:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Акционери в БТК искат "Летище София"

Фонд на руската банка ВТБ с шеф Милен Велчев е кандидат за концесията
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
За целия срок на концесията на "Летище София" - 35 г., държавата очаква да получи приходи за над 2.5 млрд. лв.
Консорциум на турски холдинг, руска банка и швейцарски аеропорт е един от кандидатите за "Летище София". Limak Holding, "ВТБ Капитал" и Flughafen Zuerich ще наддават заедно за концесията, съобщиха вчера български сайтове, позоваващи се на агенция Ройтерс.

През септември Министерството на транспорта обяви, че по искане на три компании ще удължи с месец - до 20 ноември, срока за подаване на оферти за столичната аерогара. Още преди да започне процедурата, ресорният министър Ивайло Московски каза, че интерес проявявали операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Венси, Лион, Дъблин и др.

Правителството очевидно бързаше с концесията, като обясняваше на публиката, че сделката ще вкара в бюджета най-малко 550 млн. лева още тази година. Парите дори бяха планирани в тазгодишния бюджет. Но беше ясно, че е по-реалистично договорът да бъде подписан през 2017 г. Сега приходът от концесионната такса - 600 млн. лева, е заложен в новия проектобюджет.

Съобщението на Ройтерс от вчера потвърждава един от номинираните от Ивайло Московски кандидати - Flughafen Zuerich, операторa на летище Цюрих.

И участието на Limak Holding не е изненада. Още през август турският в. "Хюриет" писа, че холдингът планира да участва в търга за софийския аеропорт. "Лимак холдинг" има бизнес в строителството, енергетиката, туризма, циментовата промишленост. През 2008 г. печели 20-годишна концесия за истанбулското летище "Сабиха Гьокчен". "Лимак" е и един от инвеститорите, които сега строят третото летище в Истанбул. През април "Лимак" спечели правото да довърши строежа и да управлява за 25 години летище Blaise-Diagne в Сенегал, посочва в. "Капитал".

Изненада е обаче появата на "ВТБ Капитал" в консорциума - кандидат за летище София "ВТБ Капитал" е инвестиционна компания на руската банка ВТБ (Внешторгбанк), която в България вече добре познаваме като крупен инвеститор. Името на ВТБ нашумя покрай БТК, "Булгартабак" и футболен клуб "Левски". Шеф на ВТБ капитал е бившият финансов министър Милен Велчев.

Наскоро БТК, в която ВТБ е съдружник със Спас Русев и Милен Велчев, се нареди сред кандидатите за покупка на банка "Виктория", дъщерна на фалиралата КТБ. Телекомът обаче отпадна, тъй като не отговаря на условията за стратегически инвеститор.

ВТБ стана спонсор на "Левски" през 2012 г., но после се оттегли. Отскоро в същата роля е бизнесменът Спас Русев.



ПЛАНОВЕ

В инвестиционната програма на бъдещия оператор и концесионер е заложено обновяване на терминал 1. Ако се наложи, технически е възможно летището да бъде разширено с втора писта. В сегашния му вид с една писта аеропортът може да обслужва до 10 млн. пътници, а годишно преминават до 4 милиона. Преминалите пътници през столичното летище през септември са с 26% повече спрямо миналата година, а пътуващите по редовни международни линии са се увеличили с 30%, показват последните статистически данни.





3
1356
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Ноември 2016 20:09
http://strogosekretno.com/257/8/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-50-%D0%BC%D0%BB%D0%BD.html

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Борисов "топнал човката" за 50 млн.
Скандалът с Vivacom не стихва. Продължават и публикациите, сред които на К. Седелников, която даваме с известни съкращения:
"В търговския регистър в Люксембург от 30 август 2016 г. е фиксирано прехвърлянето на контрола на "Българска телекомуникационна компания" (БТК), притежаваща бранда Vivacom, на новите собственици, начело със Спас Русев. Русев обаче е само прикритие, зад което стоят истинските собственици. Чрез сложна манипулация фактическият контрол над компанията, за сметка на държавата, е на топ мениджърите на българския телеком. Спорът за собствеността на компанията се точи от ноември 2015 г., когато руската Външнотърговска банка (ВТБ) обяви за продажба акциите на компанията да погаси дълга си към банката...
02 Ноември 2016 08:58
111
02 Ноември 2016 10:26
Вчера доста наши медии обсъждаха темата - каза се, че нашите са увеличили с 1 месец срока за подаване на документи заради засиления интерес и заради желанието да получат максимално много (говореше се за очакване за около 1.2-1.4 млрд. лева поне). Само дето във вчерашните съобщения бяха казани, че имало вече кандидати от Щвейцария, от Турция (специално се обсъждаше тяхната оферта) и от Русия (направо си говореха за основен конкурент на турците).
От статията излиза, че тези трите са в една обща група. Кои тогава са другите руснаци и кой са другите турци?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД