.

И при нас толкова, само дето линиите различни...
14 Ноември 2016 20:22
И при нас толкова, само дето линиите различни...

Именно!
Да им имаме линията на Гърците.
15 Ноември 2016 08:01
А колко възторжени форумци имаше тук, то не беше радост, то не бе чудо.
Сега въобще не се мяркат под подобни статии.
15 Ноември 2016 08:33
Човек не може да не се удивлява на методичността на немската пропаганда, не само в немската, но и в чуждата преса - в случая в български вестник, точно в деня на посещението на Обама в Гърция имащо съвсем различно послание!
Като всяка пропаганда, накрая и тази става смешна, както личи от първите два коментара...

Да.
Гърците наистина са недоволни от Ципрас.
Недоволни е компрадорската опозоция, немското лоби в Гърция и част от онези 62+% които на референдума гръмко теглиха една майна на ЕС и еврото!
- Ако гласувате с ОХИ - плашеха ги - ще ви изхвърлим от еврозоната, бял ден няма да видите, ще станете Северна Корея или Куба, ще ви удавят мюсюлманите, ще ви размажат турците, ще обеднеете...
Затвориха им банките, не ги допуснаха до програмата с нулеви лихви на Драги, денонощно ги облъчваха и заплашваха през целия медиен спектър!!!!!!
И гърците казаха...
ОХИ!!!... (Последното, като размисъл за моите патагонски приятели, дето си въобразяват, че гърците се натискат да останат в еврозоната)

Ципрас, поддържащ европейската идея, която на часа би се оттекла в реката и обвиняван в обратното, без нито един съюзник към него момент в Европа, отиде на компромис! Не от страх, а заради негласувалите и гласувалите с "да"... Да не си "разцепва" страната, съзнавайки че една много рязка промяна може и ще доведе до катаклизъм...Година и половина по-късно:

- Ципрас има в Европа повече съюзници, отколкото се е надявал (чак събра южно-европейските лидери в Атина)
- Гърция постигна сериозни договорености в региона (Египет, Израел, Иран, дори Турция)
- немското разбойничество, лакомия и ретроградност започват да просветват и пред очите на най-облъчените, британците директно им биха първия шут, а отиващият си американски президент за пореден път недвусмислено застава на страната на гърците...

Във вътрешно-политически план:
- Сириза действително вдигнаха част от данъците, подгониха картелите , орязаха някои пенсии (допълнителните - основно)... но...
- не са пипнали малките пенсии (че и тези до общо 1400 евро)
- вдигнаха/възстановиха заплатите на някои от държавните служители, осигуриха където можаха социални плащания...
- в най-критичните сектори на разкостената преди това държавна машина, назначиха нови служители (здравеопазване, образование, сигурност).
- безработицата от 26% слезе на 22%
- последното тримесечие икономиката отбелязва растеж от ~1,5% (при полу-функционираща спъната банкова система!!! ) с прогнози (от най-консервативните среди) за близо 3 догодина

Сириза са на път да сложат ред в медийно-пропагандното пространство и твърдо поддържат намерението си да възстановят регулирането на трудовите отношения, МРЗ, да обуздаят международните картели на местния пазар...


Гърците, разбира се, ще продължат да са недоволни - бавно стават нещата. Гръко-немските копои ще продължат да вият на умряло...
Но на шпигелската пропаганда гърците не се хванаха преди, няма да се хванат и сега!
15 Ноември 2016 08:47
Малко класически немски: Amboss oder Hammer sein?
15 Ноември 2016 08:50
Когато започна кризата в Гърция в този форум четях "предсказания" на гербовите флигорни - как в скоро време на Лъвов мост ще дойдат гъркините... Е как е сега ? Дойдоха ли гъркините ? Докара ли Борисов гръцки труженички , или вместо това докара афганистански талибани ?
15 Ноември 2016 09:07
Tryy, да не си ПР на Ципрас? Две седмици бях в Гърция прз Септември. Само като го видеха по телевизията диктаторчето и местните така почваха да псуват, че не можеш да си го преведеш! И точно тогава се опита да затворо телевизиите, че му пречат, не че се е отказал де. Министъра му на образованието му се опита да разкатае играта на образователната им система, променяйки историята,отменяйки православието и.н. Училищата им имат нужда от учители, има готови, но не ги назначават поради икономии. Данъците им скачат пак, пенсии се намаляват, цените скачат, тока също и т.н. Какъв успешен лидер....
15 Ноември 2016 09:50
Perseus 15 Ное 2016 09:07
диктаторчето

Друго си е такава подкупваща обективност.
15 Ноември 2016 10:28
(Последното, като размисъл за моите патагонски приятели, дето си въобразяват, че гърците се натискат да останат в еврозоната)

Е как? Ципрас и правителството се натискат, иначе отдавна щяха да са излезли оттам. Ципрас винаги е казвал, че излизането на Гърция от еврозоната и ЕС за него не е опция:
"Грекзит не беше и не е прогресивен план"

ЕС не държи никого насила. Видя се, че във Великобритания гласуваха за излизане и (за мое най-голямо съжаление) ще излязат. Казвам го защото и аз споделях вижданията на Великобритания за ЕС на нациите, а не федерална държава с единна валута и обща фискална политика. Всеки да си плаща сметките без да се налага едни държави да плащат за други. Освен това Великобритания е нетен донор на съюза и поради това приходите в общия бюджет ще намалеят.
15 Ноември 2016 10:42
Perseus
15 Ноември 2016 09:07
Tryy, да не си ПР на Ципрас? Две седмици бях в Гърция прз Септември.

Цели две седмици?
И вече си стигнал до изводите на шпигел онлайн?
Забележителна схватливост!
Аз 25+ години ги уча гърците и не мога да се похваля с такъв напредък в гръцкия театър.
Ето например, по отношение на единственото вярно нещо което си написал: че псуват Ципрас!
Опитвам се да разбера, как е възможно да псуват едно "диктаторче" да речем. Бе страх.
И после да го избират!
Опитвам се да открия гръцки премиер, когото гърците да не са псували...
Ти знаеш ли?

За да задоволя любопитството ти...
Не съм ПР на Ципрас. Даже така да се каже, сме идеологически противници. Той е повече аристотелист, пък аз - платонист... Но се опитвам да бъда почтен човек и не мога да не призная качествата на този младок и планински разбойник влязъл (традиционно за Гърция) в договор с пиратите - съплеменници му. Преди няколко години се беше "изхвърлил", че щял да завърти щурвала на Европа... Меркел, ако искала, да си припишела успеха... И гледам, че бавно и методично прави опити да го постигне.
На... гледай! Даже Обама, ПРЕДИ да отиде в Германия минава през Гърция.
Да пита???
15 Ноември 2016 10:44
Ципрас и правителството се натискат, иначе отдавна щяха да са излезли оттам

Мислех, покрай разумните ти коментари за Брекзита, че ти е станало ясно колко се "натискат" държавите да остават в ТКЗС-ЕС. И че малко бият при опит да излезеш, но явно си заслужава.
15 Ноември 2016 10:45
Освен това Великобритания е нетен донор на съюза и поради това приходите в общия бюджет ще намалеят.


Нетен донор на евро-съюза са единствено малките и слабите държави (в т.ч. България и Гърция) , но това в тефтерите на кръчмарите няма да го намериш, а и да го намериш, с твоята грамотност, няма как да го проумееш.
15 Ноември 2016 10:50
Ндааа...


Zmeja
15 Юли 2015 18:38
Ципрас вече е велик! Само след месеци Испания, Португалия, Италия... ще повторят Ципрас, но избягвайки грешките му. Ципрас е победител и ще остане в историята. Нашите ще ги помним до следващите избори.

Дорис
15 Юли 2015 18:47
Ципрас вече е велик! Само след месеци Испания, Португалия, Италия... ще повторят Ципрас, но избягвайки грешките му. Ципрас е победител и ще остане в историята. Нашите ще ги помним до следващите избори.
Змей,

Покажи
VOCI
15 Юли 2015 19:02
Ципрас вече е велик! Само след месеци Испания, Португалия, Италия... Щ Е повторят Ципрас, но избягвайки грешките му. Ципрас е победител и Щ Е остане в историята. Нашите Щ Е ги помним до следващите избори.

Да не би Щ Е му покара трета глАва като на змей ?

И накрая - за десерт
-

Manrico
16 Юли 2015 12:24
Мнения: 29,274
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тук нямам какво да напиша, освен да препостна думите на един форумец
"...Ципрас вече е велик!

Не бива да бъдем чак такива нихилисти. Идеите и поведението на Ципрас и Варуфакис отдавна са добре известни и прилагани у нас в някои гета, например по отношение на енергото. Ползват, ползват ток, пък не плащат. Като ги натиснат за плащане, викат, протестират, сключат споразумение за разсрочено плащане и пак не плащат. Като ги заплашат, че ще им спрат тока, се вдигат на бунт, кълнат, разказват за сърцераздирателните последствия, търсят помощ от Хелзинкския комитет и пак не плащат с убеждението, че няма да им спрат тока. И ако се намери някой смелчага да им го спре, с много викане и клетви изведнъж намират пари да платят някаква вноска. После пак отначало.
Разбира се, сиризаджиите издигнаха тези практики на качествено ново ниво - в международните финансови отношения и с представления на гръцки трагедии, но принципът си е наш.
15 Ноември 2016 14:42
И че малко бият при опит да излезеш, но явно си заслужава.

И колко бият, я сподели!

И преди съм го казвал: никой не може да спре държава, която е решила доброволно да напусне съюза. Загубата на Великобритания за ЕС е много по-голяма отколкото загубата на която и да е малка държава.
След като на някои не им отърват правилата в ЕС не виждам защо не напуснат доброволно. Изглежда всички тези приказки как ги ограбвали въобще не отговарят на действителността щом досега не са предпочели очевидното разрешаване на проблемите си.
Някои жени са недоволни от съпрузите си, но не ги напускат защото не искат да се лишават от стандарта на живот, който имат...
15 Ноември 2016 15:06
Темата е отдавна изчерпана.
Изпитвам известна жалост (неголяма) към гърците и същевременно скромно задоволство, че всичките ми предвиждания по отношение на Ципрас/Варуфакис/СИРИЗА се оказаха правилни.

Жалко, че някои иначе симпатични форумци, като Панайотис Критидис, не издържаха психически на истината и престанаха да пишат тук.
15 Ноември 2016 15:15
И аз изпитвам жалост (немалка), като чета по-горе Бармалей например, как съчувства на феновете на Ципрас, като феновете на опонентите му Меркел, хер Шойбле, Юнкер и цялото ЕС преживяват по-тежки моменти сега.
15 Ноември 2016 15:40
Опс...
В Патагония изглежда обличат учебниците по международни отношения в розово и учат че ЕС е девица необезчестена и справедлива като Богородица.
Но реалността е много различна.
ЕС си позволява да налага санкции на ядрена сила като Русия, че разтребвала в собствения си двор, а за малки държави като Гърция дори не ми се и мисли.
На гърците немците, може да се каже, че директно обявиха икономическа война - няма как да се охарактеризира по друг начин поведението им. И като при всяка война, първата жертва беше истината, залята с кал от немската пропаганда...
Политиците им, въпреки че немците имат едни от най-добрите познавачи на гръцката история, забравят не само, че Европа е Гъркиня и че за гърците "войната е майка на всички неща" и воюват, но и че истината рано или късно излиза на бял свят.

Между другото, преди малко чичо Сам в прав текст каза, че само, че само с "аустерити" няма да стане. Ще има и съкращаване на дълговете и ограничаване на лакомията.
15 Ноември 2016 17:55
ЕС си позволява да налага санкции на ядрена сила като Русия, че разтребвала в собствения си двор, а за малки държави като Гърция дори не ми се и мисли.

Защо Ципрас не пробва излизането от ЕС, пък тогава да видим дали ще му наложат санкции?

Англичаните не ги е страх от санкции и гласуваха за излизане от ЕС независимо от последствията. Исландците избраха фалит на държавата пак независимо от последствията. Ако те е шубе се ослушваш като свиня в царевица и в безсилието си обвиняваш другите, че ти налагали това и онова.
А какво е казал Барачко вече няма значение. Той е пътник и вече за никого в ЕС не е интересен. Напъва се като за последно.
15 Ноември 2016 18:49
Патагонец
15 Ноември 2016 17:55
Англичаните не ги е страх от санкции и гласуваха за излизане от ЕС независимо от последствията. Исландците избраха фалит на държавата пак независимо от последствията. Ако те е шубе се ослушваш като свиня в царевица и в безсилието си обвиняваш другите, че ти налагали това и онова.
А какво е казал Барачко вече няма значение. Той е пътник и вече за никого в ЕС не е интересен. Напъва се като за последно.

Оценката явно е въпрос на възможности в мисленето!
Сравнението между зеле и свинско не е като свинско със зеле.

Исландците и англичаните имат собствена валута.
Първите са малка островна страна не представляваща особен интерес като ресурси и местоположение и не-членка на съюза.
Вторите са велика сила и голяма страна, която никога няма да козирува на немците, още повече, че има достатъчно мощ да се противопостави военно.

Гърция е морска империя в транспорта, но малка страна на прага на мюсюлманския свят и немските съюзници - Турция и България (за жалост)
Не случайно, всеки път, когато преговорите с тройката се затегнат, турските провокации зачестяват и калта в българската преса прелива.
Но гърците винаги са воювали и винаги на "правилната" страна!
Платили са си дълговете към съюзниците с толкова кръв, колкото никой друг.
И пак ще воюват, ако трябва и пак на правилната страна.
Не случайно Обама си "тръгва" от Гърция.
Няма да се учудя, ако Тръмп "започне" от нея.
15 Ноември 2016 21:57
Да, де! Извинения колкото искаш: не били членове на ЕС или си имали собствена валута.
И‌ друго си имат. Сети се какво. И‌ не чакат да им дават и опрощават.
15 Ноември 2016 22:23
Не случайно Обама си "тръгва" от Гърция.

Е, и много "възторжено" го посрещнаха в Гърция.
16 Ноември 2016 07:29
Патагонец
15 Ноември 2016 22:23
Е, и много "възторжено" го посрещнаха в Гърция.

Да бе! Какви лицемери тия гърци! Да четкат един отиващ си властник от когото нищо не зависи!

Явно не мога да стигна висотата на патагонското мислене и аргументи!
Първи п. аргумент: излезли от където не са влизали (Исландия)
Втори п. аргумент - излезли, но са още там, влезналите наполовина (Англия)
П. извод: гърците не излизат, защото са използвачи, готованци, калпави, негодници, страхливци и пр...


Но висотата на патагонските чувства я разбирам!
Патагонец
26 Окт 2016 10:28
Американският президент ще подкрепи Ципрас и ще окаже натиск над германския канцлер Ангела Меркел

Нямам търпение да му видя гърба на този! Най-после ще се измете.
http://www.segabg.com/article.php?sid=2016102600019985010
16 Ноември 2016 10:09
Да четкат един отиващ си властник от когото нищо не зависи!

Я разкажи как го четкат! Разните маргинали отново организираха протести (срещу Обама!) и изгориха американското знаме. Тези винаги си намират поводи да вилнеят и вандалстват из улиците.

Вече никой не се съобразява с Обама въпреки напъните му да притиска когото и да било в Европа като за последно. И от какъв зор Меркел ще се съобразява с него по отношение на политиката спрямо Гърция?
Първи п. аргумент: излезли от където не са влизали (Исландия)
Втори п. аргумент - излезли, но са още там, влезналите наполовина (Англия)

Исландия беше пример за друго, но явно не си го схванал. Отказаха да плащат дълговете на държавата, фалираха и започнаха отначало. Ирландия приеха условията на тройката, стиснаха зъби и почти без протести въведоха множество рестриктивни мерки. Възстановиха се и имат годишен ръст около 4,5%.
И защо смяташ, че Великобритания са влезнали наполовина? Просто си устояваха принципите за по-хлабав съюз (Европа на нациите) без единна валута и прекомерно обвързване с Брюксел. Оказаха се прави за еврото. Ако нямаше единна валута всяка държава щеше да си прави сметките и по-слабите икономически държави нямаше да имат достъп до евтини кредити и нямаше толкова да задлъжняват. Не си ли правиш сметката - фалит без спасителни планове и милиарди излети без полза.
П. извод: гърците не излизат, защото са използвачи, готованци, калпави, негодници, страхливци и пр...

Ти го казваш... Аз не писал подобни неща, но нямам намерение да те оборвам.

16 Ноември 2016 11:31
Разните маргинали отново организираха протести (срещу Обама!) и изгориха американското знаме.

Отде знаеш, че са маргинали? Може някои от тях да са съвсем прилични хора, собственици на пет апартамента в идеален център - като теб?
16 Ноември 2016 11:39
Патагонец
16 Ноември 2016 10:09
Я разкажи как го четкат!

Бих ти казал. Но се безпокоя, че ще възбудя прекалено чувствата ти!


Патагонец
16 Ноември 2016 10:09
Исландия беше пример за друго, но явно не си го схванал. Отказаха да плащат дълговете на държавата

Не знам какво аз не съм схванал.
Но явно ти не схващаш, че който не е "влязъл" и си има собствена валута му е далеч по-лесно.
Едно са 300 хиляди, друго 11 милиона и още по друго 60...

За ирландския успех не знам.
От което съм прочел, въпреки че имаха далеч "по-мека" програма, ако продължи така, рано или късно ще се измерва с българския, латвийския, естонския...!
Все успехи дето дрънкат!

Растеж от 4,5% и всякакви неолиберални еквилибристики с цифрите не означават нищо, както добре си личи от примерите на Гърция и на Ирландия от преди кризата.
Анадънму?

п.п.
Като те чета, някак си неволно ми се натрапва извода, че най-голЯмите поражения останали у нас от "развития социализъм" в и единствено В съчетанието му с прехода към... мутризъм са пораженията в главите.
От първото - квадратно/бетонното "мислене"- шаблон: раз-два, раз-два... черно-бело, черно-бело...
От второто - мутризма*

________________
* мутризъм - крайно течение в неолибералната филопростотия изразяващо се в маскирането на пороците като добродетели. Примерно постулатите: "като се напълни канчето на богатите ще прилее към бедните", "егоизма е висша добродетел", "алчността ще спаси света" и т.н.
Съзнателно премисленият духовен акт "Ако имаш две ризи дай едната на голия" беше преформулиран в нелепицата "щом е беден, значи е мързелив"
16 Ноември 2016 13:27
От което съм прочел, въпреки че имаха далеч "по-мека" програма, ако продължи така, рано или късно ще се измерва с българския, латвийския, естонския...!

Да, бе! И какво й беше по-мекото? Не беше отписан нито един цент от дълга!
Растеж от 4,5% и всякакви неолиберални еквилибристики с цифрите не означават нищо, както добре си личи от примерите на Гърция и на Ирландия от преди кризата.

Имам роднини там, ходих при тях и информацията ми е от първа ръка. Възстановяването е осезателно, безработицата намалява и по улиците се виждат много нови коли. Изоставените квартали с недовършени жилища сега са напълно довършени и заселени. И др. такива признаци.
П.П. Колкото и да се мъчиш не можеш да ме обидиш поради простата причина, че не ми пука за мнението ти.
16 Ноември 2016 13:29
Отде знаеш, че са маргинали? Може някои от тях да са съвсем прилични хора, собственици на пет апартамента в идеален център - като теб?

Приличните хора не чупят, не палят, не унищожават чужда собственост и не се бият с полицията...
16 Ноември 2016 14:42
Патагонец
16 Ноември 2016 13:27
Да, бе! И какво й беше по-мекото?

Това го казва дори МВФ, а МВФ е една институция за която почти не е известно да си признава грешки.
Кой трябва да ги плати тези грешки? Гърците ли?
Ако ти запаля къщата, трябва ли и да ми платиш?
И за кой опростен дълг говориш - този към гръцките осигурителни институти, университети и банки ли говориш?
Хубаво би било да плещиш само толкова, колкото знаеш.


Патагонец
2016-11-16 10:09:20
Разните маргинали отново организираха протести (срещу Обама!) и изгориха американското знаме. Тези винаги си намират поводи да вилнеят и вандалстват из улиците.

Гледай гърците и се учи.
След още 1300 години може и да разбереш, че в една страна може да има както привърженици, така и противници на Обама.
И толкова мнения, колкото хора, а не еднакви формирани по калъп тикви.
16 Ноември 2016 15:20
Това го казва дори МВФ, а МВФ е една институция за която почти не е известно да си признава грешки.

А може ли цитат, защото аз не съм чел такова нещо. Вярно е, че МВФ призовава за отписване на още дълг на Гърция, но партньорите от еврозоната не са съгласни.
16 Ноември 2016 15:30
Патагонец
16 Ноември 2016 15:20
А може ли цитат

Не може защото ме мързи и вече не ми е забавно.
Но сайта на МВФ е общо-достъпен и повечето неща ги има, стига да разбираш това което четеш!
На твое място бих започнал с малко лекции по макроикономика за начинаещи.
Дерзай!
16 Ноември 2016 16:03
Е, излиза, че макроикономистите от еврозоната хич не я разбират тази макроикономика щом не искат да отписват още дълг...

Там е работата, че МВФ натиска държавите от еврозоната да отписват дълг. Т.е. интересите на МВФ да не се нарушават, а загубите да ги понесат солидарно всички държави (данъкоплатци) от еврозоната и ЕЦБ.
16 Ноември 2016 16:57
Патагонец
16 Ноември 2016 16:03
Е, излиза, че макроикономистите от еврозоната хич не я разбират

Отлично я разбират, но никой не ги пита.
Една бивша дружинна ръководителка, дали нарочно, дали от глупост, дали поради двете, обясни на избирателите си гръцката криза с гръцкия мързел, разпасаност и пр...
На тази лъжа (по-точно клевета) не се хванаха само българските патагонци, ами и немските! Но немските са избиратели!
Сега се чуди, как отново до излъже общественото мнение в Германия...

А можеше още тогава да направи най-простото!
Истината.
Да обясни, че нейните банки са направили доста балони (повече в САЩ, отколкото в Гърция, ама карай)
Че корпорациите и са корумпирали твърде много правителства.
Че еврото е лошо структурирано и облагодетелства Германия, но прави пакости на други страни.

И дори това да не казваше, имаше по просто обяснение!
Че Гърция пострада най-много от световната криза. Просто такава е структурата на двете и основни приходни пера: морски транспорт и туризъм ударени много мощно от световната криза. Германците са логични и добри хора. Солидарни. Щяха да разберат и да ударят едно рамо...
Вместо това кокошката каза и надроби каквото каза и надроби...

Нещата пак биха могли да бъдат спасени може би, ако начело на Гърция по него време не беше един пикльо, чиито най-големи умствени достойнства бяха м...те на отдавна починалия му баща....
И стана каквото стана.

Точно както преди 75 години... влязоха в Гърция и я изтърбушиха като обикновени бандити!
Сега трябва да си платят!

Това е.
Няма драма!

Няма ли???
Излизането на Англия потвърждава съмненията ми, че има!
(Не само простите гласуваха за излизането, но и голяма част от елита)
Англичаните нещо знаят!

Идването в Гърция на Путин, на папата, на Оланд... само в 1 година...
Избора на Обама да изнесе последната си реч в Атина...
(Няколко пъти повтори с адрес кокошката: бития бит, той си свърши работа, сега е ваш ред да приключите с дълга!)

Излизането на англичаните, ми казва, че това е малко очакван вариант.
Няма да имаме мир и любов.
Но... знам ли?...
16 Ноември 2016 17:19
Че еврото е лошо структурирано и облагодетелства Германия, но прави пакости на други страни.

Влизането в еврозоната не беше задължително, нито пък Германия натискаше Гърция да влиза. Точно обратното: гърците се натискаха и с цената на трикове изкараха бюджета си да отговаря на изискването. И къде бяха гръцките макроикономисти да го предотвратят?
Виждаха само ползите от евтините кредити, но не и задължението да спазват бюджетна дисциплина.
Не може една държава да се изкарва жертва на обстоятелствата при положение, че нейните ръководители са приемали решения, които са я докарали до състояние на фалит.

16 Ноември 2016 17:25
Приличните хора не чупят, не палят, не унищожават чужда собственост и не се бият с полицията...

Ясно какво мислиш за ХУintelligent и майданците. А за тези, които ги захранват с курабийки и пролетни рулца? Те прилични ли са?
16 Ноември 2016 18:58
Патагонец
16 Ноември 2016 17:19
Влизането в еврозоната не беше задължително, нито пък Германия натискаше Гърция да влиза. Точно обратното: гърците се натискаха и с цената на трикове изкараха бюджета си да отговаря на изискването.

Продължаваш с глупостите преписани от немската пропаганда. То даже не са глупости ами откровени лъжи!
Ама нищо. Аз ако поне малко успея да повдигна мъглата спусната пред хоризонта ти от ония дето са те накарали да се чувстваш патагонец, пак ще съм доволен!
Жив и здрав да си!
16 Ноември 2016 19:14
Ами то за тебе всичкото е немска пропаганда щом не съвпада с твоите разбирания.
Дания и Швеция са малки държави, Дания е по-малка от Гърция. Двете не влязоха в еврозоната. Никой не ги принуди. Ето ти примери за независима политика.
Вместо да заклеймяваш всичкото като лъжи и пропаганда отговори ми на въпроса "Къде бяха гръцките макроикономисти и защо не се обявиха против влизане в еврозоната? А?"
Като говорим за отписване на дълг, то не е като да го изтриеш с гумичка. Някой трябва да плаща. Никоя държава няма да позволи банките й да фалират така, че този някой са данъкоплатците. Ръководителите на държавите от еврозоната съвсем не са навити на такава стъпка, защото избирателите ще им търсят сметка. И с право, след като не се чувстват отговорни да плащат заради некомпетентността на ръководителите на чужда държава.
16 Ноември 2016 19:38
Патагонец
16 Ноември 2016 19:14
Ами то за тебе всичкото е немска пропаганда щом не съвпада с твоите разбирания.

Разбира се, че е немска пропаганда! (Конкретното за което съм писал)
И класически немски фашисъм е тиражирането на мнения за мързеливи и работни народи!
За качествени и некачествени нации!


Чудя се как голям човек може да повярва, че на немските служби им трябваха 10 години да открият, че Гърция ги мами.
Или си въобразяваш, че чистите като девици немци, датчани, англичани и пр... не знаеха, че Ирак няма ОМП?

Всички от самото начало знаят, че еврото е несъвършено.
Даже много преди въвеждането му.

Като питат Митеран, отговора му е, когато му дойде времето ще го решат които трябва или бай-бай ЕС*. Защото по същество, въпроса е по-широк. Не касае само еврото, а цялостната структура на Европа.
Само за пример: не може печалбите от гръцката ел. компания да отиват в Германия, а Германия да не плаща част от заплатите на гръцките учители. Не може гръцкият бюджет да субсидира купуването на немски автомобили, а Гърция да пази границата само за своя сметка... Не може Гърция да харчи 2+% за отбрана а Германия 2-...
Можеш да замениш Гърция с България и ще започне да ти става ясна технологията на ограбването.


__________________
*Французите, поради по-добрите си демографски показатели тогава смятат, че когато дойде това време вече ще имат по-голяма тежест в Европа от Германия. Ама не им излезе.


п.п.
Речта на Обама беше интересна. Нищо, че не ти харесва. Някъде ще е публикувана. Потърси я. Интересни неща ще прочетеш.
16 Ноември 2016 19:46
И класически немски фашисъм е тиражирането на мнения за мързеливи и работни народи!
За качествени и некачествени нации!

Не съм писал такова нещо. Интерпретациите са си твои и аз няма нищо общо с това. Говорех за отговорността на гръцките политици и техните топ икономисти. Защо не са разбрали, че Германия ги "лъже и мами" (както ти твърдиш)? Толкова ли са наивни?
Когато ти се зададе конкретен въпрос веднага отклоняваш темата към Германия или някой друг. Това е любимият ти похват: пускаш един чаршаф за да се омаже темата за разговор.
16 Ноември 2016 20:06
Патагонец
16 Ноември 2016 19:46
Не съм писал такова нещо. Интерпретациите са си твои и аз няма нищо общо с това. Говорех за отговорността на гръцките политици и техните топ икономисти.

Бе не точно същото ама кажи речи това, пък Меркел и Шойбле са си го казвали директно пред камерите (не точно с тези думи, разбира се. Откъде дойде разделението в Европа на работливи северняци и мързеливи южняци...)

Какво да ти кажа за гръцките политици. Че са светици ли. Ми не са. Никак!
Те си носят отговорността, която носят и са точно толкова корумпирани колкото немските или по-малко.
Като не си свършат работа, гърците ги изритват, вкарват в затвора и пр...
На... за няколко години едната от двете най-големи гръцки партии беше пратена на бунището, а втората е жива, по мое мнение, само за да прокарва немското влияние... Във вилата на таткото на сегашния и шеф отсядаше шефа на Сименс, завлякъл милиарди от Гърция. Ама и в немско реанимационно отделение да я сложат мисля прави последните пакости, които може да направи.

В момента може би имаме "най-чистото" гръцко правителство от десетилетия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД