:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Печалбата на банките расте с по 122 млн. лева на месец

Приходите от такси и комисиони вече надхвърлят 1/5 от доходите на кредитните институции
Печалбата на банковата система в България расте неуморно и в края на септември е достигнала рекордните за следкризисния период 1.07 милиарда лева. Това показват новите данни на БНБ. Резултатът е с 279 милиона лева по-висок в сравнение с деветте месеца на миналата година. В условия на падащи лихви таксите и комисионите стават все по-важни за банките. Те вече формират над 1/5 от приходите им.

От статистиката излиза, че през 2016 г. банките трупат печалби със средна скорост от 122 млн. лева месечно. Това се случва на фона на падащи лихви - и по депозити, и по кредити. Любопитното е, че при рекордно ниски лихвени проценти, клонящи вече към нулата, влоговете в българските банки продължават да растат. И тук има нови рекорди - депозитите в края на септември са надхвърлили 76 млрд. лева, като само за три месеца са се увеличили с цял милиард. Най-забележително е повишението на фирмените вложения - със 766 млн. лева.

Лихвите по заемите също вървят трайно надолу, но с по-бавна скорост. Това е една от причините за сравнително слабия интерес към банково финансиране - при кредитите за цялото трето тримесечие има едва 0.8% ръст ( 436 млн. лева).

Статистиката разкрива, че трезорите у нас все повече печелят не от лихви, а от такси и комисиони. "Приходите в банковата система постепенно променят своята структура. През 2010 г. нетният доход от такси и комисиони носи 19.3% от общия доход от основна дейност на банките. След това постепенно се увеличава и в края на август 2016 г. този дял достига 22%", коментира за в. "Сега" финансистът Григор Сарийски. "Като се изключат таксите, пряко свързани с кредитиране, наистина има поскъпване на повечето банкови услуги - откриване и обслужване на сметка, теглене от банкомат и т.н. Беглият поглед върху отчетите за доходите, които "Банков надзор" публикува на сайта си, показва, че увеличението на таксите е една от най-стабилните тенденции в българския банков сектор. От 2010 г. насам нетният доход от такси и комисиони в банките се увеличава средно с по 26 млн. лв. годишно, като темпът на растеж се ускорява", посочи още Сарийски.

"Банките продължават да въвеждат допълнителни такси, с които товарят клиентите си. Най-новите примери са такси за обработка и обслужване на запор, алармира през септември Българският финансов форум (БФФ). "Тези такси са въведени отскоро. Чрез тях не само че не се предоставят реални услуги, но на практика се налага такса за част от правосъдната дейност", обясни адвокат Валентина Иванова, зам.-председател на БФФ. Тя посочи, че банките се опитват по един или друг начин да си набавят допълнителна печалба. "На практика около 2/3 от таксите не са за реални услуги - например такса "дебитен оборот", която се плаща от няколко години, а не е ясно каква услуга точно покрива. Тя се удържа месечно от клиента, когато през сметката се извършват плащания, въпреки че отделно се плаща и за всеки превод", даде пример юристката. "А какво означава таксата "поддръжка на сметката"? Каква е тази поддръжка, какво й поддържат, след като това се прави през софтуера? Когато е въведен софтуерът в банката, той е бил заплатен. Имаме годишна такса, от която се предполага, че разходът на банката е компенсиран. Защо следва да се плаща всеки месец тази такса "поддръжка", пита още адвокат Иванова.

29
4643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
01 Ноември 2016 19:35

Ненаяли се.
01 Ноември 2016 19:47
тук има нови рекорди - депозитите в края на септември са надхвърлили 76 млрд. лева, като само за три месеца са се увеличили с цял милиард. Най-забележително е повишението на фирмените вложения - със 766 млн. лева


Ето това е най-добрия индикатор дали икономиката "расте" или не. Каквито и приказки да ни разправят, щом хората и фирмите масово си слагат парите в банката, вместо да ги харчат или инвестират, значи нещата хич не са добре. А щом и лихвите по кредитите вече падат като основен доход на банките - значи и кредити не се дават. Иначе да си приказват за ръстове и да си мислят, че им вярваме.
01 Ноември 2016 19:49
Икономиката лети, стандартът се повишава, производителността се вдига. Нормално е и банките да вървят
01 Ноември 2016 20:08
... щом хората и фирмите масово си слагат парите в банката, вместо да ги харчат или инвестират, значи нещата хич не са добре. ...
-
01 Ноември 2016 20:09
Ами - "Бели пари за черни дни".
01 Ноември 2016 20:21
Тя посочи, че банките се опитват по един или друг начин да си набавят допълнителна печалба.
01 Ноември 2016 20:34
Аз пък смятам, че банките са доста скромни в увеличението на таксите, които прибират.
При условие, че всички власти стоят мирно пред банките и уреждат законово всяко тяхно искане, увеличаващо печалбите им, то те могат да вдигнат таксите си и много повече. Така или иначе сме с вързани ръце и всичко минава през банките, искаме или не.
01 Ноември 2016 20:59
Тия диария от преяждане не хващат...
---------------------------------
Сайтът на Генек
01 Ноември 2016 21:05

Stern
01 Ное 2016 20:34
Мнения: 8,818
От: Bulgaria
Аз пък смятам, че банките са доста скромни в увеличението на таксите, които прибират.
Скромността не им е присъщта,но тук причината е друга.Властите вече са сити и все по скромни в колаборирането...
01 Ноември 2016 21:21
Защо следва да се плаща всеки месец тази такса "поддръжка", пита още адвокат Иванова.

Защото няма държава...
Месечна такса на Уникредит за ипотечен кредит в € е 2.5 €, за кредит в лв – 1 лв... Защо разликата е 5 пъти, като и при двата кредита все компютър върши работата?...
Освен месечна такса има и годишна – около 40 €... "Обяснението" е, че месечната е за обслужване на сметката, годишната за управлението на кредита... Хитро, няма как да има кредит, без обслужваща го сметка...
Аман!...
02 Ноември 2016 05:21
Реално банкерите и застрахователите са паразити. Цялата обработка се прави от компютри.
Какво реално произвеждат в лъскавите офиси. Тези офиси се правят с ваши пари.
Млади "икономисти" само трябва да омайват клиентите и да ги набутат в системата.
От там нататък са като пиявици. Лепнат ли се веднаж, пускане няма. Я такси, я лихви, я комисионни.
От много време пиша че това е далавера. Икономиката не е наука а измислица, облечена в закон.
Лъжат ви/ни с елементарна математика от 4ти клас. Вие драпайте за дипломи за висшо образование.
Ставайте инженери, лекари, химици, физици. Измисляйте технологии, работете.......


02 Ноември 2016 06:42
СветлоПиво02 Ноември 2016 05:21
Реално банкерите и застрахователите са паразити. Цялата обработка се прави от компютри


Абсолютно! Те компютрите само си работят, сами си пишат софтуера и сами си го подържат, хора хич не им трябват.

Статията е върло манипулираща... нищо не се казва за разходите на банките, само приходите, и каскетите веднага почват стадно да реват, че ги ограбвали с 2 евро на месец... Мда...

А това че заплатите в този сектор са високи и всъщност това генерира една платежоспособна средна класа, това не се мисли. Все трябва да мислим за тези, на които 2 евро им е проблем.

А да, не знам някоя банка на сила да кара някой да взима кредит. От статията става ясно, че пари в държавата бол, ми кредитирайте си се един друг директно и заобиколете банките.

Тогава ще разберете, че има и такса риск...
02 Ноември 2016 07:04
депозитите в края на септември са надхвърлили 76 млрд. лева


Да се готвим ли за зануляване като през 96-та?
02 Ноември 2016 07:22
Alexandar, много си прав, че статията е върло манипулираща. Пише "влоговете в българските банки продължават да растат". Подчертал съм манипулацията. Ти може би говориш за платежоспособни бенефициенти от други държави. Пфу...
02 Ноември 2016 07:37
Статията е върло манипулираща... нищо не се казва за разходите на банките, само приходите,


Печалбата на банките расте с по 122 млн. лева на месец

Интересно ,такива ли са темповете на увеличаване печалбите ,а и печалбите на банките, в държавите от ЕС/примерно на глава от населението/ ?

При демокрацията банките са най-печелившата част от българската икономика.
Но не са български.
Ама то днес какво ли печелившо в България е българско?
Даже контрабандата, наркопазара и проституцията са под чужд контрол.
България-разграден двор.
Раят за разбойниците.
02 Ноември 2016 07:53
aleksander:
А това че заплатите в този сектор са високи и всъщност това генерира една платежоспособна средна класа, това не се мисли. Все трябва да мислим за тези, на които 2 евро им е проблем.


Виж ти какви благодетели имало!

02 Ноември 2016 09:58
Прави се на недоразбрал тоз представител на платежоспособната средна класа, че става въпрос не за приход, а за печалба. Изтичат си печалбите в чужбина. И от банки, и от търговски вериги, и от горива, и от полезни изкопаеми, електричество (да не се размрънкате за стотинки, че господин Томаш ще загуби част от платежоспособността си от 70 000 лева месечно), вода и т.н.
02 Ноември 2016 10:00
Печалбата на банките расте с по 122 млн. лева на месец


Това не означава нищо! Ако ти кажат, че печалбите на банките в Германия нрастват с 2 млрд. месечно, това повече ли ще е или по-малко от нашите 122 милиона? Капиталът инвестиран в банковата система е 12.2 милиарда. Печалбата на системата е 1 милиард или възвращаемостта на инвестицията е 8.8% (11% на годишна база), което си е съвсем нормално за рискова инвестиция.
02 Ноември 2016 10:12
А да! И заплатите в сектора изобщо не са чак толкова високи. Бяха високи. Staf cost/ Income ratio в българските банки е двойно по-ниско от това в Германия например. Да не говорим, че даже и заплатите в сектор Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива са по-високи от тези във финансовия сектор. Да не говорим за ИТ сектора, а в банките поне 10% са така или иначе ИТ специалисти.
Така че инкасаторчетата да си гледат бизнеса и да не мъркат, колко са алчни банките!

И да попитам! Журналистите дето пишат за алчните банки не попадат ли в класификацията
Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, където заплатите са 24 хиляди лева годишно при 19 хиляди в алчния сектор?
02 Ноември 2016 10:44
Голям дерт - на крадците от ОПГ Банки им се виждат малки заплатите. И ги сравняват с европейските бандити...
Самата лихварска дейност е порочна. ЛИХВАРСКА! Банките не създават, не насочват, не подкрепят нито индустрията, нито гражданите. Раздават едни пари и грабят лихвите от тях...
И оялите се паразити се изживяват като елит...
Наялата се въшка излиза върху челото... И - црък! - между два нокътя...
Иде и тоя ден...
Светло Пиво -
Въшките -
----------------------
Сайтът на Генек
02 Ноември 2016 10:47
Изтичат си печалбите в чужбина. И от банки


Много по-добре си беше по виденово време, когато банките си бяха държавни. Никакви печалби не изтичаха в чужбина, правителството в лицето на Банковата консолидационна компания непрекъснато наливаше пари в банковата система за да могат разни мутри да ги крадат!

А да! И 1/3 та от всички спестявания се държаха на депозити в чужди банки, за да стимулират германската и австрийскат икономики понеже банките нямаха достатъчно капитал за кредитиране!

Хайде говорете си за водомери и електромери!
02 Ноември 2016 12:10
Извинете, не се ли пише "комисионНи" ?
Мерси.
02 Ноември 2016 12:26
На човек му се ще, ей така, да напсува някого поименно, а се оказва, че няма кого.
От Хампарцумян да почна или от Искров, минавайки през Димитър Костов, няма да е справедливо, та те са една безбройна шайка от тарикати, завършили все или Механотехникума или Изгорялата гимназия.
Няма държава, това е.
02 Ноември 2016 12:52
Извинете, не се ли пише "комисионНи" ?


Не!
Когато думата представлява съществително име, се пише с едно н – комисиона. Заета е от френски (commission) или немски (Komission).
02 Ноември 2016 13:23
Трибири, да не си роден в умното село?
02 Ноември 2016 16:07
Мамка им банки, сложили са такса и на безсрочните влогове, че и такса за теглене има /поне в ДСК/! Това от месец март, дотогава в ДСК нямаше такса на безсрочните влогове. И какво се оказа - мизерната пенсийка на майка ми, която от юли е вдигната с около 4 лева, банката всеки месец и изяжда по 3 лева! Пита се в задачката, къде да си взема пенсията, преди от пощата им ги носеха, но после взех родителите ми при мен за зимата и съответно пенсиите вървят на влог, щото иначе по-скъпо идва. И какво се хвали безумната ни държава, че вдигала пенсиите /то едно вдигане, срамота!/, та и банките ги изяждат!
02 Ноември 2016 19:06
Пита се в задачката, къде да си взема пенсията,

Няма да реши задачката, но може да помогне като за начало
Натисни тук
02 Ноември 2016 19:47
но може да помогне като за начало

Май послъгват малко, в ПИБ е 12 лв на година, т.е. 1 лев на месец.
02 Ноември 2016 20:51
Печалбата на чуждите банки в България расте, за сметка на България и Българите -- те губят
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД